You are here

Μ. Νεοπτολέμου, Remedica: Δεν έχουμε ευνοηθεί από την πανδημία

16/10/2021 06:01

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Remedica, Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου, σε συνέντευξη στη StockWatch, αναφέρει ότι η εταιρεία έχει πληγεί από την πανδημική κρίση, διευκρινίζοντας ποιοι τομείς δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Τονίζει ότι η Remedica είναι μια καθόλα εξωστρεφής εταιρεία η οποία εξάγει φάρμακα σε πέραν των 160 προορισμών.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η φαρμακοβιομηχανία, έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες και υπάρχει η ελπίδα ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα ανακτηθεί και πάλι το χαμένο έδαφος.

Ο κ. Νεοπτολέμου, αναλύει τους τέσσερις πυλώνες στους οποίους ο Όμιλος  στηρίζει την κοινωνική προσφορά του.

Σχολιάζει την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και ξεδιπλώνει τα μελλοντικά σχέδια σε ότι αφορά τον τομέα των φαρμάκων, αλλά και την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων αγορών. 

Ακολουθεί η συνέντευξη

-Ποια είναι η εμπειρία που έχετε αποκομίσει από την πανδημική κρίση; Θα διαφοροποιηθούν οι στόχοι σας μετά την πανδημία;

-Η πανδημική κρίση, μας έχει επηρεάσει περισσότερο στη δεύτερη της φάση παρά στην πρώτη φάση. Ελπίζουμε ότι με το ρυθμό του εμβολιαστικού προγράμματος να καταφέρουμε να εισέλθουμε στην κανονικότητα και ευχόμαστε σε όλες τις εταιρείες οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία να αρχίσουν σιγά σιγά να αναρρώνουν, διότι τα πάντα αφορούν την κοινωνία στην οποία ανήκουμε όλοι, γι’ αυτό είναι λυπηρό να βλέπουμε επιχειρήσεις ή αυτοεργοδοτούμενους να έχουν πληγεί από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς ως εταιρεία, έχουμε στηρίξει πάρα πολλές οικογένειες οι οποίες είχαν οικονομική ανάγκη για λόγους υγείας ή για διάφορους άλλους λόγους.

-Οι φαρμακοβιομηχανίες περιλαμβάνονται στις εταιρείες που έχουν ευνοηθεί από την πανδημία;

-Όχι, δεν έχουμε ευνοηθεί από την πανδημία, αντίθετα έχουμε και εμείς πληγεί από την πανδημία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμη χώρες που βρίσκονται σε «lockdown» ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αναμένουν βοήθεια από τους μεγάλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Είμαστε μια καθόλα εξωστρεφής εταιρεία, εξάγουμε σε πέραν των 160 προορισμών, συνεπώς έχουμε πληγεί και εμείς. Επιπλέον, έχουμε πληγεί και στο θέμα της προμήθειας των πρώτων υλών, όπως και αρκετοί άλλοι τομείς της οικονομίας. Ως φαρμακοβιομηχανία, έχουμε αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες και ευελπιστούμε ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα ανακτήσουμε και πάλι το χαμένο έδαφος.

-Η εταιρεία σκοπεύει να εμπλακεί στις έρευνες που διεξάγονται για νέα φάρμακα κατά της πανδημίας;

-Τα εμβόλια απαιτούν μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία η οποία είναι αρκετά δαπανηρή γι’ αυτό καμία κυπριακή εταιρεία δεν έχει εμπλακεί σε μια τέτοια δραστηριότητα. Δεν προβλέπω ότι στο σύντομο μέλλον οι κυπριακές εταιρείες θα είναι σε θέση να παράγουν εμβόλια.

-Σε τι ποσοστό ανέρχονται οι εξαγωγές της Remedica;

-Το 96% της παραγωγής μας αφορούν εξαγωγές, είτε σε τρίτες χώρες, είτε στην Ευρώπη.

-Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της εταιρείας;

-Αναμένουμε ότι κατά το 2022, οι αγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν και θα εισέλθουμε στην προ πανδημικής κρίσης κατάσταση, με αποτέλεσμα και οι εξαγωγές να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς ώστε να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

-Που επικεντρώνεστε στο αμέσως επόμενο διάστημα και μεσοπρόθεσμα;

-Η εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε πορεία συνεχούς ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της, όχι μόνο εντός των υφιστάμενων θεραπευτικών κατηγοριών στις οποίες δραστηριοποιείται, αλλά και σε καινούργιες θεραπευτικές κατηγορίες. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει και στην ανάπτυξη φαρμάκων σε τεχνολογίες τις οποίες δεν διαθέταμε μέχρι σήμερα. Συνεπώς, τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε μια θεαματική ανάπτυξη του προϊοντικού χαρτοφυλακίου μας όσον αφορά τα φάρμακα αλλά και την ανάπτυξη των υφιστάμενων και νέων αγορών. 

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αγορές σας;

-Η μεγαλύτερη αγορά μας σήμερα είναι αυτή της Ευρώπης και της Αφρικής, αλλά προσβλέπουμε και στο άνοιγμα νέων αγορών στο άμεσο μέλλον, αφού βρισκόμαστε σε αρκετά ώριμο στάδιο.

-Στην Κύπρο συχνά υπάρχουν αντιδράσεις για τις τιμές των φαρμάκων. Που θεωρείτε ότι οφείλεται το γεγονός;

-Η προσφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζήτηση. Στην Κύπρο συνδέουμε την πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα μας με άλλες πολυπληθέστερες χώρες όπως η Γερμανία ή Βρετανία. Στις χώρες αυτές μιλάμε για τεράστιες ποσότητες σε σχέση με τις ποσότητες στην χώρα μας. Άρα δεν μπορούν να συγκριθούν τα δύο και από πλευράς παραγωγής και από πλευράς κόστους.

Συνεπώς στη βάση των κυπριακών δεδομένων οι τιμές των φαρμάκων είναι λογικές.

-Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία στηρίζει την κοινωνική προσφορά. Πού βασίζεται το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας;

-Η εταιρική κοινωνική ευθύνη της Remedica, εδράζεται πάνω σε τέσσερις πυλώνες. Τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την κοινωνία και την εκπαίδευση. Συνεπώς, στο πλαίσιο του αθλητισμού προσπαθούμε να επιχορηγούμε δραστηριότητες, είτε σε σύνολα, είτε σε μεμονωμένα πρόσωπα, όπως έγινε πρόσφατα με την κύπρια Χρυσή Παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελεντρίτου.

Είμαστε μια εταιρεία η οποία λαμβάνει από την κοινωνία, αλλά επιστρέφει πίσω στην κοινωνία.  Υπάρχει συγκεκριμένο τμήμα στην εταιρεία το οποίο ασχολείται καθημερινά με την κοινωνική εταιρική ευθύνη.

Της Ηρώς Ευθυμίου