You are here

Μ. Σαρρής: Το προφίλ του νέου επενδυτή

12/03/2012 07:32
Το προφίλ του νέου επενδυτή της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας σκιαγραφεί ο πρόεδρος της Μιχάλης Σαρρής. Σε συνέντευξη του στη StockWatch ο κ. Σαρρής ανοίγει τα χαρτιά του για τις προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής και σκιαγραφεί τα ιδανικά χαρακτηριστικά που θα είναι το νέο μετοχικό σχήμα της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής Τράπεζας. Μιλά για την ανάγκη να είναι αξιόπιστος, φερέγγυος και με ικανοποιητική εταιρική διακυβέρνηση. Αναλύει την ιδανική μετοχική σύνθεση που θα μπορούσε να προκύψει από το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής. Θεωρεί το διορισμό του διοικητή την πιο σημαντική απόφαση των τελευταίων μηνών και αποκαλύπτει ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης προειδοποίησε τις τράπεζες για τα ελληνικά ομόλογα.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Ερ. : Κύριε Σαρρή πως πάνε οι επαφές με ξένους επενδυτές;

Απ.: Υπάρχει ενδιαφέρον ωστόσο όπως είναι φυσικό υποβάλλουν πολλές ερωτήσεις, διότι ενώ βλέπουν θετικά την ιστορία και τις προοπτικές της Κύπρου, διατηρούν τις ανησυχίες τους για τις προοπτικές της Ελλάδας.

Το θετικό όμως είναι ότι με τη συμπλήρωση του PSI και με την προοπτική ότι τώρα είναι απομακρυσμένη η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας ή κάποιου γεγονότος το οποίο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, οι ξένοι επενδυτές κάνουν τις αναλύσεις και μελέτες τους και παραθέτουν τα συν και τα πλην για να αποφασίσουν τι ακριβώς είναι αυτό που θέλουν να κάνουν.

Ερ. : Λέχθηκε ότι το πρώτιστο είναι να βρούμε ιδιώτες επενδυτές. Μιλάτε όντως με ιδιώτες επενδυτές ή με επενδυτές που σχετίζονται με άλλα κράτη (π.χ. κρατικές τράπεζες, κτλ.);

Απ.: Κατ’ αρχήν όταν λέμε ιδιώτες επενδυτές εννοούμε επενδυτές που να μην είναι η κυπριακή κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της ΕΕ έχει συμφωνηθεί ότι πρώτιστο μέλημα για εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων είναι οι υφιστάμενοι και νέοι επενδυτές.

Επομένως αυτοί που έχουν ενδιαφερθεί είναι οι νέοι επενδυτές οι οποίοι πιστεύουμε ότι με την παρουσία τους, θα συμβάλουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος και εμπιστοσύνης, και των υφιστάμενων μετόχων.

Όσον αφορά τους ξένους επενδυτές είναι σημαντικό να είναι τράπεζες που να εποπτεύονται από μια κεντρική τράπεζα που τυγχάνει θετικής αξιολόγησης και από τη δική μας την Κεντρική Τράπεζα.

Από την άλλη για να απαντήσω στην ερώτηση σας πρέπει να σας πω ότι στις χώρες όπου υπάρχουν τα μεγάλα πλεονάσματα υπάρχουν και κρατικές τράπεζες, διότι επικρατούσε το σύστημα το κράτος να είναι παρόν και στον τραπεζικό τομέα.

Επομένως δεν θα ήταν παράξενο αν υπήρχε ενδιαφέρον και από κρατικές τράπεζες.

Ερ. : Ούτε και κανένας κίνδυνος;

Απ.: Έχουμε ανάγκη από κεφάλαια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε κάποια τράπεζα ή επενδυτή ο οποίος να μην εμπνέει εμπιστοσύνη ή να μην ακολουθεί τους κανόνες σωστής εταιρικής διακυβέρνησης. Πρέπει να περνά τον πήχη της αξιοπιστίας, της φερεγγυότητας και της σωστής συμπεριφοράς.

Ερ. : Ποιος είναι ο ιδεώδης επενδυτής για τη Λαϊκή;

Απ.: Ο επενδυτής ο οποίος πιστεύει σε μια κυπριακή τράπεζα με διεθνείς δραστηριότητες και έχει όραμα να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κοντά στις αραβικές χώρες.

Επίσης να λάβει υπόψη του τις προοπτικές που πηγάζουν από την ανεύρεση του φυσικού αερίου, το ότι διαθέτουμε πολύ δυνατό έμψυχο δυναμικό και ότι έχουμε μια ιστορία καλής κερδοφορίας σε σημαντικούς τομείς όπως είναι η κυπριακή οικονομία, οι διεθνείς δραστηριότητες και η διαχείριση χαρτοφυλακίων μεγάλου εκτοπίσματος.

Ερ. : Και για την Κύπρο είναι όντως εθνικό θέμα η συμμετοχή ξένων στο κεφάλαιο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας;

Απ.: Η παγκοσμιοποίηση στον χρηματοοικονομικό τομέα έχει πάρει ήδη μεγάλες προεκτάσεις.

Πολλές τράπεζες, ακόμη και τα πολύ μεγάλα ονόματα έχουν συμμετοχή από χώρες που δεν είναι καν οι χώρες της έδρα τους.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν γνωστό ποια είναι η κεφαλαιουχική δομή πολλών τραπεζών.

Εκείνο το οποίο απαιτείται είναι να έχουν σωστούς κανόνες διακυβέρνησης και σωστές προσεγγίσεις.

Ακόμη πιστεύω ότι οι τράπεζες με πρόσβαση σε πόρους χαμηλότερου κόστους, όπως η διατραπεζική αγορά – δηλαδή να μην βασίζονται κατ’ ανάγκη στις καταθέσεις που είναι ακριβές – μπορεί να μειώσουν και το κόστος των διαθέσιμων πόρων επιτρέποντας μας να προσβλέπουμε και σε χαμηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

Ερ. : Ποια θα ήταν η ιδεώδης μετοχική σύνθεση της Λαϊκής μετά την αύξηση κεφαλαίου; Δηλαδή, θα ήταν καλύτερα να υπάρχουν αρκετοί μεγαλομέτοχοι αντί ενός;

Απ.: Υπάρχουν διάφορα μοντέλα που θα μπορούσαν να δουλέψουν. Εκείνο που πραγματικά θα ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι να αισθανθούν αρκετά σίγουροι ώστε να συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ακόμη και εκείνοι που σήμερα διαθέτουν 5% ή 10% ή 20% αλλά και οι 97 χιλ. των μικρομετόχων που έχουν πικραθεί, να αισθανθούν ότι μπορούν να συμμετέχουν στην τράπεζα.

Ερ. : Η ερώτηση ήταν περισσότερο για νέους επενδυτές.

Απ.: Το να έρθει ένας καλός στρατηγικός επενδυτής, όπως παλαιότερα στη Λαϊκή ήταν η HSBC, που ήταν μια σοβαρή ξένη τράπεζα και αναβάθμισε σημαντικά την τεχνολογία της τράπεζας και γενικά το τραπεζικό επάγγελμα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, θα ήταν πολύ θετική εμπειρία.

Από την άλλη πλευρά, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διάφοροι φόβοι, δεν θα ήταν άσχημο ένα μοντέλο που να υπήρχε ένας μικρός αριθμός ξένων επενδυτών που να συμφωνούσαν να μην έχει τον έλεγχο ένας από αυτούς, αλλά να έχουν εμπιστοσύνη σε μια διοίκηση που να προωθήσει τα συμφέροντα τους.

Ερ. : Γιατί να μην δώσει τα κεφάλαια στη Λαϊκή το κυπριακό κράτος σήμερα, αντί να περιμένει τους ξένους επενδυτές αύριο;

Απ.: Το κυπριακό κράτος έχει δηλώσει ήδη πως εάν παραστεί ανάγκη είτε θα συμμετέχει, είτε θα προχωρήσει στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας, όπως άλλωστε και οι συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πραγματικότητα όμως αυτή τη στιγμή είναι ότι το κράτος έχει τις δικές του προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στις ξένες αγορές, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Ωστόσο, πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να δανειστεί και να βοηθήσει στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εάν πείσουμε ότι θα υλοποιήσουμε τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο χρόνο και ότι θα διαχειριστούμε σωστά τις προοπτικές του φυσικού αερίου.

Ερ. : Φαντάζομαι πως η συμμετοχή νέων μετόχων στο κεφάλαιο της Λαϊκής προκαλεί τις αντιδράσεις των υφιστάμενων μεγαλομετόχων, Κυπρίων , Ελλαδιτών και ξένων.

Απ.: Όχι κατ’ ανάγκη. Σίγουρα όμως είναι αναπόφευκτο να υπάρξει μείωση του ποσοστού συμμετοχής των υφιστάμενων μεγαλομετόχων διότι δεν διαθέτουν ούτε τη ρευστότητα ούτε τη διάθεση για την ώρα λόγω των μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών που υπάρχουν.

Σε αυτό που ελπίζουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι είναι οι προοπτικές που διανοίγονται με το νέο στρατηγικό επενδυτή να είναι τέτοιες, ώστε η αξία της μετοχής τους να αυξηθεί.

Ερ. : Φαντάζομαι πως οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν μήπως χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που δηλώσατε… Τι τους λέτε;

Απ.: Οι ξένοι επενδυτές μπορεί να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για το κατά πόσο είναι αξιόπιστά αυτά που τους δηλώσαμε. Διότι είναι στη διάθεση τους τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου που έχουμε κάνει από δύο ανεξάρτητους και αντικειμενικούς αναλυτές, οι οποίοι έκαναν ανάλυση δάνειο προς δάνειο.

Παραμένει εντούτοις η ανησυχία μην τυχόν δεν τα καταφέρει η Ελλάδα και υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.

Εάν όμως τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν και το 20% των αμφιβόλου ποιότητας δανείων που διαθέτουμε στην Ελλάδα, παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, και με τις προβλέψεις που έχουμε κάνει τα καλύψουμε, οι ξένοι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι.

Ερ. : Το κυπριακό κράτος θα μπορούσε να παίξει πιο βοηθητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους επενδυτές;

Απ.: Είμαστε ευγνώμονες για το ρόλο που παίζει το κυπριακό κράτος και οι αρχές. Αλλά και για την αρμονική συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της ΚΤ, οι οποίοι είτε σε συνεργασία, είτε ξεχωριστά προβαίνουν στις δικές τους ενέργειες, κάτι που έλειπε προηγουμένως.

Ως εποπτικές και δημοσιονομικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα εκπληρώσουν την υπόσχεση τους να βοηθήσουν στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με γνώμονα τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κυπριακής οικονομίας.


Ερ. : Ποιο το σκεπτικό των 30 σεντ ανά μετοχή που ανακοινώθηκε; Γιατί μπήκε ως σημείο αναφοράς αυτή η τιμή;

Απ.: Με αυτό τον τρόπο πήγαμε σε μια τιμή η οποία είναι πολύ κοντά σε αυτή που έχει παρατηρηθεί πρόσφατα και που αντικατοπτρίζει την κατάσταση ως έχει τώρα.

Η άλλη επιλογή ήταν να πιάσει κάποιος ένα μέσο όρο, αυτό όμως έφερνε ένα είδους αβεβαιότητας λόγω της μεταβλητότητας της τιμής.

Τραπεζικός κλάδος

Ερ. : Ζημιές €4,4δις. Τι πήγε λάθος στις τράπεζες;

Απ.: Δυο τρία πράγματα κατά την άποψη μου.

Κατ’ αρχήν άλλαξαν σημαντικά οι οικονομικές συνθήκες. Όμως για να είμαστε δίκαιοι το θέμα αυτό δικαιολογεί ένα περιορισμένο μέρος των ζημιών.

Το άλλο είναι ότι οι τράπεζες θεώρησαν σωστό ότι η δραστηριοποίηση τους στην ελληνική οικονομία τους δημιούργησε και κάποια υποχρέωση στο δανεισμό του ελληνικού δημοσίου. Τώρα όμως με τη γνώση που έχουμε αποκτήσει λέμε ότι δεν ήταν σωστή επιλογή τουλάχιστον στο μέγεθος που είχε γίνει.

Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και όσον αφορά την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης. Το πως δουλεύουν οι επιτροπές των τραπεζών, πως αξιολογούν και κοστολογούν τον κίνδυνο, τη συγκέντρωση του κινδύνου. Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν.

Εμάς στη Λαϊκή μάς έχουν προβληματίσει γι’ αυτό έχουμε αναβαθμίσει τον τρόπο που δουλεύουν οι επιτροπές μας, το ρόλο του συμβουλίου, τις σχέσεις συμβουλίου και ανώτατης εκτελεστικής διεύθυνσης, την ισορροπία μεταξύ βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης ισορροπίας.

Ερ. : Δηλαδή;

Απ.: Δηλαδή ξέρουμε ότι φέτος και του χρόνου θα έχουμε λιγότερα κέρδη αλλά και λιγότερους κινδύνους, οι οποίοι θα μας εξασφαλίσουν την επικερδότητα διαχρονικά.

Ερ. : Για το εποπτικό πλαίσιο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Απ.: Πιστεύω ότι παραδοσιακά είχαμε ένα καλό εποπτικό σύστημα και ότι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των εμπορικών αποφάσεων των τραπεζών και της παρέμβασης του επόπτη.

Ερ. : Ο επόπτης δεν φαίνεται να παρεμπόδισε τον υπέρογκο δανεισμό στο ελληνικό κράτος…

Απ.: Σύμφωνα με τους θεσμούς που ισχύουν επιτρέπεται σε τράπεζες να επενδύουν σε χρεόγραφα στο δικό τους νόμισμα που είναι το ευρώ.

Όσον αφορά το μέγεθος της επέκτασης των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο η Κεντρική Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ερ. : Πως;

Αποστέλλοντας επιστολές στις τράπεζες για την έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα.

Οι τράπεζες έπρεπε να εισακούσουν τις υποδείξεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Ίσως όμως να ήταν αναγκαίο να υπήρχε και πιο έντονη παρότρυνση από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας προς το τραπεζικό σύστημα, πέραν εκείνου που της επιτρέπει ο νόμος.

Όταν δηλαδή η Κεντρική βλέπει ότι θα πρέπει να πάει πέραν αυτού που της επιτρέπουν οι κανονισμοί ώστε να επιτύχει μεγαλύτερη ισορροπία στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, τότε πρέπει να το πράττει.

Ερ. : Βλέπετε φέτος να επιστρέφουν σε κερδοφορία οι τράπεζες;

Απ.: Οι τράπεζες στον επιχειρηματικό τομέα ήταν κερδοφόρες. Όλα θα εξαρτηθούν, πλέον, από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Δημοσιονομικά

Ερ. : Πιστεύετε ότι η Κύπρος θα πετύχει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2012;

Απ.: Θεωρώ ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να πετύχουμε αυτό το στόχο ώστε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής της Κύπρου.

Αν παρ’ ελπίδα τα έσοδα παρεκκλίνουν από τις προβλέψεις τότε οπωσδήποτε πρέπει να προσαρμοστούν αμέσως και πειστικά και οι δαπάνες.

Επομένως πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα πολύ αποτελεσματικό μηχανισμό στενής παρακολούθησης και άμεσης προσαρμογής.

Πρέπει να προλάβουμε εκείνο το οποίο έχουμε υποσχεθεί νομοθετικά: να προχωρήσουμε σε τέτοιους μηχανισμούς και ασφαλιστικές δικλείδες που εάν προβλέπεται αύξηση του ελλείμματος να υπάρξουν αυτόματοι μηχανισμοί διόρθωσης.

Ερ. : Πότε βλέπετε να επανέρχεται η ανάκαμψη της οικονομίας;

Απ.: Το 2012 εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολη χρονιά αν και στην ΕΕ παρατηρούνται θετικές ενδείξεις σταθεροποίησης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Το ζητούμενο είναι η πυρκαγιά που μαίνεται στην Ελλάδα να τεθεί υπό έλεγχο και να μην επεκταθεί στις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Η Κύπρος εάν πετύχει καλά αποτελέσματα στον τουρισμό, αν οι υπηρεσίες εξακολουθούν να είναι κερδοφόρες και βρίσκουμε καινούργιες αγορές όπως για παράδειγμα η Κίνα, υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς αισιόδοξος ωστόσο πιστεύω ότι το 2012 θα είναι δύσκολη χρονιά λόγω της έλλειψης ρευστότητας και εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές και επιχειρηματίες.

Εάν τους πείσουμε ότι δεν θα αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι, τα επιτόκια και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, εάν δεν έχουμε περαιτέρω υποβαθμίσεις των τραπεζών και του κράτους με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος δανεισμού, τότε θα ξεθαρρέψουν και οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες

Ερ. : Και πότε βλέπετε ότι θα μπορεί να ενισχύσει τη δανειοδοτική της δραστηριότητα η Λαϊκή;

Απ.: Προς το τέλος του χρόνου θα έλεγα.

Ερ. : Λόγω των εξελίξεων θα ήταν άστοχη η παραμονή του διοικητή της ΚΤ Αθανάσιου Ορφανίδη στο πηδάλιο της ΚΤ;

Απ.: Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη ίσως, απόφαση που θα ληφθεί τους επόμενους μήνες.

Εκείνο το οποίο κατά την άποψη μου είναι αναγκαίο είναι να επιλέξουμε πρόσωπο που θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, θα είναι ανεξάρτητο άτομο και θα καθοδηγείται μόνο από το συμφέρον της σταθερότητας του συστήματος. Πρέπει επίσης να μην είναι πρόσωπο που θεωρείται επιρρεπές σε πολιτικές παρεμβάσεις.

Ερ. : Ο νυν διοικητής διαθέτει αυτά τα προσόντα;

Απ.: Πιστεύω πως ναι, και θα ήθελα να επαναλάβω ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για το μέλλον της οικονομίας, που θα ήταν όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά σωστή.

Ερ. : Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για το τραπεζικό σύστημα, θεωρήσατε ως μια μεγάλη πρόκληση τη θέση του προέδρου του ΔΣ της Λαϊκής;

Απ.: Μια πρόκληση η οποία είχε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας και ήταν παρόμοια με την πρόκληση που είχα αποδεχθεί σε μια σημαντική περίοδο της οικονομικής ζωής όταν η προετοιμασία της Κύπρου για την ένταξη της στην ευρωζώνη.

Δεν είμαι ούτε πολιτικός ούτε θεωρώ ότι έχω σοβαρές απαιτήσεις για μια καινούργια καριέρα. Εκεί όμως που πιστεύουν άλλοι ότι έχω κάτι να συνεισφέρω, είναι καθήκον να βοηθήσω.

Ερ. : Δεν είναι δηλαδή ηλεκτρική καρέκλα;

Απ.: Καθόλου. Απεναντίας έχω εξαιρετικούς συνεργάτες, έχω στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της ΚΤ, τους άλλους τραπεζίτες, με επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Κύπρο.

Μου δόθηκε μια ευκαιρία να συνεισφέρω σε ένα άλλο τομέα.