You are here

«Μούδιασμα στην οικονομία λόγω Κυπριακού»

09/02/2004 09:34
· Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ μιλά στη «StockWatch»

· Τι μας συμβουλεύει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ΟΝΕ

· Γιατί επικρίνει το Υπουργείο Εγασίας

· Που εμμένουν οι εργοδότες για τις συμβάσεις


Τον προβληματισμό που υπάρχει ανάμεσα στους Κύπριους επιχειρηματίες για την «επόμενη μέρα» της λύσης του Κυπριακού καταγράφει στη σημερινή του συνέντευξη στη Stockwatch ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (OEB), Μιχάλης Πήλικος. «Μια πιθανή λύση θα αλλάξει πλήρως το σκηνικό», αναφέρει και προσθέτει: «Δεν είμαι βέβαιος ότι θα είναι πλήρως θετικό ή πλήρως αρνητικό. Και αυτός είναι ένας παράγοντας που μας κάνει λίγο διστακτικούς». Ο κ. Πήλικος εκφράζει ακόμα τη διαφωνία της ΟΕΒ για τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί κοντά στο 2,5%. Αποκαλύπτει επίσης την εισήγηση που υπάρχει για τη δημιουργία φορέα που θα διαχειρίζεται ουσιαστικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ βλέπει μια πιθανή ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ το 2009, όπως άλλωστε «μας είπε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος». Για το καυτό θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Πήλικος τονίζει τι εστί «κόστος» για τις επιχειρήσεις και επικρίνει το Υπουργείο Εργασίας που εμμένει σε μια γνωμάτευση του 1973.


Ερ.: Από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων είδαμε ότι υπάρχει καπνός. Θα υπάρξει και φωτιά;

Απ.:
Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω ακριβώς πώς θα εξελιχθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όσον αφορά τη δική μας πλευρά δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τα πράγματα σε συγκρούσεις και αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στις εργασιακές σχέσεις χρειάζεται καλή πρόθεση και από τις δύο πλευρές.

Ερ.: Πώς να αντιδράσουν όμως οι συντεχνίες όταν γίνεται λόγος για μηδενικές αυξήσεις;

Απ.: Είναι απορίας άξιο γιατί οι συντεχνίες μας κατηγορούν ότι είχαμε ζητήσει παγοποίηση των συμβάσεων και μηδενικές αυξήσεις. Κάτι τέτοιο δεν ελέχθη από εμάς που εκπροσωπούμε και τους 15 επαγγελματικούς συνδέσμους στους οποίους λήγουν οι συμβάσεις.

Ερ.: Η παραγωγικότητα πάντως είναι η λέξη – κλειδί...

Απ.:
Η παραγωγικότητα πάντα ήταν το μέτρο βάσει του οποίου κινούνται και οι δύο πλευρές. Δεν μπορεί όμως οι μισθοί στην Κύπρο να αυξάνονται πιο ψηλά από ό,τι αυξάνονται αυτοί των ανταγωνιστών μας και των Ευρωπαίων. Αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Ερ.: Προβλέπεται ότι θα διαταραχθεί η εργατική ειρήνη;

Απ.:
Δεν προβλέπω μεγάλες αναταραχές. Πιστεύω ότι οι συμβάσεις τελικά θα ανανεωθούν. Ίσως, σε ένα ή δύο κλάδους να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα λόγω της ιδιαιτέρως άσχημης κατάστασης που βρίσκονται, αλλά και λόγω του ότι το εργατικό κόστος είναι εκτός ελέγχου.

Ερ.: Όταν λέτε κόστος εννοείτε και τις προσαυξήσεις που δίνονται στις κλίμακες...

Απ.:
Φυσικά. Κόστος είναι και η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και οι κλίμακες, αλλά και τα όποια παρεμφερή ωφελήματα συνδέονται με την εργασία. Αυτά τα ωφελήματα στην Κύπρο είναι περίπου το 25% επί του ακαθάριστου μισθού. Δεν μπορώ να κατανοήσω τη θέση των συντεχνιών, αλλά και του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο και επικρίνω έντονα.

Βολές κατά Υπ. Εργασίας

Ερ.: Γιατί το Υπουργείο Εργασίας;

Απ.:
Στηρίζεται ακόμα σε μια γνωμάτευση του 1973, η οποία έλεγε ότι οι προσαυξήσεις που δίνονται στα πλαίσια των κλιμάκων δεν θεωρουνται αυξήσεις. Είναι καιρός να αλλάξει αυτή την αντίληψη και να δει τα πράγματα ως έχουν. Είναι δύσκολο να εξηγήσω στον εργοδότη ή στην επιχείρηση ότι ο μισθός που περιλαμβάνει την ΑΤΑ, την προσαύξηση και οτιδήποτε άλλο, δεν είναι κόστος, αλλά είναι εικονικά χρήματα. Είναι κόστος και πρέπει να υπολογίζονται.

Φορέας για ευρω-κονδύλια

Ερ.: Όσον αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, θεωρείται ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας;

Απ.:
Οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι έτοιμες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομία μας ήταν ανοιχτή εδώ και πολλά χρόνια. Τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, η κυπριακή οικονομία είναι πλήρως φιλελευθεροποιημένη αναφορικά με εισροές – εκροές προϊόντων και υπηρεσιών. Άρα, δεν υπάρχει κάτι να αλλάξει όσον αφορά το θέμα της ανταγωνιστικότητας.

Ερ.: Τι γίνεται όμως με την ικανότητα απορρόφησης από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Απ.:
Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δίνει ποτέ χρήματα απευθείας σε επιχειρήσεις ή φορείς. Δίνει μόνο σε κυβερνήσεις. Γι’ αυτό και είδαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζητήσαμε μαζί του το θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων. Εισηγηθήκαμε την ίδρυση ενός συμβουλευτικού φορέα, ο οποίος φαίνεται ότι θα γίνει τελικά.

Ερ.: Τι ρόλο θα έχει αυτός ο φορέας;

Απ.:
Αυτός ο φορέας, από ό,τι μας ελέχθη, ουσιαστικά θα αποφασίζει για τα διαρθρωτικά κονδύλια. Ταυτόχρονα όμως, και για λόγους τυπικούς, πρέπει να υπάρχει και ένας κρατικός φορέας, ο οποίος μάλλον θα είναι το Γραφείο Προγραμματισμού.

ΟΝΕ το 2009

Ερ.: Όσον αφορά την ΟΝΕ, πότε θεωρείται ότι πρέπει να ενταχθούμε;

Απ.:
Πριν δύο χρόνια, όταν τα δημοσιονομικά μας δεδομένα πληρούσαν τις προϋποθέσεις, λέγαμε το 2006. Με τα σημερινά δεδομένα, όχι μόνο τα δικά μας αλλά και τα ευρωπαϊκά, αυτό έχει αλλάξει. Μετείχα πρόσφατα σε ένα συνέδριο στην Πολωνία όπου ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας είπε «ξεχάστε το 2006 ή το 2007». Το ενωρίτερο, μας είπε, που μπορεί να ενταχθεί μια νέα χώρα στην ΟΝΕ είναι το 2008 ή 2009. Δηλαδή σε πέντε χρόνια από σήμερα.

Ερ.: Σε ποια κατάσταση βρίσκετε η κυπριακή οικονομία στο παρά πέντε της ένταξης;

Απ.:
Η οικονομία μπαίνοντας στην ΕΕ δεν είναι στην καλύτερη της κατάσταση. Πριν τρία – τέσσερα χρόνια ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μούδιασμα, μια αβεβαιότητα, που προέρχεται από δύο λόγους: Πρώτον, από τις συνέπειες που είχε ο πόλεμος στο Ιράκ και ειδικά την πτώση του τουρισμού – τομέας όπου όλοι αναμένουμε να δούμε πως θα πάει ο φετινός χρόνος. Και δεύτερον, από το Κυπριακό. Φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός γύρω από αυτό το θέμα. Σε περίπτωση λύσης η Κύπρος δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που ξέρουμε σήμερα. Δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί η οικονομία. Έτσι υπάρχει ένα μούδιασμα. Το Κυπριακό δεν αφήνει τις επιχειρήσεις να κάνουν νέα σχέδια, να ξεπεταχτούν. Είμαστε επιφυλακτικοί. Και αυτό επηρεάζει και τη στάση μας προς τις συμβάσεις.

Στάση αναμονής για λύση

Ερ.: Θεωρείτε ότι είμαστε κοντά σε λύση;

Απ.:
Θεωρώ ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να λυθεί τώρα το Κυπριακό παρά να μην λυθεί. Φυσικά, μια πιθανή λύση θα αλλάξει πλήρως το σκηνικό. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα είναι πλήρως θετικό ή πλήρως αρνητικό. Και αυτός είναι ένας παράγοντας που μας κάνει λίγο διστακτικούς.

Ερ.: Είχατε επαφές με τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες;

Απ.:
Είχαμε επαφές με την αντίστοιχη οργάνωση των εργοδοτών και βιομηχάνων. Σίγουρα το βιοτικό επίπεδο και η οικονομική δραστηριότητα των κατεχομένων είναι πολύ περιορισμένη. Η βιομηχανία είναι σχεδόν σε εμβρυακή κατάσταση. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντέξουν τη βάσανο της ΕΕ. Όμως αν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό, αυτά τα εργοστάσια θα αναβαθμιστούν.

Ερ.: Θα έχουμε οικονομία δύο ή τριών ταχυτήτων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού;

Απ.:
Για μια μεταβατική περίοδο οκτώ, δέκα χρόνων, πιστεύω πως ναι, θα έχουμε μεταβατική περίοδο.

Ανάπτυξη στο 2,5%

Ερ.: Συμφωνείτε με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας κατά το τρέχον έτος;

Απ.:
Όχι, δεν συμφωνούμε. Καταρχάς διαφωνούμε με το ρυθμό ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι θα είναι πιο κοντά στο 2,5%. Θα εξαρτηθούν πάρα πολλά πράγματα και από τον τουρισμό. Ανησυχούμε επίσης για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή κάμψη, αλλά η δημιουργία νέων θέσεων δεν στέλνει αισιόδοξα μηνύματα. Και διερωτώμαι γιατί άνοιξαν τόσες πολλές θέσεις και δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο προσωπικό. Γιατί δεν ασχολείται η κυβέρνηση με το θέμα της μείωσης των κλιμάκων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία; Υπάρχουν πολλοί τρόποι που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισυλλογή. Μας ανησυχεί επίσης ο πληθωρισμός. Είναι σήμερα περίπου 4%, έχει ξεφύγει, είναι διπλάσιος της ΕΕ. Και θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει αμέσως έντονη αντιπληθωριστική πολιτική. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών για συζήτηση των οικονομικών και δημοσιονομικών προβλημάτων.

Του Γιώργου Αγαπίου