You are here

Μουσταφά Ακκιντζί: Ο Ντενκτάς δεν θέλει λύση και κλείνει τα αυτιά στους Τ/κ

23/01/2003 13:13
Συνέντευξη με τον Τ/κ πολιτικό Μουσταφά Ακκιντζί

- Αν δεν πάρει τα μηνύματα να παραιτηθεί
- Οι Ε/κ να μιλήσουν ξεκάθαρα επί του σχεδίου του Κόφι Άναν
- Η λύση θα δημιουργήσει οικονομικό θαύμα


Ο τουρκοκύπριος πολιτικός Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος διετέλεσε και δήμαρχος του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας και μαζί με τον Λέλλο Δημητριάδη προώθησαν το αποχετευτικό σύστημα της εντός των τειχών περιοχής της Λευκωσίας στις αρχές της δεκαετίας του '80 τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος με βάση το σχέδιο Ανάν και την ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ακόμη ο κ. Ακκιντζί με θάρρος και παρρησία επισημαίνει ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν επιθυμεί λύση του κυπριακού και το χειρότερο, όπως τονίζει, κωφεύει μπροστά στις αξιώσεις του τουρκοκυπριακού λαού.

Ο κ. Ακκιντζί ήταν την περασμένη Δευτέρα στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου και συμμετείχε σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Ρωτήσαμε στο περιθώριο της εκδήλωσης αυτής τον κ. Ακκιντζί αν τα χρονικά περιθώρια για λύση του κυπριακού προβλήματος εξαντλούνται με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει ο ΟΗΕ προς τις δύο πλευρές.

Απ.: "Σε σχέση με το ερώτημα σας, θα έλεγα ότι πάντα πίστευα ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν ήταν θέμα χρόνου, αλλά ζήτημα καλής θέλησης από τις δύο πλευρές. Το κυπριακό είναι ένα πρόβλημα το οποίο συζητείται τόσα χρόνια, όσο κανένα άλλο πολιτικό πρόβλημα στον κόσμο. Ξέρω ότι οι δύο ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ, Κληρίδης και Ντενκτάς, ξεκίνησαν να συζητούν για να εξεύρουν λύση του κυπριακού προβλήματος, πριν από 37 χρόνια και συγκεκριμένα το 1966 στη Βηρυτό. Μέχρι σήμερα, όπως όλοι διαπιστώνουμε, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το κυπριακό για να λυθεί δεν εξαρτάται από το χρόνο, αλλά κατά πόσο οι δύο πλευρές έχουν τη διάθεση και την καλή θέληση να εξεύρουν λύση.

Ερ.: Αυτή τη φορά όμως κ. Ακκιντζί έχουμε ως ημερομηνία κλειδί για επίλυση του κυπριακού τον Απρίλιο με την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Απ.: Ναι, αλλά πριν από αυτό είχαμε ως ημερομηνία κλειδί την Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που έγινε μεταξύ 12 και 14 Δεκεμβρίου, την οποία δυστυχώς έχουμε χάσει. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εάν όλες οι πλευρές επιδείξουν έστω και τώρα, την απαραίτητη θέληση και αποφασιστικότητα, ασφαλώς θα υπάρξει λύση. Και τοποθετώ εν πρώτοις το δικό μας ηγέτη τον κ. Ντενκτάς στην κορυφή αυτής της κατηγορίας καθώς επιβάλλεται κατά την άποψη μου, να επιδείξει αυτό το πολιτικό θάρρος. Ο χρόνος έχει ωριμάσει και δεν μπορούν οι δύο ιστορικοί ηγέτες να λένε ΟΧΙ σε όλα. Είναι πολύ εύκολο αυτό.

Θα πρέπει, κατά την άποψη μου να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι αυτού του λαού σοβαρά, διότι όλοι οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες στην Κύπρο. Δεν μπορούμε να μείνουμε με αυτό τον τρόπο. Βραχυπρόθεσμα θα είναι σε βάρος των συμφερόντων των Τ/κ και ο κ. Ντενκτάς οφείλει να το αντιληφθεί, αλλά φοβάμαι ότι μακροπρόθεσμα θα ισχύσει το ίδιο και για τους Ελληνοκύπριους.

Επομένως οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να παίρνουν δεδομένο την Κοπεγχάγη ως μία νίκη και να ξεχάσουν το θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Το λέω αυτό διότι κατά καιρούς ακούω πολλές φωνές από τη δική σας πλευρά εναντίον του σχεδίου Ανάν. Θέλω να διευκρινίσω ότι το σχέδιο δεν είναι κάτι το εξαιρετικό. Και είμαι ένας εξ αυτών που λένε ότι ασφαλώς υπάρχουν αρνητικά σημεία. Τα αρνητικά αυτά σημεία όμως για να είμαστε δίκαιοι, αφορούν και τις δύο πλευρές.

Ερ.: Επομένως ποια είναι η εισήγηση σας;

Απ.: Κατά την άποψη μου επιβάλλεται να κατανοήσουμε, Ε/κ και Τ/κ ότι θα οδηγηθούμε κατ' ανάγκη σε μία συμβιβαστική λύση, η οποία για να είμαι ειλικρινής, δεν πρόκειται να είναι και η πιο ιδανική για την κάθε πλευρά. Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν θα επιτύχουμε κάτι που θα χειροτερέψει την όλη κατάσταση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΜΕ ΤΗ ΛΥΣΗ

Ερ.: Οικονομικά τι θα σήμαινε για την ΤΚ κοινότητα η λύση του κυπριακού και η ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ;

Απ.: Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που θα εκδηλωθεί σε όλα τα πλάτη και μήκη του νησιού μας. Η Κύπρος είναι ένας παράδεισος. Ο λαός μας είναι εργατικός και φιλοπρόοδος. Σήμερα είναι μεγάλος ο αριθμός των επιστημόνων και στις δύο πλευρές. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει απεριόριστες προοπτικές ανάπτυξης. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι η ΕΕ θα ενεργοποιήσει όλα τα κονδύλια σε περίπτωση λύσης, τα έργα ανάπτυξης που θα γίνουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της Κύπρου στην Αμμόχωστο και την Καρπασία θα βελτιώσουν κατακόρυφα το βιοτικό επίπεδο των Τ/κ που σήμερα σε σύγκριση με τους Ε/κ είναι δραματικά μειωμένο. Μεγάλο ποσοστό ανέργων Τ/κ θα βρουν θέσεις εργασίας σε όλη την Κύπρο και οι ξένοι εργάτες που υπάρχουν στη Νότια Κύπρο δεν θα χρειάζονται πλέον και το συνάλλαγμα θα μένει στο τόπο μας. Η τουριστική βιομηχανία θα απογειωθεί διότι ο ξένος περιηγητής θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επισκεφθεί και να δει όλες τις ομορφιές της Κύπρου και όχι της μισής.

Θα ανοίγει και η αγορά της Τουρκίας που είναι εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη. Ξέρετε είμαι αρχιτέκτονας και διαβλέπω να εξελίσσεται ένας οικοδομικός οργασμός χωρίς προηγούμενο. Όλα συνηγορούν υπέρ της συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης για όλο το λαό της Κύπρου Ε/κ και Τ/κ. Φτάνει να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας και να δούμε μπροστά.

Είναι απλό το θέμα για τον κ. Ντενκτάς. Εάν είναι διατεθειμένος να ακούσει τη φωνή του λαού του οφείλει να αντιδράσει θετικά. Αν πραγματικά θέλει την επίτευξη λύσης και διαπραγματευθεί με καλή πίστη τότε ο κόσμος θα υποστηρίξει αυτές τις διαπραγματεύσεις και τη λύση και είναι κάτι που θα μας ικανοποιήσει όλους. Όμως αυτό που ακούμε από τον ηγέτη μας είναι ότι είναι εναντίον του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Και αυτή είναι αναμφίβολα η αλήθεια σε σχέση με τη διαπραγματευτική του τοποθέτηση, διότι ακριβώς αυτή ήταν και είναι η προσέγγιση του και δυστυχώς όχι αυτή που ακούσθηκε περίτρανα από 40 χιλιάδες τουρκοκύπριους στους δρόμους της ( κατεχόμενης) Λευκωσίας.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις για να αλλάξει την όλη αρνητική κατάσταση.

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ερ.: Κάτω λοιπόν από αυτή την πίεση ο κ. Ντενκτάς φαίνεται να εισηγείται τελικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία με βάσει το σχέδιο Ανάν. Πιστεύετε κύριε Ακκιντζί ότι η πρόθεση αυτή του κ. Ντενκτάς είναι ειλικρινής; Θα θέσει δηλαδή το αποτέλεσμα της λύσης ενώπιον των τουρκοκυπρίων για να εκφράσουν δημοκρατικά την θέση τους;


Απ.: Έτσι και αλλιώς θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Εάν επιτευχθεί λύση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τότε στις 13 Μαρτίου θα χρειασθεί να γίνει δημοψήφισμα, σύμφωνα με το σχέδιο του Κόφι Ανάν, το οποίο θα μας δίδει τη δυνατότητα να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία ενωμένη χώρα.

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι όπως εισηγείται το δημοψήφισμα δεν είναι έτσι. Αυτό, κατά τον Ντενκτάς, θα πετύχει εάν γίνουν μεγάλες αλλαγές - επί του σχεδίου Ανάν - οι οποίες, κατά την ταπεινή μου άποψη θα είναι πολύ δύσκολο, αν δεν είναι και απίθανο να γίνουν.

Αυτό που προτείνει ο Ντενκτάς ακριβώς είναι ενα δημοψήφισμα που θα λέει στους Τ/κ κοιτάξτε εδώ: "Δεν μπορούσα να πετύχω περισσότερα, δεν μπορούσα να κάνω μεγάλες αλλαγές επομένως, εδώ είμαστε. Δέχεστε αυτό το σχέδιο; Κι αν ακόμη μέσω του δημοψηφίσματος οι Τ/κ αποφανθούν ΝΑΙ, ο ίδιος αγνοώντας τα μηνύματα των καιρών, λέει ότι δεν πρόκειται να το υπογράψει. Θα κρατήσει την υπόσχεση του ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι καλό και δεν πρόκειται να πάει ενάντια στις πεποιθήσεις του. Επομένως θα το θέσει ενώπιον της βουλής όπως λέει χωρίς να παραιτηθεί, άλλωστε δεν έχει κάνει αναφορά περί παραίτησης μέχρι τώρα, για να βρει κάποιον άλλο να υπογράψει την οποιαδήποτε συμφωνία.

Ερ.: Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι αυτό το πρόσωπο;

Απ.: Δεν έχουμε υπόψη μας ακόμη ποιο ενδεχομένως θα είναι αυτό το πρόσωπο διότι μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίσαμε πραγματικά αυτό το θέμα. Θα σας πω όμως το εξής. Ο κ. Ντενκτάς έχει στο μυαλό του και μάλιστα δυστυχώς, το έχει ξεκαθαρίσει και είμαι σε θέση να το γνωρίζω, ότι προγραμματίζει και έχει κατά νουν να μην υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Όμως οι τουρκοκύπριοι σας λέγω κατηγορηματικά ότι θέλουν λύση. Εάν λοιπόν αποφασίσει ο κ. Ντενκτάς ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό είναι φανερό ότι οι τουρκοκύπριοι θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του ή ποιος θα υπογράψει το σχέδιο Ανάν. Αλλά ομολογώ ότι ο κ. Ντενκτάς δεν είναι σε θέση να σκεφτεί, όπως και κάποιοι άλλοι δυστυχώς που βρίσκονται στην Τουρκία και οι οποίοι επίσης δεν είναι σε θέση να εισηγηθούν ότι η "βόρειος Κύπρος" είναι ΙΣΟΝ Ντενκτάς και τίποτε άλλο. Η δική μας πλευρά δεν είναι μόνο Ντενκτάς. Εδώ στο βόρειο (κατεχόμενο) τμήμα της Κύπρου υπάρχει μια ζωντανή και δυναμική κοινότητα, η οποία θέλει να δει λύση στο πρόβλημα, να αποτελέσει στη συνέχεια μέλος ενός πολιτισμένου κόσμου και μετά να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτή την επιθυμία των Τ/κ ο κ. Ντενκτάς την περιφρονεί και δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί.

Ερ.: Πρόσφατα όμως κ. Ακκιντζί έγιναν εκλογές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και ο κ. Ντενκτάς επανεκλέγηκε. Πως θα γίνουν νέες εκλογές;

Απ.: Να σας πω αυτό. Εάν θέλουμε να ασκήσουμε τη Δημοκρατία στη χώρα μας θα πρέπει οι πολιτικοί ηγέτες αυτού του τόπου, είτε Ε/κ, είτε Τ/κ, να ακούν τα οράματα και τη φωνή του λαού τους. Εάν ο κ. Ντενκτάς προτίθεται να ακούσει τους Τ/κ τότε πρέπει να διαπραγματευθεί με καλή θέληση και να υπογράψει λύση.

Εάν δεν το πράξει κι αν δεν σημειωθεί μια τέτοια εξέλιξη τότε το θέμα είναι καθαρό: Είτε να παραιτηθεί ή να ζητήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών και αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, να προωθήσει ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα. Εάν δεν έχει άλλη επιλογή τότε οφείλει να παραιτηθεί. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι εκτιμώ πως στις προσεχείς εβδομάδες θα σημειωθούν αυτού του τύπου οι σημαντικές εξελίξεις.

ΟΙ Ε/κ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ

Ερ.: Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη τι θα ζητούσατε από τους Ελληνοκύπριους;


Απ.: Είναι πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό μου. Οι Τ/κ που τάσσονται εναντίον του σχεδίου Ανάν λένε σε μας: Κοιτάξτε είσαστε τουρκοκύπριοι και μας θέλετε να υπογράψουμε συμφωνία με βάση το σχέδιο Ανάν. Δεν βλέπετε όμως τι γίνεται με τους ελληνοκύπριους που διαδηλώνουν ότι δεν θέλουν το σχέδιο Ανάν, άρα τη λύση του κυπριακού; Και οι Ε/κ που δεν θέλουν το σχέδιο Ανάν δεν είναι λίγοι, είναι αρκετοί και αυτό φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις και από τα γκάλοπ με τους υποψήφιους προέδρους. Το ποσοστό των Ε/κ που δεν αποδέχονται το σχέδιο Ανάν είναι πέραν του 80%. Έτσι νομίζω ότι οι Τ/κ είναι αναγκαίο να ακούσουν από την Ε/κ πλευρά ξεκάθαρες θέσεις ότι αποδέχονται το σχέδιο των ΗΕ εφόσον είναι αλήθεια ότι δεν πρόκειται να γίνουν θαύματα επί του σχεδίου Ανάν. Άλλωστε δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν οι θέσεις των δύο πλευρών 100%. Γι’ αυτό και επιμένω ότι και οι Ε/κ αν θέλουν να βοηθήσουν στη λύση πρέπει να δώσουν με τη σειρά τους μια ευκαιρία σ’ αυτό το σχέδιο. Και πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό σύντομα. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση επί του σχεδίου. Μαζί Κληρίδης και Ντενκτάς μπορούν να διαπραγματευθούν το σχέδιο αλλά αυτό που θα πετύχουν είναι εκ προοιμίου γνωστό ότι δεν θα επιφέρει θεαματικές αλλαγές στο σχέδιο. Στο σχέδιο θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία, ώστε να μην εμπλακούμε σε νέα αδιέξοδα και κινδύνους για τις δύο πλευρές. Επομένως αυτό που θα ήθελα να δω από τους ελληνοκύπριους δεν είναι μόνο λόγια ότι υποστηρίζουμε τις διαδηλώσεις των τουρκοκυπρίων. Δεν είναι ένα τέτοιο μήνυμα που θέλουμε να πάρουμε από σας αλλά θα μας άρεσε να δούμε καθαρές τοποθετήσεις υποστήριξης της λύσης βάσει του σχεδίου Ανάν.