You are here

Ν. Παπαδόπουλος: Κυβέρνηση ολοκληρωτικής αποτυχίας

19/07/2010 08:41
Την «απόλυτη και ολοκληρωτική αποτυχία» της κυβέρνησης σε θέματα οικονομίας διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επ. Οικονομικών της βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος. Σε συνέντευξη του στη StockWatch ο κ. Παπαδόπουλος ασκεί καταπελτική κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «έχουν αποτύχει σε όλα τα επίπεδα». Δηλώνει ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να δεχθεί νέες φορολογίες εάν η κυβέρνηση δεν δώσει δείγματα γραφής ότι μειώνει τις δαπάνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό, συμπληρώνει, καλώντας τον Υπουργό να σταματήσει τις στατιστικές αλχημείες και τα μαγειρέματα αριθμών. Τον καλεί να σοβαρευτεί και να σταματήσει επίσης να ανακοινώνει φορολογίες μέσω των ΜΜΕ. Μιλά επίσης για τις σχέσεις του με το ΔΗΣΥ, για τη συγκυβέρνηση με το ΑΚΕΛ, για ρητορική του «1920» και για την πιο παρεμβατική στάση της βουλής. Προειδοποιεί παράλληλα τους ημικρατικούς με νέα σταυρώματα κονδυλίων εάν δεν προκύψουν ουσιαστικές περικοπές στους προϋπολογισμούς του 2011.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου

Ερ: Ασκείτε συνεχώς κριτική για την οικονομία, αλλά οι Fitch έχουν διατηρήσει σταθερή τη διαβάθμιση της Κύπρου. Ξέρετε κάτι περισσότερο από τους οίκους αξιολόγησης;

Απ.:
Οι αξιολογήσεις των οίκων μας χαρίζουν περισσότερο χρόνο. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε τα διαθρωτικά κενά και τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, κανένα μαγείρεμα βιβλίων, καμία στατιστική αλχημεία δεν πρόκειται να μας σώσει από την υποβάθμιση.

Είναι πλέον φανερό πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει πείσει και η ίδια η Ευρώπη μας ζητά διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και περισσότερα μέτρα το συντομότερο.

Οι προειδοποιήσεις είναι εκεί. Εμείς επιλέγουμε να τις ακούσουμε ή όχι. Είναι καιρός να αφήσουμε τις εύκολες υπεκφυγές μέσω των στατιστικών στοιχείων και είναι καιρός ο υπουργός Οικονομικών και το υπουργείο να αντιληφθούν ότι έχουμε διαρθρωτικά κενά στην οικονομία μας που δεν οφείλονται μόνο στην παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά είναι πάγια και χρόνια προβλήματα τα οποία θα πρέπει αντιμετωπίσουμε.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα η παρούσα κυβέρνηση δεν έδειξε την πολιτική βούληση και τόλμη για να ακολουθήσει τέτοιες προτάσεις και λύσεις που θα αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Ερ: Φωνάζετε για την επιτήρηση, αλλά καταψηφίσατε δύο βασικά νομοσχέδια που θα προσέθεταν σημαντικά έσοδα στον κρατικό κορβανά…

Απ.:
Δεν αποτελεί θετική εξέλιξη ότι η κυπριακή οικονομία μπήκε σε επιτήρηση γιατί αυτό συνιστά αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της. Από εκεί και πέρα ενόψει της πολιτικής ατολμίας που επέδειξε η κυβέρνηση και της απραξίας που παρατηρήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια η επιτήρηση είναι καλοδεχούμενη, επειδή τουλάχιστον τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο η Ε.Ε να μας εξαναγκάσει να εξοικονομήσουμε τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου, σε αντίθεση με τις προθέσεις της δικής μας κυβέρνηση που ήταν στην ουσία να μας φορολογήσει για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του δημοσίου.

Τα δύο νομοσχέδια θα προκαλούσαν τεράστια προβλήματα στην κυπριακή οικονομία και δεν θα μας έφεραν επιπρόσθετα έσοδα, θα κλονιζόταν η εικόνα της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και θα καλούσαμε τις 69 χιλ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου να πληρώσουν το κόστος και τις αυξανόμενες δαπάνες του δημόσιου που αρνείται να μειώσει η παρούσα κυβέρνηση.

Όταν μας υποδεικνύεται από την Ευρώπη ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε €300 εκ. μέσα στους επόμενους πέντε μήνες για να καλύψουν το στόχο του 1,75% του ΑΕΠ ετησίως, θα ήθελα πραγματικά ο υπουργός Οικονομικών να μας εξηγήσει πως τα €90 εκ. που ο ίδιος υπολόγιζε ότι θα εισέπραττε θα μας έλυναν το πρόβλημα. Τα υπόλοιπα €210 εκ. από θα τα βρούμε;

Ερ: Ζητάτε σχέδιο βήτα. Έχετε κάτι υπόψη σας;

Απ.:
Χρειαζόμαστε το σχέδιο Β γιατί το σχέδιο Α έχει αποτύχει. Έχουμε ενώπιον μας μια απόλυτη και ολοκληρωτική αποτυχία όσον αφορά την οικονομική στρατηγική και πολιτική της παρούσας κυβέρνησης. Έχουν αποτύχει σε όλα τα επίπεδα επομένως χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Β.

Θέλουμε να ακούσουμε πως θα εξοικονομήσουμε τα χρήματα τα οποία θα πετύχουν το στόχο του 1,75% που ζητά η Ε.Ε και πως θα προχωρήσουμε να μειώσουμε τις δαπάνες τη στιγμή που τα στοιχεία που μας δίνει η ίδια η Κυβέρνηση δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί οι δαπάνες άλλα όλο περισσότερο αυξάνονται.

Εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση, γιατί υπάρχει σύγχυση. Διερωτώμαι ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε εμείς να διατυπώνουμε απόψεις και εισηγήσεις και να καταλήγουν στο κενό. Πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το σχέδιο.

Ερ: Μα η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει την κατεύθυνση των πολιτικών της.

Απ.:
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να φορολογήσει τον κόσμο για να βγει από το αδιέξοδο;

Εμείς μια τέτοια προσέγγιση την απορρίπτουμε. Μια σωστή προσέγγιση είναι να περιοριστούν οι δαπάνες του δημοσίου, να περιοριστεί η σπατάλη της κρατικής μηχανής, οι στοχευμένες κοινωνικές παροχές να περιοριστούν, ενώ οι μη αποδοτικές λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες να μειωθούν στο ελάχιστο.

Όταν η κυβέρνηση προσπαθήσει να πετύχει όλα αυτά και δεν τα καταφέρνει τότε να έρθει κοντά μας και να συζητήσουμε επιπρόσθετες λύσεις όπως είναι η φορολόγηση του Κύπριου πολίτη η οποία κατά τη δικιά μας άποψη θα πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή όταν αποτύχουν όλα τα υπόλοιπα.

Ερ: Πάντως, το πάγωμα των προσαυξήσεων που ζητάτε θα μειώσει το έλλειμμα κατά €70 εκ. ετησίως. Μήπως είστε υπερβολικός για το κρατικό μισθολόγιο; Η Κυβέρνηση υποστηρίζει άλλωστε ότι μείωσε τον αριθμό δημόσιων υπαλλήλων.

Απ.:
Κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα μαθηματικά μας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μείωσε τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων αλλά τους αύξησε κατά 800.

Δηλαδή έχει αυξήσει τις θέσεις στο δημόσιο κατά 1200 σε σχέση με πέρσι, δυστυχώς με τη σύμφωνη γνώμη της βουλής, αφού τότε μας είχε παραπλανήσει ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι το έλλειμμα μας θα διατηρηθεί κάτω από το 3% , πράγμα το οποίο ήταν εκτός πραγματικότητας.

Δηλαδή από εκείνες τις 1200 θέσεις ενδεχομένως να καταργηθούν οι 400, άρα σύνολο έχουμε επιπρόσθετες 800 θέσεις με ένα κόστος στο δημόσιο €22 εκ. μέσα στο 2010.

Οι ισχυρισμοί ότι μειώθηκε ο αριθμός δημόσιων υπαλλήλων είναι παραπλανητικοί και διερωτώμαι αφού επιτεύχθηκαν οι προσπάθειες για μηδενικές αυξήσεις, γιατί τότε με βάση τα στοιχεία της ΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι πληρώνουμε πολύ περισσότερα σε μισθούς σε σύγκριση με πέρσι.

Αναφορικά με το μέγεθος κρατικού μισθολογίου δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Σήμερα το κρατικό μισθολόγιο ανέρχεται σε €2 δισ. και εάν δεν κάνουμε τίποτα τα επόμενα χρόνια θα γίνουν €4 δισ., θα διπλασιαστούν.

Οφείλουμε να ρωτήσουμε από τώρα πως θα πληρώσουμε αυτούς τους μισθούς. Θα αυξήσουμε τις φορολογίες ή θα απολύσουμε κόσμο;

Ερ: Το πρόβλημα με τις δαπάνες είναι διαρθρωτικό. Γιατί δεν δόθηκαν και γιατί δεν προτάθηκαν καν διαρθρωτικές λύσεις όταν υπήρχαν πλεονάσματα;

Απ.:
Διαθρωτικά προβλήματα υπάρχουν αλλά δυστυχώς αυτά εντείνονται σε μεγαλύτερο βαθμό όταν υπάρχει ύφεση, όπως έγινε και σήμερα. Καλώς ή κακώς όταν μια οικονομία πάει καλά κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας.

Φυσικά έγιναν κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν και από άλλες κυβερνήσεις. Εγώ θα περιοριστώ μόνο στην προηγούμενη χωρίς να λέω ότι είναι τέλεια και χωρίς να λέω ότι και άλλες κυβερνήσεις έχουν ευθύνη για τα προβλήματα που έχουμε σήμερα.

Στην προηγούμενη διακυβέρνηση για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχε δημιουργηθεί καμία θέση στο δημόσιο.

Επίσης η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε και πέτυχε μια συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για μηδενικές αυξήσεις μέχρι να υιοθετήσουμε το ευρώ.

Επομένως κάποιες προσπάθειες έγιναν για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα αλλά δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Παράλληλα έγιναν προσπάθειες για στόχευση των κοινωνικών παροχών όπως το επίδομα τέκνου και η φοιτητική χορηγία αλλά βρήκαμε την άρνηση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

Τώρα που έχουμε ενώπιον μας την κρίση οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα διαθρωτικά προβλήματα γιατί εάν δεν τα λύσουμε σήμερα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πιο σκληρά και επαχθή μέτρα αύριο.

Ερ: Ακούγονται σκέψεις για αύξηση του ΦΠΑ. Το σχόλιο σας.

Απ.:
Εμείς δεν αποδεχόμαστε νέες φορολογίες εάν δεν πειστούμε ότι έγιναν τα πάντα για να μειωθούν οι δαπάνες και οι σπατάλες του Κράτους. Δεν έχουμε πειστεί ότι έγιναν αυτά που έπρεπε για να εξοικονομήσουμε στον καλύτερο βαθμό τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου.

Τονίζω όμως ότι εάν μας πείσει η κυβέρνηση ότι έκανε προσπάθειες για να μειώσει τις δαπάνες της δεν νομίζω θα καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε τους στόχους μας. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι σε αυτό το στάδιο.

Ερ: Υπάρχει η σκέψη σε κάποιους κύκλους πως αντί να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος, θα μπορούσε να αυξηθεί ο φόρος άμυνας σε τόκους και μερίσματα, που πληρώνεται μόνο από κατοίκους Κύπρου.

Απ.:
Δεν θέλω να σχολιάσω υποθετικά σενάρια, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στον υπουργό Οικονομικών να σταματήσει να ανακοινώνει φορολογίες από τα ΜΜΕ γιατί προκαλεί ζημιές στην κυπριακή οικονομία και δημιουργεί ανασφάλεια στην αγορά. Κατά την άποψη μου ο υπουργός θα πρέπει να δείξει περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από αυτή που έδειξε μέχρι σήμερα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ΔΗΚΟ δεν κάνει καμία δεύτερη σκέψη για φορολογίες. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Εάν θέλει ο υπουργός Οικονομικών να κάνει δεύτερες σκέψεις δικαιούται εμείς όμως δεν κάνουμε. Ελπίζουμε να εισακούσει τις απόψεις μας ο υπουργός.

Ερ: Υπάρχει η εντύπωση ότι συμφωνείτε περισσότερο με το ΔΗΣΥ παρά με τους εταίρους σας στην κυβέρνηση σε θέματα οικονομίας…

Απ.:
Το ΔΗΚΟ αυτά που έλεγε πριν από πέντε και πριν δύο χρόνια και πριν τρία χρόνια τα λέει και σήμερα. Εμείς είμαστε συνεπείς, άλλοι έχουν αλλάξει τις θέσεις τους. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι με τη ρητορική του 1920 και με ένα παλαιωμένο πρίσμα ταξικού αγώνα που θα λύσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που διαφωνήσαμε με το ΑΚΕΛ για οικονομικά θέματα και θέλω να υπενθυμίσω την εθνική προσπάθεια για υιοθέτηση του ευρώ. Τότε εάν ακούγαμε τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ, αυτή τη στιγμή η Κυπριακή λίρα θα ήταν υποβαθμισμένη 30% με 40% και θα επερχόταν η οικονομική καταστροφή στον τόπο μας, δεν πρόκειται να απολογούμαστε επειδή έχουμε διασώσει την κυπριακή οικονομία από τις καταστροφικές εισηγήσεις κάποιας άλλης πολιτικής παράταξης. Ταυτόχρονα απευθύνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουμε κατά μέρος την απαρχαιωμένη ρητορική του ταξικού αγώνα και να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και μέσα από συναίνεση θα βρούμε τις ορθές και σύγχρονες λύσεις.

Ερ: Να επιμένω: που διαφωνείτε με το ΔΗΣΥ, δηλαδή;

Απ.:
Δεν θέλω να σχολιάσω τις θέσεις άλλου κόμματος. Είναι δικαίωμα όποιου θέλει να συμφωνεί μαζί μας και όποιου θέλει να διαφωνεί μαζί μας. Όλους θα μας κρίνει ο λαός.

Το ΔΗΚΟ έχει δώσει κάποια διαπιστευτήρια στην κυπριακή οικονομία. Χαιρόμαστε όταν άλλες πολιτικές παρατάξεις συμφωνούν μαζί μας γιατί θεωρούμε ότι μόνο μέσω συνεργασίας θα επιτύχουμε και άλλους εθνικούς στόχους αλλά και από την άλλη δεν θεωρούμε ότι πρέπει να συμφωνούν όλοι μαζί μας, σεβόμαστε την αντίθετη άποψη.

Ελπίζω στο μέλλον όταν κατατίθενται σημαντικά νομοσχέδια όπως αυτό για αύξηση του εταιρικού φόρου να μας ενημερώνει η κυβέρνηση και να ζητά τις απόψεις μας. Στην προκείμενη περίπτωση δεν μας ρώτησαν και δεν ενημέρωσαν.

Απλώς η κυβέρνηση συμφώνησε τα νομοσχέδια με τις συντεχνίες.

Ερ: Τι εξυπηρετεί η συγκυβέρνηση με το ΑΚΕΛ όταν υπάρχουν τόσες θεμελιώδεις διαφωνίες; Είναι θέμα καρεκλών;

Απ.:
Το ΔΗΚΟ δεν ενδιαφέρεται για τις καρέκλες, ενδιαφέρεται για το καλώς νοούμενο συμφέρον της οικονομίας και του τόπου.

Η Κυβέρνηση δήλωσε μετά από την απόρριψη των φορολογικών νομοσχεδίων, ότι είναι έτοιμη να εισέλθει σε ένα διάλογο και να συμφωνήσει μαζί μας κάποια πράγματα.

Ελπίζουμε ότι αυτά που παρέλειψε να κάνει τότε θα τα κάνει σήμερα. Εάν ο υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση έχουν διδαχθεί μέσα από τα λάθη τους είναι θετική εξέλιξη. Εμείς αναμένουμε να μας καλέσουν σε διάλογο για να παραθέσουμε τις απόψεις μας και να μας ενημερώσουν για το σχέδιο Β.

Ερ: Είδαμε τους τελευταίους μήνες μια πιο παρεμβατική βουλή στα θέματα ημικρατικών οργανισμών και κρατικών φορέων, όπως το Πανεπιστήμιο. Τι σας έπιασε ξαφνικά;

Απ.:
Η απάντηση είναι απλή: η απραξία της κυβέρνησης. Έχει από τον περασμένο Νοέμβριο που ζητούμε να δούμε μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μέχρι σήμερα δεν ήρθε κανένα μέτρο που να μειώνει τις κρατικές δαπάνες.

Αντίθετα η βουλή με δικές της πρωτοβουλίες είχε προχωρήσει και κατάφερε να εξοικονομήσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια προς όφελος του Κύπριου φορολογούμενου.

Να υπενθυμίσω ότι η βουλή με δική της πρωτοβουλία μείωσε τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους στον προϋπολογισμό του 2010 ενώ κατέθεσε προτάσεις νόμου που έχουν εξοικονομήσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως για παράδειγμα η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των αστυνομικών και των καθηγητών, όπου υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου €90 εκ. τα επόμενα τρία χρόνια.

Παράλληλα η βουλή έχει δεσμεύσει κονδύλια ημικρατικών οργανισμών, έχει περιορίσει προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών όπως π.χ. του ΡΙΚ όπου υπάρχει πολλή σπατάλη.

Εμείς πράξαμε το καθήκον μας. Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να πάρει δύσκολες αλλά σοβαρές αποφάσεις για να εξοικονομήσει τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου.

Η εύκολη λύση όταν δεν έχεις την πολιτική βούληση και όταν δεν κάνεις αυτά που πρέπει, είναι να ζητάς από τον Κύπριο φορολογούμενο να βάζει βαθύτατα το χέρι στην τσέπη. Εμάς το καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τον Κύπριο φορολογούμενο από την σπατάλη του Κράτους και θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια έστω και εάν δυσαρεστούνται κάποιοι.

Ερ: Να αναμένουμε να σταυρώνονται πλέον ολοένα και περισσότερα κονδύλια ημικρατικών;

Απ.:
Έχουμε οικονομική κρίση και εάν δεν είμαστε πιο αυστηροί από άλλες φορές, θεωρώ ότι θα έχουμε αποτύχει να εξυπηρετήσουμε το καλός νοούμενο συμφέρον της οικονομίας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των Κύπριων φορολογούμενων.

Ο έλεγχος θα συνεχίσει να είναι αυστηρός και επιμελής γιατί αυτό μας επιβάλλει το καθήκον μας έναντι της κοινωνίας και των κυπριών πολιτών. Αυτό εξάλλου απαιτεί ο κόσμος και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτήν την προσπάθεια έστω και εάν δημιουργούνται αντιδράσεις είτε σε κοινωνικά σύνολα είτε στην Κυβέρνηση

Είμαστε υπόλογοι στους Κύπριους φορολογούμενους, αυτοί μας κρίνουν.