You are here

Ν. Περιστιάνης: Προσωρινές οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά

17/01/2021 06:01

Ο κόσμος είναι πλέον πιο προσεκτικός στο τι ξοδεύει και κάνει καλύτερο προγραμματισμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Περιστιάνης αναφέρεται στις αλλαγές που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, άμεσες και έμμεσες.

Η συνέντευξη

Περνούμε μια κρίση, θα ξοδεύουμε με τον ίδιο τρόπο και το επόμενο διάστημα;

-Σίγουρα θα υπάρχει κάποια αλλαγή αλλά περισσότερο θα είναι βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη αλλαγή.

Τι εννοείτε;

-Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν ορατά αποτελέσματα. Αυτές τις αλλαγές που βλέπουμε στη συμπεριφορά των ανθρώπων έχουν να κάνουν με άμεση αντίδραση στα προβλήματα της πανδημίας, και το ότι στενεύουν οι οικονομικές επιλογές. Δρουν αναλόγως και προσαρμόζουν τη συμπεριφορά αναγκαστικά λόγω αυτού του φαινομένου.

Είναι κάτι πρόσκαιρο. Δεν περιμένει κάποιος να επαναλαμβάνεται συχνά κάτι που θα δημιουργούσε μόνιμες αλλαγές. Δεν αναμένω τα αποτελέσματα των αλλαγών που θα φέρει να είναι μόνιμα, θα φύγουν αρκετά σύντομα, μέσα σε 1-2 χρόνια, καθώς με τη βελτίωση οικονομίας η συμπεριφορά θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Για ποιες αλλαγές στη συμπεριφορά αναφέρεστε;

-Τώρα είμαστε πιο προσεκτικοί πώς ξοδεύουμε, πώς καταφέρνουμε να επιβιώσουμε. Θέλουμε να σκεφτόμαστε το αύριο μήπως δυσκολευτούμε. Έχουμε μεγαλύτερο προγραμματισμό από ότι στο παρελθόν.

Διαβλέπετε να υπάρχει περίπτωση να συμβεί το αντίθετο, να υπάρχει μαζική κατανάλωση; Ποια η πρώτη αντίδραση μετά το lock down;

-Με τα πρώτα στάδια ελευθερίας κα επαναφοράς σε μια ομαλότητα, οπωσδήποτε θα υπάρχει έξαρση της κατανάλωσης και άλλων σχετικών όπως τα ταξίδια καθώς ο κόσμος θεωρούσε ότι ήταν φυλακισμένος για ένα χρόνο και περισσότερο. Θα δούμε μεγάλες μετακινήσεις.

Θεωρείτε ότι θα γίνουμε πιο απαιτητικοί, πιο έξαλλοι, πιο ακραίοι, πιο νευρικοί στις απαιτήσεις μας;

-Οπωσδήποτε. Επειδή είναι κάτι ανεπιθύμητο που εμπεριέχει κίνδυνο για την υγεία και την επιβίωση, θα αλλάξει τη συμπεριφορά μας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αφορά τους επιχειρηματίες, βλέπετε να αλλάζουν συμπεριφορά;

-Οι επιχειρηματίες σε κάποιους τομείς θεωρώ ότι θα να υιοθετήσουν μεθόδους που δεν θα τους αφήνουν ευάλωτους σε παρόμοιο κλείσιμο στο μέλλον είτε από πανδημία ή άλλο πρόβλημα. Και στο εμπόριο θα δούμε εξ αποστάσεως δραστηριότητα ώστε σε περίπτωση ανάλογου προβλήματος να μην υπάρχουν συνέπειες αλλά και να πάψουν να εξαρτιούνται από την τοπική αγορά και να έχουν πιο διευρυμένο πελατολόγιο.

Ποιες επιδράσεις βλέπετε να υπάρχουν έμμεσα;

-Έμμεσα, πολλοί έχουν υποχρεωθεί να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κι αυτό θα αφήσει πιο μόνιμα τα σημάδια. Τα πανεπιστήμια κάνουν πιο μόνιμες κινήσεις για θέματα αναβάθμισης που έχουν να κάνουν με την εξ αποστάσεως πραγματικότητα.

Επίσης, μπορεί να υποχρεωθούν κάποιοι πολίτες όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια, να ενδιαφερθούν πιο πολύ για τον τομέα της υγείας, ίσως να γίνουν πιο πολλές έρευνες, να σπουδάζουν σε συναφή επαγγέλματα.

Αυτές οι αλλαγές θα είναι μόνιμες;

- Όλη η ανθρωπότητα έχει στραφεί σε αυτό το πρόβλημα και θα είναι μόνιμη η αλλαγή να γίνονται περισσότερες έρευνες καθώς και πρόληψη, δημιουργία φαρμάκων ακαδημαϊκών προγραμμάτων και ίσως να αποκτήσει περισσότερη σημασία η αντιμετώπιση των κινδύνων.

Δηλαδή;

-Θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι για αναπάντεχους κινδύνους αλλά και από άλλους τομείς όχι μόνο για την υγεία, αλλά και κινδύνου όπως η καταστροφή από τη φύση, ο καιρός, οσεισμός,κλπ. Η εμπειρία θα μας κάνει πιο ευαίσθητους. Θα δούμε πιο προσεκτικά θέματα αντιμετώπισης κινδύνων.