You are here

Α. Νεοκλέους: Διπλάσια αύξηση εσόδων για τη Cyta

05/12/2021 06:01

Στα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας των τελευταίων χρόνων παραμένει η Cyta, κατά το 2021, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και το 2022, σύμφωνα με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Ανδρέα Νεοκλέους.

Σε συνέντευξη στην Stockwatch o κ. Νεοκλέους δηλώνει ότι με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και ενώ η πανδημία ακόμα συνεχίζεται, διαφαίνεται ότι το 2021 η Cyta θα έχει μια πάρα πολύ καλή χρονιά.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι εκτός απροόπτου, αναμένεται να επιτευχθεί τουλάχιστον διπλάσια αύξηση εσόδων από το 2019, καθώς και να διατηρηθεί η ψηλή κερδοφορία του 2020.

Προσθέτει ότι η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, με προβλεπόμενη αύξηση €15,5 εκατ. στα έσοδα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021.

Αυτή η αύξηση θα υπερκαλύψει την αυξημένη πρόνοια στις κεφαλαιουχικές δαπάνες για αναπτυξιακές επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές και διατηρεί και διατηρεί τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας των τελευταίων χρόνων, τονίζει.

Ο κ. Νεοκλέους εξηγεί ότι η ανατροπή της πτωτικής τάσης των εσόδων ξεκίνησε από το 2019 όταν η Cyta παρουσίασε την μεγαλύτερη κερδοφορία της οκταετίας 2011-19, ενώ επισημαίνει πως παρά την πανδημία, το 2020 επιτεύχθηκε ρεκόρ κερδοφορίας της τάξης των €70,55 εκατ., που αντιστοιχεί σε αύξηση 15,8% από το 2019.

Αναφέρει επίσης ότι, το 2020 η μείωση εσόδων της Cyta σε σχέση με το 2019 ήταν χαμηλότερη του 1%, τη στιγμή που στην αγορά τηλεπικοινωνιών ανά το παγκόσμιο καταγράφηκε μείωση κατά 2.7%.

Στην συνέντευξή του στη StockWatch, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta μιλά επίσης για το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο oργανισμός.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο δίκτυο 5G και τις αλλαγές που υπολογίζεται να επιφέρει στην οικονομία και στην κοινωνία.

Παράλληλα, αναφέρεται στην ανανέωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, σχολιάζοντας τι θα πρέπει να αναμένεται από τη συνεργασία της διεύθυνσης με το νέο ΔΣ του οργανισμού.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Διανύουμε μια εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου. Ποιος ο ρόλος της Cyta σε αυτό το νέο περιβάλλον και ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει η Cyta, που αναμένεται ότι θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή;

Χωρίς δίκτυα και υποδομές δεν μπορούμε να μιλούμε για ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου. Χωρίς τις αυξημένες ταχύτητες και χωρητικότητες που απαιτεί η ψηφιακή λειτουργία κράτους και επιχειρήσεων, δεν υπάρχει τρόπος να πετύχουμε την ψηφιακή μετάβαση. Χωρίς ψηφιακή μετάβαση, χάνουμε την ευκαιρία που έχει η Κύπρος να καθιερωθεί ως ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις και επιχειρήσεις.

Στη Cyta, έχουμε αναλάβει τον ρόλο που μας αναλογεί και έχουμε επισπεύσει τον προγραμματισμό μας για κάθε νέα τεχνολογία που μας αφορά για να μπορεί το κάθε σημείο της Κύπρου, ακόμα και το πιο απομακρυσμένο, να διαθέτει ότι απαιτεί η εποχή.

Πριν το τέλος του 2021, η Κύπρος θα έχει την μεγαλύτερη κάλυψη 5G στην Ευρώπη και πριν το τέλος του 2023, το παγκύπριο δίκτυο CytaFiber θα έχει φτάσει σε 315,000 υποστατικά, καλύπτοντας όλες τις αστικές περιοχές με σύνδεση οπτικής ίνας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα και σε κέντρα δεδομένων υψηλής ασφάλειας και διαθεσιμότητας, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της Κύπρου σε κόμβο δεδομένων της περιοχής.

Η Cyta, προχώρησε σε αναβάθμιση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της τον τελευταίο χρόνο, προσφέροντας πολύ γρήγορες ταχύτητες. Τι σημαίνει αυτή η αναβάθμιση για τον οργανισμό αλλά και για την οικονομία και κοινωνία γενικότερα;

Σημαίνει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, περισσότερες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως για κάθε αύξηση των ταχυτήτων κατά 10%, προκύπτει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.2%. Η Cyta τον τελευταίο χρόνο έχει πενταπλασιάσει τη μέση ταχύτητα δεδομένων των δικτύων κινητής, κάτι που με τη σειρά του αντανακλά στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία.

Η πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες διαδικτύου από οποιοδήποτε σημείο στην Κύπρο, απομακρυσμένο χωριό, παραλία ή βουνό, θα επιτρέψει σε όλους να ζουν, να εργάζονται και να εκπαιδεύονται χωρίς να είναι αναγκασμένοι να ζουν στην πόλη. To 5G προσφέρει μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης των αγροτικών και ορεινών περιοχών, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αναλάβατε τη διεύθυνση της Cyta το 2019, από τότε βλέπουμε σταδιακά θετικές αλλαγές σε αρκετά επίπεδα. Πρόσφατα ανέλαβε και νέο διοικητικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του κ. Ιωαννίδη. Τι να περιμένουμε από αυτή τη συνεργασία;

Το νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από νέους ανθρώπους με θετική ενέργεια, διάθεση για δημιουργία και υψηλούς στόχους. Ειδικότερα με τον Πρόεδρο, διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι έχουμε πολύ καλή χημεία και αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη μιας πολύ καλής σχέσης και συνεργασίας. Το νέο συμβούλιο έχει κατανοήσει από την πρώτη στιγμή τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες του Οργανισμού και έχει ήδη πάρει αρκετές σημαντικές αποφάσεις.

Το πρώτο δείγμα γραφής είναι η ένταξη της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης ψηλά στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Σύντομα θα ανακοινώσουμε αρκετά νέα έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Το κέντρο δεδομένων (datacenter) που είχαμε ήδη ξεκινήσει να προγραμματίζουμε, θα σχεδιαστεί στα πρότυπα μεγάλων «πράσινων» κέντρων δεδομένων του εξωτερικού, αναδεικνύοντας τα μακροπρόθεσμα οφέλη της  βιώσιμης ανάπτυξης. Προχωρούμε επίσης, με νέα στρατηγικά έργα υποθαλάσσιων συνδέσεων δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επιχειρήσεων τεχνολογίας και του επαναπροσδιορισμού του ρόλου της χώρας μας σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.

Τα οικονομικά της Cyta επίσης παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση την τελευταία τριετία. Ενόψει και του προϋπολογισμού του 2022 τι να αναμένουμε;

Η ανατροπή της τάσης για μείωση των εσόδων ξεκίνησε από το 2019 όταν η Cyta παρουσίασε την μεγαλύτερη κερδοφορία της οκταετίας 2011-19. Και παρά την πανδημία, το 2020 ήταν εξαιρετικό, αφού πετύχαμε ρεκόρ κερδοφορίας της τάξης των €70,55 εκατ., που αντιστοιχεί σε αύξηση 15,8% από το 2019. Ταυτόχρονα, το 2020 η μείωση εσόδων της Cyta σε σχέση με το 2019 ήταν λιγότερη του 1%, ενώ σε αντιστοιχία, η αγορά τηλεπικοινωνιών ανά το παγκόσμιο είχε μείωση κατά 2.7%.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, και ενώ η πανδημία ακόμα συνεχίζεται, διαφαίνεται ότι το 2021 η Cyta θα έχει μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να πετύχουμε τουλάχιστον διπλάσια αύξηση εσόδων από το 2019 διατηρώντας, την ίδια στιγμή, την πολύ ψηλή κερδοφορία του 2020.

Η αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, με προβλεπόμενη αύξηση €15.5 εκατ. στα έσοδα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021, που υπερκαλύπτει την αυξημένη πρόνοια στις κεφαλαιουχικές δαπάνες για αναπτυξιακές επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές και διατηρεί τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας των τελευταίων χρόνων.

Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα κράτους και επιχειρήσεων για επαναφορά της οικονομίας σε επίπεδα προ πανδημίας;

Βασική παράμετρος είναι ότι η χώρα μας και η οικονομία της βρίσκονται σε διαρκή και έντονο ανταγωνισμό με άλλες χώρες. Για την προσέλκυση επενδύσεων, για την προσέλκυση τουρισμού, για την προσέλκυση ξένων εταιρειών στο νησί. Στη Cyta γνωρίζουμε καλά  πως όταν βρίσκεσαι σε συνθήκες ανταγωνισμού πρέπει να βρίσκεσαι πάντα ένα βήμα μπροστά. Όμως, αυτή την στιγμή, σε τομείς όπως η ψηφιακή μετάβαση της χώρας, είμαστε αρκετά βήματα πίσω.

Ευτυχώς δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό, όλες οι λύσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί κάπου αλλού και η ΕΕ μας παρέχει τα εργαλεία, τα κονδύλια και την τεχνολογία.

Εμείς, σε πολλές περιπτώσεις, παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αργές διαδικασίες, γραφειοκρατικά εμπόδια και αντιπαραγωγική ευθυνοφοβία. Στον επιχειρηματικό κόσμο, η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από την ταχύτητα των αποφάσεων και την ανάληψη του ανάλογου ρίσκου. Αν περιμένουμε μέχρι να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα για να πάρουμε τις αποφάσεις, θα αργήσουμε πολύ και οι αποφάσεις μας δεν θα έχουν κανένα νόημα.

Οι χώρες που ηγούνται στην ψηφιακή εποχή, είναι αυτές που λειτουργούν ως ένα είδος επιχείρησης, αυτές που τολμούν και προχωρούν, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μαζί με όλες τις σωστές ενέργειες, θα γίνουν και κάποια λάθη στην πορεία. Τα λάθη αυτά είναι η απόδειξη ότι λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις στον κρίσιμο χρόνο και διορθώνονται με εξωστρέφεια, διάθεση αυτοκριτικής και θετική ατζέντα.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, η Cyta έχει αναλάβει πλήρως την πολύ μεγάλη ευθύνη που της αναλογεί. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι, το δίκτυο κινητής της Cyta βραβεύτηκε ως το γρηγορότερο δίκτυο στην Ευρώπη, ενώ χάρη στη Cyta, η Κύπρος φιγουράρει 8η στον κόσμο στις ταχύτητες κινητής.

Αυτό το επίτευγμα αποδεικνύει σε όλους ότι μια τοπική εταιρεία από ένα μικρό νησί, με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, μπορεί να θέσει υψηλότερους στόχους από τους συνηθισμένους, και να ξεπεράσει ακόμα και κολοσσούς.

Ας ξεφύγουμε, λοιπόν, από το σύνδρομο του αποκομμένου «μικρού» τόπου που μας χαρακτηρίζει. Όταν θέλουμε μπορούμε, φτάνει να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά από εκεί που τον βάζουμε συνήθως.

Της Ελένης Χαραλάμπους