You are here

Ντ. Κωνσταντίνου, CLR: Δεν θα στήσουμε σταθεροποιητικό

01/02/2002 20:05
«Η CLR δεν είναι αναμειγμένη στην προσπάθεια δημιουργίας σταθεροποιητικού ταμείου», δηλώνει κατηγορηματικά ο Ανώτερος Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας Ντίνος Κωνσταντίνου σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στη Stockwatch. Ο κ. Κωνσταντίνου αναλύει τις εκτιμήσεις του για την αγορά και εξηγεί την απόφαση της CLR να τοποθετήσει πελάτες σε χρεόγραφα πέρσι και πρόπερσι. Μιλά επίσης για τα αποτελέσματα της CLR Financial Services και για τις επενδυτικές κινήσεις της CLR Investment. Ο κ. Κωνσταντίνου σχολιάζει και την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και τα οφέλη που έχει για την Κύπρο και για το ΧΑΚ.

Δημοσιεύματα φέρουν την CLR να αναμειγνύεται σε προσπάθεια δημιουργίας σταθεροποιητικού ταμείου από ιδιώτες. Σχολιάστε.


Διάβασα τα περί σταθεροποιητικού για πρώτη φορά στην εφημερίδα. Δηλώνω ότι η CLR δεν είναι αναμειγμένη στην προσπάθεια δημιουργίας σταθεροποιητικού ταμείου. Η CLR ήδη επενδύει στο ΧΑΚ μέσω των επενδυτικών των οποίων τα κεφάλαια διαχειρίζεται.

Τους τελευταίους 13 μήνες ο ΓΔ ΧΑΚ απώλεσε πέραν του 40% - από τις 240 μονάδες είμαστε στις 125. Ποιες οι εκτιμήσεις σας για το υπόλοιπο του 2002; Τι θα συμβουλεύατε τους πελάτες σας;

Κατά κανόνα στο χρηματιστήριο επενδύεις μακροπρόθεσμα με λεφτά που δεν έχεις άμεση ανάγκη. Ο λόγος είναι ότι είτε θεωρείς ελκυστικές τις τιμές των μετοχών είτε όχι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα κινηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επιθυμείς.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία. Αυτό που έχει σημασία είναι οι επενδύσεις να αποδίδουν μακροπρόθεσμα. Ενδιάμεσα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι η αγορά θα κινηθεί και σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που αναμένεις και αυτό ισχύει και για τη διεθνή και για τη δική μας αγορά.

Δηλαδή πιστεύετε ότι υπάρχουν καλές αξίες στη δική μας αγορά;

Ναι, αντίθετα με το 1999, σήμερα υπάρχουν αρκετές μετοχές που δικαιολογούν την τιμή τους με βάση τα κέρδη τους. Η εισήγησή μου για το 2002 είναι: σταδιακές και επιφυλακτικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Επενδύοντας σταδιακά ο επενδυτής διασφαλίζεται ακόμα και αν η αγορά κινηθεί προς τα κάτω αφού δεν υπάρχει λόγος να είσαι απόλυτα επενδυμένος σε μια περίοδο που βλέπεις την αγορά να μην έχει δύναμη.

Είσαστε από τις εταιρείες που τοποθέτησαν πολλούς πελάτες σε χρεόγραφα. Εξακολουθείτε να το κάνετε;

Τα χρεόγραφα ήταν μια καλή κίνηση διότι, αφού βλέπαμε να φεύγει το ενδιαφέρον από το χρηματιστήριο προς τις καταθέσεις -ζώντας σε ένα περιβάλλον μείωσης επιτοκίων- τότε θα ήταν παράλογο εμείς σαν θεσμικός επενδυτής και διαχειριστής κεφαλαίων να μην τοποθετηθούμε σε χρεόγραφα. Τα χρεόγραφα είναι πολύ καλή επένδυση μέχρις ότου υπάρχει το περιθώριο μείωσης των επιτοκίων. Στην Κύπρο υπάρχει ακόμα επομένως δεν υπάρχει λόγος να μην είμαστε επενδυμένοι σε χρεόγραφα. Όταν το χρηματιστήριο μας θα έχει πιο θετικές μέρες, πιστεύουμε ότι ίσως να συνυπάρξει μαζί με την ολοκλήρωση της μείωσης των επιτοκίων, τότε θα δείτε και τη CLR να αυξήσει τις επενδύσεις της σε μετοχές και να μειώσει τις επενδύσεις της σε χρεόγραφα.

Η μεταφορά χρημάτων σε χρεόγραφα σίγουρα μειώνει τον όγκο της αγοράς και κατ’ επέκταση τον τζίρο της CLR. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη CLR είναι κάτι που αφορά γενικά το χρηματιστήριο - τον τελευταίο μήνα όλο και περισσότερο. Πώς στοχεύετε να κρατήσετε κάποιο μέρος της κερδοφορίας της CLR δεδομένου του μικρού τζίρου που υπάρχει στο χρηματιστήριο;

Σαν διαχειριστές κεφαλαίων μας ενδιαφέρει η απόδοση των κεφαλαίων που διαχειριζόμαστε. Άρα για να αυξήσουμε τα ωφελήματα μας εμείς θα πρέπει να έχουμε καλή απόδοση στα χαρτοφυλάκια που διαχειριζόμαστε για να υπάρξει περισσότερη εμπιστοσύνη σε διάφορους επενδυτές, ιδιώτες και ταμεία προνοίας να μας δώσουν κεφάλαια να διαχειριστούμε. Σαν χρηματιστές θα θέλαμε μεγάλο τζίρο, αλλά μακροπρόθεσμα για να συνεχίσουμε να είμαστε κερδοφόροι πρέπει να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας. Και αξία στους πελάτες μας προσφέρουμε με αυτό τον τρόπο, αυτό είχαμε υποχρέωση να κάνουμε.

CLR Investment

Οι αποδόσεις στα κεφάλαια για παράδειγμα της CLR Investments είναι καλές;


Αν δούμε την απόδοση του χαρτοφυλακίου της CLL νομίζω ότι πάει πάρα πολύ καλά και οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις αποτελεσμάτων αποδεικνύουν αυτό που λέω. Η εσωτερική αξία της μετοχής είναι πολύ μεγαλύτερη από την τιμή που διαπραγματεύεται η μετοχή στο χρηματιστήριο.

Κάποιοι κατακρίνουν τη CLR Investment ότι επενδύει σε άλλες επενδυτικές. Ποιο είναι το σκεπτικό;

Πρόκειται για σχετικά πολύ μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου το οποίο υποβοηθά στη δημιουργία διασποράς. Ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο είναι δύσκολο να επενδύσει δυναμικά εκεί που βλέπει αξία έτσι με το να επενδύει σε μικρότερες επενδυτικές εταιρείες βοηθάει και τις κινήσεις αλλά και τη διασπορά επενδυτικού κινδύνου.

CLR Financial Services

Επανερχόμαστε στο θέμα κερδοφορίας της CLR και των αποτελεσμάτων. Φαίνεται να υπάρχει μια προσπάθεια διαφοροποίησης των εργασιών της εταιρείας, τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται μέσα από την εξαγορά της Tufton. Τι προσμένετε από αυτή τη συνεργασία;


Η Tufton ήταν μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής που είχαμε ανακοινώσει πριν τη δημοσιοποίηση της CLR, που ήταν διεθνοποίηση των εισοδημάτων μας. Δηλαδή να έχουμε εισοδήματα άσχετα με τα κυπριακά δεδομένα όχι γιατί δεν πιστεύουμε στην κυπριακή οικονομία αλλά για να υπάρχει και διασπορά του κινδύνου και προοπτικές επέκτασης με ανεξάρτητους όρους.

Από την Tufton βλέπουμε σταθερά εισοδήματα, με σταθερά αυξητική τάση. Επίσης η Tufton μας δίνει πρόσβαση σε μια εντελώς καινούρια αγορά που είναι μέσα στον τομέα το δικό μας - δηλαδή στη διαχείριση κεφαλαίων με εξειδίκευση - καθώς και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες πάλι με εξειδίκευση σε συγκεκριμένο τομέα

Σαν χώρα έχουμε τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως σε διαχείριση πλοίων και αν δούμε το ελληνικό στοιχείο, η Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες χώρες σε ιδιοκτησία πλοίων. Επομένως Κύπρος και Ελλάδα θεωρούνται από τις μεγαλύτερες χώρες σε ιδιοκτησία και διαχείριση πλοίων. Καμιά κυπριακή εταιρεία δεν είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη δική της αγορά. Η Tufton ήταν μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στον τομέα, έβλεπε αυτή τη μεγάλη αγορά και για να μπορέσει να μπει σε αυτή την αγορά έπρεπε να έχει ελληνικό ή και κυπριακό χαρακτήρα. Άρα με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούμαστε και οι δύο.

Τον Ιούλη είχαμε μια συζήτηση με την κα Τουμπουρή για την ανακοίνωση των τριμηνιαίων και εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων και είπε ότι η CLR μπορεί και κάθε μέρα να ανακοινώνει αποτελέσματα. Πώς φαίνονται τα αποτελέσματά σας σήμερα;

Κατ’ αρχήν πολύ σωστά, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, έχουμε σκοπό άσχετα με τις πρόνοιες του χρηματιστηρίου, να προχωρήσουμε σε τρίμηνα αποτελέσματα και με περισσότερη διαφάνεια απ’ ότι είναι υποχρεωτικό. Σίγουρα υπάρχει πλέον υποδομή στην εταιρεία ούτως ώστε να βγαίνουν τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα και να μην υπάρχουν μεγάλες κλειστές περίοδοι.

Επειδή τα αποτελέσματα είναι κάτι που οφείλουμε να δώσουμε σε όλους τους μετόχους και σε όλο το επενδυτικό κοινό θα προτιμούσα να σχολιάσω τα αποτελέσματα την ημέρα της ανακοίνωσης.

Το πρώτο εξάμηνο υπήρχε μια πολύ σημαντική μείωση σε σύγκριση με το 2000 κάποιος θα περίμενε το ίδιο για ολόκληρο το έτος 2001;

Δεδομένου του δύσκολου επενδυτικού περιβάλλοντος, των μειωμένων κεφαλαιουχικών αποδόσεων, των περιορισμένων εξαγορών και συγχωνεύσεων και της μη εισδοχής νέων εταιρειών στο ΧΑΚ εδώ και αρκετούς μήνες, δεν νομίζω να αναμένονται αυξήσεις στα αποτελέσματα από εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ευρώπη

Πώς επηρεάζει η Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου τον χρηματοοικονομικό τομέα και κατ’ επέκταση την εταιρεία σας;


Θεωρούμε την ένταξη στην Ευρώπη πολύ μεγάλης σημασίας για τα χρηματοοικονομικά δρώμενα του τόπου. Πρώτα απ’ όλα μας επιβάλλεται φορολογική μεταρρύθμιση, μια φορολογική μεταρρύθμιση που είναι υπέρ των επιχειρήσεων - μιλούμε για ένα συντελεστή φοβερά ελκυστικό - που θα δώσει και κίνητρα σε όλες τις διευθύνσεις των εταιρειών να επενδύουν περισσότερο στις επιχειρήσεις τους. Επίσης μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων που βοηθά στις επενδύσεις, και όταν λέω επενδύσεις δεν εννοώ μόνο σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις αλλά σε φυσικές επενδύσεις π.χ επέκταση δραστηριοτήτων, δηλαδή γίνεται πιο εύκολο στις εταιρείες να επεκταθούν και θα βοηθήσει στην κερδοφορία τους. Όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις μειώνει τις εναλλακτικές επιλογές, που στην Κύπρο είναι η κατάθεση. Όταν οι νομισματικές αρχές τελειώσουν με τη μείωση τότε ούτε τα χρεόγραφα θα είναι ελκυστικά, ούτε οι καταθέσεις, άρα με χαμηλό opportunity cost ο κόσμος θα βλέπει και το χρηματιστήριο με διακριτικό μάτι που θα φέρει και ρευστότητα.

Το μεγαλύτερο όφελος από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως, θα επέλθει από τις θεμελιώδεις αλλαγές που θα προκύψουν στον τρόπο λειτουργίας, εποπτείας, κατεύθυνσης της οικονομίας καθώς επίσης και στον τρόπο διακυβέρνησης. Το όφελος θα είναι μεγάλο γιατί θα επωφεληθούμε όλες αυτές τις αλλαγές στο εποπτικό μας πλαίσιο τις οποίες η Ευρώπη κατόρθωσε να πετύχει μετά από εκατοντάδες χρόνια διακυβέρνησης.