You are here

Ντ. Λευκαρίτης: Τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό πριν το τέλος 2021

19/06/2021 06:40

Το νέο τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό, της κοινοπραξίας VLPG Plant Ltd στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, Synergas Ltd, Intergaz Ltd και ΕΚΟ, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην Stockwatch o Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης, τα έργα κατασκευής προβλέπεται να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Ο κ. Λευκαρίτης τονίζει ότι οι διαδικασίες για την κατασκευή του τερματικού υγραερίου στο Βασιλικό, προχωρούν παρά τις καθυστερήσεις και τα κωλύματα λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Λευκαρίτης στην συνέντευξη που ακολουθεί, αναλύει επίσης, τις επιπτώσεις της πανδημίας τόσο για την Πετρολίνα όσο και την αγορά καυσίμων γενικότερα, και προβαίνει σε εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνει για να πάρει ξανά μπροστά η κυπριακή αγορά και πως να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Αναφέρεται επίσης στα ιδιόκτητα οικόπεδα του Ομίλου, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, που βρίσκονται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας. Προσθέτει, ότι οι εργασίες κατεδάφισης όλων των δεξαμενών και ο καθαρισμός της γης, βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και αναμένεται μάλιστα να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του τερματικού υγραερίου στις νέες εγκαταστάσεις κοινοπραξίας VLPG Plant Ltd, στο Βασιλικό, παρά τις καθυστερήσεις και τα κωλύματα λόγω της πανδημίας. 

Ο Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος της Πετρολίνα αναφέρεται ακόμα, στα σχέδια μετάβασης του Oμίλου σε πιο πράσινη ενέργεια και στο γιατί οι καταναλωτές στην Κύπρο πληρώνουν ακριβότερα τα καύσιμα.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Στο τελικό στάδιο η κατεδάφιση δεξαμενών

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες αποξήλωσης και κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της Πετρολίνα στη Λάρνακα και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν;

Οι εργασίες αποξήλωσης και κατεδάφισης των δεξαμενών της Πετρολίνα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2018, με την κατεδάφιση της μεγαλύτερης δεξαμενής καυσίμων που υπήρχε τότε στην Κύπρο (και ανήκε στην Πετρολίνα), βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Αναμένεται, μάλιστα, να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, προγραμματίστηκε η κατεδάφιση 19 συνολικά δεξαμενών, χωρητικότητας περίπου 40000 κυβικών μέτρων. Στην κατεδάφιση εκτός από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών περιλαμβάνονται, γεμιστήρι και άλλες συναφείς εγκαταστάσεις υποστήριξης, γραφεία και αποθήκες.  

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πως η Πετρολίνα μεταξύ άλλων εργασιών, έχει ήδη ολοκληρώσει την αποσυναρμολόγηση, αποξήλωση και απομάκρυνση του δικτύου σωληνώσεων, όλης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης των δεξαμενών και του αντλιοστασίου. Έχει, επίσης, εκδοθεί άδεια αποξήλωσης και απομάκρυνσης των υποθαλάσσιων αγωγών που αφορούν τα πετρελαιοειδή και το υγραέριο και έχει συμφωνία με εξειδικευμένη εταιρεία για την απομάκρυνσή τους.  

Τουριστική ανάπτυξη στον χώρο των δεξαμενών

-Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Εταιρείας, η αξία της έκτασης γης στην οποία βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου της Πετρολίνα στη Λάρνακα, ανέρχεται στα €400-€700 το τετραγωνικό μέτρο. Πώς σχεδιάζετε να την αξιοποιήσετε στη συνέχεια;

Η επιθυμία μας είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής αυτής, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, μετατρέποντάς την σε ένα τουριστικό περιβάλλον. Απώτερος στόχος είναι τα ιδιόκτητα οικόπεδα της Εταιρείας εντασσόμενα σε νέες πολεοδομικές ζώνες να αξιοποιηθούν κατάλληλα, έτσι ώστε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην ανάπτυξη και την τουριστική αναβάθμιση της Λάρνακας και κατ’ επέκταση της Κύπρου.  

Ένας μεσοπρόθεσμος στόχος που έχουμε, είναι να ζητήσουμε επαγγελματική γνώμη αρχιτεκτόνων για να μας βοηθήσουν να χαρτογραφήσουμε την περιοχή και να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα μοιάζει ένα τουριστικό συγκρότημα. Αναμένουμε πως μετά την παρουσίαση των φιλόδοξων σχεδίων που έχουμε για την περιοχή, να προσελκύσουμε περαιτέρω επενδυτές.

Τελευταίο τρίμηνο του 2021 η μονάδα στο Βασιλικό

-Υπάρχουν κάποιοι επιπλέον σχεδιασμοί για το νέο τερματικό καυσίμων της Πετρολίνα στο Βασιλικό;  Όπως για παράδειγμα επέκταση;

Το τερματικό της Πετρολίνα στο Βασιλικό είναι τελευταίας τεχνολογίας και δεν χρειάζεται προς το παρόν οποιαδήποτε αναβάθμιση. Αυτό που τώρα προχωρούμε, παρά τις καθυστερήσεις και τα κωλύματα λόγω της πανδημίας, είναι τις διαδικασίες για την κατασκευή του τερματικού υγραερίου στο Βασιλικό μαζί με τους στρατηγικούς εταίρους της Πετρολίνα. 

-Πότε θα μετακινηθούν και οι εγκαταστάσεις υγραερίου της VLPG Plant στο Βασιλικό; Τί αλλάζει με την προσχώρηση της ΕΚΟ στην κοινοπραξία;

Η VLPG Plant Ltd κατασκευάζει μια υπερσύγχρονη μονάδα υγραερίου στο Βασιλικό που με την επέκτασή της προβλέπεται να διαχειρίζεται σε ετήσια βάση περίπου 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου.

Τα έργα κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Στην πλήρη λειτουργία του το έργο αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης και να οδηγήσει την κυπριακή αγορά σε νέα εποχή αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου από ένα υπερσύγχρονο και ασφαλές τερματικό, με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οικονομίες κλίμακας και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου με εταιρεία του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων αυξάνει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της VLPG με αποτέλεσμα να καθίσταται δυνατή η προσφορά των υπηρεσιών της με χαμηλότερο κόστος.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά καυσίμων

-Πως η πανδημία επηρέασε την Πετρολίνα και γενικότερα την αγορά καυσίμων στην Κύπρο;

Η πανδημία, επηρέασε σημαντικά όλες τις εταιρείες πετρελαιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της Πετρολίνα, παρά τις ευοίωνες ενδείξεις και προβλέψεις στα τέλη του 2019, όπως άλλωστε και όλες τις επιχειρήσεις στον τόπο μας.

Τα πετρελαιοειδή είναι ένα προϊόν αναγκαίο για την κυκλοφορία μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων, για την αεροπορία και ναυτιλία, αλλά και για τη λειτουργία της βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια των lockdown οι πωλήσεις πετρελαιοειδών υπέστησαν μεγάλη μείωση. Τώρα σιγά-σιγά ανακάμπτουν. Οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, επειδή είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, πιστεύω ότι ο κλάδος μας θα το επιτύχει.    

Μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση μάθαμε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε ως δεδομένο, διαχειριζόμενοι τις κρίσεις με αμεσότητα και ευελιξία. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να αντεπεξερχόμαστε στα δύσκολα και να αναπροσαρμοζόμαστε.

Η Πετρολίνα εξάλλου θα συνεχίσει να πρωτοπορεί, με τη διορατικότητα και τον δυναμισμό που τη χαρακτηρίζει, να δημιουργεί έργα υποδομής, να αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προκλήσεις της νέας εποχής, συνεισφέροντας παράλληλα στην γενικότερη ανάπτυξη του τόπου.

-Ποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν, κατά την άποψή σας, στην Κύπρο, προκειμένου να πάρει μπρος η μηχανή της οικονομίας σε αυτή τη μεταβατική περίοδο;

Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια αν και υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές πολλοί απογοητεύονται από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα πρέπει η δημόσια υπηρεσία σε τέτοιες περιπτώσεις να είναι πιο γρήγορη και ευέλικτη.

-Ποια η άποψή σας αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησης από πλευράς Κύπρου, μέρους του κονδυλίου του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη ενέργεια;

Την επικροτούμε, όπως και όλες τις σημαντικές προσπάθειες για μετάβαση στην πράσινη οικονομία, αφού με την εφαρμογή τους βελτιώνουν τις συνθήκες όλων μας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον.

Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πράσινη ενεργεία, γιατί θέλουμε ως εταιρεία να βρισκόμαστε μπροστά και να αξιοποιούμε κάθε προοπτική. Στόχος μας είναι να διανέμουμε προϊόντα, που να διαθέτουν όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφάλεια του περιβάλλοντος.

Στα πλάνα η πράσινη ενέργεια

-Ως Πετρολίνα, είστε ανοιχτοί στο να επιχειρήσετε άνοιγμα και σε άλλες μορφές ενέργειας, πέραν των πετρελαιοειδών;

Ο Όμιλος, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες τόσο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που πρόσφατα ανακοίνωσε η Κυπριακή Κυβέρνηση και έχοντας πάντα υπόψη τη σοβαρότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής υιοθετεί σχετικές πολιτικές και στρατηγικές ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του και τη συνέχιση της δραστηριοποίησης του.

Ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Παρέχουμε, μέσω της Petrolina Solar, ολοκληρωμένες λύσεις μελέτης αναγκών και  εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων τόσο σε οικιακό επίπεδο όσο και σε βιομηχανικές μονάδες αλλά και για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. Έχουμε ήδη αιτηθεί και λάβει άδειες για κατασκευή ιδιόκτητων φωτοβολταϊκών πάρκων ώστε να καταστούμε παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και μελετούμε σημαντική περαιτέρω εμπλοκή στο συγκεκριμένο τομέα. Ταυτόχρονα, έχουμε αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕΚ ως προμηθευτές ηλεκτρισμού σε τελικούς καταναλωτές.

Σύντομα θα έχουμε ενεργό συμμετοχή στη μεταβατική περίοδο της αγοράς ηλεκτρισμού, με την Petrolina Electric, με στόχο να προσφέρουμε μια αξιόπιστη επιλογή στον καταναλωτή και μετέπειτα στην ανοικτή αγορά ηλεκτρισμού.

Ψηλή η φορολογία στα καύσιμα

-Το διαχρονικό παράπονο των καταναλωτών είναι η τιμή των καυσίμων. Χαρακτηριστικά, παραπονιούνται πως όταν η τιμή πέφτει διεθνώς στην Κύπρο καθυστερεί σημαντικά, ενώ όταν αυξάνεται διεθνώς, αυξάνεται σχεδόν άμεσα και στην Κύπρο. Πως σχολιάζετε;

Είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τις τιμές των διυλισμένων καυσίμων τα οποία εισάγουμε. Προσπαθούμε πάντοτε να εισάγουμε σε ανταγωνιστικές τιμές, προς όφελος πάντα των καταναλωτών. Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε και την ιδιαίτερα ψηλή φορολογία που επιβάλει η Κύπρος στα καύσιμα.

-Σε αυτή τη δύσκολη, λόγω πανδημίας, χρονική συγκυρία, ποιες δράσεις κάνετε ή προγραμματίζετε στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης;

Η Πετρολίνα, εφαρμόζει διαχρονικά μια πολιτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ανταποκρινόμενη έμπρακτα στις εκάστοτε ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, αφού η ιδέα της προσφοράς και της συλλογικής προόδου υπήρξε ανέκαθεν στον πυρήνα του οράματος και των στόχων της. Διαθέτει έτσι μία πλούσια δράση που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου μας.

Οι ανάγκες που προέκυψαν από τον περασμένο Μάρτιο με την εξάπλωση της Covid-19 σε όλο τον κόσμο και στην Κύπρο, μας οδήγησαν να λειτουργήσουμε άμεσα και πολύπλευρα, έχοντας ως στόχο να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας.

Γι’ αυτό και είχε αναπτύξει συνεχόμενες δράσεις στηρίζοντας την πολιτεία, τους θεσμούς αλλά και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ανταποκριθήκαμε άμεσα στο κάλεσμα της Τράπεζας Κύπρου με τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο Υποστήριξης #SupportCy, εφοδιάζοντας με καύσιμα τα κινητά συνεργεία, για την παροχή εξυπηρέτησης/υποστήριξης σε άτομα, που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν από την οικία τους και δεν είχαν υποστηρικτικό περιβάλλον για να τους προμηθεύει τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, αναλαμβάνοντας δράση, με τον δικό της τρόπο η Πετρολίνα έγινε κινητήριος δύναμη στη μάχη ενάντια στον Covid-19, προσφέροντας δωρεάν καύσιμα και επιχορηγώντας αεροπορικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό Κυπρίων πολιτών που εγκλωβίστηκαν στο εξωτερικό.

Ως μέλος του SupportCY, αλλά και λειτουργώντας ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού του τόπου, η Πετρολίνα συνεχίζει μέχρι σήμερα να στηρίζει συνανθρώπους μας.

Εν κατακλείδι, οι ανάγκες που προέκυψαν και προκύπτουν λόγω της πανδημίας, οδηγούν την Εταιρεία αφενός να ενεργεί άμεσα και πολυδιάστατα, έτσι ώστε να προσφέρει βοήθεια ανθρωπιστικής σημασίας και αφετέρου να προστατεύσει τον κόσμο της - προσωπικό, συνεργάτες, πελάτες- κρατώντας τους υγιείς και ασφαλείς, διατηρώντας παράλληλα και την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ε.Χ.