You are here

Nτίνος Λευκαρίτης: Έρχονται καλύτερες μέρες στη Λάρνακα

10/05/2006 14:39
O Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, Ντίνος Λευκαρίτης, απάντησε σε ερωτήσεις που του υπέβαλαν μέλη του Επιμελητηρίου Λάρνακας, οι οποίες αφορούν την τοπική ανάπτυξη και τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου. Σύμφωνα με τον κ. Λευκαρίτη, ανατέλλουν καλύτερες μέρες για τη Λάρνακα.

Ερ.: Πού βρίσκεται η διαδικασία προσφοροδότησης του ενιαίου έργου Μαρίνας – Λιμανιού και ποιες είναι οι απόψεις του Επιμελητηρίου για το θέμα;

Απ.:
Όπως είναι γνωστό, το Επιμελητήριο υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να κατακυρωθούν τα δύο έργα κεχωρισμένως, χωρίς οι επιτρεπόμενες αναπτύξεις τους να αποτελούν εμπόδιο για οποιανδήποτε από τις επιτυχούσες κοινοπραξίες. Η απόφαση της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για ενιαία προσφοροδότηση των δύο έργων μας βρήκε να πράττουμε το παν δυνατόν για να ξεπεραστούν διαδικαστικά προβλήματα για την προσφοροδότηση του έργου. Ήδη βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαδικασία προεπιλογής για δήλωση ενδιαφέροντος η οποία ξεκίνησε το Δεκέμβριο 2005.

Το επόμενο στάδιο είναι η ετοιμασία των όρων προσφοροδότησης οι οποίοι θα δοθούν στις προεπιλεγείσες κοινοπραξίες για να προσφοροδοτήσουν το έργο.

Είναι πολύ ενθαρρυντική η συμμετοχή τριών πολύ σημαντικών Κοινοπραξιών στη διαδικασία προεπιλογής και ευελπιστούμε ότι η προσφοροδότηση αλλά και η κατακύρωση του έργου δεν θα συναντήσει προσκόμματα.

Ερ.: Ποιες προσπάθειες κάνουν οι αρμόδιοι Φορείς και το Επιμελητήριο για την προσέλευση φορτίων στο λιμάνι Λάρνακας;

Απ.:
Σημαντικές προσπάθειες έχουν γίνει τόσο από την Αρχή Λιμένων όσο και από το Επιμελητήριο για τη χρησιμοποίηση του Λιμανιού Λάρνακας από εισαγωγείς και εξαγωγείς προϊόντων.

Πιστεύουμε ότι σταδιακά θα αυξάνονται οι εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν το Λιμάνι της Λάρνακας. Με αυτή την ευκαιρία καλώ τους εμπορευόμενούς μας όπως χρησιμοποιούν το Λιμάνι της Λάρνακας το οποίο είναι ασφαλές και προσφέρει τη δυνατότητα στους εμπορευόμενους με χαμηλότερο κόστος να εξάγουν ή να εισάγουν τα εμπορεύματά τους. Δεν έχουν παρά να υπολογίσουν το κόστος χρησιμοποίησης του Λιμανιού Λάρνακας και τότε θα αντιληφθούν ότι έτσι μπορούν να μειώσουν τα έξοδά τους.

Ερ.: Πώς σχολιάζετε την προοπτική μας στην τουριστική βιομηχανία;

Απ.:
Πολλοί και διάφοροι λόγοι έχουν καθηλώσει τον τουρισμό μας. Ορισμένοι από τους λόγους είναι η αύξηση του κόστους του τουριστικού μας πακέτου, η έλλειψη έργων εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος όπως και ύπαρξη ανταγωνιστικών προορισμών με εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές για τους διεθνείς διοργανωτές ταξιδιών. Όμως η συγκροτημένη δουλειά και ο προγραμματισμός του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού με τη διοργάνωση και ενίσχυση των τοπικών φορέων τουριστικής προβολής, την υποβοήθηση για την πραγματοποίηση εμπλουτιστικών έργων, τη στόχευση νέων αγορών δημιουργεί αισιοδοξία ότι η δουλειά η οποία γίνεται πολύ σύντομα θα έχει θεαματικά αποτελέσματα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του ΚΟΤ κ. Φώτη Φωτίου και στα στελέχη του ΚΟΤ.

Ερ.: Πώς σχολιάζετε την προοπτική της Λάρνακας στον τομέα των επιχειρήσεων Ανάπτυξης Γης;

Απ.:
H πόλη και επαρχία Λάρνακας προσφέρεται για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας τόσο σε ντόπιους όσο και σε ξένους αγοραστές. Τόσο τα σημαντικά πλεονεκτήματα της πόλης μας όσο και η ποιοτική δουλειά των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης της Λάρνακας και οι εξαίρετες τιμές δημιουργούν ένα σημαντικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας.

Στη Λάρνακα αυτό το καλοκαίρι ξεκινούν δύο σημαντικά έργα, το Αεροδρόμιο και τα γήπεδα Γκολφ παρά το Τερσεφάνου, ενώ το ενιαίο έργο Λιμανιού – Μαρίνας, για το οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω, σύντομα προσφοροδοτείται.

Πιστεύουμε ότι η Λάρνακα πλέον είναι η καλύτερη επένδυση τόσο για ντόπιους επενδυτές όσο και για ξένους, όπου αυτή η ανοδική πορεία δεν είναι πλασματική αλλά αποτέλεσμα συγκερασμού των πλεονεκτημάτων της πόλης μας, της αξιοπιστίας και της ποιοτικής δουλειάς των επαγγελματιών μας. Το Επιμελητήριο στις επαφές του προτείνει τους επαγγελματίες του είδους, μέλη του ΕΒΕ Λάρνακας και του Συνδέσμου των Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης Λάρνακας.

Ερ.: Πώς σχολιάζεται το πρόβλημα το οποίο παρουσιάστηκε με τα ληγμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και γενικότερα με τα ακατάλληλα τρόφιμα;

Απ.:
Δεν θα πρέπει να απομονώνουμε μεμονωμένα περιστατικά και να καταδικάζομε σημαντικούς κλάδους της μεταποιητικής μας βιομηχανίας προβάλλοντας τις εξαιρέσεις του κανόνα. Θα πρέπει να διαβεβαιώσω ότι οι βιομηχανίες των τροφίμων με ελάχιστη στήριξη έχουν εναρμονιστεί με τις κοινοτικές οδηγίες ενώ αυξάνονται οι εταιρείες οι οποίες εγκρίνονται για την πιστοποίηση ΙSO και Haccp .

Mε αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να καλέσω το κοινό να προτιμήσει, χωρίς ενδοιασμούς, τα Κυπριακά τρόφιμα ενώ δεν πιστεύω να είναι τοπικισμός εάν προτείνω στο κοινό εξαίρετα προϊόντα τα οποία παράγουν και διαθέτουν στην Κυπριακή αγορά οι βιομηχανίες τροφίμων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και ιδιαίτερα οι πολλές και αξιόλογες βιοτεχνίες και βιομηχανίες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Η πόλη και επαρχία Λάρνακας διαθέτει εξαίρετα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις καλύτερες επιδόσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ερ.: Σε τι σημείο βρίσκεται το εμπόριο με τα κατεχόμενα σύμφωνα με τους «Κανονισμούς της πράσινης γραμμής»;

Απ.:
To εμπόριο με τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τους Κοινοτικούς κανονισμούς για τη διέλευση προϊόντων από την πράσινη γραμμή, παρουσιάζεται υποτονικό λόγω και των προβλημάτων τα οποία δημιουργεί το κατοχικό καθεστώς:

• Στους Τ/κ εξαγωγείς οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το Λιμάνι Λάρνακας για τις εξαγωγές των προϊόντων τους και
• στους Τ/κ οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα από τις ελεγχόμενες από τη δημοκρατία περιοχές.

Ως Επιμελητήριο έχουμε εκφράσει στους αρμόδιους τις ανησυχίες μας και για ενδείξεις ότι αρκετά προϊόντα τα οποία έρχονται από τα κατεχόμενα (γεωργικά, έπιπλα κ.α) ουσιαστικά προέρχονται από την Τουρκία.

Ερ.: Πώς αξιοποιούνται τα σχέδια επιδοτήσεων από τους επιχειρηματίες της Λάρνακας;

Απ.:
To Eπιμελητήριο παρέχει πληροφόρηση τόσο στα μέλη του όσο και στους πολίτες της Λάρνακας για σχέδια επιδοτήσεων από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους.

Θα ήθελα να παροτρύνω τους συμπολίτες μου να ζητούν πληροφόρηση από το Επιμελητήριο για τα σχέδια επιδοτήσεων. Θα πρέπει να αιτηθούμε και να διεκδικήσουμε σχέδια τα οποία αφορούν τη μεταποίηση, τον αγροτουρισμό και το εξαιρετικό σχέδιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ερ.: Ποια η συμμετοχή των επιχειρηματιών της Λάρνακας στις εμπορικές αποστολές;

Απ.:
Θα ήθελα να παροτρύνω τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν τις εμπορικές αποστολές του Επιμελητηρίου οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλα τα διεθνή εμπορικά κέντρα, αλλά θα ήθελα να παροτρύνω και μη μέλη του Επιμελητηρίου και πολίτες οι οποίοι θα ήθελαν να αποκομίσουν την εμπειρία μιας οργανωμένης εμπορικής αποστολής να μην διστάσουν να ζητήσουν πληροφόρηση και να δηλώσουν συμμετοχή.

Ερ.: Ποια η θέση του Επιμελητηρίου για το θέμα της παραχώρησης αδειών εργασίας ξένου εργατικού δυναμικού;

Απ.:
To Eπιμελητήριο είχε πάντοτε θέση Αρχής την εργοδότηση Κύπριων στις Κυπριακές επιχειρήσεις αλλά εκεί όπου δεν προσφέρεται ντόπιο και Κοινοτικό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό να δίνεται η ευκαιρία στις εταιρείες μας να εργοδοτήσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Το Επιμελητήριο έχει ήδη καταθέσει προτάσεις προς το Υπουργείο Εργασίας για αλλαγή της διαδικασίας παραχώρησης αδειών εργασίας προσωπικού σε τρίτες χώρες και όπως δοθεί προτεραιότητα σε επαγγέλματα στα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους και Κοινοτικούς και σε εξαγωγικές εταιρείες και μονάδες μεταποίησης.

Ερ.: Όταν η κυβέρνηση το 1999 είχε εκδηλώσει την πρόθεση για προσφοροδότηση πέντε Μαρίνων στον Ιδιωτικό τομέα το Επιμελητήριο ενθάρρυνε τη δημιουργία της τοπικής εταιρείας ανάπτυξης Marinaman. Ποια η κατάληξη της προσπάθειας μετά και από την ακύρωση της διαπραγμάτευσης της Μαρίνας Λάρνακας;

Απ.:
H εταιρεία Marinaman Ltd μετά από μια πεντάχρονη επιτυχή προσπάθεια κατάφερε να αρθούν εμπόδια και δυσκολίες για την προσφοροδότηση των Μαρίνων. Σε κοινοπραξία με τις εταιρείες Cyparco, ATHENA, Frangoudes & Stephanou προσφοροδοτήσαμε τις Μαρίνες Λάρνακας και Λεμεσού. Μετά από τη γνωστή απόφαση της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας για ακύρωση της διαπραγμάτευσης για κατακύρωση της Μαρίνας Λάρνακας η Κοινοπραξία μας βρίσκεται κοντά στην ανάληψη του έργου της Μαρίνας Λεμεσού, ενώ συμμετείχε σε άλλη κοινοπραξία η οποία προσφοροδοτεί το ενιαίο έργο Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας.

Η ίδρυση και δραστηριοποίηση της δημόσιας εταιρείας Marinaman αποτέλεσε πρωτοποριακή ενέργεια ενώ η όλη πορεία της τη φέρνει κοντά στην επιτυχία και στη δικαίωση των στόχων της.

Ερ.: Η Λάρνακα στο παρελθόν διακρίνετο στον κλάδο της Αργυρο χρυσοχοΐας αυτή η παράδοση συνεχίζεται;

Απ.:
H Aργυροχρυσοχοΐα αποτελεί κατ΄ εξοχήν παράδοση και ιδιαιτερότητα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Σήμερα το 70% των κατασκευαστών και εισαγωγέων ειδών από χρυσό και ασήμι προέρχεται από την πόλη και επαρχία Λάρνακας. Το Επιμελητήριο υπήρξε πάντοτε διεκδικητής των αιτημάτων του κλάδου και θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια των επαγγελματιών Αργυροχρυσοχόων.

Οι καταστηματάρχες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας διοργανώνουν την έκθεση ειδών από χρυσό και ασήμι “Larnaka Gold 2006” (17-18 Iουνίου 2006 – Ξενοδοχείο Lordos Beach), η οποία αποτελεί σημαντικό γεγονός για το ντόπιο κοινό αλλά και για τους ξένους επισκέπτες. Καλούμε το κοινό να επισκεφθεί την έκθεση όπου θα παρουσιαστούν σημαντικές δημιουργίες του κλάδου.

Ερ.: Τι θα θέλατε να προσθέσετε απευθυνόμενος στους πολίτες της Λάρνακας;

Απ.:
Ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να απευθυνθώ στους πολίτες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και να τους πω ότι το Επιμελητήριο είναι ένας ιδιωτικός Οργανισμός μη κερδοσκοπικός, ο οποίος διεκδικεί για την πόλη και επαρχία μας χωρίς το ελάχιστο κόστος για τους πολίτες, ενώ είναι στη διάθεση κάθε πολίτη για να πληροφορήσει και να μεταφέρει τις εμπειρίες και απόψεις του.

Είμαστε σίγουροι αξιολογώντας γεγονότα και συγκυρίες ότι έρχονται καλύτερες εποχές για την πόλη μας μετά από δεκαετίες όπου η οικονομία της πόλης μας ήταν καθηλωμένη.