You are here

Ορφανίδης: Κερδίσαμε μάχη με πολυεθνικές

15/03/2010 06:37
Η ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου των υπεραγορών Ορφανίδη τα τελευταία χρόνια θα αποφέρει αυξημένα κέρδη μετά το 2011, εκτιμά ο CEO της Χρίστος Ορφανίδης. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Ορφανίδης σημειώνει ότι παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός επέτρεψε στην εταιρεία να αναστρέψει τα αρνητικά δεδομένα που δημιούργησε η κάθοδος πολυεθνικών εταιρειών, όπως της Carrefour. Στη συνέντευξη ο κ. Ορφανίδης σταχυολογεί τα πλάνα της εταιρείας που στοχεύει στη διεύρυνση του δικτύου της στα 34 καταστήματα μέχρι το 2011. Στόχος είναι η αύξηση των πωλήσεων, μέσω της οποίας αναμένεται σημαντική αύξηση των κερδών μετά το 2011. Στη συνέντευξη ο κ. Ορφανίδης μιλά για την κατάσταση που υπάρχει στο λιανεμπόριο λόγω της κρίσης, για την κάθοδο της Lidl, για την πιθανότητα παραχώρησης μερίσματος και για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Της Γεωργίας Χαννή

Ερ: Κύριε Ορφανίδη, υπάρχει ύφεση αλλά η Ορφανίδης αύξησε τα κέρδη του 2009. Που οφείλεται αυτό;

Απ.:
Υπάρχουν αρκετοί και καλοί λόγοι για το ότι είχαμε αυξημένα κέρδη το 2009. Πρώτον, είναι η εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος για τις υπεραγορές Ορφανίδη. Στις 21 Μαρτίου, κλείνουμε 22 χρόνια και έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια τι σημαίνει υπεραγορά Ορφανίδης, πως και γιατί πρέπει να την εμπιστεύεται ο καταναλωτής και όλη η Κύπρος.

Ο καταναλωτής προτιμά και συνδυάζει μία υπεραγορά που προσφέρει ποιότητα σε χαμηλές τιμές.

Δεύτερο, προσπαθούμε πάντοτε να πετύχουμε τα κέρδη μας μέσα από τις αυξημένες πωλήσεις. Είναι αυτό που λέμε κέρδος εν τη καταναλώσει.

Εν αντιθέσει με κάποιες άλλες υπεραγορές, δεν πάμε να κερδίσουμε ένα άλφα περιθώριο κέρδους και να έχουμε σταθερές πωλήσεις.

Εμείς λέμε να αυξάνουμε τις πωλήσεις μας, να δουλεύουμε με χαμηλό ποσοστό κέρδους και να έχουμε ένα άλφα κέρδος με αυξημένες πωλήσεις.

Ερ: Ποιες οι στρατηγικές που εφαρμόζεται σε περίοδο κρίσης;

Απ.:
Σε μια περίοδο κρίσης είναι δύο τα σενάρια. Το ένα σενάριο είναι ότι ο κόσμος δεν ψωνίζει γιατί δεν έχει αρκετά λεφτά, οι άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και είναι επιφυλακτικοί. Το δεύτερο σενάριο, είναι ότι ο κόσμος έχει λεφτά αλλά είναι συγκρατημένος γιατί ακούει για οικονομική κρίση.

Ερ: Επομένως, η εταιρεία τι κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις;

Απ.:
Σε αυτήν την περίοδο προσφέρουμε χαμηλότερες τιμές, όχι εις βάρος της ποιότητας.

Προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τον καταναλωτή μας έστω και με μειωμένα κέρδη. Διότι στα €201 εκ. πωλήσεις με €3,8 εκ. κέρδος αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι τίποτα.

Αλλά εμείς είμαστε ικανοποιημένοι γιατί έχουμε τους καταναλωτές ευχαριστημένους

Ερ: Βασικά το 2009 επιστρέψατε στα κέρδη του 2005. Τι συνέβηκε και μειώθηκαν τα κέρδη τα προηγούμενα τρία χρόνια;

Απ.:
Πρέπει να τονίσω ότι το 2006 και το 2007 είχαμε ανακοινώσει ένα επεκτατικό σχέδιο για μία τριετία, που έγινε τελικά πενταετία.

Έχουμε λειτουργήσει αρκετές μικρομεσαίες υπεραγορές τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτές οι υπεραγορές δεν δημιουργούνται μέσα από τα κέρδη. Το κόστος της χρηματοδότησης είναι πολύ ψηλό και είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που είχαμε μειωμένα κέρδη.

Οι τόκοι στην Κύπρο παραμένουν πολύ ψηλοί. Στην Αγγλία οι τόκοι είναι στο σύνολο 1,5%-2%.

Στην Κύπρο μπορεί να πάει 6%-8%. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν χρωστάς εκατομμύρια και οι τόκοι είναι ψηλοί, τότε έχεις πρόβλημα.

Ερ: Υπάρχει βέβαια και ο αυξημένος ανταγωνισμός… Ποια η στρατηγική που ακολουθήσατε για αντιμετώπισή του;

Απ.:
Έχουμε αποδείξει ότι η εταιρεία μας έχει βαθιές ρίζες, έχει γερά θεμέλια.

Γνωρίζαμε ότι θα έρθουν οι πολυεθνικές στην Κύπρο. Εξάλλου μας είχαν κάνει και μας 1-2 πολυεθνικές προσφορές – ζήτησαν να συνεργαστούμε ή να εξαγοραστούμε.

Ερ: Σε ποιες πολυεθνικές αναφέρεστε;

Απ.:
Έχει χρόνια τώρα. Μας είχε προσεγγίσει η πρώην Continent και η Carrefour, όταν πρωτοπήγε στην Ελλάδα, πριν εξαγοράσει την Continent το 1994-1995 και μετά το 1997-1998.

Εμείς δεν υποτιμούμε κανένα, ούτε και τα περίπτερα.

Όλα αυτά τα 22 χρόνια είχαμε υπόψη ότι ο ανταγωνισμός και από την Κύπρο και από το εξωτερικό θα μεγαλώνει. Είχαμε υπόψη ότι σε κάποιο στάδιο θα έρθουν οι πολυεθνικές και πάνω σε αυτή τη βάση, δουλέψαμε πολύ σκληρά, έχουμε δημιουργήσει υπεραγορές που ζηλεύει η Ευρώπη, έχουμε κτίσει τέτοιου μεγέθους υπεραγορές που δεν έχει ούτε η Ελλάδα.

Και όταν ήρθε η πρώτη πολυεθνική, η Carrefour, ήρθε με άλλους σκοπούς, ήρθε με σιγουριά ότι θα ξεπεράσει τους πάντες και τα πάντα και ότι σύντομα θα κλείσει τις κυπριακές υπεραγορές.

Αυτές οι επενδύσεις που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια έφεραν καρπούς με δύο τρόπους.

Ερ: Πως δηλαδή;

Απ.:
Ο πρώτος τρόπος, είναι ότι αντιμετωπίσαμε τον ανταγωνισμό με έργα αντί με λόγια. Τόσο τον εγχώριο ανταγωνισμό όσο και τις πολυεθνικές που ήρθαν στην Κύπρο.

Δεν είναι τόσο εύκολο να αντιμετωπίσεις μια πολυεθνική αλλά σήμερα είμαστε πρώτοι με διαφορά. Το 2009 είμαστε πρώτοι σε εισπράξεις.

Ερ: Αγοράζετε κατά καιρούς νέες υπεραγορές. Ποια τα σχέδια για το 2010;

Απ.:
Έχουμε λειτουργήσει υπεραγορά Ορφανίδης στη Λάρνακα, την πρώην υπεραγορά Κλείτος, στη Λεμεσό κοντά στη Γερμασόγεια, στο Κολόσσι, στη Χλώρακα, στη Λευκωσία, στο δήμο Δαλίου, στο Γέρι, στο Παλιομέτοχο, στον Άγιο Παύλο και αυτόν το χρόνο λειτουργούμε στο Σοπάζ στη περιοχή Καϊμακλίου.

Σε 2-3 μήνες θα λειτουργήσουμε στην Ονασαγόρου στη Λευκωσία δίπλα από την Παναγία της Φανερωμένης. Επίσης θα λειτουργήσουμε φέτος στην Αραδίππου, στην πρώην αίθουσα δεξιώσεων Ulysses, στο Κίτι, στην Πόλη Χρυσοχούς και στη Χλώρακα.

Το πρόγραμμά μας για τον επόμενο χρόνο είναι να λειτουργήσουμε στον Αστρομερίτη, στην Αγλαντζιά, στην Αλάμπρα, στη Σκαρίνου, στη Λάρνακα στην τουριστική περιοχή και ακόμη ένα δύο μικρά των 800 τ.μ.

Ερ: Που σταματά η επέκταση του δικτύου Ορφανίδης;

Απ.:
Το επεκτατικό μας σχέδιο είναι μέχρι το 2011.

Επειδή η εταιρεία μας είχε εξαγοράσει αρκετά τεμάχια γης για την ανάπτυξη υπεραγορών με προγραμματισμό, πιστεύω ότι εάν όλα πάνε καλά το 2011 τελειώνουμε το επεκτατικό μας σχέδιο.

Όσον αφορά τεμάχια γης, τα έχουμε για πολλά χρόνια. Είναι και αυτός ένας λόγος που ευελπιστούμε να πάμε πολύ καλύτερα.

Ερ: Γιατί;

Απ.:
Τόσα χρόνια έχουμε τα τεμάχια αυτά με δανεισμό, πληρώνουμε τα δάνεια, τους τόκους ενώ αυτά τα τεμάχια δεν έφεραν οποιοδήποτε εισόδημα.

Τώρα με το 2010 και το 2011 όπου θα αναπτυχθούν όλα τα τεμάχια γης, με την ανέγερση των νέων υπεραγορών, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερες πωλήσεις και ευελπιστώ και πολύ μεγαλύτερο κέρδος.

Αυτή τη στιγμή οι υπεραγορές αριθμούν σε 22, τέλος του 2010 θα αυξηθούν στις 26-28 και τέλος του 2011 στις 33-34.

Ερ: Έχει φτάσει στα όρια της η ανάπτυξη και η κερδοφορία της εταιρείας;

Απ.:
Κάθε εταιρεία, αλίμονο να έλεγε ότι έφθασε στο maximum κερδών.

Ευελπιστούμε ότι με την αύξηση των υπεραγορών θα αυξηθούν οι πωλήσεις και τα κέρδη μας.

Ερ: Πως βλέπετε το 2010 από πλευράς κερδοφορίας;

Απ.:
Το 2010 οφείλω να ομολογήσω ότι είναι ένας δύσκολος χρόνος, υπάρχει μια αβεβαιότητα. Θα ήταν μεγάλο λάθος να προτρέξω και να πω ότι τα κέρδη θα είναι στα ίδια επίπεδα, ή λιγότερα ή περισσότερα από τα περσινά κέρδη. Διότι κανένας δεν ξέρει πού θα πάει αυτή η οικονομική κρίση. Ούτε οι παππούδες μας δεν έχουν ζήσει τέτοια οικονομική κρίση.

Η δική μου εκτίμηση και μακάρι να είμαι λανθασμένος, είναι ότι η κρίση θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο του 2011. Μετά ελπίζω και ευελπιστώ ότι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Ερ: Υπάρχει η άποψη ότι σε περίοδο κρίσης οι εταιρείες κρατούν τα κέρδη τους και δεν τα διανέμουν ως μέρισμα. Το σχόλιο σας.

Απ.:
Πάντα επιθυμία μας, από τον καιρό που είμαστε δημόσια εταιρεία, είναι να έχουμε αρκετά κέρδη και να δίνουμε και στους μετόχους. Όταν μια εταιρεία έχει αρκετά κέρδη και δίνει και μέρισμα, τότε ευχαριστεί και το μέτοχο και η αξία της μετοχής ανεβαίνει και είναι αυτό που επιδιώκουμε.

Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δώσουμε μέρισμα, μια φορά μόνο δώσαμε.

Αλλά έχουμε ανακοινώσει ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα καταβολής μερίσματος για τη χρήση του 2009. Και αυτός είναι ο στόχος μας.

Εμείς ως εταιρεία, ευελπιστούμε ότι με την επέκταση, με την ολοκλήρωση του επεκτατικού σχεδίου, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις και τα κέρδη μας. Και να διαβεβαιώσω και τους μετόχους ότι με την πρώτη που θα μπορέσουμε να δώσουμε μέρισμα, θα δώσουμε.

Ερ: Υπήρχαν και υπάρχουν ανησυχίες ότι η κάθοδος ξένων υπεραγορών θα πλήξει τις κυπριακές. Το σχόλιο σας.

Απ.:
Δεν περιμένουμε να έρθουν πολυεθνικές για να αποδείξουμε ότι μπορούμε.

Μακάρι να μην ερχόντουσαν, διότι η Κύπρος δεν τις χρειάζεται καθώς έχει αξιόλογες υπεραγορές, έχει αξιόλογους κύπριους επιχειρηματίες που μπορούμε άνετα να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές.

Μέσα από τα πλαίσια της ΕΕ και της ελεύθερης αγοράς δεν μπορείς να σταματήσεις κανένα, αλλά εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε.

Ετοιμαστήκαμε, παρουσιάζουμε υπεραγορές που δεν ζηλεύουν τίποτε από τις πολυεθνικές που είναι στην Κύπρο, είμαστε καλύτεροι και σε εξοπλισμό.

Ερ: Υπάρχουν πάντως πληροφορίες κατά καιρούς για δραστηριοποίηση και άλλων ξένων αλυσίδων στην Κύπρο.

Απ.:
Δεν θέλουμε τις πληροφορίες να μας επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο. Ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα ο καθένας θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις του μέσα από μια πίτα.

Η Κύπρος έχει τη δική της πίτα και κάποιοι θα δοκιμάσουν να πάρουν μερίδιο.

Ξέρουμε ότι έρχεται ακόμη μια πολυεθνική στην Κύπρο, θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο η Lidl.

Μπορεί και οι ελληνικές αλυσίδες υπεραγορών να έρθουν στην Κύπρο.

Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Παρουσιάζουμε τις μεγάλες υπεραγορές, πάμε πιο κοντά στον καταναλωτή μέσω των Ορφανίδης Express, μεγαλώνουμε.

Θέλουμε και εμείς ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα. Προσφέρουμε ποιότητα, ποικιλία, εξυπηρέτηση.