You are here

Π. Κυρίτσης: Ασφαλείς συντάξεις χωρίς νεοφιλελεύθερες συνταγές

21/03/2007 10:47
Η αύξηση των εισφορών στη βάση της τριμερούς κατανομής είναι σύμφωνα με την ΠΕΟ, το πιο δίκαιο κοινωνικό μέτρο για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο ΓΓ της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, Πάμπης Κυρίτσης, αναφέρει ότι η ΠΕΟ θα προσέλθει στο διάλογο που θα συγκαλέσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η ΠΕΟ, τάσσεται κατά της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύσεις που θα συρρικνώνουν και θα περιορίζουν ωφελήματα ή δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Ο κ. Κυρίτσης παραδέχεται ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι αποδόσεις του ΤΚΑ, τάσσεται ωστόσο εναντίον σε κάθε μορφή επένδυσης στο ΧΑΚ. «Ο καθένας μπορεί να φανταστεί ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα, αν δεν κατορθώναμε η ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ, να αποτρέψουμε τη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ από το να επενδυθούν κεφάλαια του ΤΚΑ στο ΧΑΚ το 1999. Σήμερα θα μιλούσαμε για καταστροφή του ΤΚΑ», τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή

Ερ.: Πότε ξεκινά ο διάλογος με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το θέμα του ΤΚΑ;

Απ.:
Πολύ σύντομα αναμένουμε ότι θα κληθούμε για έναρξη του διαλόγου. Η ΠΕΟ θα προσέλθει στο διάλογο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με τεκμηριωμένες θέσεις αφού το ΤΚΑ είναι μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Όπως γνωρίζεται δεν έχουμε περιοριστεί μόνο στις εκτιμήσεις του αναλογιστή του ΤΚΑ, αλλά έχουμε αναθέσει από κοινού με τη ΣΕΚ και σε δικούς μας συνεργάτες, εμπειρογνώμονες, την αναλογιστική μελέτη του ΤΚΑ.

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι και με τεκμηριωμένες θέσεις θα προσέλθουμε στο διάλογο.

Ερ.: Σύμφωνα με τη «Χαραυγή», η κυβέρνηση θα έρθει στον κοινωνικό διάλογο για το συνταξιοδοτικό με πρόταση για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και των εισφορών. Συμφωνείτε με την αύξηση των εισφορών;

Απ.:
Από τις εισηγήσεις που έχουμε μπροστά μας, η αύξηση των εισφορών είναι μέτρο κοινωνικά πιο δίκαιο αφού οι εισφορές είναι τριμερείς και πέραν από τους εργαζόμενους θα εισφέρουν και οι εργοδότες και το κράτος. Εμείς απορρίπτουμε λύσεις που θα συρρικνώνουν δικαιώματα όπως π.χ. επέκταση ορίου αφυπηρέτησης ή μείωση συντάξεων.

Ερ.: Σήμερα το κράτος εισφέρει 4% του ακάθαρτου μισθού και οι εργοδότες και εργαζόμενοι από 6,3%. Πιστεύετε πως αυτά τα ποσοστά θα πρέπει να αυξηθούν εξίσου;

Απ.:
Όπως ανάφερα και πιο πάνω, η θέση της ΠΕΟ, είναι η όποια αύξηση στις εισφορές να κατανεμηθεί και στα τρία μέρη με βάση τη σημερινή αναλογία. Αυτός είναι ο πιο δίκαιος τρόπος, αφού η κάθε πλευρά συμβάλει στη αντιμετώπιση του προβλήματος με το μερίδιο που της αναλογεί. Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε πει, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύσεις οι οποίες θα εναποθέτουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μονομερώς στους εργαζόμενους.

Ερ.: Διαφωνείτε με το 65ο. Γιατί;

Απ.:
Η ενδεχόμενη κατάργηση του δικαιώματος που έχουν σήμερα οι ασφαλισμένοι για πρόωρη εθελοντική αφυπηρέτηση στο 63ο, νοουμένου βέβαια ότι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Πέραν τούτου, οι ίδιοι οι αναλογιστές επιβεβαιώνουν ότι ως μέτρο, η αύξηση του ορίου δεν συμβάλλει ουσιαστικά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Η αναζήτηση λύσεων οι οποίες θα συρρικνώνουν και θα περιορίζουν ωφελήματα ή δικαιώματα των ασφαλισμένων, είναι σοβαρή οπισθοδρόμηση και δεν πρόκειται να τις αποδεχθούμε.

Διαπνέεται από νεοφιλελευθερισμό το ΔΝΤ

Ερ.: Πως εκτιμάται τις πρόσφατες επισημάνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Το ΔΝΤ κρίνει τις προτάσεις της κυβέρνησης ως προς την επίλυση του συνταξιοδοτικού ανεπαρκείς.

Απ.:
Το ΔΝΤ προέβη στις γνωστές και επαναλαμβανόμενες εισηγήσεις του για την κυπριακή οικονομία, οι οποίες και συμπυκνώνονται στις γνωστές «συνταγές» που προτείνουν για διαφοροποίηση, που στην ουσία εννοεί κατάργηση, της ΑΤΑ, ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλπ.
<--nq_cr-->Δεν μας προκαλούν έκπληξη οι επισημάνσεις του IMF, αφού συνεχίζουν να διαπνέονται από το νεοφιλελεύθερο, συντηρητικό του χαρακτήρα, ενώ πίσω από αυτές βρίσκονται οι δυνάμεις που προωθούν την ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση, όπως αυτή τη βλέπουμε να συντελείται.

Ασφαλώς εκφράζουμε τη έντονη διαφωνία μας με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και βέβαια θεωρούμε λάθος να γίνονται από καθέδρας υποδείξεις γι’ αυτά τα τεράστια ζητήματα, αγνοώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κυπριακής Οικονομίας και της κοινωνίας.

Ερ.: Μία από τις συστάσεις του ΔΝΤ είναι η εξισορρόπηση των συντάξεων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Πιστεύετε στις συντάξεις δύο ταχυτήτων;

Απ.:
Εμείς δεν πιστεύουμε ούτε στις συντάξεις δυο ταχυτήτων ούτε στην κοινωνία δυο ταχυτήτων.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Ημιδημόσιο τομέα διαθέτουν δικά τους, ξεχωριστά σχέδια συντάξεων που είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Το ύψος των συντάξεων ανέρχεται στο 50% περίπου του τελευταίου τους μισθού. Είναι της πάση γνωστό ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει αυτή τη στιγμή καλύτερους όρους απασχόλησης από τον ιδιωτικό. Ελπίζουμε ότι σταδιακά θα αμβλύνονται οι διαφορές με την ωρίμανση του αναλογικού σχεδίου ΚΑ.

Το ΤΚΑ, με την ωρίμανση του αναλογικού του μέρους θα φθάσει σε μερικά χρόνια να παραχωρεί συντάξεις που θα πλησιάζουν το 60% του τελευταίου μισθού για τους ασφαλισμένους.

Υπάρχει βέβαια ανοικτό το θέμα των χαμηλών συντάξεων, για τους παλαιότερους ασφαλισμένους που έχουν λιγότερη συμμετοχή στο αναλογικό μέρος του ΤΚΑ και η θέση της ΠΕΟ είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη κυβέρνηση κατά συγκεκριμένο τρόπο μέσα από κοινωνικές παροχές.

Ερ.: Ας περάσουμε τώρα στις επενδύσεις του ΤΚΑ. Το Ταμείο επενδύει σε χρεόγραφα δημοσίου και λαμβάνει τόκο γύρω στο 4%. Θεωρείτε ικανοποιητική αυτή την απόδοση;

Απ.:
Είναι γεγονός, ότι η όποια βελτίωση επιτευχθεί στις αποδόσεις του αποθεματικού του ΤΚΑ, συμβάλλει στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Απ’ ότι έχουμε ενημερωθεί το Υπ. Εργασίας σε συνεργασία με τον Υπ. Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα αφού πρώτα αξιολογήσουμε τις προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον μας και με μοναδικό γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των δικαιούχων από το ΤΚΑ.

Είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο διάλογο.

Ερ.: Η ΣΕΚ ζητά σταδιακή αποπληρωμή των £3,3 δισ. που χρωστά το κράτος στο ταμείο. Εσείς;

Απ.:
Ολόκληρο σχεδόν το αποθεματικό του ΤΚΑ είναι κατατεθειμένο στη Κεντρική Τράπεζα σε γραμμάτια του Δημοσίου. Εκτιμούμε βέβαια, ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, το κράτος πραγματοποιούσε αναπτυξιακά έργα χωρίς να προσφεύγει σε άλλου είδους δανεισμό που θα είχε μεγαλύτερο κόστος.

Είναι όμως γεγονός ότι μας προβληματίζει η κατάσταση όπως διαμορφώθηκε και ασφαλώς είναι ένα ζήτημα που θα θέσουμε στο διάλογο, με την απαίτηση η κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί τούτου. Στόχος μας είναι να συμφωνηθεί η σταδιακή ρύθμιση του θέματος.

Ερ.: Που αλλού θα μπορούσε να επενδύει το ΤΚΑ; Θεωρείτε κόκκινο πανί τα χρηματιστήρια;

Απ.:
Ο καθ’ ένας μπορεί να φανταστεί ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν δεν κατορθώναμε η ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ, να αποτρέψουμε τη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ από το να επενδυθούν κεφάλαια του ΤΚΑ στο ΧΑΚ το 1999. Σήμερα θα μιλούσαμε για καταστροφή του ΤΚΑ.

Όταν συζητούμε για το ΤΚΑ έχουμε υποχρέωση να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε ή να συμμετέχουμε στις οποιεσδήποτε σκέψεις, ενδεχομένως, γίνονται από κάποιους προς εξυπηρέτηση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Ερ.: Πέραν των επενδύσεων και των εισφορών, υπάρχουν άλλες τομές που προτείνετε;

Απ.:
Στόχος μας είναι να υπάρξουν λύσεις που να βελτιώσουν αισθητά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Αυτό σημαίνει, πέραν από μια αύξηση στις εισφορές που φαίνεται να είναι αναπόφευκτη και τη βελτίωση της απόδοσης των αποθεματικών, να ληφθούν και άλλα μέτρα όπως π.χ. η βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών του Ταμείου, η πάταξη της αδήλωτης εργασίας, η πάταξη του φαινομένου της πληρωμής Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά, η βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας του Ταμείου, η εκλογίκευση κάποιων θεμάτων όπως η παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος σε αφυπηρετούντες δημόσιους υπαλλήλους κλπ.