You are here

Α. Πίττας, Medochemie: Δεν βρίσκω θετικά στην πανδημία

04/12/2021 06:00

Η πανδημική κρίση μας έχει φέρει αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις, δηλώνει στη συνέντευξη του, στη StockWatch, ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Medochemie, Ανδρέας Πίττας.

Τονίζει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει, δοκιμάζουν τις αντοχές και προκαλούν αναταράξεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ αναπόφευκτα επηρεάζεται και ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας.

Ως μια από τις επιπτώσεις αναφέρει το αυξημένο μεταφορικό κόστος, που όπως εξηγεί καθίσταται πιο έντονο καθότι στην Κύπρο, ως νησί και λόγω των γεωγραφικών της ιδιαιτεροτήτων, όλες οι εισαγωγές και εξαγωγές γίνονται είτε από θαλάσσια, είτε από αεροπορική οδό.

Όσον αφορά στα θετικά της πανδημίας αναφέρει ότι δεν βρίσκει θετικά, τουναντίον σημειώνει τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται για κρατηθούν οι πολίτες μακριά από τον κορωνοϊό.

Σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων υπεραμύνεται των φαρμακοβιομηχανιών στην Κύπρο, λέγοντας ότι σε μικρές αγορές οι τιμές εμφανίζονται κάποτε υψηλότερες σε σχέση με μεγάλες αγορές. Ωστόσο, όπως αναφέρει, υπάρχει μια καινούρια τάση των μεγάλων εταιρειών να προσφέρουν περίπου τις ίδιες τιμές σε όλες τις χώρες.

Στη συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Πίττας αναφέρεται στα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού, αλλά και στην αγοραστική δύναμη της Medochemie και το μέγεθος του κύκλου εργασιών της.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Ερ.: Η πανδημία έφερε προκλήσεις και προοπτικές σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Πως επηρέασε τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας; Ποιες προκλήσεις και προοπτικές έχει φέρει στον κλάδο;

Απ.: Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία μας έχει φέρει αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις. Ωστόσο οι οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει, δοκιμάζουν σίγουρα τις αντοχές μας και προκαλούν αναταράξεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Από τις συνέπειες της πανδημίας, αναπόφευκτα επηρεάζεται και ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας.

Μια από τις συνέπειες είναι η εκτόξευση του κόστους που απαιτείται για τη μεταφορά των πρώτων υλών στην Κύπρο κυρίως από την Άπω Ανατολή. Λόγου χάριν, ένα κοντέινερ που για να έρθει στην Κύπρο στοίχιζε από τρείς μέχρι τέσσερις χιλιάδες δολάρια, τώρα στοιχίζει από δεκατρείς μέχρι δεκατέσσερις χιλιάδες δολάρια. Μπορεί κάποιος να πει ότι αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά επειδή η Κύπρος είναι νησί και λόγω και των γεωγραφικών της ιδιαιτεροτήτων, το αυξημένο μεταφορικό κόστος καθίσταται πιο έντονο, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες οι εισαγωγές και εξαγωγές γίνονται είτε από θαλάσσια ή αεροπορική οδό.

Επίσης, επηρεάστηκε σημαντικά η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες, γεγονός που μειώνει τις επιλογές αποστολής φαρμάκων στις διάφορες χώρες.

Η Κύπρος είναι ένας ακριβός προορισμός για τις αεροπορικές εταιρείες, παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των τοπικών φαρμακευτικών εταιρειών που εξάγουν. Αρκεί να αναφέρω ότι τα παράβολα κάποιων αεροπορικών δρομολογίων έχουν πενταπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Πέραν των ναύλων υπάρχει και μία σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και οι περιβαλλοντικές «συμμορφώσεις» που οδήγησαν και τις εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών στην Κίνα να αυξήσουν τις τιμές τους και να μειώσουν την παραγωγή τους. 

Όσον αφορά στα θετικά της πανδημίας θα ήθελα να αναφέρω, πως ψηλαφώντας το όλο θέμα, δεν βρίσκω θετικά της πανδημίας. Τουναντίον, θα πρέπει εδώ να αναφέρω την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να κρατούμε μακριά από τους ανθρώπους μας τον ιό, ο οποίος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.

Ένα έμμεσο καλό που προέκυψε εξ’ ανάγκης είναι μια σχετική αναβάθμιση στον τομέα της πληροφορικής. Οι εταιρείες επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην τεχνολογική αναβάθμιση. Προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, ώστε να δημιουργήσουν αξία και να βελτιώσουν το ρυθμό ανάπτυξής τους.

Ερ.: Θεωρείτε ότι ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας είναι ένας κορεσμένος τομέας στην Κύπρο, ή υπάρχει χώρος και για περισσότερο ανταγωνισμό και νέους παίκτες;

Απ.: Η Κύπρος ως χώρος παραμένει μικρός και περιορισμένος με όλα όσα συνεπάγονται: Περιορισμένο εργατικό και τεχνικό προσωπικό, περιορισμένες δυνατότητες μεταφορών, ενώ ταυτόχρονα, το κόστος από κάθε άποψη είναι υψηλό για φαρμακοβιομηχανίες ομοιοδραστικών προϊόντων.

Στο ερώτημα σας για περισσότερο ανταγωνισμό θα έλεγα πως ήδη υπάρχουν μερικές φαρμακοβιομηχανίες στην Κύπρο και δεν πιστεύω, ότι υπάρχουν πρόσφορες δυνατότητες για νέους παίχτες - όπως το τοποθετείτε.

Ερ.: Γιατί μια φαρμακοβιομηχανία να επιλέξει να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο;

Απ.: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί εχέφρονες επιχειρηματίες που θα ήθελαν να επενδύσουν στον κλάδο αυτό, ωστόσο θα προχωρούσα να πω ότι μπορούν να επενδύσουν γενικά σε βιομηχανίες στην Κύπρο, όπου οι πόροι και το προσωπικό είναι περιορισμένα.

Επιχειρήσεις που μπορούν να εδραιωθούν στην Κύπρο είναι της τεχνολογίας, της ιατρικής και ορισμένες ερευνητικές μονάδες με υψηλές πρόσθετες αξίες στις τιμές των προϊόντων.

Ερ.: Οι τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες, συμφωνείτε; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών φαρμάκων στην Κύπρο;

Απ.: Οι τιμές των φαρμάκων σε μικρές αγορές είναι κάποτε υψηλότερες από τις μεγάλες αγορές, παρόλο που υπάρχει μια καινούρια τάση των μεγάλων εταιρειών να προσφέρουν περίπου τις ίδιες τιμές σε όλες τις χώρες.

Για εμάς το θέμα είναι απλούστερο: Ένα ομοιοδραστικό φάρμακο λαμβάνει από το κράτος μια αρκετά χαμηλότερη τιμή από το πρωτότυπο.

Ερ.: Αν και έχετε σπουδάσει ιατρική, σας κέρδισε η βιομηχανία φαρμάκων. Συνηθίζεται αυτή η μετάβαση στον κλάδο σας, και πόσο συνάδει η ιδιότητα του επιστήμονα με του επιχειρηματία;

Απ.: Κατά πρώτο θα ήθελα να πω ότι σε πάρα πολλές φαρμακοβιομηχανίες προΐστανται γιατροί και δεν είναι της ώρας να απαριθμήσω τις δεκάδες φαρμακοβιομηχανίες που γνωρίζω.

Εγώ είχα την τύχη, αφού συμπλήρωσα τις σπουδές μου στην Ιατρική, να ενδιατρίψω στην τότε αναγεννημένη φαρμακολογία ως Βοηθός του Καθηγητή μου.

Το θέμα του επιχειρείν, εκτός από γνώσεις που προβλέπει, είναι θέμα ταλέντου. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, όπως καταλαβαίνετε.

Ερ.: Τι μερίδιο κατέχει η Medochemie στην κυπριακή αγορά και ποια τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας;

Απ.: Κατά αρχάς θα ήθελα να αναφέρω ότι γύρω στα 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας.

Η Medochemie εξάγει γύρω στο 65% των φαρμακευτικών προϊόντων που αντιστοιχεί στο:

  • 29% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων

  • 16% των συνολικών εξαγωγών

Στην Κυπριακή αγορά έχουμε ένα μερίδιο 5,5%.

Μελλοντικά πλάνα της εταιρείας, είναι η συνέχιση της στρατηγικής για προσφορά υψηλής ποιότητας και χαμηλότερης τιμής φαρμάκων σε όλες μας τις αγορές και ταυτόχρονα, ενδυνάμωση του τμήματος έρευνας και καινοτομίας, το οποίο για την ώρα αντιπροσωπεύει το 7% του κύκλου εργασιών μας.

Της Ηρώς Ευθυμίου