You are here

Point Nine: Άνοιξε παράθυρο σε εταιρείες τεχνολογίας

19/12/2021 06:01

Μεγάλο παράθυρο προβολής και προώθησης του τεχνολογικού οικοσυστήματος της Κύπρου, αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία που έχει συνάψει η  Point  Nine με τον αμερικανικό κολοσσό χρηματοοικονομικής τεχνολογίας FIS (Τζάκσονβιλ, Φλόριντα) για την παροχή υπηρεσιών υποβολής εκθέσεων συναλλαγών σε νομικά πρόσωπα διεθνώς. 

Η Point  Nine με έδρα την  Κύπρο, εξειδικεύεται στο regulatory reporting και η μέχρι σήμερα πορεία της καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτό το κομμάτι του τεχνολογικού οικοσυστήματος. 

Από το 2015 μέχρι σήμερα, η Point  Nine έχει υλοποιήσει και υποβάλει αναφορές για περισσότερες από 6.3 δισεκατομμύρια συναλλαγές για λογαριασμό πέραν των 100 μεγάλων διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών.  

«Οι επιπτώσεις από τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της  Point Nine με την  FIS Global, τόσο για  την εταιρεία, όσο και για την Κύπρο γενικότερα, είναι πολύ θετικές και πολυδιάστατες», τονίζει στη StockWatch ο Ανδρέας Ρούσσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Point Nine.  

«Για την Point Nine αποτελεί μία χειροπιαστή απόδειξη ότι οι υπηρεσίες regulatory reporting και συμμόρφωσης που προσφέρουμε τυγχάνουν έμπρακτης διεθνούς αναγνώρισης» σημειώνει  ο κ. Ρούσος. 

Επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία με την FIS θα συμβάλει στην προσπάθεια για μετατροπή της Κύπρου σε προορισμό εταιρειών τεχνολογίας.  

«Είμαστε περήφανοι που για δεύτερη φορά μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα προσελκύσαμε ένα διεθνή κολοσσό, όπως είναι η  FIS για να συνεργαστεί με μία κυπριακή εταιρεία», παρατήρησε ο CEO της Point Nine. 

Η πρώτη συμφωνία του μεγέθους αυτού που συνήψε η Point Nine ήταν με τον όμιλο MUFG το 2019.

Σημειώνεται ότι η FIS διακινεί ετησίως μέσω συναλλαγών πελατών της άνω των $10 τρισ., έχει διεκπεραιώσει 79 δισεκατομμύρια συναλλαγές και εξυπηρετεί πέραν των 20 χιλ. πελατών διεθνώς. 

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Κύριε Ρούσο, η εν λόγω συμφωνία θα έχει γενικότερο αντίκτυπο στην αγορά του τεχνολογικού οικοσυστήματος;   

Φυσικά. Είναι αναμενόμενο να επηρεάσει θετικά ολόκληρο το τεχνολογικό οικοσύστημα που δημιουργείται στην Κύπρο. 

Το άκουσμα και μόνο της είδησης, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην περίπτωση που αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται στο στάδιο αναζήτησης της ευρωπαϊκής τους βάσης. 

Υπάρχει στα σκαριά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή να  ενδιαφερθούν περισσότερες αμερικανικές εταιρείες;  

Κοιτάξτε, είναι μία εξέλιξη που κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία της χώρας στο διεθνή χάρτη των τεχνολογικών επενδύσεων.  

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, η οποία εστιάζεται κυρίως, στον τομέα της ασφάλειας.  

Η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων, μεταξύ των δύο κρατών,  φαίνεται να οδηγεί σταδιακά και σε ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων. 

Ο λόγος είναι γιατί οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Ενδεικτική τούτου, είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ στον οικονομικό διάλογο «3+1» στον οποίο η Κύπρος συμμετέχει μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ.     

 Όλοι αυτοί οι παράγοντες θεωρώ ότι έχουν θετική επιρροή στο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ για την κυπριακή αγορά, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και ένδειξη της εμπιστοσύνης που αρχίζει να επανακτάται μετά από την τραπεζική κρίση του 2013. 

Συνεργασίες όπως η δική μας, ευελπιστούμε να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικό όφελος σε σχέση με τη δημιουργία νέων συνεργασιών. 

Τι σημαίνει για το συγκεκριμένο εγχώριο κλάδο παροχής υπηρεσιών υποβολής εκθέσεων και συναλλαγών;

Ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα θετικός αφού οι μεγάλοι οργανισμοί διεξαγωγής συναλλαγών του εξωτερικού θα στρέψουν το βλέμμα τους προς την Κύπρο και ειδικά προς τον τομέα των τεχνολογιών συμμόρφωσης, τον λεγόμενο RegTech τομέα.

Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζουν αναγνώριση και οι υπόλοιπες εταιρείες του τομέα και ευελπιστούμε πως θα υπάρξουν κι άλλες συνεργασίες με διεθνείς, αλλά και εγχώριους παρόχους υπηρεσιών RegTech.  

Αναμένεται αύξηση των εσόδων της εταιρείας σας ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας; Δημιουργούνται  προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας;  

Η FIS διακινεί ετησίως μέσω συναλλαγών πελατών της άνω των $10 τρισ., έχει διεκπεραιώσει 79 δισεκατομμύρια συναλλαγές και εξυπηρετεί πέραν των 20.000 πελατών διεθνώς.  

Μόνο κι μόνο από αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό πως οι ανάγκες για οτιδήποτε έχει σχέση με θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης είναι τεράστιες, κι αυτό μας έχει ήδη επηρεάσει θετικά, τόσο από πλευράς όγκου εργασιών όσο και από πλευράς εσόδων.  

Εδώ και καιρό προετοιμαζόμαστε για αυτήν τη συνεργασία και ήδη έχουμε προχωρήσει σε προσλήψεις νέων εργαζομένων, ενώ θα κάνουμε και επιπρόσθετες προσλήψεις αρχές του νέου χρόνου.   

H μετοχή της FIS τυγχάνει διαπραγμάτευσης στον δείκτη S&P 500 με υψηλή τιμή. Έχετε σκεφτεί να  εντάξετε την εταιρεία σας στο ΧΑΚ;  

Ως Point Nine όχι, δεν σκεφτόμαστε στο παρόν στάδιο το ενδεχόμενο να μετατραπούμε σε δημόσια εταιρεία.  

Με τη FIS έχουμε συνάψει στρατηγική συνεργασία με πολλαπλά οφέλη και συνέργειες και για τις δύο πλευρές. 

Ξεκαθαρίζω, όμως, πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία σε μετοχικό ή ιδιοκτησιακό επίπεδο.  

Μπορείτε να απλοποιήσετε τον όρο trade and transaction reporting services για τον απλό αναγνώστη; Tι σημαίνει αυτή η υπηρεσία, σε ποιους απευθύνεται; 

 Η Point Nine καταπιάνεται με ένα πολύ απαιτητικό και εξειδικευμένο τομέα, ο οποίος συνδυάζει την γνώση σε χρηματοοικονομικά θέματα με την τεχνολογία.

Φροντίζουμε δηλαδή, οι αντισυμβαλλόμενοι σε μία συναλλαγή να υποβάλλουν τις απαραίτητες εκθέσεις κανονιστικής συμμόρφωσης στις αρμόδιες Αρχές, ή σε αρχείο καταγραφής συναλλαγών (Trade Repository).  

Είναι ενδεικτικό πως από το 2015 μέχρι σήμερα, η εταιρεία μας έχει υλοποιήσει και υποβάλει αναφορές για περισσότερες από 6,3 δισεκατομμύρια συναλλαγές για λογαριασμό περισσότερων από 100 μεγάλων διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών με σχεδόν 100% ποσοστό αποδοχής.

Μία διαδικασία η οποία όσο αυστηροποιούνται οι διεθνείς κανονισμοί συμμόρφωσης, απαιτεί μεγαλύτερα κονδύλια και ανθρώπινους πόρους.  

Ως Point Nine έχουμε αναπτύξει εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού, οι οποίες μας επιτρέπουν  να καλύπτουμε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των πελατών μας, ώστε να συμμορφώνονται με Κανονισμούς και Οδηγίες συμμόρφωσης ανά την υφήλιο, όπως: με τις ευρωπαϊκές οδηγίες (EMIR, MiFIR, SFTR), ASIC στην Αυστραλία, MAS στη Σιγκαπούρη και FinfraG στην Ελβετία.  

Του Λεύκου Χρίστου