You are here

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: Γενναία η φορολογική πρόταση της κυβέρνησης

12/11/2001 11:27
Ριζοσπαστική και γενναία χαρακτηρίζει τη φορολογική μεταρρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο οικονομικών, ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Προδρόμου. Ο οικονομολόγος και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Προδρόμου σε συνέντευξη του στη Stockwatch παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι η κυβερνητική πρόταση έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την απλοποίηση και την αποτελεσματικότητα, έχει μεγαλύτερη διαφάνεια, καταργεί μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας και σε κάποιο βαθμό την πατάσσει κιόλας. Εξυπηρετεί επίσης κατά τον κ. Προδρόμου την αρχή της μείωσης των φόρων που πληρώνουν μισθωτοί και εταιρείες.

Κατά την άποψη μας, λέει ο κύριος Προδρόμου, η πρόταση της κυβέρνησης εκσυγχρονίζει το φορολογικό καθεστώς, ανανεώνει την κοινωνική δικαιοσύνη και εξασφαλίζει την εναρμόνιση μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις διεθνείς συμβάσεις, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της φορολογίας για τις διεθνείς εταιρίες.


Δεν νομίζετε κύριε Προδρόμου ότι είναι κάπως υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «γενναία φορολογική μεταρρύθμιση;»

Δεν είναι καθόλου υπερβολικός ο χαρακτηρισμός, διότι αν αναλύσουμε μεθοδικά τι προτείνει το υπουργείο οικονομικών, και εμείς ως ΔΗΣΥ το έχουμε κάνει, θα διαπιστώσετε ότι είναι προτάσεις επαναστατικές που για πρώτη φορά φέρνουν τις περικοπές των φόρων στο πιο χαμηλό σημείο από την ανεξαρτησία της Κύπρου. Είναι προτάσεις που έγιναν με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη και έτσι είναι. Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

ΜΕΙΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ

Η μείωση του εταιρικού φόρου δίνει λύσεις στο πρόβλημα των διεθνών εταιριών όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινωνία και με αυτόν τον τρόπο αφαιρούμε το δικαίωμα σε όσους μας κατηγορούν ότι η Κύπρος είναι δήθεν φορολογικός παράδεισος. Άλλωστε, δεν υπάρχουν άλλες χώρες στην Ευρώπη που έχουν φορολογικό συντελεστή 10%. Επίσης εναρμονίζεται στο 10% ο εταιρικός φόρος των κυπριακών εταιριών με αυτό των διεθνών. Τούτο σημαίνει ότι από το 25% που φορολογούνται σήμερα οι εταιρίες θα πληρώνουν 15% λιγότερο φόρο, θα αυξήσουν την κερδοφορία τους και μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθούν περαιτέρω θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα με την αύξηση της κερδοφορίας των κυπριακών εταιριών οι μέτοχοι θα απολαμβάνουν και μεγαλύτερα μερίσματα, ενδεχομένως πιο ψηλά από το τραπεζικό επιτόκιο, πράγμα που θα δώσει ορθολογιστικά, ώθηση και στα χρηματιστηριακά μας πράγματα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι στη φορολογική μεταρρύθμιση προβλέπεται και η μείωση της φορολογίας του μερίσματος από το 20% στο 10% δίνοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικό κίνητρο σε όλους τους επενδυτές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Και για τις χαμηλές αμειβόμενες τάξεις του λαού τι γίνεται;

Για το θέμα που αναφέρεστε το υπουργείο οικονομικών έχει προβεί σε μία ριζοσπαστική τομή, καθώς εισηγείται τη μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση Κληρίδη όταν ανέλαβε την εξουσία το αφορολόγητο εισόδημα ήταν μόνο 2000 λίρες. Τώρα πάει στις 9000 λίρες. Μιλάμε για μία αύξηση του 450%. Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει δώσει στο λαό της μία τέτοια σημαντική φορολογική ελάφρυνση σε διάστημα οκτώ ετών.

Θα πρέπει όμως κ. Προδρόμου να λάβουμε υπόψη ότι μεγάλη μάζα των εργαζομένων παίρνει πιο κάτω από 9000 λίρες ετήσιο εισόδημα. Πως θα ωφεληθεί αυτή η τάξη εργαζομένων;

Η πρόταση της κυβέρνησης επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και στο θέμα αυτό που εγείρετε. Καθώς, για την κατηγορία αυτή προβλέπονται αντισταθμιστικά μέτρα 88 εκατομμυρίων λιρών, όπως, αύξηση των επιδομάτων για άπορες οικογένειες, αύξηση του επιδόματος τέκνου και αύξηση των συντάξεων.

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι αυξάνεται μεν το αφορολόγητο εισόδημα αλλά, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να καταργήσει κάποιες εκπτώσεις για τους φορολογουμένους.

Οι εκπτώσεις που έχουν καταργηθεί έχουν ενσωματωθεί στην αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος. Αλλά εμείς του ΔΗΣΥ εκτιμούμε ότι οι διάφορες εκπτώσεις ήταν σε βάρος των χαμηλά εισοδηματικών στρωμάτων του λαού. Δεν είναι δυνατόν να δίδεται έκπτωση για σύζυγο, όταν πλούσιοι και πτωχοί έχουν σύζυγο. Αυτή είναι η έκπτωση για την οποία το ΑΚΕΛ διαμαρτύρεται.

Πως απαντάτε και στις επικρίσεις ότι η προτεινόμενη από την κυβέρνηση φορολογική μεταρρύθμιση ευνοεί το κεφάλαιο;

Νομίζω ότι οι επικρίσεις αυτές είναι άνευ αντικειμένου. Κι αυτό γιατί, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την εισήγηση του Δημοκρατικού Συναγερμού για την παρακρατημένη φορολογία των τόκων. Δηλαδή να εισπράττεται από την πηγή των καταθέσεων και των πλεονασμάτων - τις τράπεζες - ο φόρος επί των τόκων. Δεν νομίζω ότι οι χαμηλά εισοδηματικές τάξεις του λαού έχουν τόσες πολλές καταθέσεις. Τις καταθέσεις κατά βάση τις διαθέτουν οι πλούσιοι. Η κυβέρνηση προχώρησε και στην αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας, τα οποία και πάλι ανήκουν στους ολίγους, όπως επίσης και στη διαφοροποίηση της φορολογίας κατά κυβισμό των οχημάτων.

ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ

Πως σχολιάζετε τις απόψεις της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση θα έχει έσοδα από την σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης γύρω στα 300 εκατομμύρια λίρες;

Η αντιπολίτευση δυστυχώς, σέβεται κατά το δοκούν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του κράτους. Όποτε της συμφέρει τα επικαλείται. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αποδέχονται τα στοιχεία των ειδικών της στατιστικής υπηρεσίας των κρατών τους, διότι βάσει αυτών των στοιχείων, είναι που λειτουργεί το κράτος και κάνει τους προγραμματισμούς του. Αδυνατώ να αντιληφθώ πώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης βγάζουν έτσι αριθμούς. Είναι σημαντικό να πω ότι το ΑΚΕΛ αγνοεί ότι θα καταργηθεί και το 2% της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα το οποίο ουσιαστικά θα ανεβάσει το εισόδημα όλων των εργαζομένων κατά 2%. Εν πάση περιπτώσει, θα υπενθυμίσω ότι κατά την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση το ΑΚΕΛ κυρίως υποστήριζε ότι οι δαπάνες από τη φορολογική μεταρρύθμιση ήταν μόνο 48 εκατομμύρια λίρες. Τελικά ήταν 78 εκατομμύρια λίρες. Και τώρα έτσι θα συμβεί γιατί το ΑΚΕΛ αρέσκεται πάντα σε ισοπεδωτική κριτική. Αλλά και κάτι άλλο. Δεν ήταν το ΑΚΕΛ που μας έλεγε πριν από λίγους μήνες ότι η ελευθεροποίηση των επιτοκίων θα ήταν σε βάρος του λαού διότι οι τράπεζες δήθεν θα προχωρούσαν στην αύξηση αντί στη μείωση των επιτοκίων. Ποια είναι η αλήθεια σήμερα;