You are here

Ρένα Ρουβιθά Πάνου: Σε τροχιά αλλαγών η Cyta

02/05/2018 06:48

Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε τροχιά συνεχών αλλαγών, σύμφωνα με την πρόεδρο της Cyta Ρένα Ρουβιθά Πάνου.

Σε συνέντευξη της στη StockWatch η κ. Ρουβιθά Πάνου, σταχυολογεί τις ενέργειες που είναι σε εξέλιξη ή που δρομολογούνται για το άμεσο μέλλον με σκοπό την ενίσχυση των εσόδων της Cyta και τη μεγιστοποίηση της αξίας της κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε έργα υποδομών όπως το δίκτυο κινητών επικοινωνιών 4,5G, και το δίκτυο οπτικών ινών Fiber-To-The-Home που αναπτύσσει ο οργανισμός.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων δίνει απαντήσεις σε ότι αφορά πρόσφατες εξελίξεις που απασχόλησαν τον οργανισμό όπως η πώληση της Cyta Hellas και η αλλαγή των δεδομένων σε σχέση με την προβολή ποδοσφαιρικών αγώνων από τη Cytavision, στέλνοντας το μήνυμα ότι λήφθηκαν οι σωστές αποφάσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Ρουβιθά.

Ερ.: Μπορεί η Cyta να συνεχίσει χωρίς στρατηγικούς επενδυτές;

Απ.: Πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών, με τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές που τον χαρακτηρίζουν, είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο.  Λειτουργώντας σε αυτό το πολυδιάστατο τοπίο, προτεραιότητα της Cyta παραμένει η μεγιστοποίηση της αξίας της, η βελτιστοποίηση της αποδοτικότητάς της και η υπεύθυνη, καθοριστική συνεισφορά της στην εξέλιξη της οικονομίας και της κοινωνίας του τόπου μας.  Στο πλαίσιο αυτό, η Cyta ήδη βρίσκεται σε τροχιά συνεχών αλλαγών, οι οποίες κτίζονται πάνω στα γερά θεμέλια της τεχνολογικής υπεροχής και της δοκιμασμένης αξιοπιστίας του Οργανισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, οι στοχευμένες διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες μπορούν να προσθέσουν ουσιαστική αξία και να ενεργήσουν καταλυτικά στην επίτευξη των στόχων μας. 

Ερ.: Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό;

Απ.: Η Cyta θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία, εξειδικευμένη τεχνογνωσία και διευρυμένο εμπορικό προσανατολισμό.

Ερ.: Τι θα άλλαζε στη Cyta αν δινόταν μέρος του μετοχικού κεφαλαίου σε επενδυτές;

Απ.: Το κατά πόσον τέτοιες διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες θα έχουν και μετοχική διάσταση, θα πρέπει να αξιολογηθεί και να αποφασισθεί από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας, η οποία είναι και ο ιδιοκτήτης του Οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση, με σταθερά βήματα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, η Cyta είναι ανοικτή σε στοχευμένες στρατηγικές συνεργασίες, όπου κρίνεται χρήσιμο ή αναγκαίο. Και βέβαια, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, η Cyta επιβάλλεται να κινείται με επιχειρηματική λογική ενώ, ταυτόχρονα, οι κινήσεις της πρέπει να διέπονται από αρχές διαφάνειας, ακεραιότητας και ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.

Ερ.: Πρόσφατα πωλήθηκε η Cyta Hellas.  Είστε ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα;

Απ.: Με δεδομένες τις μεταβολές και τις προκλήσεις στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, την πορεία και τα στοιχεία της εταιρείας στην Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη επικέντρωσης της Cyta στην περαιτέρω ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Κύπρου, η συμφωνία με τη Vodafone αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τον Οργανισμό. Εξέλιξη που συνάδει με τους ευρύτερους στόχους και τη στρατηγική της Cyta στο παρόν στάδιο και με τα σημερινά δεδομένα.

Θα πρέπει να εκφράσουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση μας για το ότι το ουσιαστικό αυτό έργο διεκπεραιώθηκε ομαλά, σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και με την αξιοποίηση της τεχνοκρατικής βοήθειας έγκυρων χρηματοοικονομικών οίκων διεθνούς εμβέλειας.  Με τον τρόπο αυτό υπήρξε διασφάλιση της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας, κάτι που αποτελούσε κυρίαρχο μέλημα του διοικητικού συμβουλίου.

Αποτελεί επίσης θετική εξέλιξη ότι η Vodafone, που ήταν ο προτιμώμενος επενδυτής με βάση τη διαδικασία του έργου, αποτελεί μια από τις ισχυρότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς, με κύρος και αναγνωρισμένη αξιοπιστία. 

Ερ.: Τι σημαίνει αυτό για την εταιρεία;

Απ.: Η επιτευχθείσα συμφωνία δίνει επιχειρηματική συνέχεια στα όσα έχει δημιουργήσει η Cyta στην Ελλάδα και αξιοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές της εταιρείας.  Παρέχει επίσης διευρυμένες δυνατότητες στους πελάτες μας και νέες ευκαιρίες και προοπτικές για την ανέλιξη του προσωπικού της Cyta Hellas.

Ερ.: Τί μαθήματα πήρατε από την επένδυση και επέκταση στην Ελλάδα;

Απ.: Είναι μια πραγματικότητα πως οι προκλήσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για έναν παραδοσιακό τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό όπως η Cyta που διαθέτει την τεχνογνωσία και κατέχει σε βάθος το αντικείμενο. Την ίδια όμως στιγμή ο χώρος των τηλεπικοινωνιών είναι ευάλωτος σε πολλούς αστάθμητους και μη ελέγξιμους παράγοντες όπως, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα και τον εξαιρετικά έντονο ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, λόγω των πολύ επιθετικών εμπορικών πρακτικών που εφαρμόστηκαν στην ελληνική αγορά.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009 έως το 2016 η τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά περίπου 40%, από συνολικά έσοδα της τάξης των €8 δισ. σε €5 δισ., μείωση που ήταν ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή στο ΑΕΠ της χώρας.  

Είναι επίσης σημαντικό πως, για κάθε δραστηριότητα, μια επιχείρηση οφείλει να αξιολογεί συστηματικά τα όρια και τις δυνατότητες της.  Να μελετά μεθοδικά και σε βάθος την αγορά και τον ανταγωνισμό. Και να διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς παρακολούθησης, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνονται έγκαιρα διορθωτικά μέτρα και να υπάρχει τεκμηριωμένη εκτίμηση και συνετή διαχείριση των κινδύνων.

Ερ.: Τι έχει μείνει για να ολοκληρωθεί πλήρως η συμφωνία;

Απ.: Η συμφωνία με τη Vodafone έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα και πλέον αναμένεται και η έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).  Σε συνέχεια και της πιο πάνω έγκρισης, θα καταβληθεί το συνολικό τίμημα των €118,1 εκ. για τη συναλλαγή, ποσό που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη και άμεση εξόφληση του εκτιμώμενου συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της Cyta Hellas προς τη μητρική και τις θυγατρικές της, που ανέρχονται σε περίπου €57,5 εκ.

Ερ.: Ποιες αλλαγές θα προκύψουν για τους πελάτες της Cyta Hellas;

Απ.: Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, και μέχρι την ολοκλήρωση και τη λειτουργική εφαρμογή της συμφωνίας, όλα τα υπάρχοντα κανάλια εξυπηρέτησης και επικοινωνίας των πελατών και των προμηθευτών της Cyta Hellas λειτουργούν κανονικά. Η ουσία για τους πελάτες της Cyta Hellas είναι η πρόσβαση σε νέες δυνατότητες για ποιοτικές και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες.

Ερ.: Και για τους εργαζόμενους;

Απ.: Οι εργαζόμενοι της Cyta Hellas έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις δεξιότητες τους, αξιοποιώντας τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την επαγγελματική τους ανέλιξη, στο πλαίσιο του δυναμικά αναπτυσσόμενου περιβάλλοντος ενός αξιόλογου διεθνούς τηλεπικοινωνιακού ομίλου.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη διοίκηση, τα στελέχη και το σύνολο των εργαζομένων της Cyta Hellas για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση τους στην ανάπτυξη της εταιρείας, μέσα σε δύσκολα χρόνια. Η θετική συμβολή τους, στο επόμενο διάστημα, παραμένει εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ερ.: Πως τα πηγαίνει η υπηρεσία της Cytavision μετά την απώλεια των ποδοσφαιρικών αγώνων μεγάλων ομάδων;

Απ.: Στο πλαίσιο της εξέλιξης των τεχνολογικών υποδομών της Cyta, η Cytavision υιοθετεί ένα τεχνολογικά αναβαθμισμένο και καινοτόμο μοντέλο, που ενισχύει την εμπειρία των συνδρομητών και στοχεύει σε αυξημένη συνεισφορά της υπηρεσίας στα συνολικά έσοδα του Οργανισμού.

Είναι θετικό πως τα πρώτα αποτελέσματα ήδη καταγράφουν σταθερή άνοδο της συνδρομητικής μας βάσης.

Παράλληλα με το συνεχή εμπλουτισμό και αναβάθμιση του τηλεοπτικού περιεχομένου, η Cytavision επικεντρώνεται στην υγιή ορθολογιστική οικονομική διαχείριση των εργασιών της, με βάση τις αρχές της αντικειμενικής τεκμηρίωσης και της διαφάνειας. 

Η υπηρεσία εστιάζεται επίσης στην καταπολέμηση της πειρατείας, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο που ταλαιπωρεί διαχρονικά την κυπριακή κοινωνία, υποκλέπτοντας έσοδα από τους νόμιμους παρόχους.  Με την καθοριστική αρωγή των αρμόδιων αρχών της πολιτείας και με μεθοδικές προσπάθειες από την πλευρά της Cyta, έχει πρόσφατα επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.  Αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέα θετικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση αυτή.

Ερ.: Πως θα την επηρεάσει η απώλεια των ποδοσφαιρικών αγώνων μεγάλων ομάδων;

Απ.: Σε ένα δυναμικό περιβάλλον αλλαγών, η Cyta οφείλει με ευελιξία να προσαρμόζει τη στρατηγική της. Με δεδομένη την αποστολή της να υπηρετεί τους κύπριους πολίτες με σύνεση και ευθύνη, δεν θα μπορούσε να ήταν αυτή που θα τροφοδοτούσε έναν άκριτο και χωρίς όρια αγώνα πλειοδοσίας ήδη υψηλών τιμών.

Ήταν κομβική λοιπόν η απόφαση του Οργανισμού σε σχέση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου, όπου η Cytavision συνεχίζει να διατηρεί σημαντική παρουσία.

Η θέση ευθύνης που πήρε η Cyta για τα τηλεοπτικά δικαιώματα επιβεβαιώθηκε μέσα από ανεξάρτητη ποιοτική έρευνα, με βάση το εργαλείο των Ομάδων Εστίασης (Focus Groups), όπου με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας-μεθοδολογίας αναλύθηκαν οι απόψεις και οι αντιλήψεις των κυπρίων πολιτών.

Ερ.: Προβαίνετε σε ενέργειες για να αναπληρώσετε τυχών απώλειες;

Απ.: Παραμένοντας σταθερά δίπλα στο κυπριακό ποδόσφαιρο, η Cytavision ενισχύει ταυτόχρονα το διεθνές αθλητικό της περιεχόμενο, κάτι που της προσφέρει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Να σας αναφέρω ενδεικτικά την πρόσφατη επέκταση της συνεργασίας μας με την UEFA μέχρι και το 2021 για την αποκλειστική μετάδοση στην Κύπρο των αγώνων του Champions League, που αποτελεί τη σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση διεθνώς. 

Ερ.: Σε ότι αφορά περιεχόμενο πέραν του αθλητικού;

Απ.: Πέραν όμως από τον αθλητικό τομέα, η Cytavision διευρύνει συνεχώς και το θεματικό της περιεχόμενο, με στόχο να παρέχει στους συνδρομητές της τα πιο δημοφιλή και ποιοτικά κανάλια ταινιών, ντοκιμαντέρ, παιδικών προγραμμάτων, μουσικής και άλλα.

Η εξέλιξη της πλατφόρμας και του περιεχομένου της Cytavision αποτελεί προτεραιότητα για τη Cyta.

Ερ.: Σας απασχολεί το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής σε σχέση με τη Cytavision;

Απ.: Σήμερα η Cytavision προσφέρει στους συνδρομητές της την καλύτερη σχέση αξίας προς τιμή. Τη σχέση αυτή θέλουμε να βελτιώνουμε διαρκώς.

Να σας πω χαρακτηριστικά πως ακόμα και η πιο οικονομική πρόταση Value Pack της Cytavision προσφέρει, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, περισσότερα από πενήντα διεθνή και ποιοτικά θεματικά κανάλια για όλη την οικογένεια.

Ερ.: Ποια τα σχέδια για κάλυψη του οποιουδήποτε εισοδηματικού κενού που αφήνουν οι εν λόγω εξελίξεις σε σχέση με τη Cytavision;

Απ.: Θεωρούμε πως οι όποιες προκλήσεις αποτελούν ευκαιρία για να αλλάζουμε, να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε.  Όπως λοιπόν σας ανέφερα, η Cytavision προχωρεί σε τρεις παράλληλους άξονες: Την τεχνολογική αναβάθμιση, τον ουσιαστικό εμπλουτισμό του περιεχομένου και την υιοθέτηση ακόμα πιο ευέλικτης τιμολογιακής πολιτικής.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα ενθαρρυντικά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στον Οργανισμό ένα πολύ σημαντικό έργο για την αναβάθμιση της υφιστάμενης πλατφόρμας της Cytavision.  

Η ολοκλήρωση του έργου αυτού στο επόμενο διάστημα αναμένεται να βελτιώσει δραστικά την εμπειρία χρήσης, προσφέροντας στους συνδρομητές μας πολλές νέες δυνατότητες, όπως η πρόσβαση σε περιεχόμενο από συσκευές πέραν της τηλεόρασης π.χ. κινητά τηλέφωνα, tablets κλπ. Ο συνδρομητής θα μπορεί πλέον να μεταφέρει την ταινία ή τον ποδοσφαιρικό αγώνα στην κινητή του συσκευή και να παραμένει πάντα σε επαφή με αυτό που παρακολουθεί. 

Ερ.: Τι βλέπουν οι ανταγωνιστές σας σε αυτή την αγορά και γιατί οι δικές σας εκτιμήσεις είναι τόσο διαφορετικές;

Απ.: Σε μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά, κάθε εταιρεία αξιολογεί τις επιλογές της με βάση τα δικά της δεδομένα και χαράζει τη στρατηγική της ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει, σε συνδυασμό με τις δικές της αναλύσεις και εκτιμήσεις. Επιτρέψετε μου λοιπόν να μιλήσω μόνο για τη Cyta και τη Cytavision.

Πιστεύουμε στη δυναμική που προσδίδει στη Cytavision το επιλεγμένο, ποιοτικό περιεχόμενο. Η επιχειρησιακή ευελιξία και η επιχειρηματική λογική είναι στοιχεία απαραίτητα, οφείλουν όμως να υπηρετούν την ταυτότητα μας. Ταυτότητα που γράφει το όνομα των κυπρίων πολιτών στους οποίους και ανήκει ο Οργανισμός.

Ερ.: Στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπετε μείωση εσόδων. Μπορεί να αλλάξει κάτι για διατήρηση των εσόδων ή η φθίνουσα τους πορεία είναι η μοίρα τηλεπικοινωνιακών οργανισμών ανά τον κόσμο;

Απ.: Είναι γεγονός ότι η μείωση στα έσοδα συνάδει με τα δεδομένα που αντιμετωπίζουν παγκόσμια οι παραδοσιακά εδραιωμένοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, λόγω κυρίως της διείσδυσης εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας από διαδικτυακούς παρόχους και εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης.

Η προβλεπόμενη μείωση στα έσοδα του Οργανισμού αντικατοπτρίζει, επίσης, και τον αυξημένο εγχώριο ανταγωνισμό σε μια μικρή αγορά όπως αυτή της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευελιξία της τιμολογιακής πολιτικής της Cyta και η δυνατότητα της να προβεί σε συνδυαστικές ενέργειες για προστασία των εσόδων και του μεριδίου αγοράς που κατέχει, περιορίζονται ρυθμιστικά λόγω της δεσπόζουσας θέσης που εξακολουθεί να διατηρεί στην κυπριακή αγορά.

H Cyta, που στο παρελθόν ήταν ο μοναδικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος, φυσιολογικά άρχισε να χάνει μερίδια αγοράς λόγω του ανοίγματος του ανταγωνισμού που ξεκίνησε στην Κύπρο πριν δεκαπέντε χρόνια. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως, ενώ σε άλλες χώρες ο παραδοσιακός πάροχος έχει ήδη περιορίσει τα μερίδιά του σε 35-40% της αγοράς, η Cyta κατορθώνει να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά μερίδια αγοράς που υπερβαίνουν το 50% στους διάφορους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται.

Ερ.: Πως το εξηγείτε αυτό;

Απ.: Όπως φαίνεται από στατιστικά στοιχεία, σημαντικός αριθμός πελατών που αποσκίρτησαν στο παρελθόν προς τον ανταγωνισμό, επιστρέφουν σταδιακά στη Cyta. Κριτήρια αυτής της επιστροφής είναι η τεχνολογική υπεροχή των δικτύων μας, το εύρος των υπηρεσιών μας, η κορυφαία αξιοπιστία και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών μας.  

Ερ.: Η μείωση των εσόδων πως θα αντιμετωπιστεί;

Απ.: Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη μείωση των εσόδων δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.  Τόσο η προστασία του παραδοσιακού κύκλου εργασιών του Οργανισμού, όσο και η εξεύρεση σημαντικών εναλλακτικών πηγών εσόδων, αποτελούν επιτακτική ανάγκη και ύψιστη προτεραιότητα για τη Cyta.

Στη νέα εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, κομβική προτεραιότητα για τη Cyta, αναφορικά με την προσέλκυση αυξημένων εσόδων, είναι η εμπορική και επιχειρησιακή αξιοποίηση της τεχνολογικής υπεροχής και της αξιοπιστίας του Οργανισμού.

Ερ.: Δηλαδή, με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;

Απ.: Στην κατεύθυνση αυτή, η Cyta αναπτύσσει δύο εξαιρετικά σημαντικά έργα υποδομών. Από τη μια το 4,5G, το οποίο είναι το πρώτο και μοναδικό στην Κύπρο υπερσύγχρονο δίκτυο κινητών επικοινωνιών και από την άλλη το παγκύπριο δίκτυο οπτικών ινών Fiber-To-The-Home, που αναπτύσσει η Cyta.

Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή και, πολύ σύντομα, σε στενή συνεργασία με τον Επίτροπο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, θα διατίθεται πλέον εμπορικά.

Σε μια σταθερή πορεία εξέλιξης και προσφοράς στον τόπο, η Cyta οφείλει να κάνει τις κινήσεις εκείνες που υποστηρίζουν ουσιαστικά την πορεία των εσόδων της και βελτιώνουν την αποδοτικότητα και την αξία του Οργανισμού.  Κινήσεις που ενισχύουν, παράλληλα, την πρωταγωνιστική της θέση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην πρόοδο της κοινωνίας της Κύπρου.

Ερ.: Γιατί ξεχωρίζετε τα έργα υποδομής 4,5G και Fiber-To-The-Home ως τα πλέον σημαντικά για τον οργανισμό;

Απ.: Η περαιτέρω επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4G και 4,5G, καθώς και η βελτίωση της προσφερόμενης κάλυψης, χωρητικότητας και ταχύτητας των δικτύων αυτών, αποτελούν βασική προτεραιότητα για τη Cyta. 

Ήδη, έχει αρχίσει η αναβάθμιση των υφιστάμενων σταθμών 4,5G από 700 Megabits per second (Mbps) σε 1 Gigabit per second (Gbps).  Ως εκ τούτου, η Cyta θα συνεχίσει να δυναμώνει τη θέση της ως το γρηγορότερο δίκτυο της Κύπρου, προσφέροντας στον οικιακό χρήστη τη δυνατότητα να απλοποιήσει τη ζωή του και στον επιχειρηματικό πελάτη την ευκαιρία να βελτιώσει και να αναπτύξει την επιχειρηματική του δραστηριότητα με τη χρήση προϊόντων και υπηρεσιών νέας γενιάς.

Στο επίπεδο των μεγάλων έργων, όπως έχω αναφέρει, τεράστια πρόκληση αποτελεί και η υλοποίηση του έργου οπτικών ινών.  Το Fiber-to-the-Home είναι έργο εθνικής σημασίας, καθώς αλλάζει δραστικά το χώρο των ευρυζωνικών υπηρεσιών και δημιουργεί νέα δεδομένα, όχι μόνο στην επικοινωνία αλλά και στη διαμόρφωση της ψηφιακής ανάπτυξης της κυπριακής κοινωνίας.  Η Cyta αποτελεί το μοναδικό πάροχο που διαθέτει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας ένα έργο αυτών των διαστάσεων.  Οι εξειδικευμένες γνώσεις και η τεράστια εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της Cyta διασφαλίζουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου στο επόμενο διάστημα. 

Πιο συγκεκριμένα, για τη δεκαετία 2018-2028 έχει σχεδιαστεί η σταδιακή κάλυψη τουλάχιστον 180.000 υποστατικών (home passed), με αναμενόμενη σύνδεση τουλάχιστον 130.000 τελικών χρηστών, περιλαμβανομένων και πελατών του ανταγωνισμού. 

Ερ.: Σε τι ακριβώς στοχεύει το έργο;

Απ.: Στόχος του έργου είναι να προσφέρει στους συνδρομητές εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, καθώς και νέες, καινοτόμες υπηρεσίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα και δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιαίτερα πρωτοποριακές εφαρμογές.  Πέραν της τεχνολογικής του ανωτερότητας, το δίκτυο οπτικών ινών προσφέρει πλεονεκτήματα χαμηλού κόστους, περιορισμένης κατανάλωσης ενέργειας και ενισχυμένης διατήρησης της ισχύος της σύνδεσης και του σήματος.  Επιπλέον, οι οπτικές ίνες διακρίνονται για την ανθεκτικότητα τους που μειώνει στο ελάχιστο το ενδεχόμενο βλάβης.

Ερ.: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Cyta το 2018;

Απ.: Στο δρόμο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Cyta, όπως έχω ήδη αναφέρει, προτεραιότητα αποτελεί η αποτελεσματική εμπορική αξιοποίηση των νέων μεγάλων έργων υποδομών, με στόχο την αύξηση των παραδοσιακών και εναλλακτικών εσόδων του Οργανισμού.

Αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία στοχευμένων προϊόντων νέας γενιάς, όπως υπηρεσιών cloud και Internet Of Things.  Η μοναδική σημασία των έργων υποδομής 4,5G και οπτικών ινών που υλοποιεί η Cyta είναι ξεκάθαρη, μιας και τα έργα αυτά αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας.  Και την πύλη για την εξέλιξη και το μέλλον του τόπου μας. 

Ερ.: Υπάρχουν άλλες σημαντικές προκλήσεις;

Απ.: Στη Cyta, εργαζόμαστε παράλληλα για να εδραιωθεί η Κύπρος ως ισχυρός διεθνής τηλεπικοινωνιακός κόμβος.

Γι’ αυτό και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα αξιόλογο πρόγραμμα επενδύσεων σε διεθνή υποθαλάσσια και δορυφορικά συστήματα, που ενισχύουν και αξιοποιούν στρατηγικά τον περιφερειακό ρόλο που ήδη κατέχει η Κύπρος στο χώρο αυτό.  

Οι προοπτικές για περαιτέρω μεθοδική και στοχευμένη ανάπτυξη της Κύπρου σε διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο είναι ενθαρρυντικές.  Ως εκ τούτου τα αναμενόμενα έσοδα, τόσο για τη Cyta όσο και για τον τόπο μας, είναι σημαντικά. 

Ερ.: Ο ανταγωνισμός και η μείωση των εσόδων περιλαμβάνονται στις προκλήσεις;

Απ.: Το συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον και οι πιέσεις στα έσοδα του Οργανισμού, επιβάλλουν τη συνεχή, μεθοδική και εις βάθος αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας του, με στόχο τη συστηματική βελτίωση της αποδοτικότητας του και τον περιορισμό των εξόδων του. 

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αξιολογούνται αυστηρά οι συνιστώσες του λειτουργικού κόστους και να προτεραιοποιούνται οι ανάγκες εξόδων με βάση καθαρά το αντισταθμιστικό τους όφελος. 

Παράλληλα, ο Οργανισμός πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτος, με εταιρική κουλτούρα ανοικτή στην αλλαγή και με έμφαση στην καινοτομία και στο διαρκή εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του.

Ερ.: Αν και είστε λίγο μόνο καιρό στο πηδάλιο, έχουν γίνει πολλά. Βλέπετε να παραμένετε για καιρό στην προεδρία;

Απ.: Αυτό που βλέπω είναι ένας Οργανισμός, η Cyta, που στην πορεία της ιστορίας της έχει πετύχει πολλά και στην προοπτική του μέλλοντος της μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα. Αρκεί να μη θεωρεί τίποτα ως δεδομένο και να επιδιώκει συνεχώς να αλλάζει και να γίνεται καλύτερη.  

Πιστεύω πως για το έργο που επιτελείται συμβάλλει τα μέγιστα η συλλογική προσπάθεια.  Είναι τιμή μου που έχω την ευκαιρία να είμαι μέρος της προσπάθειας αυτής.  Όμως, πέρα και πάνω από πρόσωπα και αξιώματα, η ουσία είναι η Cyta να συνεχίσει να εξελίσσεται ώστε να μπορεί να υπηρετεί αποτελεσματικά και με συνέπεια την αποστολή της.

Της Μαρίας Χαμπή