You are here

Σ. Χατζημηνά: Αποζημίωση με τρέχουσες τιμές για ιδιοκτήτες Ακάμα

30/04/2022 06:00

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών γης Ακάμα αναμένει την απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο αποζημίωσης των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών της περιοχής Ακάμα, στη βάση της αξία των τεμαχίων του 1989, συν τόκο και τιμάριθμο, ή με μεταφορά του συντελεστή δόμησης που είχαν τα τεμάχια τους το 1989, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Σάββα Χατζημηνά.

Το όραμα του Συνδέσμου, δηλώνει ο κ. Χατζημηνά, είναι ένα Τοπικό Σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα ήπιας αειφόρου ανάπτυξης εκεί όπου επιτρέπεται και χωρίς να επηρεάζεται η φύση και η βιοποικιλότητα.

Σε συνέντευξη  στη StockWatch, ο κ. Χατζημηνά διερωτάται γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φωνάζουν για τις τεράστιες αναπτύξεις σε όλη την Κύπρο, ενώ έχουν θέση για μηδενική ανάπτυξη στη Χερσόνησο Ακάμα.

Όπως υποστηρίζει, λόγω της διαχρονικής στάσης αυτών των κομμάτων στη Βουλή στερείται το δικαίωμα ανάπτυξης σε χιλιάδες πολίτες, με αποτέλεσμα οι περιουσίες τους να μην έχουν την όποια αξία.

Ο κ. Χατζημηνά αναφέρει ότι το νέο Τοπικό Σχέδιο δίνει περιορισμένες οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις σε όλες τις κοινότητες Ακάμα, υποδεικνύοντας ότι έτσι δεν επηρεάζεται η όλη περιοχή της Χερσονήσου Ακάμα με μεγάλες αναπτύξεις.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η εφαρμογή του νέου Τοπικού Σχεδίου μαζί με την εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου του Εθνικού Πάρκου, θα φέρει στην Κύπρο ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης και ολιστικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. 

Ακολουθεί η συνέντευξη.

-Ως Σύνδεσμος Ιδιοκτητών γης  Ακάμα, τι είδους αναπτύξεις εισηγείστε στα τεμάχια σας στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου;

Οι αναπτύξεις που εισηγούνται οι ιδιοκτήτες στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τούς πολίτες, είναι μία ήπια αειφόρος ανάπτυξη η οποία έχει σχεδιαστεί και προταθεί από μελετητές που πλήρωσε το Κράτος, έτσι που οι όποιες αναπτύξεις να προστατεύουν το τοπίο της περιοχής χωρίς να διαταράσσεται η βιοποικιλότητα και η φύση και τα όποια ενδιαιτήματα.

Οι αναπτύξεις εντός του Εθνικού Πάρκου Ακάμα, αλλά και στις ιδιωτικές περιοχές Natura 2000, συνολικής έκτασης 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι με μηδενικούς συντελεστές ανάπτυξης. Να αναφέρω ότι πριν το 1989 υπήρχαν συντελεστές δόμησης της τάξης του 57% σε παραλιακά ιδιωτικά τεμάχια και στην περιοχή Λάρας και στον Ασπρόκρεμμο , Χάλαγρο στο Νέο Χωρίο , όπως και συντελεστής δόμησης 8% και 10% στα ιδιωτικά τεμάχια στο Δάσος Ακάμα και σε όλη τη γεωργική έκταση των κοινοτήτων Ακάμα.

Το Τοπικό Σχέδιο όπως προτείνεται από το Πολεοδομικό Συμβούλιο δίνει κάποιες επεκτάσεις οικιστικών ζωνών, περιορισμένης ανάπτυξης στις γεωργικές ζώνες με συντελεστή δόμησης 10% και την δυνατότητα σε κάποιες περιοχές να δημιουργηθούν επισκέψιμα αγροκτήματα με διανυκτέρευση, μόνο εκτός του Εθνικού Πάρκου και κάποια επέκταση των συντελεστών δόμησης σε υφιστάμενες τουριστικές ζώνες με δυνατότητα ανέγερσης ενός ή δύο ξενοδοχείων.

Αυτή είναι όλη η ανάπτυξη σε όλες τις κοινότητες Ακάμα και ο μύθος για τσιμεντοποίηση και «νέα Αγία Νάπα» είναι εκτός πραγματικότητας και ένα μεγάλο ψέμα.   

-Ποια η θέση σας στο θέμα των αποζημιώσεων, δηλαδή να αποζημιωθείτε και τα τεμάχια γης να παραμείνουν ως έχουν, ώστε να προστατευθούν οι βιότοποι στην περιοχή Ακάμα;

Με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος από τη στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει την αξία ιδιοκτησίας του πολίτη οφείλει να την αποζημιώσει στην αξία που ισχύει όταν γίνεται η διοικητική πράξη και να πληρώσει τόκο και τιμάριθμο.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών γης Ακάμα, έχει πάρει νομικές γνωματεύσεις οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση, η οποία τις μελετά.

Αναμένουμε με την εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και την απόφαση για τον τρόπο αποζημίωσης των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών, είτε στη βάση της αξία των τεμαχίων το 1989 συν τόκο και τιμάριθμό, είτε με μεταφορά του συντελεστή δόμησης που είχαν τα τεμάχια το 1989.

Υπενθυμίζουμε ότι υπήρχε απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια από το 2009 για αποζημίωση των επηρεαζόμενων ιδιόκτητων ως να είχαν ηλεκτρισμό και νερό και δρόμο, για όσους τα τεμάχια τους ήταν σε περιοχές Νατούρα και αποζημίωση με συντελεστή δόμησης 25% σε όσους ιδιοκτήτες είχαν συντελεστή 57% σε τουριστικές ζώνες όπως πχ στο Χάλαγρο στο Νέο Χωρίο.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2016 λόγω του τεράστιου κόστους ( 1 δισεκατομμύριο ευρώ) είχε αποσύρει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την δέσμευση να επαναφέρει τους συντελεστές δόμησης που προϋπήρχαν με το Νέο Τοπικό Σχέδιο που εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια.

Να τονίσω ότι δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ η όποια ολιστική λύση για το διαχρονικό πρόβλημα Ακάμα και εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου, χωρίς την δίκαιη επίλυση του ιδιοκτησιακού.  

-Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αποζημίωση προς τους ιδιοκτήτες γης θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτή των κατοίκων των κοινοτήτων επειδή αγόρασαν τη γη πολύ φθηνά. Πώς απαντάτε;

Αυτό και πάλι είναι ένας μύθος και τεράστιο ψέμα. Αναφέρονται σε συγκεκριμένη οικογένεια και στη Μητρόπολη Πάφου. Η δε οικογένεια αγόρασε με πολλές χιλιάδες λίρες τότε (1957- 1960)  από το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου την περιοχή της Φοντάνα Αμορόζα (1200 σκάλες) και την περιοχή Τοξεύτρα. Να τονίσουμε ότι αυτές τις περιοχές προσπάθησε να τις αγοράσει η Αγγλική κυβέρνηση για να έχει το ελεύθερο με τις ασκήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων των βάσεων.

Όλες οι άλλες περιουσίες 97% ανήκαν στους παππούδες και γονείς μας και δεν αποκτήθηκαν με χρήματα.

Εδώ να πω ότι διαχρονικά έγιναν προσπάθειες από επιχειρηματίες και άλλους οργανισμούς να αγοράσουν γη στον Ακάμα, αλλά οι ιδιοκτήτες λόγω του ότι έχουν ξενιτευτεί από τη δεκαετία του 1960 για να επιβιώσουν, δεν πούλησαν τις περιουσίες τους.

-Κάποιοι επίσης υποστηρίζουν ότι κρύβονται μεγάλα συμφέροντα πίσω από την απαίτηση σας να επιτραπούν μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις στην περιοχή Ακάμα;

Άλλος ένας μύθος και ψέμα. Έχουμε όλοι δει τις αναπτύξεις στην περιοχή Αγίας Νάπας, τις μαρίνες, τους πύργους στην Λεμεσό με τα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα καζίνο και τις αναπτύξεις στην Πέγεια.

Το να επιτραπούν κάποιες τουριστικές αναπτύξεις, που και πάλι τονίζω ότι θα είναι πολύ λίγες - ίσως 3 με 4 σε όλη την περιοχή της Χερσονήσου Ακάμα και δώσουν θέσεις εργασίας και θα επιτρέψουν την επισκεψιμότητα στην περιοχή,  σημαίνει ότι κρύβονται μεγάλα συμφέροντα;

Αυτή η θέση δυστυχώς χρησιμοποιείται από κόμματα, όπως το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων, για μικροπολιτικούς λόγους.

-Θεωρείτε ότι εάν μετατραπεί η περιοχή γύρω από τον Ακάμα, σε «Αγία Νάπα» θα συνεχίσει να προσελκύει τις εκατοντάδες τουρίστες και ξένους περιηγητές που προσελκύει κάθε χρόνο;

Μονολεκτικά λέω ότι δεν τίθεται θέμα και δεν γίνεται αποδεκτό από τους ιδιοκτήτες και τις κοινότητες, το μοντέλο Αγίας Νάπας στον Ακάμα. Εκείνο που θέλουμε και οραματιζόμαστε είναι ένα Τοπικό Σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα ήπιας αειφόρου ανάπτυξης, εκεί όπου επιτρέπεται, χωρίς να επηρεάζεται η φύση και η βιοποικιλότητα.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί αυτή  η προστασία και το μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης  με την ένταξη του Εθνικού Πάρκου Ακάμα και όλων των ιδιωτικών περιουσιών στις παρυφές του δάσους και εντός του Εθνικού Πάρκου, σε ζώνες προστασίας Natura.  

-Γιατί ο σύνδεσμος αναφέρεται σε πολιτικές σκοπιμότητες σε ότι αφορά τη στάση κομμάτων απέναντι στις αξιώσεις σας;

Σίγουρα κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα, εφόσον έχει να κάνει με το μέλλον των κοινοτήτων, των ιδιοκτητών και των παιδιών μας.

Από την ίδρυση του το Κίνημα Οικολόγων έκανε σημαία του το θέμα «Ακάμας» αλλά δεν κατάφερε ποτέ να έρθει κοντά στους κατοίκους και ιδιοκτήτες και να τους πείσει με τα επιχειρήματα του.

Δεν φωνάζουν για τις  τεράστιες αναπτύξεις σε όλη την άλλη Κύπρο, σε όλες τις επαρχίες, όμως έχουν θέση για μηδενική ανάπτυξη στη Χερσόνησο Ακάμα χωρίς ποτέ -και το τονίζω- να σταθούν δίπλα στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι λόγω της διαχρονικής στάσης αυτών των κομμάτων στη Βουλή, αλλά και επηρεάζοντας δυστυχώς τις κρατικές υπηρεσίες, στερούν το δικαίωμα ανάπτυξης σε χιλιάδες συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα οι περιουσίες τους να μην έχουν την όποια αξία.

Συμπολίτες μας έχουν τίτλους ιδιοκτησίας με μηδενική αξία, λόγω ένταξης σε ζώνες προστασίας και δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από Τράπεζες για να παντρέψουν, να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Τι λένε για αυτό τα κόμματα που σχίζουν τα ιμάτια τους για μηδενική ανάπτυξη;

-Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις πέραν της οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης των κοινοτήτων του Ακάμα;

Όπως έχω τονίσει, το νέο Τοπικό Σχέδιο δίνει περιορισμένες οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις σε όλες τις κοινότητες Ακάμα, έτσι δεν επηρεάζεται η όλη περιοχή της Χερσονήσου Ακάμα με μεγάλες αναπτύξεις.

Η εφαρμογή του νέου Τοπικού Σχεδίου μαζί με την εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου του Εθνικού Πάρκου, πιστεύω θα δώσει στην πατρίδα μας ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης και ολιστικής προστασίας του φυσικού προβλήματος, με ανάδειξη των χωριών και την ευκαιρία στους νέους να μείνουν στα χωριά τους. 

-Ποια η θέση του συνδέσμου για το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα;

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών συμφωνεί με το διαχειριστικό Σχέδιο και έχει δώσει τις προτάσεις του ως προς το πώς θα βοηθήσει και στην προστασία του Δάσους, αλλά και θα προσφέρει οικονομικά στις κοινότητες και θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη μικρών βιοτεχνιών στις κοινότητες.

-Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει πολλές φορές με κυρώσεις την κυπριακή Δημοκρατία, για το θέμα της προστασίας περιοχών Natura 2000 ειδικά στον Ακάμα. Δεν θεωρείτε ότι έφθασε ο καιρός να προστατευθούν αυτές οι περιοχές από τις μεγάλες αναπτύξεις;

Έφτασε ο καιρός για την εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου όπως έχει σωστά σχεδιαστεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, μετά από ένα διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι που να προστατευτεί η Χερσόνησος και να δοθούν οι αποζημιώσεις που αναλογούν στους  επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης μετά από 33 ολόκληρα χρόνια.

Της Ηρώς Ευθυμίου