You are here

Σ. Κυριακίδου: Το Σχέδιο Ανάκαμψης ενισχύει το σύστημα υγείας Κύπρου

14/01/2023 06:00

Ενισχύεται το σύστημα υγείας της Κύπρου με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναφέρει η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων στην Ευρώπη, Στέλλα Κυριακίδου.

Σε συνέντευξη της στο YgeiaWatch, η κ. Κυριακίδου αναφέρει επίσης ότι από τις αρχές του 2023 θα εφαρμοστεί η Φαρμακευτική Στρατηγική που θα συμβάλει στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών με το μέλλον της υγείας να προβλέπεται τελείως ψηφιακό.

Στη συνέντευξή της, η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας, καθιστώντας το ανθεκτικότερο και αποτελεσματικότερο. 

Όσον αφορά την ίση και οικονομική πρόσβαση των κυπρίων πολιτών σε φάρμακα ζωτικής σημασίας, η κ. Κυριακίδου επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2023 είναι αποφασισμένη να υποβάλει για πρώτη φορά στην ιστορία της, τη Φαρμακευτική Στρατηγική, η οποία θα αλλάξει ριζικά το τοπίο σε ότι αφορά την προσβασιμότητα όλων των ασθενών ισότιμα στην Ευρώπη.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Κύπρος, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, θα λάβει ποσό €70 εκατ. σε βάθος πενταετίας, για να υλοποιήσει την ψηφιακή μετάβαση του τομέα της υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Η συνέντευξη

Ερ.: Η πανδημία άφησε πολλά «κατάλοιπα» στους νέους και ειδικότερα στην ψυχική τους υγεία. Πώς μπορεί το κράτος και η ΕΕ να αλλάξει αυτά τα δεδομένα;

Απ.: Η επόμενη μέρα της πανδημίας μας βρίσκει να οικοδομούμε μια γνήσια και ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, που πραγματικά νοιάζεται για τους πολίτες της.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και με ένα ολιστικό σχέδιο δράσης για τη ψυχική υγεία στοχεύουμε να δράσουμε πρωτίστως στον τομέα της πρόληψης, μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών για την ευζωία, την τόνωση της ευεξίας και την ισορροπημένη ψυχική υγεία. Παράλληλα, εργαζόμαστε για τη βελτίωση των δομών υποστήριξης της ψυχικής υγείας στα κράτη μέλη μας και στην ενίσχυση της προσβασιμότητάς για όλους τους πολίτες. Συγκεκριμένα για την Κύπρο, αξιοποιώντας σχετική χρηματοδότηση της ΕΕ, είναι με ιδιαίτερη χαρά που πληροφορούμαι ότι προχωρά η δημιουργία νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας. Ένα έργο που για μένα προσωπικά ήταν στόχος ζωής.

Ερ.: Τι άλλο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει;

Απ.: Η απενοχοποίηση της ψυχικής ασθένειας όπως και η καταπολέμηση του στιγματισμού που δυστυχώς ακόμη βλέπουμε να υπάρχει, είναι σημαντικότατα βήματα προς την αντιμετώπισή της, με μοναδικό γνώμονα τους συνάνθρωπους μας που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες, αλλά και τις οικογένειες τους. Εδώ είναι εξαιρετικά σημαντικός ο δικός σας ρόλος, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.  Οφείλουμε ταυτόχρονα να δράσουμε όμως και προληπτικά. Να αναδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο λόγου χάρη η άθληση και η εκπαίδευση μπορούν επίσης να συμβάλουν ιδιαίτερα θετικά στην πρόληψη.

Ερ.: Πρόσφατα η Κύπρος έλαβε την πρώτη δόση από την Κομισιόν για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναφέρατε ότι μέσω του σχεδίου, ενισχύεται το σύστημα υγείας της χώρας. Τι αναμένετε να δείτε στο ΓεΣΥ των επόμενων χρόνων;

Απ.: Η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με την ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας, καθιστώντας το ανθεκτικότερο και αποτελεσματικότερο.  Μεταξύ άλλων προχωρά με τη βοήθεια που θα λάβει, σε δημιουργία - επέκταση μονάδων αιμοκάθαρσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, στην ενίσχυση του Μακάριου νοσοκομείου, στην επέκταση του τμήματος επεμβατικής ακτινολογίας, στην ενίσχυση των τμημάτων ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, στην ενίσχυση των Γενικών Νοσοκομείων Πάφου και Λεμεσού, και όπως ήδη ανέφερα προηγουμένως, στη δημιουργία νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας.

Ερ.: Ποια η λύση για πρόσβαση από όλους σε φάρμακα υψίστης σημασίας, μέσω του ΓεΣΥ κατά την γνώμη σας; Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Κομισιόν, ώστε όλοι οι κύπριοι να έχουν ίση και οικονομικά προσβάσιμη χρήση των ζωτικής σημασίας φαρμάκων;

Απ.: Είμαστε αποφασισμένοι στις αρχές του 2023 να υποβάλουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ τη Φαρμακευτική Στρατηγική η οποία θα αλλάξει ριζικά το τοπίο σε ότι αφορά την προσβασιμότητα όλων των ασθενών ισότιμα στην Ευρώπη. Παράλληλα ενισχύει τη Φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, ώστε να σταματήσουμε να είμαστε εξαρτώμενοι από τρίτες χώρες. Αυτό διασφαλίζει ότι σε στιγμές υγειονομικής κρίσης, μπορούμε να είμαστε αυτόνομοι. Η ανάγκη αυτή αναδείχθηκε ως ιδιαίτερα καθοριστικής σημασίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Ερ.: Σχετικά με τον καρκίνο και το έργο που επιτελείται στην Κύπρο, θεωρείτε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στη σωστή πορεία για τη βελτίωση των συνθηκών των καρκινοπαθών, όσον αφορά τις θεραπείες και τη διάγνωση;

Απ.: Η Κύπρος, όπως και ολόκληρη η ΕΕ έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στα θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου και το έθεσε σε εφαρμογή, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Και αυτό είναι σημαντικό να το τονίσουμε. Ότι δηλαδή παρά τις τεράστιες προκλήσεις στα συστήματα υγείας και τις οικονομίες των χωρών, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, έχει προχωρήσει δυναμικά, βάζοντας στόχους και κάνοντας πράξεις που επιφέρουν αλλαγές σε εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο, στις οικογένειές τους και στην κοινωνία. Σε ότι αφορά την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπείας και της περίθαλψης. Σε ότι αφορά την Κύπρο πρέπει να αναγνωρίσω ότι πράγματι βρίσκεται στη σωστή πορεία, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και στόχους, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.

Ερ.: Ποια η άποψη σας για το Δικαίωμα στη Λήθη και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην κυπριακή νομοθεσία;

Απ.: Ακόμη ένας στόχος ζωής για μένα. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, απευθύνοντας το μήνυμά μου προς όλους. Θεωρώ απαράδεκτο να εξακολουθεί να υπάρχει η οποιαδήποτε διάκριση και ο στιγματισμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο. Με απόλυτη αποφασιστικότητα και αισιοδοξία δρομολογούμε μια ενιαία διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ για την ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα για άτομα με ιστορικό καρκίνου, σε όλα τα κράτη μέλη. Η κυπριακή δημοκρατία έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα και μπορώ να πω ότι βρίσκεται στην ορθή πορεία σε ότι αφορά το Δικαίωμα των ασθενών και των οικογενειών τους στη λήθη.

Ερ.: Ποιο το μέλλον της ευρωπαϊκής υγείας σε σχέση με την ηλεκτρονική υγεία;

Απ.: Το μέλλον της υγείας στην ΕΕ είναι απολύτως ψηφιακό. Έχουμε προτείνει ένα πρωτοποριακό νομοσχέδιο για να το πετύχουμε αυτό, με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας. Τα εθνικά συστήματα περίθαλψης θα συνεχίσουν να δέχονται πίεση και η ΕΕ ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της εποχής προχωρά προς το μέλλον με αποφασιστικότητα, εισάγοντας την καθοριστική βοήθεια που η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει στην καλύτερη περίθαλψη ή διάγνωση των ασθενών. Στόχος μας είναι η σταδιακή διευκόλυνση της ηλεκτρονικής πρόσβασης στις υπηρεσίες της υγείας, μια πράξη που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων. Η ΕΕ έχει αποφασίσει να διαθέσει €37 δισ. στον τομέα της υγείας μέσω του ταμείου ανάπτυξης και ανθεκτικότητας, εκ των οποίων τα €12 θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην ψηφιακή μετάβαση της υγείας. Από το συνολικό ποσό η Κύπρος θα λάβει συνολικά €70 εκατομμύρια σε διάστημα 5 χρόνων. Μία εξαιρετική ευκαιρία επομένως ανοίγεται μπροστά της, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια, να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας, να συμβαδίσει με κορυφαία παραδείγματα στον κόσμο και να κινηθεί επιτυχώς προς το μέλλον εξασφαλίζοντας καλύτερη υγεία για τους Κύπριους πολίτες.

Ερ.: Πώς θεωρείτε ότι η ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο, εν μέσω της υφιστάμενης πληθωριστικής κρίσης;

Απ.: Στη διάρκεια της πανδημίας η ΕΕ εδραιώθηκε ως το «Φαρμακείο του κόσμου». Όχι μόνο έχουμε εξαγάγει τις μισές από τις δόσεις των εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ, αλλά ως Ομάδα Ευρώπη, έχουμε δωρίσει περίπου 500 εκατομμύρια δόσεις στους διεθνείς εταίρους μας. Οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές βιομηχανίες έχουν να διαδραματίσουν και στο μέλλον πολύ σημαντικό ρόλο. Για να προστατεύσουμε μαζί, αυτό που οι πολίτες μας και εμείς ανάμεσα τους, νοιαζόμαστε περισσότερο: Την υγεία μας. Η Φαρμακευτική Στρατηγική θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των ισχυόντων φαρμακευτικών κανόνων της ΕΕ και θα διασφαλίζει ότι οι σημερινές ιατρικές ανάγκες θα αντιμετωπιστούν, χάρη στην ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Αυτό όχι μόνο θα ωφελήσει κάθε κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Κύπρου, αλλά και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού των φαρμάκων μας στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία ακόμη δύσκολη αποστολή σε συνθήκες πληθωριστικής κρίσης, που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει. Η Ευρώπη ωστόσο - πιο ενωμένη από ποτέ - έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με αποφασιστικότητα σε κάθε νέα πρόκληση που εμφανίζεται. Κινούμαστε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο δράσης που θα εξασφαλίζει τόσο το βέλτιστο συμφέρον όλων των πολιτών της ΕΕ, όσο και τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της βιομηχανίας μας που εξακολουθεί να ηγείται σε διεθνές επίπεδο.