You are here

Σ. Σπύρου: Ατμομηχανή ανάπτυξης η Λεμεσός

28/01/2010 11:00
Το λάβαρο της οικονομικής ανάκαμψης ευελπιστεί να σηκώσει η Λεμεσός τα επόμενα χρόνια με αριθμό έργων που θα της αλλάξουν όψη επανατοποθετώντας την στον αναπτυξιακό χάρτη. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού, Σπύρος Σπύρου, αναλύει το αναπτυξιακό όραμα των Λεμεσιανών σταχυολογώντας τα έργα που βρίσκονται στα σκαριά για την επόμενη πενταετία. Ο μεγαλομέτοχος και εκτελεστικός διευθυντής της ASG μιλά επίσης για τις προκλήσεις που δημιουργεί η ταυτόχρονη ενασχόληση με την πολιτική και δηλώνει έτοιμος να προσφέρει από «διαφορετικό ή αναβαθμισμένο» πόστο.

Ερ: Κ. Σπύρου, πολλά ακούγονται για έργα ανάπτυξης στη Λεμεσό, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό….

Απ.:
Υπάρχουν έργα ολοκληρωμένα και θα αναφέρω μόνο την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και της Ακτής Ολυμπίων που ολοκληρώθηκε πριν από μόλις λίγους μήνες και που είναι ένα έργο που αγκαλιάστηκε από το κοινό.

Στους χώρους που δημιουργήθηκαν, την αναβαθμισμένη παραλία και τα καφενεία πάνω στο κύμα, βλέπεις κόσμο από τις πολύ πρωϊνές ώρες μέχρι αργά το βράδυ.

Είναι αλήθεια όμως ότι τα πιο πολλά έργα είναι στο στάδιο του ξεκινήματος τώρα και αυτό ακριβώς μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση, αφού για χρόνια πολλά τα έργα αυτά ήταν ιδέες που συζητούνταν ή βρίσκονταν στο στάδιο του σχεδιασμού. Τώρα και εννοώ μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ξεκινάνε οι κατασκευές.

Ερ: Πώς βλέπετε τη Λεμεσό να αλλάζει την επόμενη πενταετία;

Απ.:
Η Λεμεσός έχει γίνει ήδη μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη. Πόλη που απολαμβάνει οικονομική άνθηση σε γερές βάσεις, γι’ αυτό και είδαμε πως ο βαθμός που επηρεάστηκε από την κρίση είναι σχετικά μικρότερος από άλλες περιοχές.

Με τα έργα που ξεκινούν όμως, αλλάζει και η όψη της. Αναφέρω ενδεικτικά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, με την πεζοδρόμηση και την κατάργηση της κυκλοφορίας σε δρόμους γύρω από το Μεσαιωνικό κάστρο, την ανάπλαση του παλαιού Λιμανιού σε σύγχρονο ψαρολίμανο, τη μαρίνα που θα αρχίσει σύντομα να κατασκευάζεται, τη μετατροπή του Παττίχειου σε σύγχρονο Θέατρο, το Μουσείο-Αρχείο της πόλης και πολλά άλλα έργα.

Τα έργα στη Λεμεσό δεν είναι μόνο κατασκευαστικά. Αναφέρω και πολιτιστικά ή πνευματικά έργα, όπως το θέατρο και το Μουσείο-Άρχείο για να δείξω ότι η εξέλιξη στη Λεμεσό δεν είναι μόνο επιφανειακή.

Θα αναφέρω και δύο άλλα έργα, που κατατάσσω πολύ ψηλά στη λίστα σημαντικότητας: Είναι η μετατροπή της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη που διασχίζει κάθετα την πόλη, από χώρο πετάγματος σκουπιδιών σε γραμμικό πάρκο με αθλητικά κέντρα, μονοπάτια ακόμη και σε κανάλια με θαλασσινό νερό. Είναι έργο που κρίνω σημαντικό γιατί το βλέπω να γίνεται χώρος ξεκούρασης και άθλησης για τον καθημερινό δημότη, κάτοικο της γειτονιάς.

Το άλλο έργο είναι η μετατροπή της περιοχής μεταξύ του παλαιού και νέου λιμανιού, περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, σε ένα σύγχρονο οικονομικο-εμπορικό κέντρο. Ήδη ολοκληρώθηκε διαγωνισμός και αξιολογούνται οι προσφορές από διεθνείς οίκους για τη δημιουργία συστήματος πολεοδομικών κινήτρων για την αλλαγή αυτή.

Ερ: Τι οφέλη αναμένεται να προκύψουν από τα νέα έργα;

Απ.:
Θα ενισχυθεί η δυναμική που παρουσιάζει η πόλη τα τελευταία χρόνια που αποτυπώνεται σε οφέλη πολλαπλά, όπως οικονομικά, θέσεων εργασίας, πολιτιστικά, ψυχαγωγικά, τουριστικά και άλλα. Και θα δοθεί η δυνατότητα για επέκταση των έργων μέσα στις γειτονιές, με την αναβάθμιση τους, την αύξηση του πρασίνου, την αύξηση του αριθμού των πάρκων και των δημόσιων πλατειών, έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα ολονών μας.

Ερ: Έχετε συγκεκριμένους, προσμετρήσιμους στόχους;

Απ.:
Όπως γνωρίζετε, είμαι μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, για τον τομέα του τουρισμού. Η δράση και στους δύο τομείς είναι τόσο σύνθετη και πολλαπλή που είναι δύσκολο να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα με απλούς δείκτες.

Ένας δείκτης όμως είναι η έκφραση της ικανοποίησης από τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε κάνει μετρήσεις που δείχνουν ότι ο βαθμός έκφρασης της αγάπης του Λεμεσιανού προς την πόλη του αυξάνεται όπως και ο βαθμός της αναγνώρισης της ομορφιάς και των πλεονεκτημάτων της πόλης από τους επισκέπτες της, τόσο Κύπριους όσο και ξένους.

Ερ: Ας μείνουμε λίγο στο θέμα της μαρίνας: Σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν 4-5 παρόμοιες μαρίνες με στόχο την προσέλκυση της ίδιας κατηγορίας τουριστών. Δεν σας προβληματίζει ο εκ των έσω ανταγωνισμός;

Απ.:
Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί εμάς αλλά σίγουρα κάτι που έχει ήδη προβληματίσει τους επενδυτές του έργου, οι οποίοι σίγουρα έχουν προσμετρήσει τον ανταγωνισμό που θα υπάρξει και εντούτοις έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν.

Να μου επιτρέψετε να σημειώσω και τη σημαντική διαφορά του έργου αυτού, που είναι αποτέλεσμα σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, τη σημειώνω ιδιαιτέρως γιατί με τον τρόπο αυτό, οι μεγάλες επενδύσεις γίνονται από τους ιδιώτες που είναι γενικά πολύ πιο καλοί στο να επισημαίνουν ευκαιρίες κέρδους αλλά και στο να αξιολογούν τους επιχειρηματικούς κινδύνους.

Στο παρελθόν, που τα μεγάλα έργα γίνονταν από το Δημόσιο, είδαμε περιπτώσεις που καλές ευκαιρίες χάνονταν ή και που πολλά εκατομμύρια ξοδεύτηκαν για έργα που ήταν καταδικασμένα. Τουλάχιστον, με τη σύγχρονη αυτή μέθοδο δεν χάνονται χρήματα του δημοσίου.

Ερ: Όλα σχεδόν τα έργα που αναφέρατε στοχεύουν στην τουριστική ανάπτυξη. Υπάρχει δηλαδή μέλλον στον κυπριακό τουρισμό;

Απ.:
Τα έργα που ανέφερα έχουν σχέση με τον τουρισμό, όχι όμως όλα άμεσα. Όμως και τα έργα που δεν είναι άμεσα τουριστικά οφελούν τον τουρισμό, γιατί μια γενικά όμορφη και ευημερούσα πόλη με χαρούμενους και ικανοποιημένους δημότες είναι πάντα πιο ελκυστική.

Τώρα για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού, πιστεύω ακράδαντα πως έχει μέλλον, γιατί η Κύπρος είναι καταδικασμένη να έχει εξάρτηση από τον τουρισμό και έτσι, είμαι σίγουρος, πως αργά η γρήγορα θα κάνει τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Τα επόμενα χρόνια όμως θα είναι δύσκολα, σίγουρα, γιατί σταματήσαμε να επενδύουμε στον τουρισμό εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Ελπίζω να αντιδράσουμε γρήγορα προς τη σωστή κατεύθυνση, που δεν είναι τα λόγια αλλά τα αναγκαία έργα, ώστε η δύσκολη περίοδος να σμικρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ερ: Ποιοι άλλοι τομείς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη Λεμεσό;

Απ.:
Ο τομέας της ανάπτυξης γης και παραθεριστικής κατοικίας, που σήμερα περνά ιδιαίτερες δυσκολίες θα ανακάμψει. Η ναυτιλία επίσης είναι τομέας καθαρά της Λεμεσου.

Η ψυχαγωγική βιομηχανία επίσης έχει προοπτικές, οι χρηματοοικονομικές και νομικές υπηρεσίες το ίδιο.

Όμως και άλλοι τομείς έχουν μέλλον και σε αυτό θα συμβάλει η ύπαρξη του νεο-ίδρυτου Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στο οποίο οι επιχειρηματίες και οι Αρχές της πόλης επενδύουν πολλά.

Πολιτική και επιχειρήσεις

Ερ: Είστε από τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την πολιτική. Ως επιχειρηματίας, ποιες οι προκλήσεις αυτής της διττής ιδιότητας;

Απ.:
Η πολιτική χρειάζεται χρόνο, που πολλές φορές δεν ξοδεύεται και τόσο παραγωγικά. Μια επιχείρηση που εργοδοτεί πολλούς ανθρώπους και αντιμετωπίζει καθημερινά των ανταγωνισμό άλλων επιχειρήσεων, χρειάζεται επίσης το χρόνο της. Και ο χρόνος δεν σπαταλείται σε ρουτίνα και στα ίδια, γιατί κανείς δεν πάει μπροστά με αυτό το τρόπο.

Πρέπει να υπάρχει χρόνος για ιδέες, για νέους σχεδιασμούς, για δημιουργικότητα, για αλλαγές και για τη σταδιακή εφαρμογή τους που θέλει επιμονή και παρακολούθηση. Άρα μια πρόκληση είναι ο διαμοιρασμός του χρόνου.

Άλλη πρόκληση, ή αν θέλετε δυσκολία, είναι ότι στην πολιτική υπάρχει καχυποψία, πολλές φορές, προς αυτούς που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις αλλά και στις επιχειρήσεις υπάρχει καχυποψία προς αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική.

Ερ: Υπάρχουν φαντάζομαι και οφέλη

Απ.:
Η πολιτική σε κάνει πιο γνωστό. Η επιχειρηματική δραστηριότητα σου δίνει εμπειρίες και αν είσαι πετυχημένος, σου δίνει και οικονομική ανεξαρτησία. Άμεσα οφέλη όμως δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα τόσα που να υπερκαλύπτουν τις δυσκολίες που ανέφερα πιο πάνω.

Ερ: Ποιο το όραμά σας για τη Λεμεσό;

Απ.:
Η Λεμεσός ήταν πάντα πρωτοπόρα, η ατμομηχανή της οικομομίας της Κύπρου αλλά και η πιο ανοιχτή, φιλελεύθερη πόλη στις κοινωνικές αλλαγές. Αυτό θέλω να παραμείνει, αλλά με όρους σύγχρονους. Η Λεμεσός μπορεί να είναι η πόλη που θα πρωτοπορεί στην εισαγωγή νέων μεθόδων, νέων τεχνολογιών και να παράγει ανάπτυξη από την οποία να οφελείται ολόκληρη η πατρίδα μας.

Ερ: Έχετε φανταστεί ποτέ τον εαυτό σας να υπηρετεί τα κοινά της Λεμεσού από διαφορετικό πόστο;

Απ.:
Συμμετέχω στα πιο σημαντικά σώματα της πόλης. Στη Δημοτική Αρχή και στο ΕΒΕΛ που έχει παράδοση να πρωτοστατεί σε θέματα έργων και ανάπτυξης της πόλης. Οπότε εκφράζω την ικανοποίηση μου για τους ρόλους που έχω. Είμαι όμως άνθρωπος της αλλαγής και μου αρέσουν οι προκλήσεις, οπότε αν στο μέλλον έχω την ευκαιρία να προσφέρω από άλλο, πιο αναβαθμισμένο ή διαφορετικό πόστο, αυτό θα με ενδιέφερε.

Ερ: Δηλαδή;

Απ.:
...