You are here

Α. Σάντης: Γιατί η Λάρνακα αποτέλεσε μονόδρομο

13/11/2022 06:00

Η εταιρεία NCH Capital Inc, επέλεξε τη Λάρνακα για να ρίξει αρκετά εκατομμύρια για τα τέσσερα έργα που ήδη βρίσκονται στα σκαριά και τα οποία αναμένεται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στη διαφοροποίηση του τουριστικού προφίλ της επαρχίας, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της NCH Capital Inc, Ανδρέας Σάντης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch η οποία ακολουθεί, ο κ. Σάντης, εξηγεί γιατί η Λάρνακα αποτέλεσε μονόδρομο στην επιλογή της NCH Capital Inc, για επέκταση και δημιουργία μεγάλων επενδύσεων.

Τονίζει ότι η Λάρνακα έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες παράλιες περιοχές της Κύπρου και η εταιρεία θα κάνει το όνειρο της πραγματικότητα στα τεμάχια γης που αγόρασε στην παραλιακή περιοχή της Πύλας.

Στη συνέντευξή του ο κ. Σάντης, αναφέρεται αναλυτικά στα τέσσερα έργα που προωθεί η εταιρεία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία υλοποίησης των αναπτύξεων, μια στην καρδιά της πόλης του Ζήνωνα και τρεις στο παραλιακό μέτωπο της Πύλας. Υποστηρίζει ακόμη ότι παρά την ενεργειακή κρίση, η εταιρεία δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει τους σχεδιασμούς της.

Η συνέντευξη

Ερ.: Η εταιρεία NCH Capital Inc, προωθεί τέσσερις μεγάλες επενδύσεις στη Λάρνακα, σε συνεργασία με άλλους επενδυτές. Ποιος ο στόχος σας;

Απ.: Η εταιρεία NCH Capital Inc, είναι ένας επενδυτικός οργανισμός ο οποίος ψάχνει για συνεργάτες για να τους «χρησιμοποιήσει» με την καλή έννοια για να προσφέρουν πέραν της οικονομικής συμβουλής τους στο έργο και την τεχνογνωσία τους.

Ερ.: Γιατί επιλέξατε τη Λάρνακα και για τα τέσσερα έργα που προγραμματίζετε;

Απ.: Θεωρούμε ότι η Λάρνακα αποτελεί το νέο πόλο έλξης για καινούργιες αναπτύξεις, ενώ η περιοχή που εξασφαλίσαμε τα τεμάχια γης για να υλοποιήσουμε τις επενδύσεις που ονειρευτήκαμε, διαθέτει πολύ ωραίες παραλίες και η πόλη γενικά διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και εύκολη και άνετη πρόσβαση σε όλους τους αυτοκινητόδρομους των άλλων πόλεων. Ως εκ τούτου, η επιλογή της Λάρνακας ήταν μονόδρομος για την εταιρεία μας.

Ερ.: Εκτιμάτε ότι διανοίγεται νέα προοπτική για προσέλκυση, αυτού που λέμε ποιοτικού τουρισμού, στη Λάρνακα;

Απ.: Βέβαια, εδώ είναι και το «αυγό και η κότα». Η Λάρνακα μέχρι τώρα δεν πήρε το μερίδιο του της αξίζει από τον τουρισμό, διότι δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές, όχι μόνο από πλευράς πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και από πλευράς οδικού δικτύου μέσα και πέριξ της πόλης. Συνεπώς, σήμερα θεωρούμε ότι η επόμενη πενταετία - δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα.

Ερ.: Ποιο από τα τέσσερα έργα ανήκει εξ ολοκλήρου στην εταιρεία NCH Capital Inc και που βρίσκεται η διαδικασία προώθησής του;

Απ.: Η επένδυση στην περιοχή Πύλας, στο πρώην Beau Rivage, το οποίο ήδη έχει κατεδαφιστεί, ενώ έχουν ήδη ετοιμαστεί και τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου condo hotel. Τώρα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την αίτηση μας για εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας εντός των ημερών και ακολούθως θα προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία έκδοσης όλων των απαραίτητων αδειών που θα μας ανοίξουν το δρόμο για υλοποίηση του έργου.

Ερ.: Τι θα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο;

Απ.: Το έργο θα συνθέτει μεικτή τουριστική ανάπτυξη σε μια έκταση γύρω στα 13,5 χιλιάδες τ.μ. Το ξενοδοχείο το οποίο θα είναι τεσσάρων αστέρων θα αποτελείται από 111 δωμάτια και η οικιστική ανάπτυξη, από άλλα 66 διαμερίσματα ενώ περιλαμβάνονται και όλες οι συναφείς εγκαταστάσεις όπως εξωτερικό μπαρ, πισίνα, γήπεδο τένις, σπα, χώροι πρασίνου, χώροι στάθμευσης και άλλα.

Ερ.: Το κόστος του έργου;

Απ.: Με τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια το κόστος. Παρόλα αυτά, η κατ’ αρχήν εκτίμηση μας είναι γύρω στα €35 εκατ.

Ερ.: Τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα σε διεθνές επίπεδο και η ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, ανατρέπουν τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της εταιρείας;

Απ.: Σίγουρα οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας και αναλόγως θα προχωρήσουμε. Το πλάνο μας όμως είναι να υλοποιηθούν τα έργα, είτε με συνεργασία στρατηγικών επενδυτών, είτε από μόνη της η εταιρεία.

Ερ.: Τα έργα θα προχωρήσουν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό ή σκοπεύετε να μειώσετε τα τετραγωνικά, ώστε να περιορίσετε και το κόστος λόγω της απρόσμενης αύξησης της τιμής των κατασκευαστικών υλικών;

Απ.: Όχι, ο στόχος είναι να κατασκευαστούν τα έργα στη βάση του αρχικού σχεδιασμού μας.

Ερ.: Η εταιρεία προγραμματίζει και ένα ξενοδοχείο, στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται η διαδικασία;

Απ.: Αφορά ένα boutique hotel, το οποίο θα είναι branded, πλησίον της εκκλησίας Αγίου Λαζάρου. Θα αποτελείται από 60 δωμάτια με όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες, έχει αδειοδοτηθεί και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με επενδυτή από το εξωτερικό. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, βρισκόμαστε στο στάδιο των προσφορών και αμέσως θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, δηλαδή την ανέγερση του ξενοδοχείου.

Ερ.: Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να συνάψουν συνεργασίες με εταιρείες  στην Κύπρο για την εκτέλεση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων;

Απ.: Βέβαια και υπάρχει και εμείς προσβλέπουμε σε συνεργασίες οι οποίες, όπως έχω αναφέρει ήδη, θα επωμισθούν μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου και θα συμβάλουν με την τεχνογνωσία τους, ώστε να υλοποιήσουμε περισσότερα έργα.

Ερ.: Έχετε σύμμαχο σας τις τοπικές αρχές στην προσπάθεια σας; Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν περιοριστεί;

Απ.: Όσον αφορά το δήμαρχο Λάρνακας και τις δημοτικές υπηρεσίες, μόνο ευγνωμοσύνη μπορούμε να πούμε ότι αισθανόμαστε διότι και οι τοπικές αρχές αλλά και εμείς ως εταιρεία εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της πόλης. Όσον αφορά τη γραφειοκρατία, αυτό που έχω να πω είναι ότι στο θεωρητικό μέρος γίνονται πολλές προσπάθειες, όταν όμως φθάσουμε στο διά ταύτα, τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία στην Κύπρο αποτελεί μεγάλο βραχνά.

Ερ.: Ποια είναι τα άλλα δύο έργα που προωθεί η εταιρεία NCH Capital, στη Λάρνακα;

Απ.: Το ένα είναι το πολυτελές ξενοδοχείο Troy, το οποίο θα περιλαμβάνει και πολυτελές οικιστικό συγκρότημα διαμερισμάτων. Πρόκειται για μια οικιστική ανάπτυξη 280 διαμερισμάτων, που θα λειτουργεί ως resort με spa, wellness center, πισίνα και μικρό εμπορικό κτίριο. Αναμένεται ότι το συγκεκριμένο project, θα είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στη Λάρνακα. Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσης της πολεοδομικής άδειας.

Η τρίτη μεγάλη επένδυση που προωθεί η εταιρεία μας στην παραλιακή περιοχή της Πύλας, είναι το πολυτελές resort Floating Scapes για το οποίο έχει κατατεθεί το master plan ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής για αξιολόγηση, από τον περασμένο Ιούλιο. Η ανάπτυξη θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον πολωνικό οργανισμό  Supernova Group.  Το κόστος της υπολογίζεται στα €65 εκατ. και θα διαθέτει ξενοδοχείο πέντε αστέρων με 220 δωμάτια, 88 διαμερίσματα και 10 πολυτελείς επαύλεις.

Ερ.: Σκοπεύετε να επεκτείνετε τις επενδυτικές σας δραστηριότητες και σε άλλες πόλεις;

Απ.: Στο παρόν στάδιο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Της Ηρώς Ευθυμίου