You are here

Σόλων Τριανταφυλλίδης: Τα δύσκολα πέρασαν

31/12/2004 17:55
· Από το παρ’ ολίγον κλείσιμο του 1975 στα μεγάλα σχέδια του 2005

Μέσα σε 2332 λέξεις προσπαθήσαμε να «κλείσουμε» 42 χρόνια ιστορίας. Όσα δηλαδή και τα χρόνια του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Βρήκαμε άκρη πάντως. Από την κρίση μετά την ανεξαρτησία μέχρι τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Τράπεζας στο κατώφλι του 2005, ο κ. Τριανταφυλλίδης ξετυλίγει το παρελθόν και καταγράφει το μέλλον. Η Ιστορία της Τράπεζας σε χρόνια δύσκολα, οι μεγάλοι σταθμοί σε Ελλάδα και τα νέα σχέδια επέκτασης προς το εξωτερικό σε πρώτο πρόσωπο. Ποιος άλλωστε θα ήταν ο πλέον κατάλληλος να μας μιλήσει για την Τράπεζα Κύπρου;


Του Γιώργου Αγαπίου

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Ερ.: Είστε μέλος του ΔΣ της Τράπεζας από το 1962 και Πρόεδρος του Συγκροτήματος από το 1988. Υπάρχει κάποιο μυστικό σ’ αυτή τη μακρόβια θητεία;

Απ.: Ήμουν 30 χρονών όταν πρωτομπήκα στην Τράπεζα το 1962. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν τότε ο γιατρός ο Κουρέας. Αντιπρόεδρος ήταν ο Κώστας Σεβέρης. Το Διοικητικό Συμβούλιο χρειαζόταν τότε να ενισχυθεί και με τεχνοκράτες και εγώ ήμουν εγκεκριμένος λογιστής. Δεν υπήρχαν πολλοί λογιστές τότε, γι’ αυτό και με πρότειναν. Ήταν μια τράπεζα τελείως διαφορετική από τη σημερινή.

Ερ.: Πώς ήταν διαφορετική;

Απ.: Καμιά σύγκριση. Τότε η Τράπεζα ήταν πάρα πολύ μικρή, εν συγκρίσει με το τι είναι σήμερα, και με το τι ήταν το 1988. Και τότε (το 1962) στην Τράπεζα Κύπρου υπήρχε τεράστια κρίση. Ήταν αμέσως μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ και τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας. Υπήρχαν πάρα πολλά ανείσπρακτα δάνεια, λόγω της πολιτικής κρίσης και των χρηματοδοτήσεων που έγιναν. Και βεβαίως το επόμενο πλήγμα, το πιο καίριο, ήταν το 1974.


Ερ.: Σας ακούσαμε πολλές φορές στο παρελθόν, να μιλάτε με πολλή περηφάνια για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τράπεζα Κύπρου την περίοδο μετά το 1974, μετά την τουρκική εισβολή.

Απ.: Η Τράπεζα Κύπρου το 1974 κατέληξε να έχει περίπου £40 εκ. ζημιές. Αυτές οι ζημιές δεν φάνηκαν το 1974, φάνηκαν σταδιακά. Όμως αμέσως μετά την εισβολή είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας διότι συνέπεσε και με την κρίση στην Τράπεζα Κύπρου στο Λονδίνο όπου και εκεί η Τράπεζα αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, διότι οι ξένες τράπεζες απέσυραν τις καταθέσεις τους. Μόνο μια τράπεζα μας εφείσθη. Είχαμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε κρίση ρευστότητας σε δύο μέτωπα και στην Κύπρο και στο Λονδίνο.

Ερ.: Στην Κύπρο τι συνέβη;

Απ.: Το γεγονός είναι ότι δεν είχαμε καθόλου πίεση εδώ στην Κύπρο από τους καταθέτες μας. Είναι αυτό το οποίο μας κράτησε στη ζωή. Σχεδόν αμέσως, το 1975, αρχίσαμε να χρηματοδοτούμε τον κόσμο. Πέρασαν διάφοροι νόμοι που βοηθούσαν τους πληγέντες π.χ. δεν μπορούσες να εισπράξεις από αυτούς που έχασαν τις περιουσίες τους. Ενώ οι άλλες τράπεζες ήταν ξένες, ήμασταν η μόνη μεγάλη κυπριακή τράπεζα τότε και ήταν καθήκον μας να βοηθήσουμε τον κόσμο. Οι αγγλικές τράπεζες τραβήχτηκαν πίσω αμέσως επειδή έβλεπαν ότι η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή, εμείς όμως προχωρήσαμε, με τα λίγα κεφάλαια που είχαμε να χρηματοδοτούμε τον κόσμο.

Ερ.: Δεν φοβηθήκατε ότι θα κλείνατε, δεν ανησυχήσετε;

Απ.: Βεβαίως φοβηθήκαμε. Αλλά είχαμε τη στήριξη της κυβέρνησης. Ήξεραν ότι επ’ ουδενί λόγο δεν πρέπει να αφήσουν την Τράπεζα του τόπου να κλείσει. Συγχρόνως όμως δεν είχαμε πίεση πάνω στις καταθέσεις μας. Αν είχαμε πίεση δεν θα υπήρχαν χρήματα να πληρώσουμε τους καταθέτες.

Ερ.: Είχατε δει το Μακάριο τότε;

Απ.: Ναι, είδαμε το Μακάριο ο οποίος βεβαίως με κανένα τρόπο δεν ήθελε να επηρεαστεί η Τράπεζα Κύπρου. Εάν επηρεαζόταν η Τράπεζα Κύπρου θα καταστρέφετο η οικονομία. Είχαμε την αμέριστη υποστήριξη της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας πήρε μέχρι το 1988 να διαγράψουμε τις ζημιές του 1974. Κάναμε κέρδη, δίναμε μέρισμα, διατηρούσαμε το ηθικό του κόσμου και παράλληλα δημιουργήσαμε αποθεματικό εκτάκτου καταστάσεως για κάλυψη των χρεών του 1974.

Ερ.: Πότε σταθήκατε γερά στα πόδια σας;

Απ.: Σταθήκαμε στα πόδια μας μαζί με την ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας και συμβάλαμε κι’ εμείς στην συντέλεση του οικονομικού θαύματος της εποχής εκείνης. Είχαμε ζημιές μόνο το 1975. Μετά αρχίσαμε και κερδίζαμε γι’ αυτό όπως είπατε και πιο πάνω μιλώ με υπερηφάνεια για τον ρόλο της Τράπεζας Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

Ερ.: Να περάσουμε σε μια πιο πρόσφατη περίοδο. Σε μια πιο πρόσφατη κρίση. Αυτή του Χρηματιστηρίου.

Απ.: Για την περίοδο του Χρηματιστηρίου δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα. Ακόμα υπάρχει. Θέλω να πω όμως ότι και εμείς ως Τράπεζα είχαμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Πιστεύω ότι ως τράπεζα, οι ζημιές που υπέστημεν ανήκουν στο παρελθόν.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ερ.: Ας περάσουμε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα κύριε Πρόεδρε. Λίγα χρόνια νωρίτερα από την κρίση του Χρηματιστηρίου, το 1991 υπήρχε μια εσωτερική συζήτηση για την επέκταση στην Ελλάδα. Τώρα όλα φαίνονται ωραία και απλά επειδή προχώρησε η Τράπεζα, αλλά τότε φαντάζομαι ήταν κρίσιμες οι αποφάσεις.

Απ.: Προσωπικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρέπει η Τράπεζα να επεκταθεί εκτός Κύπρου από το 1980 περίπου. Είχαμε το 45% της αγοράς. Πού θα πάμε; Δεν μπορούμε να γίνουμε μονοπώλιο. Επομένως από κάπου αλλού έπρεπε να αντλήσουμε κέρδη. Και σκεφτήκαμε ότι η Ελλάδα προσφέρεται. Τότε είχαμε μόνο την Τράπεζα Κύπρου στο Λονδίνο. Πρέπει να πω, ότι όταν σκεφτόμουν την Ελλάδα δεν μου πέρασε ποτέ από το νου ότι θα είχαμε αυτήν την επιτυχία.

Ερ.: Η Κεντρική δεν είχε δισταγμούς σε αυτό το εγχείρημά σας;

Απ.: Η Κεντρική Τράπεζα ήταν πολύ διστακτική να μας δώσει άδεια για την Ελλάδα, διότι η Κεντρική θα είχε την ευθύνη στήριξης της Τράπεζας σε περίπτωση ζημιών. Ήμασταν η πρώτη Κυπριακή Τράπεζα που θα επεκτείνετο εκτός Κύπρου και δικαίως η Κεντρική Τράπεζα είχε επιφυλάξεις. Σ’ ένα βαθμό οφείλουμε την άδεια να επεκταθούμε στην Ελλάδα στον Πρόεδρο Βασιλείου, ο οποίος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας μέχρι να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γνώριζε τους προβληματισμούς μας από πρώτο χέρι και ήταν και εκείνος υπέρ της επέκτασης στην Ελλάδα. Επομένως, όταν έγινε Πρόεδρος μας βοήθησε πολύ να πάρουμε την άδεια για να πάμε στην Ελλάδα. Και στον κ. Αυξεντίου Διοικητή της Κεντρικής, οφείλουμε πολλά. Όμως και σήμερα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Κεντρικής Τράπεζας και ιδιαίτερα του Διοικητή της Κεντρικής κ. Χριστοδούλου. Στην αρχή ψάχναμε να ανοίξουμε ένα μαγαζάκι στο Σύνταγμα, μετά βρήκαμε ένα ωραίο κτίριο στο Κολωνάκι. Ανοίξαμε ένα κατάστημα το 1991. Ο κ. Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, μας έκανε τα εγκαίνια, και αυτό μας έδωσε μια μεγάλη δημοσιότητα. Και από τότε έγινε μια κοσμογονία στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά. Τώρα έχουμε 100 καταστήματα. Έχουμε καταστήματα από τις Σέρρες μέχρι τη Σπάρτη. Όπου ανοίγουμε ένα κατάστημα, πραγματοποιούμε κέρδη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι άλλες τράπεζες, παρ’ όλο που έχουμε το 3,7% της τραπεζικής αγοράς στην Ελλάδα μας υπολογίζουν. Προσπαθούν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που κάνουμε και επιτυγχάνουμε.

Ερ.: Ποια είναι αυτή η μαγική φόρμουλα;

Απ.: Εξυπηρέτηση του κοινού. Ήμασταν πολύ τυχεροί διότι όταν πήγαμε στην Ελλάδα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν πολύ πίσω – τώρα βέβαια έχει προχωρήσει μπροστά. Είχαμε το πλεονέκτημα να έχουμε ξένο συνάλλαγμα και αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ. Από τον πρώτο χρόνο οι περισσότεροι πελάτες μας ήταν Έλληνες. Έχουμε ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο στήριξε αυτή την προσπάθεια, προσέφερε αυτήν την άρτια εξυπηρέτηση.

Ερ.: Τι άλλο βοήθησε την επέκταση σας στην Ελλάδα;

Απ.: Βοήθησε το γεγονός ότι δεν επεκταθήκαμε μέσω θυγατρικής τράπεζας αλλά ως ένα κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, διότι μπορούσαμε να βασιστούμε στο κεφάλαιο της Κύπρου για δανεισμό στην Ελλάδα. Ένας άλλος παράγοντας που βοήθησε ήταν η είσοδός μας στο ΧΑΑ. Ακόμα και σήμερα είμαστε η μόνη ξένη μετοχή στο ΧΑΑ και τούτο συνάδει με το όραμά μας να είμαστε μια διεθνής τράπεζα, βέβαια μέσα σε πλαίσια που μπορούμε να το καταφέρουμε. Το κίνητρό μας είναι να είμαστε παντού όπου υπάρχουν Έλληνες και Κύπριοι. Γι’ αυτό είμαστε και στην Αυστραλία η οποία πάει αρκετά καλά, παρά το ότι η παρουσία μας εκεί είναι μόλις τριών χρόνων.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ

Ερ.: Ποια άλλα πράγματα μπορεί να καθορίσουν την πορεία της Τράπεζας τα επόμενα χρόνια;

Απ.: Αυτό το οποίο κάναμε φέτος και θα φανεί στα επόμενα χρόνια είναι η εταιρική διακυβέρνηση. Σύμφωνα με τους McKinsey η Τράπεζα Κύπρου με τις αλλαγές που έχουν γίνει στον τομέα αυτό είναι πρότυπο σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πρώτον, οργανώσαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Διοικητικό Συμβούλιο. Δημιουργήθηκαν πέντε επιτροπές που προεδρεύονται από άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μέσα στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης ο πρόεδρος δεν πρέπει να είναι εκτελεστικός. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε μια επιτροπή η οποία επέλεξε την νέα Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση του Συγκροτήματος.

Ερ.: Παραδίδετε τη σκυτάλη από τη παλιά φρουρά στη νέα φρουρά.

Απ.: Ακριβώς αυτό. Ο κ. Ηλιάδης αναλαμβάνει ως Ανώτατος Εκετελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος, ο κ. Σταυράκης αναλαμβάνει ως Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος και Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής Εργασιών Κύπρου και ο κ. Κυπρή αναλαμβάνει ως Πρώτος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος με ευθύνη στους τομείς της οικονομικής διεύθυνσης, διαχείρισης κινδύνων, εταιρικής διακυβέρνησης και κεφαλαίου.

Οι Ηλιάδης, Σταυράκης και Κυπρή αποτελούν την Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση του Συγκροτήματος.

Ερ.: Παιδιά της Τράπεζας.

Απ.: Η νέα Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση ανελίχθηκε μέσα από την Τράπεζα.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ, Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ερ.: Η νέα Διεύθυνση όμως αναλαμβάνει μια τράπεζα με παρουσία σε τέσσερις ηπείρους. Θεωρείτε ότι έχει φθάσει στα γεωγραφικά της όρια;

Απ.: Εκείνο το οποίο θα μελετήσει αυτή η νέα Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση και πρέπει να τύχει της έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα Βαλκάνια. Στα Βαλκάνια οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ μεγάλη παρουσία. Εμάς ο συναγωνιστής μας πλέον δεν είναι μόνον οι κυπριακές τράπεζες αλλά και οι ελληνικές. Είναι η Πίστεως, η Εθνική, η Eurobank. Με όλες έχουμε πολύ καλές σχέσεις, προπαντός με την Πίστεως. Επομένως πρέπει να παρακολουθούμε τι κάνουν αυτοί, κι αυτοί μπήκαν πολύ δυναμικά στα Βαλκάνια. Ήμουν πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε νέα κεντρικά γραφεία, και η διεύθυνση της Βορείου Ελλάδας επιμένει ότι πρέπει να επεκταθούμε στα Βαλκάνια. Περιμένουμε να δούμε τη μελέτη που ετοιμάζεται και πιστεύω ότι το επόμενο μας βήμα, δεδομένου ότι θα έχουμε την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, θα είναι προς τα Βαλκάνια και τη Μόσχα.

Ερ.: Το θέμα για Μόσχα το εξετάσατε;

Απ.: Το εξετάζουμε διότι έχουμε γραφείο αντιπροσωπείας στη Μόσχα το οποίο εργάζεται πολύ ικανοποιητικά και πολλούς πελάτες στην Κύπρο.

ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Ερ.: Στα κατεχόμενα σκέφτεστε να επεκταθείτε, πάντα σε μια λύση του κυπριακού;

Απ.: Σίγουρα. Εξαρτάται βεβαίως τι είδους λύση θα είναι. Εάν λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει να έχουμε παρουσία.

Ερ.: Λένε ότι με την ΕΕ μπορεί να έρθουν ξένες τράπεζες στην Κύπρο.

Απ.: Η Κύπρος είναι «overbanked». Έχει περισσότερα τραπεζικά υποκαταστήματα κατ’ αναλογία κατοίκων από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης εκτός του Λουξεμβούργου. Είμαστε μπροστά από όλους, ειδικά αν λάβεις υπόψη και τα συνεργατικά. Επομένως μια ξένη τράπεζα που θα έρθει στην Κύπρο –και δοκίμασαν μερικές – πρέπει να επενδύσουν πολλά κεφάλαια για να μας συναγωνιστούν.

Ερ.: Σε αυτό το σκηνικό το «overbanked», μπορεί να δούμε εξαγορές ή συγχωνεύσεις;

Απ.: Μάλιστα. Αυτά μπορεί να τα δούμε. Και θα τα δούμε πιστεύω σε κάποιο στάδιο. Όμως σήμερα όπως είναι η κατάσταση στα εργασιακά θέματα, είναι πολύ δύσκολο κυπριακές τράπεζες να ενωθούν διότι δεν θα υπάρχουν οι οικονομίες κλίμακος. Για να συμφέρει, σημαίνει ότι πρέπει όλα τα καταστήματα που είναι κοντά το ένα στο άλλο, να κλείσουν. Αλλά αυτό σημαίνει να διώξεις κόσμο. Όπως είναι σήμερα δεν μπορούμε και ούτε θέλουμε να το κάνουμε. Σε κάποιο στάδιο στο μέλλον όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, πιστεύω ότι συγχωνεύσεις θα γίνουν. Όπως έγιναν παντού. Επίσης, εξαγορές από το εξωτερικό. Αν οι τράπεζες γίνουν πραγματικά επικερδείς για τον αγοραστή πιθανόν να υπάρξει και εκεί κάποιο ενδιαφέρον. Προς το παρόν δεν είδαμε κάτι τέτοιο.

Ερ.: Μπορεί δηλαδή να ζήσουμε στο μέλλον φλερτ τύπου Εθνικής – Alpha, όπως είδαμε στην Ελλάδα;

Απ.: Όλα μπορεί να συμβούν. Δεν αποκλείω τίποτα. Μπήκαμε στην Ευρώπη. Σιγά – σιγά θα πάρουμε τους δικούς τους προσανατολισμούς σε θέματα νοοτροπίας και σκέψεων. Διότι σκεφτόμαστε πολύ διαφορετικά από την Ευρώπη. Η κουλτούρα η δική μας σε θέματα οικονομίας, σε θέματα κεφαλαίων ήταν τελείως διαφορετική.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ερ.: Στο εγχώριο τραπεζικό τομέα ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες;

Απ.: Το κυριότερο μας πρόβλημα είναι το ψηλό λειτουργικό κόστος που έχουμε. Και υπάρχουν διάφορα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν. Και πιστεύω ότι θα τα κάμουμε.

Ερ.: Είναι ζόρικος συνομιλητής η ΕΤΥΚ κύριε Πρόεδρε;

Απ.: Εκτιμώ πολύ τον κ. Χατζηκωστή. Το προσωπικό έχει κερδίσει πολλά σε μία εποχή που οι Τράπεζες μπορούσαν να τα παρέχουν. Πιστεύω ότι και εκείνος και εμείς, τώρα καταλαβαίνουμε ότι μπήκαμε σε μία άλλη εποχή και θα πρέπει οι Τράπεζες να έχουν πιο ρεαλιστικά κόστα.

ΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ερ.: Πάντως, παρά τις περικοπές κόστους που κάνατε έχει δύο χρόνια που δεν έχετε δώσει μέρισμα. Και μας έχετε συνηθίσει το αντίθετο…

Απ.: Βεβαίως σας έχουμε συνηθίσει το αντίθετο. Και εμείς ήμασταν συνηθισμένοι διαφορετικά. Ο λόγος που δεν δώσαμε μέρισμα ήταν κυρίως οι επισφάλειες που ήταν πολύ μεγάλες. Σε ένα βαθμό οφείλονταν στο Χρηματιστήριο αλλά και στους αυστηρότερους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας λόγω της εισόδου μας στην Ε.Ε. Σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος από τον τρόπο που εργάζονται οι τράπεζες. Προσπαθούμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Στο παρελθόν ήμασταν πολύ ελαστικοί (όλες οι τράπεζες). Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε έτσι λόγω των νέων κανονισμών. Οι νέοι κανονισμοί μας βοήθησαν γιατί μας έθεσαν στην ίδια βάση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ερ.: Πάντως το 2004 φαίνεται να κλείνει αρκετά καλά για την τράπεζα.

Απ.: Το 2004 είναι ένας χρόνος όπου η Τράπεζα Κύπρου, και σίγουρα και άλλες τράπεζες, θα δείξουν κέρδη. Πιστεύω ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και ότι θα υπάρξει μια σταθερή ανοδική πορεία.

Ερ.: Να αναμένουμε εκπλήξεις τον Απρίλη κύριε Πρόεδρε; Εκπλήξεις που δεν μας έχετε συνηθίσει τα δύο προηγούμενα χρόνια;

Απ.: Τι είδους εκπλήξεις εννοείς;

Ερ.: Ευχάριστες.

Απ.: Δεν θέλω να μιλήσω για μέρισμα ακόμα. Αλλά να πω κάτι άλλο. Είναι καιρός η Τράπεζα Κύπρου να αντλήσει και πάλι κεφάλαια από τους μετόχους.

Ερ.: Τη νέα έκδοση θα τη δούμε στον επόμενο χρόνο;

Απ.: Ελπίζω, οι συνθήκες να είναι τέτοιες που να μας επιτρέψουν να το πράξουμε.

Ερ.: Κεφάλαια που θα τα αξιοποιήσετε για τα σχέδια σας…

Απ.: Και για να ισχυροποιήσουμε και άλλο την τράπεζα. Μια τράπεζα η οποία έχει σκοπό να επεκταθεί περαιτέρω διεθνώς, πρέπει να έχει ισχυρή κεφαλαιουχική βάση.

Ερ.: Πιστεύετε ότι πάμε για μέρισμα για τη χρήση του 2004;

Απ.: Δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω για αυτό. Απλώς πιστεύω ότι αν θα πάμε για κεφάλαια πρέπει να πάμε και για μέρισμα. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους μετόχους κεφάλαιο, χωρίς να υπάρχουν οι συνθήκες που να επιτρέπουν το μέρισμα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ερ.: Κύριε Πρόεδρε, κάποτε ένας φίλος μου είχε πει ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου είναι πιο ισχυρός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απ.: Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου σε διαβεβαιώ δεν έχει καμία ισχύ εκτός της Τράπεζας. Σε όλη αυτή την πορεία έχω ταυτίσει τον εαυτό μου με την Τράπεζα Κύπρου και τον ρόλο της στην οικονομία και κοινωνία του τόπου. Για μένα τα τελευταία 40 χρόνια η Τράπεζα Κύπρου ήταν η ζωή μου. Ήμουν πλήρως ταυτισμένος μαζί της. Τη δύναμη την έχει η Κυβέρνηση, η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου.