You are here

Στέφη Δράκου: Ξένο ενδιαφέρον για ασφαλιστικές

27/07/2007 10:58

Την πεποίθηση ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα βρίσκονται στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών εκφράζει σε συνέντευξη της στη StockWatch η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Στέφη Δράκου. Σύμφωνα με την κα. Δράκου, η ανάγκη για δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων μονάδων ώστε να επιβιώσουν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον θα οδηγήσει και σε κάποιες συγχωνεύσεις. Η κα Δράκου αναφέρεται ακόμη στο αίτημα του ασφαλιστικού τομέα για περισσότερη εμπλοκή στο θέμα των συντάξεων, στα νέα εναρμονιστικά νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον τους και τις προτεραιότητες και προκλήσεις που θα κληθεί ο σύνδεσμος τους να αντιμετωπίσει.

Του Σωκράτη Ιωακείμ


Ερ: Ποιες είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες του συνδέσμου μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Απ.:
Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω ότι ο δικός μου διορισμός έγινε στα πλαίσια μιας γενικής αναδιοργάνωσης στην οποία προέβη το διοικητικό μας συμβούλιο. Το ασφαλιστικό περιβάλλον έχει αλλάξει και έτσι έπρεπε να αλλάξει και ο σύνδεσμος τον τρόπο λειτουργίας του. Προχώρησε λοιπόν στη δημιουργία μιας επαγγελματικά στελεχωμένης ομάδας η οποία συνεχώς θα ενισχύεται. Στο επίκεντρο των προσπαθειών είναι η πρόταση για την οδηγία «Φερεγγυότητα ΙΙ». Η πρόταση αυτή του ασφαλιστικού ευρωπαϊκού δικαίου είναι εκσυγχρονιστική και έχει ως στόχο την περαιτέρω προστασία των καταναλωτών μέσα από μια νέα προσέγγιση που ενισχύει τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ερ: Δηλαδή;

Απ.:
Μέχρι τώρα τα κεφάλαια που ζητούνταν από τις ασφαλιστικές εταιρείες είχαν σχέση με τον ασφαλιστικό κίνδυνο που αναλάμβαναν. Η νέα προσέγγιση θα υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να λαμβάνουν υπόψη πέραν του ασφαλιστικού κινδύνου και όλους του κινδύνους τους οποίους θα αντιμετωπίσουν σαν αποτέλεσμα της δραστηριότητας τους όπως π.χ. τον τρόπο λειτουργίας τους, τον κίνδυνο από μείωση των επενδύσεων τους κ.ά. Ταυτόχρονα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο για όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες το οποίο θα διαμορφώσει τελείως το ασφαλιστικό περιβάλλον, το οποίο θα φέρει και τις εποπτικές αρχές στην κατεύθυνση της ενιαίας αγοράς.

Ερ: Όσον αφορά άλλες προτεραιότητες;

Απ.:
Θέλουμε να επιλυθεί το πρόβλημα της διαμεσολάβησης και αυτό των επιτοκίων των δικαστικών αποφάσεων το οποίο συζητείται εδώ και κάποια χρόνια στη Βουλή. Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας της υποχρεωτικής ασφάλισης για την ευθύνη του εργοδότη από εργατικά ατυχήματα. Επίσης στοχεύουμε και στην ενίσχυση της εικόνας της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Θέλουμε να προβάλουμε τη θετική εικόνα της συνεισφοράς του ασφαλιστικού τομέα και να κατανοήσει ο κόσμος καλύτερα το τι σημαίνει η ασφάλιση.

Ερ: Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε;

Απ.:
Υπάρχουν διάφορες προκλήσεις όπως οι δημογραφικές αλλαγές – τα ταμεία συντάξεως. Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρέπει να είναι ευρύτερες και να εμπλέκουν περισσότερο και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Θα καταθέσουμε τις απόψεις μας και θα ξεκινήσουμε ένα διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους για το θέμα αυτό.

Πρόκληση αποτελεί και ο τρόπος επίλυσης των εργατικών ατυχημάτων. Έχουμε γνώση για τη συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων και πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στο διάλογο που γίνεται για το θέμα αυτό.

Θέλουμε να ενισχύσουμε το διάλογο του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για το ευρύτερο κοινωνικό καλό. Η ασφάλιση γεννήθηκε μέσα από τους κινδύνους της ζωής. Χθες ήταν οι πυρκαγιές, αύριο μπορεί να είναι οι κλιματολογικές αλλαγές. Οι προκλήσεις συνεχώς αλλάζουν και εμείς οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Ερ: Μιλήσατε για την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στο συνταξιοδοτικό. Πιστεύεται ότι υπάρχει τέτοιο εποπτικό πλαίσιο που να επιτρέπει στις ασφαλιστικές να διεκδικούν με αξιώσεις τη διαχείριση συντάξεων;

Απ.:
Πιστεύω ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί κατάλληλα το νομοθετικό πλαίσιο για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη αυτών των σχεδίων. Πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές, όπως η διαφάνεια, για να γνωρίζει ακριβώς ο πολίτης τα ωφελήματα που θα πάρει με τη συνταξιοδότηση του. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθούν κίνητρα γιατί δεν μπορεί ένα κράτος να διατηρήσει το επίπεδο ζωής με τη συνταξιοδότηση και να τους ενθαρρύνει να αποταμιεύσουν επιπλέον χρήματα από αυτά που τους δίνει η πολιτεία. Πρέπει να γίνει διάλογος για μια ευρύτερη ρύθμιση που θα ενθαρρύνει την ιδιωτική ασφάλιση.

Ερ: Να το θέσουμε διαφορετικά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαχειρίζονται ταμεία £1,13 δισ. Είναι πολύ δύσκολο όμως να γνωρίζει κάποιος που επενδύουν. Πώς είναι δυνατόν να ζητάτε περισσότερα κεφάλαια για διαχείριση, χωρίς να υπάρχει επαρκής εποπτεία;

Απ.:
Εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ του αυστηρού ελέγχου και της ενίσχυσης των εποπτικών αρχών για τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών. Πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο το γραφείο της Εφόρου Ασφαλίσεων με επιπλέον ειδικότητες. Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει πολλές προεκτάσεις και κάποιος πρέπει να έχει τη γνώση και την εξειδίκευση για να κάνει αυτό τον έλεγχο. Άρα επιβάλλεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το γραφείο της Εφόρου.

Ερ: Ποιοι κλάδοι ασφαλειών αναμένεται να τρέξουν με τους ταχύτερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια;

Απ.:
Πιστεύω ότι οι βασικοί κλάδοι θα συνεχίσουν να έχουν μια ανοδική πορεία ανάπτυξης. Στον τομέα των συντάξεων αν μας δοθεί αυτή η ευκαιρία και στον Κλάδο Ζωής μέσω των ιδιωτικών ταμείων συντάξεων θα αναπτυχθεί σοβαρά. Θα αναπτυχθεί επίσης ο Κλάδος Υγείας.

Ερ: Ενώπιον του Ασφαλιστικού Συνδέσμου βρίσκονται και αρκετά εναρμονιστικά νομοσχέδια. Μιλήστε μας λίγο για αυτά.

Απ.:
Εκτός από το νομοσχέδιο της φερεγγυότητας υπάρχει και αυτό της περιβαλλοντικής ευθύνης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Η Οδηγία αυτή έχει διάφορα προβλήματα γι’ αυτό και έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής μόνο σε πολύ λίγα κράτη μέλη. Είναι μια πρόκληση την οποία μελετάμε και πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ένα νέο κλάδο ευθύνης αυτών που δημιουργούν περιβαλλοντική ζημιά.

Ερ: Τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιήθηκε πιο ενεργά στην Κύπρο η Ασπίς. Αναμένεται πως η ροή ξένων επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα θα συνεχιστεί;

Απ.:
Ναι πιστεύω ότι υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν την επέκταση αυτών των πρωτοβουλιών και επίσης είναι πολύ πιθανόν να δούμε και συγχωνεύσεις εταιρειών, αφού στόχος είναι η δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων μονάδων. Ο ασφαλιστικός τομέας είναι εύρωστος και δυνατός και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών.

Ερ: Το δικό σας καταληκτικό σχόλιο..

Απ.:
Πιστεύω ότι η κρατική στρατηγική πρέπει να διαλαμβάνει ενέργειες που θα στηρίζουν την ανάπτυξη της ασφάλισης διευρύνοντας τις προοπτικές του πεδίου της, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και να ενθαρρύνει τη συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα.