You are here

ΣΥΚΑΛΑ: Βάζουν και βγάζουν από το ταμείο κουρεμένων

21/08/2021 06:01

Μόλις €80 εκατ. είναι τα μετρητά στο Ταμείο Αλληλεγγύης που συστάθηκε για στήριξη των κουρεμένων καταθετών, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch αναφέρει ότι «νομίζαμε ότι μέχρι στιγμής είχε προικοδοτηθεί με περίπου €130 εκ. σε μετρητά και περίπου €95 εκ. αξίας κρατικής ακίνητης ιδιοκτησίας. Πρόσφατα ακούσαμε ότι τα μετρητά είναι €80 εκ».

«Δεν ξέρουμε τι έγιναν τα υπόλοιπα αφού το Κράτος δεν δημιούργησε συγκεκριμένο λογαριασμό στον οποίο να κατατίθενται αυτά τα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι το Κράτος μπορεί να βάζει και να βγάζει, κατά το δοκούν. Σαν τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών ασφαλίσεων. Βάζοντας και βγάζοντας, το Κράτος βρέθηκε να χρωστά 7 δισεκατομμύρια στο ΤΚΑ», υπογραμμίζει.

Η συνέντευξη

-Κ. Παπακωνσταντίνου. Πέρασαν οκτώ χρόνια και ακόμα οι καταθέτες περιμένουν δικαίωση. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποτε αποκατάσταση των κουρεμένων;

-Η ερώτηση των δισεκατομμυρίων. Η αποκατάσταση μπορεί μόνο να υπάρξει όταν η Πολιτεία αποφασίσει να σταματήσει να ψεύδεται προς αυτούς που το 2013 έβαλαν πλάτη και έγιναν το ανάχωμα για να σωθεί το Κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.

Δυστυχώς η μέχρι στιγμής εντύπωση είναι ότι η Πολιτεία δεν φαίνεται να έχει την βούληση να πράξει τα δέοντα. Ο ορισμός Πολιτεία δεν είναι τυχαίος. Περιλαμβάνει όλους τους θεσμούς προεξαρχούσης της Εκτελεστικής εξουσίας αλλά που περιλαμβάνει και τη Νομοθετική εξουσία, Κεντρική  Τράπεζα, Δικαιοσύνη, Εισαγγελία, Κοινοβουλευτικά κόμματα κ.λπ.

Από το 2013 μέχρι και σήμερα οι πιο πάνω θεσμοί παίζουν το παιχνίδι της κολοκυθιάς ρίχνοντας ο ένας θεσμός τις ευθύνες στους άλλους και μετατρέποντας τους διασώστες του Κράτους σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ. Όταν το αντιληφθήκαμε και επιτεθήκαμε σε όλους, τότε έριξαν τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επικοινωνήσαμε γραπτώς με την ΕΕ, με τον κ. Γιούνκερ, τότε πρόεδρο της Κομισιόν, όπως και με τον κ. Ντράγκι, τότε διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Και οι δυο μας απάντησαν, επίσης γραπτώς, ότι όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν από την «τοπική διοίκηση».

Η μπάλα είναι στο γήπεδο μας, στην Κύπρο. Για όσο οι άρχοντες κάνουν τα κορόιδα, μετά τη καταλήστευση και καταδολίευση που διέπραξαν το 2013, αποστερώντας από τους πολίτες αυτής της χώρας τις αποταμιεύεις ζωής, τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Θα μπει και η Κύπρος και ο Πρόεδρος της στην λίστα των χωρών που υφάρπαξαν τις αποταμιεύεις των πολιτών τους με νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό έγινε δυο φορές μέχρι σήμερα.

Το έκανε ο Χιτλερ στην Γερμανία και ο Ινονού στην Τουρκία. Δυο απολυταρχικά καθεστώτα. Ούτε και η Χούντα στην Ελλάδα δεν έκλεψε τους Έλληνες πολίτες! Η τρίτη χώρα, μέχρι στιγμής, αφού δεν υπήρξε αποκατάσταση, είναι η Κύπρος. Αυτά καταγράφει η ιστορία μέχρι σήμερα. Ελπίζω οι τοπικοί άρχοντες να συνέλθουν και να πράξουν τα δέοντα για να μην χρειαστεί οι ιστορικοί του μέλλοντος να προσθέσουν και την Κύπρο και τον Νίκο Αναστασιάδη στην λίστα που περιέχει τον Χίτλερ και τον Ινονού! 

Κάποτε οι ένοχοι αυτού του εγκλήματος αφήνουν να διαρρεύσει ότι το "κούρεμα" έγινε στους "έχοντες και κατέχοντες". Ω η οποία καταισχύνη! Οι αποταμιεύσεις ήταν κόποι ζωής για σπουδές των παιδιών, για απόκτηση κατοικίας, για αξιοπρεπή διαβίωση στην τρίτη ηλικία. Άνθρωποι αυτοκτόνησαν, άλλοι αρρώστησαν και απεβίωσαν και πολλοί ευρίσκονται στην Τρίτη ηλικία αποστερημένοι από μια αξιοπρέπεια την οποία προσπάθησαν να διασφαλίσουν με τις αποταμιεύσεις τους, που κλάπηκαν από την ίδια τους την Πολιτεία.

-Ποια τα επόμενα σας βήματα;

-Ο αγώνας συνεχίζεται. Οι πολιτικές αγωγές ακόμα να ξεκινήσουν να εκδικάζονται, μετά από οκτώ χρόνια και ο Κύριος οίδε πόσα ακόμα χρόνια θα περάσουν μέχρι να εκδοθούν αποφάσεις. Ελπίζουμε ότι η Δικαστική Εξουσία δεν θα ενδώσει σε πολιτικές, η άλλες πιέσεις.

Ευθύνες Κεντρικής Τράπεζας και εκτελεστικής εξουσίας

-Ποιοι θεωρείτε έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για το κλείσιμο της Λαϊκής;

-Σαφώς η Κεντρική Τράπεζα και η εκτελεστική εξουσία. Από το 2012 η Λαϊκή Τράπεζα ήταν ιδιοκτησία του Κράτους, το οποίο κατείχε πέραν του 80% της Τράπεζας. Το δε Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ήταν διορισμένο 100% από το Κράτος. Η τράπεζα ήταν Κρατικοποιημένη. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, Βγενόπουλος και παρέα του έκαναν τα δικά τους και παρουσίαζαν ισολογισμούς όπως τους βόλευε. Το Κράτος τι έπραξε όταν ήταν στο τιμόνι για ένα χρόνο, από την στιγμή της Κρατικοποίησής; Προφανώς, όχι τα δέοντα. Η Κεντρική Τράπεζα; Αυτή και αν ήταν απούσα, έχοντας μάλιστα και τον σημαντικό ρόλο εποπτείας.

-Τι νομίζετε ότι έφταιξε και έκλεισε η Λαϊκή;

-Το πάλαι ποτέ mismanagement, το οποίο ξεκίνησε από τον Βγενόπουλο, MIG και την γνωστή κατάσταση. Δυστυχώς παρόμοια τακτική ακολούθησε και το Κράτος και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνέχιζαν να τροφοδοτούν την Λαϊκή με έκτακτη ρευστότητα, ενώ η τράπεζα δεν την δικαιούτο.

Η έκτακτη ρευστότητα έφτασε τα 9 δισεκατομμύρια, ανησύχησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έκλεισε η Λαϊκή, μάλιστα με τρόπο που δόθηκε προτεραιότητα στην αποπληρωμή της έκτακτης ρευστότητας, αντί στους πιστωτές / καταθέτες. Αυτοί το κρέας, αυτοί και το μαχαίρι και ευλόγησαν τα γενιά τους!

Αν η Λαϊκή ετίθετο  σε εκκαθάριση όταν δεν εδικαιούτο να συνεχίσει να είναι δρώσα οικονομική μονάδα, κανένας καταθέτης δεν θα έχανε ούτε σεντ. Θα έχανε βέβαια η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα μέρος, πιθανά μεγάλο, της έκτακτης ρευστότητας που παρείχε μη νομότυπα στη Λαϊκή.

Και για να μην υπάρξει επέκταση (spill over) του προβλήματος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, μερίμνησαν κάποιοι να κάνουν τα "μαγικά" τους να απομονώσουν την Κυπριακή οικονομία από την υπόλοιπη ευρωζώνη και με αυτό τον τρόπο χαρίστηκαν οι εργασίες των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία διεσώθη με αυτές τις αλχημείες.

Στην Κύπρο έγινε ένα πείραμα το οποίο απέτυχε παταγωδώς. Κανένας όμως, από αυτούς τους ανόητους που αποφάσισαν να πειραματιστούν κατ´ αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί. Θεωρούν δε αυτούς που έβαλαν πλάτη να διασωθεί το Κράτος, σαν παράπλευρες απώλειες. Οι μεν Ευρωπαίοι συνεχίζουν να παίζουν τους Θεούς, οι δε Κυπριακοί θεσμοί αποδύθηκαν σε άλλες "πρωτοβουλίες" (βλ. χρυσά διαβατήρια) για ίδιο και συν αυτοίς, πλουτισμό.

Η χώρα πάει κατά διαόλου σε όλους τους τομείς και δεν αναφέρομαι στο Κυπριακό μόνο, που δεν είναι το αντικείμενο αυτής της ανάλυσης.

Αισχρός ο ρόλος αρχής εξυγίανσης

-Πως χαρακτηρίζετε τις δράσεις της αρχής εξυγίανσης στην υπόθεση;

-Ο ρόλος της Αρχής Εξυγίανσης έχει υπάρξει αισχρός. Ο όρος δεν είναι καν αρκετά αντιπροσωπευτικός για το τι έκαναν και τι δεν έκαναν. Πήραν περιουσιακά στοιχεία (εναπομείναντα) στην Λαϊκή αξίας 900 εκατομμυρίων και τα έκαναν 200! Αντί να πράξουν τα δέοντα και σε ένα χρόνο μάξιμουμ να φέρουν την Λαϊκή σε εκκαθάριση, είμαστε στον όγδοο χρόνο και η Λαϊκή συνεχίζει να είναι υπό εξυγίανση! Και όταν ρωτηθούν γιατί, η απάντηση είναι ότι τώρα καθυστερεί το δικαστήριο. Πως θα γίνει εκκαθάριση χωρίς εγκεκριμένους ισολογισμούς, ακόμα να μας απαντήσει κάποιος. Ο λόγος που δεν υπάρχουν υπογεγραμμένοι ισολογισμοί είναι διότι και οι τρεις ειδικοί διαχειριστές της Λαϊκής αρνήθηκαν να τους υπογράψουν. Το αφήνω στον καθένας να φανταστεί τι περιέχουν αυτοί οι ισολογισμοί. Οι δυο από τους τρεις ειδικούς διαχειριστές έφυγαν από αυτό το πόστο, είτε πυροβολώντας, είτε αφήνοντας αιχμές κατά της αρχής εξυγίανσης. 

-Πώς κρίνετε τις προσπάθειες του διαχειριστή της τράπεζας;

-Υπήρξαν τρεις ειδικοί διαχειριστές οι οποίοι νομοτυπικά ήταν οι απόλυτοι άρχοντες αυτής της διαδικασίας, πραγματικά όμως απλά εκτελούσαν οδηγίες / διαταγές της Αρχής Εξυγίανσης. Αρκετές προτάσεις τους δεν έγιναν αποδεκτές από την Αρχή Εξυγίανσης και αρκετές από τις γνώμες τους δεν ελήφθησαν καν υπόψη. Αυτά μας τα είπαν οι ίδιοι. Κάποιοι είναι και διατεθειμένοι να μαρτυρήσουν επί τούτου.

Όλοι οι ειδικοί διαχειριστές κρατούσαν συχνή επαφή μαζί μας και προέβαιναν σε ενημερώσεις. Εκεί που στριμώχνονταν, η απάντηση πάντα ήταν "οδηγίες της Αρχής Εξυγίανσης"!

- Τι προτίθεστε να κάνετε με το ποσοστό που έχετε στην Τράπεζα Κύπρου;

-Αυτό το ποσοστό το διαχειρίζεται η Αρχή Εξυγίανσης και παρόλες μας πολλαπλές προσπάθειες μας να εμπλακούμε σαν πιστωτές σε αυτή την διαδικασία, ακόμα και μέσω δικαστηρίου, δυστυχώς δεν μας επετράπη.

-Με πόσο ποσό έχει προικοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ;

-Νομίζαμε ότι μέχρι στιγμής είχε προικοδοτηθεί με περίπου 130 εκατομμύρια σε μετρητά και περίπου 95 εκατομμύρια αξίας κρατικής ακίνητης ιδιοκτησίας. Πρόσφατα ακούσαμε ότι τα μετρητά είναι 80 εκατομμύρια! Δεν ξέρουμε τι έγιναν τα υπόλοιπα αφού το Κράτος δεν δημιούργησε συγκεκριμένο λογαριασμό στον οποίο να κατατίθενται αυτά τα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι το Κράτος μπορεί να βάζει και να βγάζει, κατά το δοκούν. Σαν τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών ασφαλίσεων. Βάζοντας και βγάζοντας, το Κράτος βρέθηκε να χρωστά 7 δισεκατομμύρια στο ΤΚΑ. 

Της Γεωργίας Χαννή