You are here

Τ. Χριστοφίδης: Μιλούν τα έργα του Πανεπιστημίου

03/12/2022 06:00

Oι επισημάνσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εμπεριέχουν το στοιχείο της υπερβολής και ορισμένες γίνονται για δημιουργία εντυπώσεων, σημειώνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τάσος Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι «αφήνουμε το έργο μας να μιλήσει για εμάς».

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, με αφορμή την ειδική έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, τονίζει ότι οι αναφορές περί ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μειώνουν, αδικούν και δεν αντικατοπτρίζουν το έργο που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σημειώνει ότι οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή είναι σεβαστές, κι αυτές που συνάδουν με τα διεθνή ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά πρότυπα, έχουν ήδη ληφθεί υπόψη και θα εφαρμοστούν.

Στη συνέντευξή του ο κ. Χριστοφίδης, επισημαίνει ακόμη ότι η επικοινωνία με το γενικό ελεγκτή δεν γίνεται με τον ίδιο, αλλά με λειτουργούς του.

Κληθείς να απαντήσει εάν οι αναφορές του ελεγκτή, θα πλήξουν την αξιοπιστία του πανεπιστημίου, τονίζει εμφαντικά ότι «η αξιοπιστία του Πανεπιστημίου δεν θα πληγεί γιατί αποδεικνύουμε κάθε μέρα στην πράξη με τα επιτεύγματά μας ότι είμαστε προσηλωμένοι στις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και του ήθους που οδηγούν ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, τους ανθρώπους του και τη χώρα μπροστά».

Σημειώνει ότι το Πανεπιστήμιο σε περίοδο 33 χρόνων, από τη θέσπισή του με νόμο, κατάφερε να συγκαταλέγεται σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις κύρους.

Της Γεωργίας Χαννή

Η συνέντευξη

Ερ.: Στην πρόσφατη ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αφήνονται σκιές για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πώς απαντάτε;

Απ.: Με σεβασμό στα ευρήματα της Έκθεσης σημειώνουμε ότι οι αναφορές περί ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μειώνουν, αδικούν και δεν αντικατοπτρίζουν το έργο που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή είναι σεβαστές, κι αυτές που συνάδουν με τα διεθνή ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά πρότυπα, έχουν ήδη ληφθεί υπόψη και θα εφαρμοστούν.

Αναγνωρίζουμε ότι έγιναν ορισμένα λάθη, ωστόσο αυτά δεν μπορούν να μηδενίζουν το συνολικό και ουσιαστικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δεν μπορούμε να θέλουμε η Κύπρος να είναι διεθνές κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης και έρευνας, κόμβος καινοτομίας, κι από την άλλη να δημιουργούμε εμπόδια στην προσέλκυση ταλέντου και ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου, στηλιτεύοντας ουσιαστικά τη χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία οι συνάδελφοι εξασφάλισαν με επιτυχία.

Ποιο το κίνητρο να εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αν μπορούν να εργάζονται κάλλιστα στο εξωτερικό, επιτελώντας ουσιαστικά το ρόλο τους, χωρίς να πρέπει να δέχονται κριτική επειδή κάνουν για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα το αυτονόητο: Διεκδικούν εξωτερική χρηματοδότηση, συνεισφέρουν στην έρευνα και στην εργοδότηση νέων επιστημόνων.

Ερ.: Πιστεύετε ότι όλα όσα καταγράφονται είναι αληθή, ή υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής; Ο κ. Μιχαηλίδης, επιδίωξε συνάντηση μαζί σας;

Απ.: Οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή βασίζονται στα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δια νόμου, αλλά κι επειδή αναγνωρίζουμε το ρόλο του Γενικού Ελεγκτή ως ανεξάρτητου θεσμού που συμβάλλει στην εμπέδωση της κουλτούρας της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης, προωθούμε πάντοτε ό,τι ζητείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Ωστόσο πολλές φορές η ερμηνεία των στοιχείων που έχει κανείς μπροστά του οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου απάντησε τεκμηριωμένα σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο Γενικός Ελεγκτής.

Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε συστάσεις που είναι απέναντι από τις πρότυπες διεθνείς πρακτικές λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Θέλουμε να ακολουθούμε τα διεθνή πανεπιστημιακά μοντέλα λειτουργίας, πάντα στο πλαίσιο του νόμου, που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ανταγωνιστικοί, να διακρινόμαστε και να αριστεύουμε.  Επομένως ναι, τα όσα καταγράφονται περιέχουν το στοιχείο της υπερβολής.

Αριθμός συμπερασμάτων πιστεύω γράφεται για χάριν δημιουργίας εντυπώσεων. Είναι πολλά τα ζητήματα που μπορώ να απαντήσω ένα προς ένα.

Θίγεται το ζήτημα της άδειας άνευ απολαβών συναδέλφου που εκλέγηκε στο ευρωκοινοβούλιο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου υιοθέτησε τις απόψεις του ΓΕ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επί της αρχής συμφωνούμε με το θέμα. Προτείναμε τροποποίηση της νομοθεσίας.

Εγείρονται ως μείζον θέμα οι απολαβές των συναδέλφων, οι οποίοι ουσιαστικά ανταγωνίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για να διεξάγουν έρευνα με επίδραση. Κάνουν κάτι διαφορετικό από τους ακαδημαϊκούς στο εξωτερικό;

Γίνεται αναφορά σε παράνομη εργοδότηση ακαδημαϊκού μετά την αφυπηρέτησή του. Βεβαίως η εργοδότηση έγινε στη βάση σχετικής εγκυκλίου και αφού ενημερώθηκε το ΥΠΑΝ και μιλάμε βέβαια για τον κύπριο νομπελίστα που μας τιμά με την απασχόληση και τη σχέση του με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τα πιο πάνω είναι μόνο ενδεικτικά παραδείγματα. Μπορώ να αναφέρω κι άλλα πολλά.

Όσον αφορά το ερώτημα κατά πόσο ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε συνάντηση μαζί μου. Όχι, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η επικοινωνία γίνεται μέσω των λειτουργών του Πανεπιστημίου και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Βεβαίως ο Γενικός Ελεγκτής, όπως και κάθε θεσμός, είναι ευπρόσδεκτος για να συζητήσουμε. Πιστεύω ότι αν και έχουμε διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, όπως διαφάνηκε άλλωστε κι από την έκθεση, ο στόχος είναι κοινός και είναι να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά στηριζόμενοι πάντοτε σε ηθικούς κώδικες και αξίες.

Ερ.: Η αξιοπιστία του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι στην πρώτη θέση ανάμεσα στους ανεξάρτητους θεσμούς. Πιστεύετε ότι με αυτές τις επισημάνσεις, θα πληγεί η αξιοπιστία του;

Απ.: Θεωρώ ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το έργο που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η φοιτητική μας κοινότητα, είναι μέρος της κοινωνίας των πολιτών, ανάπτυξε και αναπτύσσει μια μοναδική σχέση με το πανεπιστήμιό μας και είναι η καλύτερη πρεσβεύτρια της θετικής μας δράσης.

Σας είπα όπως και σε κάθε οργανισμό θα υπάρχουν παραλείψεις. Κάτι θα μας ξεφύγει, αλλά μόλις αυτό εντοπιστεί προχωράμε άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες.

Θεσπίσαμε για το σκοπό αυτό κώδικες δεοντολογίας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λειτουργία του πανεπιστημίου διέπεται από νόμο. Θέλουμε επίσης αυτό το νομοθετικό πλαίσιο να το εκσυγχρονίσουμε, για να μπορεί ο οργανισμός να προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών: Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, περισσότερη ευελιξία στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, διεθνοποίηση, ισότιμη συμμετοχή στο θεσμό των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων κ.ά.

Σας διαβεβαιώ ότι γίνεται εξαιρετικό έργο στον οργανισμό μας, στη διδασκαλία, στην έρευνα και στη συνδρομή στην υλοποίηση ιδεών, πολιτικών και εφαρμογών που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη.

Μέσα σε 30 και πλέον χρόνια από τον ιστορικό χώρο της Ακαδημίας στην Καλλιπόλεως, θεμελιώθηκε, με τη στήριξη της Πολιτείας και του φορολογούμενου πολίτη, η πανεπιστημιούπολη.

Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι είμαστε δημόσιο πανεπιστήμιο. Ποτέ δεν ξεχνάμε τη μεγάλη ευθύνη μας να επιδράσουμε θετικά στην κοινωνία.

Ανταγωνιζόμαστε σε διεθνές επίπεδο - κι εκεί υπάρχουν πολλά παραδείγματα δημόσιων πανεπιστημίων που ξεχωρίζουν-, και ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει για να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία του οργανισμού για το καλό της κοινότητάς μας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία ανήκουμε.

Επομένως αν με ρωτάτε, πιστεύω πώς η αξιοπιστία του Πανεπιστημίου δεν θα πληγεί γιατί αποδεικνύουμε κάθε μέρα στην πράξη με τα επιτεύγματά μας ότι είμαστε προσηλωμένοι στις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και του ήθους που οδηγούν ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, τους ανθρώπους του και τη χώρα μπροστά.

Ερ.: Σε ποιες ενέργειες προβαίνετε, προκειμένου να μην σπιλώνεται το όνομα του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας που σύμφωνα με αποτελέσματα κατατάξεων, συνεχώς αναβαθμίζεται;

Απ.: Όπως το είπατε, «συνεχώς αναβαθμίζεται».  Οι πράξεις, τα επιτεύγματα του πανεπιστημίου, η κάθε μικρή και μεγάλη διάκριση των μελών μας «μιλά» για την κοινότητά μας συλλογικά. Μέσα σε περίοδο 33 χρόνων (από τη θέσπισή του με νόμο), το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατάφερε να συγκαταλέγεται σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις κύρους (ανάμεσα στα κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια σύμφωνα με τη λίστα της Σαγκάης – ARWU, στα καλύτερα 401-500 σύμφωνα με τους Times Higher Education World University Ranking και στα 473 καλύτερα διεθνώς σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη Quacquarelli Symonds (QS)).

Πρόκειται για λίστες που μας δείχνουν που βρισκόμαστε σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια διεθνώς.

Προσελκύσαμε δανειοδότηση με τη στήριξη της Πολιτείας από αξιόπιστους τραπεζικούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης, επειδή ακριβώς πείστηκαν για την αξιοπιστία του Πανεπιστημίου μας, τις τεράστιες δυνατότητες και την προοπτική του, που οφείλεται στο ζήλο του συνόλου του προσωπικού της κοινότητας (ακαδημαϊκούς, ερευνητές/τριες, διοικητικούς).

Στο Πανεπιστήμιό μας διεξάγεται έρευνα αιχμής, θεωρούμαστε ιδιαίτερα ενεργοί στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας, δίκτυα και εταίροι επιδιώκουν τη συνεργασία με μέλη του προσωπικού μας, επειδή πιστεύουν στη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά τους.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, οι απόφοιτες και οι απόφοιτοί μας είναι επίσης οι πρεσβευτές/τριές μας, μέσα από την αφοσίωση στις σπουδές τους, στις επιτυχίες τους και την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας.

Αφήνουμε λοιπόν το έργο μας να μιλήσει για εμάς. Προσπαθούμε επίσης να αναδεικνύουμε αυτό το έργο για να κατανοήσει η κοινωνία την τεράστια θετική επιρροή του πανεπιστημίου σε όλα τα επίπεδα.

Βεβαιώνω όλους τους εταίρους μας ότι η αυτό-βελτίωση είναι μία συνεχής διαδικασία για τον οργανισμό. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμπληρώνοντας τα 33 χρόνια ζωής του αλλάζει, νέο «αίμα» εισέρχεται στον οργανισμό, έχοντας να προσφέρει νέες εμπειρίες. Η αλλαγή και η αναβάθμιση άλλωστε σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι τρόπος ζωής με τις νέες γενιές φοιτητριών/των να διαδέχεται η μια την άλλη.