You are here

Θ. Θεοδοσίου, CL8: Προώθηση κέντρων δεδομένων για προσέλκυση επενδύσεων

15/01/2022 06:00

Εάν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, high-tech firms στην Κύπρο και να γίνουμε κέντρο υπηρεσιών τεχνολογίας, «θα πρέπει να προωθήσουμε και τα τοπικά datacenters και cloud providers, για να μπορούμε να υποστηρίξουμε και να προσελκύσουμε και εμείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας», αναφέρει ο Business Development Manager της Cloudlayer8 (CL8), Θεοδόσης Θεοδοσίου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, σημειώνει ότι «έχουμε το ακριβότερο ίντερνετ και το ακριβότερο κόστος ηλεκτρισμού σε σύγκριση με ανταγωνιστικές χώρες. Επίσης υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού».

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι τα Datacenters και οι πάροχοι υπηρεσιών cloud είναι στρατηγικοί παράγοντες στο ψηφιακό μετασχηματισμό, γιατί συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του τομέα στην Κύπρο, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποδοτικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου, η τεχνολογία είναι ευκαιρία και ταυτόχρονα απειλή, «γιατί αν δεν εκμοντερνιστούμε άμεσα, ο ανταγωνισμός θα το κάνει και μπορεί άμεσα να επηρεάσει αρνητικά την επιχείρηση σας», υπογραμμίζει.

Ο κ. Θεοδοσίου επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον εταιρειών για datacenter είναι αρκετά μεγάλο και προέρχεται από εξελιγμένες εταιρείες, «από αυτές που βλέπουν την τεχνολογία σαν ευκαιρία και όχι σαν ένα αναπόφευκτο κόστος».  

Η τεχνολογία είναι ένα επιχειρηματικό εργαλείο που καθορίζει την επιτυχία και την επιβίωση μιας επιχείρησης.

Η συνέντευξη

Ερ.: Η εταιρεία σας είναι το πρώτο ανεξάρτητο, κέντρο δεδομένων στην Κύπρο. Ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρετε;

Απ.: Η CL8 προσφέρει υπηρεσίες στον τομέα του datacenter και cloud computing.

Ερ.: Τι είναι το datacenter και το cloud computing;

Απ.: Το datacenter είναι η επιλογή που έχουν οι επιχειρήσεις σήμερα να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό τους μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενός DataCenter. Είναι ιδανικό για τις επιχειρήσεις που χρειάζονται πλήρη έλεγχο του εξοπλισμού τους.

Λύνει τους περιορισμούς των δικών τους κέντρων δεδομένων, απαλλάσσοντας τους από την οικοδόμηση ενός καινούργιου κέντρου δεδομένων.

Πρόσβαση σε πολύ πιο γρήγορο internet με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Οι εγκαταστάσεις Colocation είναι πιο αξιόπιστες λόγω της μεγαλύτερης προστασίας από διακοπές ρεύματος.

Αυξημένο επίπεδο φυσικής ασφάλειας λόγω των αυστηρότερων διαδικασιών και τεχνολογιών π.χ. συστήματα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης (CCTV) και συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Το Cloud computing αποτελείται από Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) και Software-as-a-Services (SaaS) public cloud και από τοπικούς παρόχους cloud όπως η CL8.  Συνεπώς ο πελάτης έχει τη δυνατότατά να αγοράσει συστήματα πληροφορικής “on-demand” άμεσα και να χρεώνεται βάση της κατανάλωσης, κάτι παρόμοιο με τον ηλεκτρισμό όπου πληρώνουμε ότι καταναλώνουμε στο τέλος του μήνα.

Οι τρέχουσες αρχιτεκτονικές πληροφορικής περιλαμβάνουν κέντρα δεδομένων, πολλαπλά clouds και on-premises υποδομές. Οι χρήστες ταξιδεύουν, έχουν πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο από πολλές συσκευές και τοποθεσίες. Υπάρχουν εξωτερικοί χρήστες, πελάτες και συνεργάτες.

Η CL8 προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας των επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και κλάδων, τόσο στην τοπική όσο και στη διεθνή αγορά, σε όλες τις ποιο πάνω κατηγορίες.

Ερ.: Ποια είναι τα χειροπιαστά οφέλη για τις επιχειρήσεις από τη συμμετοχή;

Απ.: Ζούμε στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Ο κλάδος μας μετασχηματίζεται και το τμήμα τεχνολογίας δεν αποτελεί πλέον ένα κέντρο κόστους. Είναι πολύ πιο κοντά στην επιχείρηση και για κάποιους αποτελεί το αντικείμενο της ίδιας τους της επιχείρησης. Η εξέλιξη με την πάροδο των χρόνων μετασχημάτισε την τεχνολογία πληροφορικής από πυροσβέστη, σε πρόνοια και μετά σε αυτοματοποίηση. Σήμερα η τεχνολογία είναι ένα επιχειρηματικό εργαλείο που καθορίζει την επιτυχία και την επιβίωση μιας επιχείρησης.

Η Uber και η Airbnb μετασχημάτισαν το επιχειρηματικό μοντέλο μιας υπάρχουσας ανάγκης των πελατών και αντιπροσωπεύουν μια νέα μορφή επιχειρηματικού προτύπου. Η επιχείρηση ταξί και διαμονής υπάρχουν στην αγορά για χρόνια. Η καινοτομία τους ήταν ότι ανακάλυψαν και υλοποίησαν ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο με τη χρήση της τεχνολογίας και κατάφεραν να λύσουν προβλήματα και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Το Datacenter και το Cloud

Οι επιχειρήσεις έχουν σήμερα την επιλογή να ενοικιάζουν εξοπλισμό και χώρο σε ένα σύγχρονο Datacenter.

Οι επιχειρήσεις καταργούν τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και μετακινούνται σε ιδιωτικά DataCenter και στους παρόχους υπηρεσιών Cloud.

Ερ.: Γιατί Το κάνουν αυτό?

Απ.: Δεν μπορούν να επεκταθούν μέσα στις δικές τους εγκαταστάσεις.

Δεν έχουν τα συστήματα ψύξης, την υποδομή ηλεκτρισμού ή το Internet Bandwidth για να αναπτύξουν ένα εσωτερικό DataCenter, που να τρέχει στου ρυθμούς της επιχείρησης τους.

Μερικοί δεν θέλουν να πάρουν ρίσκα. Ακόμη και σήμερα, πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα πλάνο Disater Recovery (DR).

Ερ.: Πόσο γρήγορα και πόσο καλά μπορείτε να ανακάμψετε μετά από μια καταστροφή;

Απ.: Είναι μια δύσκολη ερώτηση για τις επιχειρήσεις.

Με γνώμονα όλες αυτές τις επιπλοκές, οι επιχειρήσεις πρέπει να μεταφέρουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες (CAPEX) στις λειτουργικές δαπάνες (OPEX), έτσι ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν λιγότερο στον εξοπλισμό και περισσότερο στους στρατηγικούς επιχειρηματικούς τους στόχους. Τα οφέλη του Cloud είναι πολύ σημαντικά και απαραίτητα: Η χρήση της τελευταίας τεχνολογίας, τα οικονομικά οφέλη, η επεκτασιμότητα, η εποχικότητα, η τεχνολογία “as-a-service”, ο χρόνος παράδοσης εξοπλισμού και τα μειωμένα κόστη λειτουργίας.

Ερ.: Υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για συμμετοχή;

Απ.: Κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων, ναι και είναι μεγάλο!  Η CL8 έχει πελάτες από 72 χώρες, σχεδόν από όλες τις βιομηχανίες, από τράπεζες, Forex, shipping, ελεγκτικά γραφεία, δικηγόρους, εργοστάσια, καταστήματα, μέχρι ακόμα και internet providers και cloud providers από το εξωτερικό.  Υπάρχει επίσης και δίκτυο συνεργατών, εταιρείες πληροφορικής φιλοξενούν σε εμάς δικούς τους πελάτες, π.χ. ERP, Accounting Point of Sale (POS) εφαρμογές.  Η CL8 προσφέρει επίσης τοπική παρουσία σε πελάτες από το εξωτερικό οι οποίοι θέλουν να έχουν παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εκμεταλλεύονται τα προτερήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομικό σύστημα, φορολογία, ασφάλεια και φυσικά το μεσογειακό κλίμα και τρόπο ζωής.

Ερ.: Ποιες εταιρείες δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον;

Απ.: Το περισσότερο ενδιαφέρον έρχεται από πιο εξελιγμένες εταιρείες, από αυτές που βλέπουν την τεχνολογία σαν ευκαιρία και όχι σαν ένα αναπόφευκτο κόστος.  Είναι οι εταιρείες που καταλαβαίνουν το «return on investment» στην τεχνολογία και αυτοί που θέλουν και μπορούν να υλοποιήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι οι εταιρίες που αντλούν δεδομένα από την αγορά διαμέσου της τεχνολογίας και των social media και μετασχηματίζουν τα προϊόντα, τις διαδικασίες και τον τρόπο που προσεγγίζουν τους πελάτες, βάση αυτών των δεδομένων.

Πιστεύω ότι η τεχνολογία είναι ευκαιρία και ταυτόχρονα απειλή, γιατί αν δεν εκμοντερνιστούμε άμεσα, ο ανταγωνισμός θα το κάνει και μπορεί άμεσα να επηρεάσει αρνητικά την επιχείρηση.

Ερ.: Ποια είναι τα πλάνα σας για το επόμενο διάστημα;

Απ.: Τα πλάνα μας είναι να εμπλουτίσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας με καινοτόμες λύσεις στον τομέα της ασφάλειας, network modernization, cloud και datacenter services.  Στόχος μας είναι να προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία στους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε να γίνουν ποιο ανταγωνιστικοί και επίσης να προσελκύσουμε εταιρείες από το εξωτερικό.

Ερ.: Έχετε συνεργασία με την κυβέρνηση για κάποιες υπηρεσίες;

Απ.: Ναι, φιλοξενούμε κυβερνητικές υπηρεσίες.  Η μεγαλύτερη πρόκληση με τις κυβερνητικές υπηρεσίες είναι ότι οι προσφορές επιλέγουν πάντα τον πιο φτηνό προσφοροδότη και δυστυχώς η φτηνότερη λύση είναι και η ακριβότερη.  Υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το αρχικό κόστος αγοράς είναι μια μικρή αναλογία του ολικού κόστους ζωής μιας λύσης πληροφορικής.  Αν υπολογίσουμε το κόστος συντήρησης, αμεσότητα και ικανότητα πρόληψης και επίλυσης τεχνικών προβλημάτων, τότε θα δούμε ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι ποιοτικές επιλογές είναι πολύ πιο οικονομικές και λιγότερο επίπονες.

Ερ.: Πώς κρίνετε το ρυθμό του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας;

Απ.: Υπάρχουν πάρα πολλοί δείκτες οι οποίοι δείχνουν ότι είμαστε πίσω.  Σίγουρα δεν είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Επίσης το εκπαιδευτικό μας σύστημα κατά τη γνώμη μου πρέπει να μετασχηματιστεί για να μπορεί να «παραδώσει» στην κοινωνία τους μελλοντικούς επιστήμονες πληροφορικής, κάτι που χρειαζόμαστε πάρα πολύ και έχουμε μεγάλη έλλειψη στην Κύπρο.

Τα καλά νέα είναι οι πρωτοβουλίες και τα έργα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής τα οποία αυτοματοποιούν πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, βελτιώνουν την εξυπηρέτηση του πολίτη και προωθούν μεταρρυθμίσεις.  Είναι ένα έργο δύσκολο έχοντας υπόψη τις κυβερνητικές διαδικασίες, τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και τους αργούς ρυθμούς των κυβερνητικών τμημάτων.

Ερ.: Υπάρχει κάτι που ενδεχομένως να πρέπει να δώσει προτεραιότητα η κυβέρνηση;

Απ.: Ναι, αν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, high-tech firms στην Κύπρο και να γίνουμε κέντρο υπηρεσιών τεχνολογίας, θα πρέπει να προωθήσουμε και τα τοπικά datacenters και cloud providers, για να μπορούμε να υποστηρίξουμε και να προσελκύσουμε και εμείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.  Έχουμε το ακριβότερο ίντερνετ και το ακριβότερο κόστος ηλεκτρισμού σε σύγκριση με ανταγωνιστικές χώρες. Επίσης υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού.

Τα Datacenters και οι πάροχοι υπηρεσιών cloud, είναι στρατηγικοί παράγοντες στον ψηφιακό μετασχηματισμό, γιατί συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του τομέα στην Κύπρο, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποδοτικά.  Τα Datacenters και οι πάροχοι υπηρεσιών cloud δίνουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις τελευταίες τεχνολογίες αιχμής με ένα τρόπο πιο αποτελεσματικό και πιο ασφαλισμένο.

Της Γεωργίας Χαννή