You are here

Β. Σταματάρης: Τεράστιες οι ζημιές ταξιδιωτικών πρακτόρων

13/03/2021 06:00

Οι ζημιές από την πανδημία του κορωνοϊού είναι τεράστιες για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες με τις αντοχές του κλάδου να κοντεύουν να εξαντληθούν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Βασίλης Σταματάρης, σε συνέντευξη του στη StockWatch επισημαίνει ότι οι δυσκολίες για τον κλάδο είναι τεράστιες καθώς για ένα χρόνο καταγράφονται μηδενικές πωλήσεις.

Επισημαίνει ότι αξιολογούνται οι καταβολές από το υπουργείο Οικονομικών για να διαφανεί εν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη ο κλάδος.

Για το ενδιαφέρον των κυπρίων για ταξίδια, σημειώνει ότι θα στραφεί σε χώρες που είναι ασφαλείς ενώ το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι μεγάλο. Προς το παρόν όμως κρατήσεις δεν γίνονται.

Ερ.: Πώς επηρεάστηκε ο τομέας των ταξιδιών από την πανδημία;

Απ.: Η διάσταση των ταξιδιών γενικά και όχι μόνο των ταξιδιών αναψυχής έχουν επηρεαστεί κυρίως από τους περιορισμούς μεταξύ των χωρών και την ανομοιομορφία που υπήρχε στις κατηγοριοποιήσεις των χωρών. Από την αρχή της πανδημίας, είχαμε ένα αλαλούμ ανοίγματος κλεισίματος και περιορισμών από όλες τις κυβερνήσεις, δεν πήραμε καθαρή απόφαση από την αρχή για κλείσιμο των αεροδρομίων.

Η δυστοκία που παρατηρήθηκε είναι ότι ενώ μπορούσαν να ξεκινούσαν κάποια δρομολόγια, στη συνέχεια δεν υπήρχε ομοιομορφία στην ταξινόμηση χωρών σε όλη την Ευρώπη με βάση τα κριτήρια. Υπήρχαν χώρες που απαγόρευσαν τα ταξίδια με βάση ταξιδιωτική οδηγία σε αντίθεση με την Κύπρο και άλλες χώρες που προχώρησαν απλά σε σύσταση.

Οι αεροπορικές εταιρείς είχαν επηρεαστεί ακυρώνοντας δρομολόγια ενώ είχαν ξεκινήσει με ελκυστικό σχέδιο ανάκαμψης. Ο κόσμος φοβήθηκε, δεν υπήρχαν και πολλά δρομολόγια μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Παραμένουν μέχρι και σήμερα ψηλά κρούσματα σε χώρες με ταξιδιωτικές οδηγίες. Βαίνουμε σε νέα τάξη πραγμάτων. Από 1η Μαρτίου ανοίξαμε τα αεροδρόμια με διπλασιασμό των δρομολογίων και από 1η Απριλίου με τη διμερή συμφωνία με το Ισραήλ και από 1ηΜαΐου με τη Βρετανία, δείχνουμε την ετοιμότητα ενώ δημιουργούμε και σταθερότητα όσον αφορά τους προγραμματισμούς των αεροπορικών εταιρειών και τις κατηγοριοποιήσεις των χωρών.

Ερ.: Υπάρχουν γραφεία που αναμένεται να κλείσουν;

Απ.: Δεν θέλουμε να έχουμε κακές σκέψεις αλλά πιστεύω ότι η δυσκολία είναι τεράστια γιατί μιλάμε για ένα χρόνο με μηδενικές πωλήσεις. Τα γραφεία μας βρίσκονται μερικώς σε εργασία όχι για να προχωρήσουν σε πωλήσεις αλλά για να διευθετήσουν ακυρώσεις, αλλαγές ημερομηνιών, εισιτήρια που λήγουν κλπ.

Ερ.: Πόσες υπολογίζετε είναι οι ζημιές για τον κλάδο σας τον τελευταίο χρόνο;

Απ.: Είναι τεράστια η ζημιά. Έχουν γίνει προσπάθειες από το υπουργείο Οικονομικών, γίνονται καταβολές σε αρκετές επιχειρήσεις με πρωτοβουλία του Υπουργείου για ενίσχυση των επιχειρήσεων. Αναμένουμε να δούμε κατά πόσο οι ενισχύσεις είναι ικανοποιητικές ή θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη. Στον εξερχόμενο τουρισμό, είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα.

Ερ.: Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του κλάδου;

Απ.: Οι αντοχές κοντεύουν να εξαντληθούν. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των καταβολών από το υπουργείο Οικονομιών για να δούμε που βρισκόμαστε για να αξιολογήσουμε και να προβούμε σε δέουσες ενέργειες για στήριξη των μελών.

Περιορισμένα τα ταξίδια

Ερ.: Οι Κύπριοι δεν ταξιδεύουν πλέον στο εξωτερικό;

Απ.: Υπάρχουν πολύ περιορισμένα ταξίδια, μετρημένα στην παλάμη των χεριών. Πρέπει να είναι απόλυτη ανάγκη, είτε εθνικότητες που εργάζονται στην Κύπρο και θα επιστρέψουν στη χώρα ή το αντίστροφο, είναι ελάχιστες οι διακινήσεις των κυπρίων.

Ερ.: Υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα;

Απ.: Με την κατηγοριοποίηση, δυστυχώς η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε πάρα πολλά ψηλά κρούσματα και πρέπει να ξεπεραστεί. Προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός, αυτό που θα μας φέρει να ζούμε με ασφάλεια και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ερ.: Δηλαδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον;

Απ.: Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ο κόσμος ρωτά εάν θα υπάρχουν πακέτα για νησιά. Γίνονται σποραδικές κινήσεις σε ατομικό επίπεδο, ετοιμάζονται προγράμματα για την Ελλάδα. Προετοιμαζόμαστε και θα κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί φέτος η έκθεση ταξίδι.

Ερ.: Πότε βλέπετε να επανέρχεται η ανάκαμψη του κλάδου;

Απ.: Θα ξεκινήσει με την περίοδο του καλοκαιρού η ανάκαμψη και μέχρι τότε ελπίζουμε να έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί.

Μακριά οι παλιές καλές εποχές

Ερ.: Για ποιες χώρες υπάρχει ενδιαφέρον για ταξίδια από τους κυπρίους;

Απ.: Το βλέμμα των κυπρίων θα στραφεί σε ευρωπαϊκές χώρες και σε χώρες που είναι ασφαλείς. Η ανάκαμψη δεν θα μας φέρει σε παλιές καλές εποχές αλλά θα υπάρξει σταδιακή επιστροφή στους αριθμούς.

Ερ.: Οι τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων αναμένεται να μειωθούν φέτος λόγω της κατάστασης που επικρατεί;

Απ.: Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια των διοργανωτών να δημιουργήσουν τέτοια πακέτα που να είναι ελκυστικά σε τιμές. Πάντα η προτεραιότητα των διοργανωτών είναι να υπάρχουν λογικές τιμές. Είμαστε σε χαμηλό επίπεδο σε αριθμό αεροπορικών εταιρειών και όσο αυξάνεται ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών τόσο πιο καλές θα είναι οι τιμές.

Μέσα από όλη αυτήν την πανδημία θα ήθελα να κάνω έκκληση στον κόσμο να εμπιστευτεί τα γραφεία που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους για να στηρίξουν τους ταξιδιώτες στις ακυρώσεις και όλο το αλαλούμ. Ο ρόλος μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός να στηρίξουμε με ασφάλεια τους ταξιδιώτες. Η επιστροφή πίσω στα ταξιδιωτικά γραφεία είναι επιβεβλημένη.

Τα ταξίδια που αναβλήθηκαν

Ερ.: Τι γίνεται με τα ταξίδια των κυπρίων που αναβλήθηκαν; Πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις;

Απ.: Υπάρχουν διατάξεις με νομοθεσίες που έχουν περάσει από τη Βουλή και την ΕΕ, οι ταξιδιώτες που ήταν με τα γραφεία μας έχουν εξυπηρετηθεί, ένας πολύ μεγάλος αριθμός έχει προβεί σε ακυρώσεις με επιστροφή χρημάτων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δοθεί vouchers. Υπάρχουν εισιτήρια που έχουν επιστραφεί, και άλλα που είναι ανοιχτά για διάρκεια ενός χρόνου. Θα δούμε εάν οι αεροπορικές εταιρείες θα επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των εισιτηρίων ή θα δώσουν λεφτά.

Της Γεωργίας Χαννή