You are here

Βασιλικό: Αύξηση παραγωγής υπό μελέτη

25/06/2004 09:07

· Η ακύρωση συμβολαίων εξαγωγής πλήττει την αξιοπιστία της επιχείρησης

· Η ζήτηση για τσιμέντο στην Κύπρο αυξήθηκε σε 3 χρόνια κατά 40%


Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης της δυνατότητας παραγωγής της από 1,3 εκ. τόνους σε 1,7 εκ. τόνους ετησίως, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να εξυπηρετεί την κυπριακή αγορά, αλλά και για να ανταποκριθεί και στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τσιμέντο παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις αυτές, ανήκουν στους Γιώργο Σιδέρη, Γενικό Διευθυντή της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού και Γιώργο Σάββα, Διευθυντή Πωλήσεων της εταιρείας. Η StockWatch είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους στα πλαίσια συνέντευξης.

Παρ’ όλα ταύτα, οι πρόσφατες διαμαρτυρίες ορισμένων πελατών της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού για έλλειψη τσιμέντου ήταν αδικαιολόγητες. Ένα τεχνικό πρόβλημα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής για μερικές μόνο μέρες, τη στιγμή που εταιρεία προβαίνει σε ακύρωση συμβολαίων εξαγωγής, πράξη που στην ουσία πλήττει την αξιοπιστία της εταιρείας διεθνώς, για να ικανοποιήσει την εγχώρια αγορά, η ζήτηση στην οποία σημείωσε αύξηση 40% τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα η κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιμέντου στην Κύπρο να είναι, ίσως, η ψηλότερη στον κόσμο.

Το κατά πόσον όμως, η ζήτηση στην Κύπρο θα συνεχίσει να παραμένει στα σημερινά επίπεδα, ή θα αυξηθεί περαιτέρω θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα υλοποιηθούν τα έργα υποδομής με τη μέθοδο ΒΟΤ. Παράλληλα, η Τσιμεντοποιία Βασιλικού επιθυμεί και να εξυπηρετήσει την αγορά στο βόρειο μέρος της νήσου. Ήδη, τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά τσιμέντου από τη βιομηχανία, αλλά τα προβλήματα που σχετίζονται με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα οδοφράγματα, επιδρούν κάθε άλλο παρά υποβοηθητικά.

Του Στέλιου Ορφανίδη

Ερ.: Κύριοι, γιατί ακούγονται διαμαρτυρίες για έλλειψη τσιμέντου;

Γιώργος Σάββα:
Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού είναι μια βιομηχανική μονάδα που παράγει 1,3 εκατομμύρια τόνους τσιμέντο ετησίως. Η παραγωγή δεν είναι δυνατό να αποθηκευθεί και πρέπει να προγραμματίζουμε έγκαιρα για τη διάθεσή του.

Γιώργος Σιδέρης: ...Σημειώστε ότι δημιουργούνται περιβαλλοντικά προβλήματα όταν αφήνεις το κλίνκερ εκτεθειμένο...

Σάββα: Για να είμαστε σε θέση ως επιχείρηση να προγραμματίζουμε την παραγωγή μας, επιδιώκουμε να κλείνουμε συμφωνίες για εξαγωγές ώστε να διασφαλίσουμε την πώληση όλης της παραγωγής. Συνήθως αρχίζουμε διαπραγματεύσεις κάθε Σεπτέμβριο και μέχρι το Νοέμβριο κάθε χρόνου υπογράφουμε τα συμβόλαια εξαγωγών για την επόμενη χρονιά. Για το σκοπό αυτό, κάνουμε μια πρόβλεψη για την τοπική κατανάλωση, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως τις πολεοδομικές άδειες, έργα υποδομής και συζητώντας με τους πελάτες μας. Παραδοσιακά, εξάγαμε 0,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως, καθώς όμως η ζήτηση στην Κύπρο αυξάνεται συνεχώς, οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά για να καλύψουν την επιτόπια ζήτηση. Στους πελάτες μας στην Κύπρο, έχουμε προσφέρει τη σύναψη συμβολαίων, ούτως ώστε να γίνεται καλύτερα ο προγραμματισμός της παραγωγής, αλλά οι πελάτες μας συνήθως το αποφεύγουν και προτιμούν να επιλέγουν αυτοί το πότε θα προμηθευτούν πόση ποσότητα τσιμέντου, χωρίς να επιτρέπουν τον προγραμματισμό εκ των προτέρων. Η κατανάλωση τσιμέντου αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Για την τρέχουσα χρονιά αυξήθηκε κατά 20% και έφθασε σε σημείο παγκοσμίου ρεκόρ κατά κεφαλήν κατανάλωσης τσιμέντου φθάνοντας τους δύο τόνους, ενώ στην Ευρώπη η κατανάλωση είναι πολύ πιο χαμηλή, κάτω από οκτακόσια κιλά κατά κεφαλήν. Παρόλα αυτά, καθώς και τις δεσμεύσεις με συμβόλαια έναντι των πελατών μας στο εξωτερικό, να παραδίδουμε συγκεκριμένες ποσότητες σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ικανοποιήσαμε επιτυχώς την τοπική ζήτηση, ακυρώνοντας συμβόλαια με πελάτες στο εξωτερικό. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να καλύπτουμε πλήρως τη ζήτηση της αγοράς, όμως την περασμένη εβδομάδα (σ.σ. προπερασμένη εβδομάδα), είχαμε ένα τεχνικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε ένα τμήμα του εργοστασίου, αλλά δεν διακόπηκαν οι πωλήσεις. Ενώ κανονικά πωλούμε πέντε χιλιάδες τόνους ημερησίως, λόγω της βλάβης αναγκαστήκαμε να πωλήσουμε μόνον τρεις χιλιάδες τόνους την Παρασκευή, δυόμισι χιλιάδες το Σάββατο, ενώ την επόμενη εργάσιμη Δευτέρα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 7 χιλιάδες τόνους.

Σιδέρης: Πρέπει να προσθέσω ότι οι πελάτες μας δεν διαθέτουν δικούς τους επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να διατηρούν αποθέματα τσιμέντου για περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν την παραγωγή. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχουν λόγοι για τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει. Τους καλέσαμε να έρθουν και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, το κατά πόσον υπάρχει πρόβλημα επάρκειας της παραγωγής.

Ερ.: Έχετε σκοπό να μειώσετε τις εξαγωγές σας για κάλυψη της ζήτησης;

Σιδέρης:
Έχουμε ζητήσει βοήθεια από το κράτος για να μας παραχωρηθεί ένα letter of comfort, για να εξηγήσουμε στους πελάτες μας στο εξωτερικό ότι πρέπει να ικανοποιήσουμε την εσωτερική αγορά. Όμως η παραχώρησή του, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι έχουμε εξασφαλίσει συγχωροχάρτι για να ακυρώνουμε συμβόλαια για εξαγωγές. Μας ανησυχεί το πλήγμα που δέχεται με κάθε ακύρωση συμβολαίου η αξιοπιστία μας. Η αγορά στην περιοχή της Μεσογείου στην οποία είμαστε δραστηριοποιημένοι είναι μικρή, και η απώλεια αξιοπιστίας συνεπάγεται κάποιο κόστος. Σε αυτό προστίθεται ότι η στρατηγική απόφαση που έχει λάβει η Τσιμεντοποιία Βασιλικού να είναι εξαγωγική βιομηχανία, δεν έχει εν τω μεταξύ αναθεωρηθεί. Πριν τρία χρόνια, είχαμε μια απότομη αύξηση της ζήτησης κατά 10%. Εμείς αποφασίσαμε να επενδύσουμε £6 εκατομμύρια για την αγορά ενός πρόσθετου μύλου, ώστε η παραγωγή μας να ανέλθει από 1,1 εκατομμύρια τόνους σε 1,3 εκατομμύρια το χρόνο, με αποτέλεσμα η συνολική παραγωγή στην Κύπρο να ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι για την ακύρωση ενός συμβολαίου, δεσμευόμαστε έναντι του πελάτη μας να του εξασφαλίσουμε εναλλακτική πηγή προμήθειας τσιμέντου. Σε πρόσφατη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε παραπέμψει πελάτη μας σε γειτονική χώρα, όμως ο πελάτης μας αρνήθηκε να προμηθευτεί από την εν’ λόγω χώρα για θέματα ποιότητας. Οι Κύπριοι καταναλωτές και η Κυβέρνηση πρέπει να προσέξουν το θέμα ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και τις συνέπειες από τη χρήση μη αναγνωρισμένης ποιότητας τσιμέντου, που ίσως κάποιοι έμποροι να εισαγάγουν έχοντας σαν μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή. Το κόστος του τσιμέντου δεν ξεπερνά το 3,5% - 4% του συνολικού κόστους της οικοδομής, άρα μια μικρή εξοικονόμηση ίσως αποβεί μοιραία στην ίδια την οικοδομή.

Ερ.: Θέλετε να εξυπηρετείτε και την αγορά των κατεχομένων;

Σιδέρης:
Στα κατεχόμενα λειτουργεί μια μονάδα που αλέθει κλίνκερ, το ΒΕΜ που βρίσκεται στο Μπογάζι της Αμμοχώστου, η παραγωγή του οποίου ανέρχεται σε 150 χιλιάδες τόνους το χρόνο, ενώ η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 400 χιλιάδες τόνους στα κατεχόμενα με αυξητικούς ρυθμούς. Μετά την εξαγορά του ΒΕΜ από την ελβετική Holsim, η οποία φαίνεται είχε σκοπό να διοχετεύει σε αυτό την πλεονάζουσα παραγωγή κλίνκερ του εργοστασίου της στο Λίβανο, τα τσιμεντοποιία του Λιβάνου βρήκαν εναλλακτικές αγορές και διοχετεύουν τώρα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στο Ιράκ, και το ΒΕΜ εισάγει από την Τουρκία.

Η τροφοδοσία των κατεχομένων με τσιμέντο από τη βιομηχανία μας είναι κατά κάποιον τρόπο μια περίεργη κατάσταση, διότι παρόλο που εκφράστηκε η πρόθεση ελεύθερου εμπορίου, υπάρχουν αρκετά προβλήματα όσον αφορά διαδικασίες και φορολογίες. Για το σκοπό αυτό θα αποταθούμε γραπτώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διευκόλυνση των συναλλαγών.

Ζήτηση από Τουρκοκύπριους

Ερ.: Υπάρχει όμως ενδιαφέρον εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων;

Σάββα:
Οι τιμές εκεί είναι ψηλότερες απ’ ό,τι στις ελεύθερες περιοχές, ενώ μας έχουν επισκεφθεί τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες που έδειξαν ενδιαφέρον για αγορά τσιμέντου από εμάς.

Σιδέρης: Μην ξεχνάτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει βοήθεια €300 εκατομμυρίων. Ένα μέρος του ποσού αυτού θα μπορούσε με τις πωλήσεις τσιμέντου να διοχετευθεί και στις ελεύθερες περιοχές. Όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα προβλήματα για να επιλυθούν. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ειδικές δίοδοι για τη διακίνηση εμπορευμάτων. Ακόμα και χωρίς ουρές αναμονής, στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου η διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών διαρκεί μέχρι και μισή ώρα. Φανταστείτε λοιπόν, τι διαδικασίες θα απαιτούνται, όταν ένας τουρκοκύπριος πελάτης μας θέλει να έρθει εδώ με το φορτηγό του και να επιστρέψει μετά στα κατεχόμενα. Οι ίδιοι πάντως, δημιουργούν με τη δική τους γραφειοκρατία άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη φορολογία, θεωρώντας ότι τα εμπορεύματα που αγοράζουν από τις ελεύθερες περιοχές είναι εισαγόμενα κλπ.

Ανταγωνιστικοί λόγω ποιότητας

Ερ.: Είστε σε θέση μετά την απελευθέρωση της αγοράς να αντέξετε στον ανταγωνισμό;

Σάββα:
Όταν είμαστε σε θέση να ανταγωνιζόμαστε με την ποιότητα των προϊόντων μας άλλες εταιρείες εξάγοντας στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στη Βρετανία και στην Αμερική, πώς να μην μπορούμε εντός της Κύπρου; Αυτή τη στιγμή υπάρχει πεποίθηση ότι η ζήτηση για τσιμέντο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στην περιοχή της Μεσογείου τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της επιτάχυνσης της ανοικοδόμησης του Ιράκ, της ανάπτυξης στην Τουρκία, τη Λιβύη καθώς και άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην τιμή του τσιμέντου.

Παράλληλα, εδώ και χρόνια, το τσιμέντο που παράγουμε φέρει το σήμα CE και έχουμε εξασφαλίσει το πρότυπο ISO 9002. Γίνονται τακτικά έλεγχοι του προϊόντος, όπως και της διαδικασίας παραγωγής από ξένους ανεξάρτητους οίκους που επιβεβαιώνουν την υψηλή ποιότητα του.

Ερ.: Αναμένετε ότι η ζήτηση στην κυπριακή αγορά θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα στο μέλλον;

Σιδέρης:
Όπως δείχνουν τα πράγματα, εκτιμώ ότι η ζήτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα στην Κύπρο μέχρι του χρόνου, φυσικά η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα και η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσουν αρνητικά...

Σάββα: ...Σήμερα είναι η ζήτηση είναι κατά 40% ψηλότερη από ότι ήταν πριν τρία χρόνια...

Σιδέρης: Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα υλοποιηθούν ορισμένα έργα υποδομής με το ΒΟΤ, όπως τα αεροδρόμια, οι μαρίνες, δρόμοι κλπ, όπως και από το κατά πόσον θα υπάρξει λύση του Κυπριακού. Εμείς πάντως, αυτή τη στιγμή διεξάγουμε μια μελέτη σκοπιμότητας της επέκτασης της δυνατότητας παραγωγής κατά 30%, από 1,3 εκατομμύρια τόνους σε 1,7 εκατομμύρια τόνους. Το ύψος της επένδυσης έχει υπολογιστεί σε περίπου £50 εκατομμύρια και θα έχει ως αποτέλεσμα και τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής. Η απόφαση ωστόσο, αναμένουμε ότι θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Πάντως διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, που αφορούν την επιστροφή της μέσης κατά κεφαλήν κατανάλωσης τσιμέντου στην Κύπρο που είναι μια από τις ψηλότερες στο κόσμο, στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Όμως η Κύπρος παραμένει μια αραιοκατοικημένη χώρα, γεγονός, που δεν αποκλείει ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα συνεχίζεται και στο μέλλον. Έχουμε όμως και κάποια αρνητικά παραδείγματα που εξετάζουμε, όπως αυτό του Λιβάνου, όπου οι τρεις μονάδες παραγωγής τσιμέντου της χώρας διπλασίασαν τη δυνατότητα παραγωγής τους, όμως, η ζήτηση για τσιμέντο δεν αυξήθηκε όπως αρχικά αναμενόταν για την ανοικοδόμηση της Βηρυτού και υπήρξε πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος.

Παραγωγή ενέργειας

Ερ.: Έχετε σκοπό να επεκταθείτε και στην παραγωγή ηλεκτρισμού;

Σάββα:
Έχουμε κατασκευάσει μια μονάδα ηλεκτρικού ρεύματος με την οποία καλύπτουμε ένα μέρος των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια που ανέρχεται σε περίπου 25%. Με τον τρόπο αυτό αναμένουμε να μειώσουμε περαιτέρω το κόστος ηλεκτρισμού που το 2003 είχε ανέλθει σε £5,6 εκατομμύρια σε σύγκριση με £4,7 εκατομμύρια το 2002, εξοικονομώντας περίπου £450.000 ετησίως. Προς το παρόν έχει δοθεί περισσότερη προτεραιότητα προς τη στρατηγική ανάπτυξη της βιομηχανίας μας, η οποία θεωρείται και πιο σημαντική. Αναμένουμε ότι η δική μας ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς και ο ανταγωνισμός που θα προκύψει σύντομα, θα ωθήσουν προς τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία μας.

Σιδέρης: Μετά την ένταξη στην ΕΕ είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε και άλλα υλικά – εναλλακτικές πηγές ενέργειας - ως καύσιμη ύλη που μειώνουν το ενεργειακό κόστος.

Ερ.: Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού;

Σάββα:
Η έρευνά της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού είναι, όπως γνωρίζετε, αυτεπάγγελτη και έχει σκοπό να διακριβώσει κατά πόσο υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ των ανταγωνιστών για την αύξηση της τιμής τσιμέντου, ή κατά πόσο η αύξηση ήταν αδικαιολόγητη. Λειτουργοί της Επιτροπής πραγματοποίησαν πρόσφατα επισκέψεις στο εργοστάσιό μας και απαντήσαμε σε ερωτήματά τους. Αναμένουμε επίσης ότι θα έχουν επαφές και με πελάτες μας για να συμπληρωθεί η έρευνα και να εκδώσουν το πόρισμά τους. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση με τον ανταγωνισμό και όπως θα διαπιστώσετε και από δημοσιεύματα στον τύπο, οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν ήταν διαφορετικές μεταξύ των δύο εργοστασίων. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι οι τιμές είχαν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χαμηλό επίπεδο λόγω του κρατικού ελέγχου, παρά τις σημαντικές αυξήσεις που επήλθαν στους συντελεστές παραγωγής και κυρίως στα κόστη ενέργειας. Η τιμή πώλησης τσιμέντου στην Κύπρου είναι η πιο χαμηλή τιμή που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.

Σιδέρης: Πρέπει να προσθέσω ότι άλλες, μεγαλύτερες χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και η Λιθουανία, διαθέτουν ένα μονάχα τσιμεντοποιείο. Η Ελλάδα, διαθέτει τρία και η Γαλλία πέντε. Με το να έχουμε ως μικρό κράτος ήδη δύο τσιμεντοποιεία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευάσουμε απαραίτητα υποδομή για εισαγωγές για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην αγορά τη στιγμή που η τιμή τσιμέντου στην τοπική αγορά είναι χαμηλότερη από αυτή στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.