You are here

Αυστηρά ακόμα και τα κριτήρια του ΧΑΚ δηλώνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες

21/06/2001 11:09
Απόλυτη συμφωνία με τις θέσεις του Υπουργού Οικονομικών, δηλώνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες, αναφορικά με το θέμα της εισδοχής τους στο ΧΑΚ, εφόσον βάσει αυτών, επιτρέπεται η εισδοχή ξένων καλών εταιρειών στο ΧΑΚ.

Οι θέσεις αυτές συμπίπτουν με τα δικά τους κριτήρια και ευελπιστούν στην καλή μεσολαβητική θέση του κ. Τάκη Κληρίδη, για την ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον γραμματέα των ναυτιλιακών εταιρειών κ.Νίκο Χριστοδουλίδη, τα κριτήρια του ΧΑΚ είναι αρκετά αυστηρά, εφόσον ουσιαστικά απαγορεύουν στους Κύπριους του εξωτερικού να διαπραγματεύσουν τους τίτλους μετοχών των εταιρειών τους στο κυπριακό χρηματιστήριο ενώ κατά κάποιο τρόπο αυτά τα κριτήρια συμπίπτουν με τα κριτήρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Από την μεριά του ο Αντιπρόεδρος του ΧΑΚ, κ. Ρένος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του στη Stockwatch, παραδέχεται ότι τα κριτήρια είναι αρκετά αυστηρά έτσι ώστε μα προστατευτούν οι επενδυτές, αλλά, τόνισε ότι αυτά διέπονται από τους νόμους που ισχύουν στην Κύπρο από την Κεντρική Τράπεζα.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι σε μετέπειτα στάδιο αυτοί οι νόμοι θα διαφοροποιηθούν και ναυτιλιακές εταιρείες που στον παρόν στάδιο δεν μπορούν να εισαχθούν στο ΧΑΚ λόγω αυτών των περιορισμών της Κεντρικής Τράπεζας, στο μέλλον θα μπορούν να διαπραγματευτούν στο κυπριακό χρηματιστήριο με την άρση αυτών των μέτρων.

Τα πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν την Παρασκευή 29 του μήνα, μέρα κατά την οποία, ΧΑΚ και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα έχουν συνάντηση επί αυτού του θέματος.