You are here

Μ. Κυπριανού: Ο Νόμος για τις επενδυτικές είναι καθόλα συνταγματικός

17/07/2001 11:12
«Η επιβολή ποινών σε επενδυτικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με το Νόμο, είναι Νόμος της Δημοκρατίας και είναι συνταγματικός. Οποιοσδήποτε αρμόδιος έχει εισηγήσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση του θεσμού του χρηματιστηρίου, μπορεί να τις καταθέσει τεκμηριωμένες στη Βουλή η οποία είναι ανοιχτή σε προτάσεις». Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μάρκος Κυπριανού, κληθείς από τη Stockwatch, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις στην ιστοσελίδα, του Νέου Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριου Κληρίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, ο Νόμος για τις επενδυτικές, που προνοεί την επιβολή ποινών σε όσες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου στο ΧΑΚ κρατούν σε ρευστά διαθέσιμα πάνω από το 20% του ενεργητικού τους, είναι λανθασμένος γιατί «η Βουλή δεν μπορεί να επισέλθει στην επενδυτική πολιτική κάποιας εταιρείας και με έμμεσο τρόπο να επιβάλλει πιθανές αγορές μετοχών που θα είναι ζημιά για τους επενδυτές των διαφόρων επενδυτικών εταιρειών».

Ο κ. Κυπριανού από την πλευρά του, επεσήμανε ότι ο Νόμος ισχύει από πέρυσι και εκτός από τις ίδιες τις επενδυτικές κανένας άλλος αρμόδιος φορέας δεν υπέβαλλε επίσημα εισήγηση ή διαφωνία με την εφαρμογή του. Ο Νόμος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, είναι συνταγματικός και η Βουλή είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει τις οποιεσδήποτε εισηγήσεις για τροποποίηση τεθούν από αρμόδιους ενώπιόν της.

Πάντως ο κ. Κυπριανού εκτιμά ότι μία πιθανή τροποποίηση ή κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, θα είναι «άδικη» προς τις εταιρείες που ήδη έχουν συμμορφωθεί.