You are here

Στις ελληνικές καλένδες ο Market-maker των Αμοιβαίων

08/10/2002 11:31
Σε έρευνα προχωρεί η ΕΚ για τα υπέρ και κατά

Ανώριμη, χωρίς βάθος, εμφανίζεται η κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά για να ενσωματώσει και το καθεστώς του Ειδικού Διαπραγματευτή (Market-maker) στα αρχικά στάδια εφαρμογής των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Έτσι, μάλλον «κουτσουρεμένος» στο πρώτο τουλάχιστον στάδιο της εισαγωγής του, φαίνεται ότι θα είναι ο Θεσμός των Αμοιβαίων, με δεδομένο ότι στις ξένες σημαντικές χρηματαγορές άμεσα συνδεόμενος και αλληλεξαρτημένος με το θεσμό των ΑΚ, είναι το καθεστώς του Market-maker.

Ενόψει των πιο πάνω, σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακολουθώντας μια άκρως επιφυλακτική στάση, αποφάσισε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας προτού αποφασίσει για τις παραπέρα ενέργειες της. Στόχος να διερευνήσει και να καταγράψει τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές εφαρμογές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από μια ενδεχόμενη εισαγωγή του καθεστώτος του ΕΔ, τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά και τις συνθήκες προσαρμογής του στη κυπριακή χρηματιστηριακή πραγματικότητα.

Έτσι, ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να διαβουλευθεί με τα ιδιωτικά κολέγια του τόπου και στη συνέχεια να καταθέσει προσφορά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το κόστος που θα έχει μια τέτοια έρευνα. Σε περίπτωση, που το κόστος κριθεί ότι βρίσκεται σε λογικά πλαίσια, τότε Πανεπιστήμιο - κολέγια θα προχωρήσουν από κοινού στην έρευνα, διαφορετικά η Κεφαλαιαγορά είναι έτοιμη να αποταθεί και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αιτία που καθιστά αδύνατη την άμεση και μεσοπρόθεσμη εισαγωγή του market- maker στην Κύπρο, ανέφερε στη Stockwatch ο πρόεδρος της ΕΚ Μάριος Κληρίδης είναι πρώτον, το αναντίλεκτο γεγονός ότι σήμερα η κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει βάθος και κατά δεύτερον, ότι δεν φαίνεται κανείς από τους χρηματιστές μας να είναι σε θέση να παίξει το ρόλο του Market-maker, αφού το οικονομικό κόστος είναι πραγματικά τεράστιο.

Μιλώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ο κ. Κληρίδης σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός της χειραγώγησης τιμών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη