You are here

«Γκρίζες γραμμές» στις ΚΕΠΕΥ λέει ο Μ. Κληρίδης

12/09/2002 12:50
Θα ζητηθούν διευκρινήσεις από Τσιμπανούλη, δηλώνει στη «SW»

Τις «γκρίζες γραμμές» που υπάρχουν αναφορικά με την εφαρμογή των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας λειτουργίας σε ΚΕΠΕΥ, θα θέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς τον Δημήτρη Τσιμπανούλη για διευκρινήσεις και απαντήσεις. Αυτό δήλωσε στη Stockwatch ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μάριος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο με τον ευρισκόμενο στην Κύπρο αρχιτέκτονα του σχετικού νομοσχεδίου, θα ζητηθεί ξεκαθάρισμα σε σειρά ερωτηματικών που προκύπτουν για τον τρόπο εφαρμογής.

Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής είπε στη «SW» ότι από την ανάγνωση του νομοσχεδίου, δεν είναι ξεκάθαρο ότι μια κυπριακή ΚΕΠΕΥ θα πρέπει να τηρεί τις τοπικές νομοθεσίες ή τις ισχύουσες στις χώρες της ΕΕ. «Αν ισχύει το δεύτερο», επεσήμανε ο Μάριος Κληρίδης, «τότε θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στο νομοσχέδιο για τις ΚΕΠΕΥ, αφού δεν συνάδουν με την κυπριακή χρηματιστηριακή νομοθεσία». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, το θέμα της «συνένωσης εντολών» διαφόρων επενδυτών και της ενημέρωσης των εταιρειών.

Υπό την καθοδήγηση του ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο το πρώτο σεμινάριο για την επιμόρφωση των στελεχών της Κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις ΕΠΕΥ και την οδηγία της ΕΚ για την εφαρμογή των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας λειτουργίας σε ΚΕΠΕΥ. Όπως δήλωσε στη «SW» ο Μάριος Κληρίδης, θα ακολουθήσουν και άλλα σεμινάρια τόσο προς τους λειτουργούς της ΕΚ όσο και προς τους χρηματιστές.

Ο σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης για χρηματιστηριακά θέματα, έφερε μαζί του τα τελικά κείμενα των νομοθετημάτων που επεξεργάστηκε, πλην του Κώδικα Επαγγελματικής Συμπεριφοράς των Κυπριακών Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ).

Σε δηλώσεις του χθες στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσιμπανούλης είπε ότι η ετοιμασία του Κώδικα Επαγγελματικής Συμπεριφοράς των ΚΕΠΕΥ θα καθυστερήσει ακόμη δύο εβδομάδες, επειδή ορισμένοι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αποστείλει αργά τις παρατηρήσεις τους.

Επεσήμανε, επίσης, ότι μέσα στο 2003 θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή οι νομοθεσίες που θα μετατρέπουν το ΧΑΚ σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Αναφορικά με το Blueprint, είπε ότι θα πρέπει να καθοριστεί κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή και το χρονοδιάγραμμα μετατροπής του ΧΑΚ σε εταιρεία.

Του Κυριάκου Κυριακίδη