You are here

ΚΕΠΕΥ: Για ποιον κτυπά «καμπάνα»;...

30/12/2002 10:22
Καθυστέρηση ενός μηνός στην χορήγηση των σχετικών αδειών

Το παρελθόν μας κατατρέχει: καλό ή κακό, θετικό ή αρνητικό. Αυτός είναι ένας άγραφος νόμος, ο οποίος ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις... είναι και νομοθετημένος. Μια από αυτές τις περιπτώσεις περιέχονται στον Νόμο που ψήφισε η βουλή για την χορήγηση αδειών λειτουργίας Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ).

Σε δηλώσεις του στη Stockwatch, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης τονίζει ότι κατά την εξέταση από την ΕΚ των 27 συνολικά αιτήσεων για την χορήγηση της άδειας, θα ληφθεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ υπόψη το (κακό) ιστορικό κάποιων που έχει να κάνει με ενέργειες, στις οποίες προέβησαν στο παρελθόν και αφορούν χρηματιστηριακές συναλλαγές, προβλήματα με χρήματα πελατών τους κ.ο.κ.

«Είναι κάτι το οποίο άλλωστε, επιβάλλει ρητώς η σχετική νομοθεσία» επεσήμανε στη «SW» ο κ. Κληρίδης, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει, σημείωσε, «να λάβει υπόψη της παλαιότερες συμπεριφορές και διαγωγές, όπως είναι η διαγωγή ακόμη και Διοικητικών Συμβούλων».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας, τις οποίες ο κ. Μάριος ΚΛηρίδης δεν θέλησε να σχολιάσει, δύο ή τρία χρηματιστηριακά γραφεία θα δυσκολευτούν να αποκτήσουν άδεια για να λειτουργούν ως ΚΕΠΕΥ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής ανάφερε ότι λόγω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων - 27 συνολικά – η «εμφάνιση» των ΕΠΕΥ στην κυπριακή χρηματαγορά θα καθυστερήσει και αντί οι πρώτες άδειες να δοθούν προς τα τέλη Ιανουαρίου, όπως προβλέπει ο νόμος, αυτές μάλλον θα δοθούν τέλη του επόμενου μήνα, δηλαδή στις αρχές Μαρτίου.

Όμως για να γίνει αυτό, δήλωσε στη «SW» ο κ. Κληρίδης η Κεφαλαιαγορά θα προωθήσει στη Βουλή τις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία για τις ΕΠΕΥ με στόχο την επέκταση για ένα μήνα του χρονικού περιθωρίου των δύο μηνών που έχει στη διάθεση της η ΕΚ για να απαντήσει σε αυτούς που έχουν κάνει αίτηση για απόκτηση άδειας για να λειτουργούν ως ΚΕΠΕΥ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη