You are here

Οι Ε.Π.Ε.Υ. στο επίκεντρο της Ετ.Γ.Σ. του ΣΜΕΧΑΚ

05/12/2002 18:52
Τη σημασία του Νόμου για τις ΕΠΕΥ, επεσήμαναν σε ομιλίες τους κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Μελών του ΧΑΚ (ΣΜΕΧΑΚ) τόσο ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης.

Η ψήφιση του νόμου για τις ΕΠΕΥ τον Ιούλιο του 2002 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα τόσο στη πορεία της Κύπρου για την εναρμόνιση όσο και για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη κεφαλαιαγορά, ανέφερε μεταξύ άλλων, σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο συνεχώς αναπτυσσόμενος ρόλος των ΕΠΕΥ σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό με τα έντονα φαινόμενα παγκοσμιοποίησης, αλλά και το κοινοτικό κεκτημένο, μετατοπίζουν το βάρος από τις οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές στους φορείς επενδυτικών υπηρεσιών.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της Κυπριακής κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ενσωμάτωσή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στο τεράστιο έργο της ετοιμασίας και προώθησης στην βουλή των σχετικών νομοθετικών αλλαγών, η οποία και συνεχίζεται, με «αρχιτέκτονα» τον συνεργάτη του υπουργείου Οικονομικών Δρ. Δημήτρη Τσιμπανούλη.

«Ταυτόχρονα με την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου η διαμόρφωση σοβαρής και υπεύθυνης επενδυτικής και επαγγελματικής συνείδησης των επαγγελματιών της κεφαλαιαγοράς» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, «συνιστά αναγκαίο όρο για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στην κυπριακή κεφαλαιαγορά».

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, αναφέρθηκε στις αλλαγές που επέρχονται με το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τις σχετικές Οδηγίες και Κανονισμούς.

«Για μας, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς» τόνισε, «η πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει (και ελπίζουμε) να φέρουμε, είναι στη νοοτροπία και κουλτούρα των διευθυντικών στελεχών των Ε.Π.Ε.Υ, στην ανάγκη για επαγγελματισμό και σωστή συμπεριφορά στον επενδυτή, όχι λόγο νομοθεσίας και ποινών αλλά» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΚ, «λόγω επιχειρησιακής σκοπιμότητας, αφού η σωστή συμπεριφορά προς τους επενδυτές είναι προς το μακροχρόνιο όφελος της ίδιας της Ε.Π.Ε.Υ.».

Ο Μάριος Κληρίδης αναφέρθηκε επίσης, στη πορεία ετοιμασίας των σχετικών αιτήσεων για τη χορήγηση της άδειας Ε.Π.Ε.Υ. από τα χρηματιστηριακά γραφεία, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές «Όχι μόνο θα πρέπει να εφαρμόσουμε το τι έχουμε καταγράψει σαν εσωτερικές διαδικασίες – αλλά έρχονται και νέοι κανονισμοί και οδηγίες. Νέοι
τρόποι υπολογισμού Κεφαλαιακής Επάρκειας, νέοι Κώδικες Επαγγελματικής Συμπεριφοράς, ενώ γύρω στο 2004 αναμένεται να εκδοθεί η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για τους φορείς παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και έτσι πάλι από την αρχή» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και διαψεύδοντας περί του αντιθέτου ισχυρισμούς και δηλώσεις εμπλεκομένων φορέων, ο κ. Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι σκοπός της Επιτροπής δεν είναι να κλείσει γραφεία και να δημιουργήσει μονοπώλια, «αλλά να χρησιμοποιήσει την διαδικασία έγκρισης σαν τρόπο και μοχλό για αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας και επαγγελματικής συμπεριφοράς των φορέων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών».

Το σημείο στο οποίο θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή η Επιτροπή, τόνισε ο Μάριος Κληρίδης, θα είναι στην χορήγηση άδειας για επενδυτικές συμβουλές και για διαχείριση χαρτοφυλακίων «αφού στον τομέα αυτό η Ε.Π.Ε.Υ. έχει σοβαρές ευθύνες προς τρίτους και οι πράξεις της μπορούν να φέρουν άμεσα ή έμμεσα, μεγάλες ζημίες σε επενδυτές».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΚ ανέφερε ότι στο πιο ευρύ σκηνικό αλλάζουν οι ευθύνες των Ε.Π.Ε.Υ. ως Αναδόχων, έρχονται Αμοιβαία Κεφάλαια, ενώ θα αρχίσει και ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Χ.Α.Κ. με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. “The old dog will have to learn new tricks”.

Του Κυριάκου Κυριακίδη