You are here

Συμβιβάζονται ΣΜΕΧΑΚ – ΕΚ – ΚΤ για τις εξετάσεις

06/10/2003 14:14
Άδεια χωρίς να κάτσουν στα θρανία... οι παλαιότεροι των χρηματιστών

Με εκατέρωθεν συμβιβασμούς, φαίνεται ότι τελικά θα βρεθεί η «χρυσή τομή» ούτως ώστε να προχωρήσει «κοινή συναινέσει» η διαδικασία για την εξασφάλιση του πιστοποιητικού «καταλληλότητας» και την απόκτηση άδειας εξάσκησης του επαγγέλματος από τους χρηματιστές και τα στελέχη των χρηματιστηριακών τμημάτων των ΕΠΕΥ .

Όπως πληροφορείται η Stockwatch, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο Σύνδεσμος των χρηματιστών (ΣΜΕΧΑΚ) έχουν καταλήξει σε κοινό έδαφος ως προς τις αλλαγές και τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στα κριτήρια και τα προσόντα για την απόκτηση της σχετικής άδειας εξάσκησης του επαγγέλματος, μετά και από σχετικές παρατηρήσεις που υπέβαλε ο συντάκτης του κειμένου Δρ. Δημήτρης Τσιμπανούλης.

Χωρίς εξετάσεις... η παλιά φρουρά

Οι αλλαγές, όπως πληροφορούμαστε αφορούν, κυρίως, το θέμα των εξετάσεων από τους παλαιότερους στο χώρο χρηματιστές, που ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων του ΣΜΕΧΑΚ. Έτσι, για τους παλαιότερους χρηματιστές η εμπειρία θα είναι το βασικότερο κριτήριο, ακόμη και εάν δεν διαθέτουν σχετικό πανεπιστημιακό δίπλωμα.

Οι θεσμικές και άλλες αλλαγές που έχουν επέλθει στο κυπριακό χρηματιστήριο έχουν αλλάξει άρδην και τη φύση των εργασιών των χρηματιστών - με τη λειτουργία των ΚΕΠΕΥ και το κλείσιμο των χρηματιστηριακών γραφείων – με αποτέλεσμα ένας χρηματιστής να μην μπορεί να τα κάνει «όλα». Ο κάθε χρηματιστής (στέλεχος σήμερα του χρηματιστηριακού τμήματος της κάθε ΕΠΕΥ) πρέπει να επιλέξει συγκεκριμένο τομέα ή τομείς, στους οποίους θα δραστηριοποιείται και μάλιστα, για να μπορεί να ασκεί το επάγγελμα θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει «πιστοποιητικό» και τη σχετική άδεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «SW», στις προωθούμενες αλλαγές είναι η παραχώρηση μεταβατικής περιόδου στα στελέχη των ΕΠΕΥ (υπαλλήλους, προϊσταμένους), για να επιλέξουν οι ίδιοι την εξαίρεση που επιθυμούσαν για την απόκτηση του ενός από τα πιστοποιητικά ως προς τις κύριες υπηρεσίες των ΕΠΕΥ (π.χ. διαχειριστές κεφαλαίων, υπεύθυνοι για τη λήψη, διαβίβαση και εκτέλεση εντολών, σύμβουλοι), νοουμένου ότι εξασκούσαν το επάγγελμα τα τρία τελευταία χρόνια.

Στα προβλήματα που προέκυψαν και για τα οποία αναζητείται εναγωνίως λύση, αφορά τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν έχει στα αναγνωρισμένα πτυχία σχετική λίστα αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου. Κατά δεύτερον, οποιοδήποτε στέλεχος ΕΠΕΥ το οποίο θα τύχει πιστοποίησης, θα πρέπει να γνωρίζει δύο γλώσσες της ΕΕ. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα στελέχη ΕΠΕΥ υπεράκτιων εταιριών, με τις ρώσικες ΕΠΕΥ να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού ελάχιστοι από αυτούς παρουσιάζονται να γνωρίζουν άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Όπως πληροφορούμαστε, η ρύθμιση τείνει προς την υιοθέτηση της αγγλικής γλώσσας όπως προνοείται άλλωστε και στην προκήρυξη των εξετάσεων.

Ο λόγος στο Μάρκο...

Μετά την παράταση που έδωσε ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού για να διεξαχθούν οι σχετικές εξετάσεις στα τέλη Ιανουαρίου (αντί τέλη Σεπτεμβρίου), τις αμέσως επόμενες μέρες κοινή επιτροπή της ΕΚ και της ΚΤ θα διαβουλευθούν πάνω στις αλλαγές και τροποποιήσεις που εισηγούνται ο ΣΜΑΧΑΚ και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Στη συνέχεια το οριστικό κείμενο θα παραπεμφθεί στην 5μελή εξεταστική επιτροπή που έχει συσταθεί και είναι αρμόδια τόσο για τα κριτήρια αποδοχής των αιτήσεων, τις αξιολογήσεις, τις εξετάσεις όσο και για τις προϋποθέσεις για την παροχή των εξαιρέσεων που θα δίνονται. (προσόντα, πείρα κ.ο.κ.).

Στην πενταμελή εξεταστική επιτροπή μετέχουν δύο εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δύο εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ προεδρεύεται από λειτουργό του υπουργείου Οικονομικών.

Το οριστικό κείμενο θα παραπεμφθεί από την 5μελή εξεταστική επιτροπή στον ΥΠΟΙΚ, για τελική έγκριση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη