You are here

Π. Σαββίδης: Αγεφύρωτες οι διαφορές μου με το Συμβούλιο

04/02/2003 11:43
Χάσμα στη φιλοσοφία για το ρόλο του χρηματιστηρίου, αλλά και για μια νοοτροπία και προσέγγιση των δεδομένων και των γεγονότων που πόρρω απέχει μεταξύ του ιδίου και ορισμένων μελών του Συμβουλίου κάνει λόγο ο Παύλος Σαββίδης. Τονίζει μάλιστα ευθαρσώς, και με σαφές το μήνυμα, ότι το «θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί» στο σύντομο μέλλον, χωρίς ωστόσο, να καθορίζει συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Με αποκλειστικές δηλώσεις του στη Stockwatch, o Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ δημοσιοποιεί για πρώτη φορά τις αγεφύρωτες διαφορές αντιλήψεων μεταξύ του ιδίου και των μελών του Δ.Σ. του ΧΑΚ, αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ότι αυτές οι διαφορές προκαλούν και προβλήματα δυσλειτουργίας στο Θεσμό και εμπόδια στην ορθολογιστική ανάπτυξη του.

Με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου να μην δώσει παράταση στην εξέταση των αιτήσεων εταιρειών για εισαγωγή των τίτλων τους στο ΧΑΚ - γεγονός που οδήγησε 21 από αυτές σε «εθελούσια απόσυρση» των αιτήσεών τους – ο Παύλος Σαββίδης αναφέρθηκε στην ουσία και τα αίτια της απόρριψης της δικής του, αντίθετης με την τελική απόφαση του Συμβουλίου, εισήγησης. Όπως είπε, η πρόταση του για παράταση 3- 6 μηνών στην εξέταση των αιτήσεων όσων εταιρειών το ζητήσουν, συζητήθηκε τρεις φορές σε συνεδρίες του Συμβουλίου, με την πρώτη να τοποθετείται χρονικά τον Νοέμβριο, αμέσως μετά την υποβολή του πρώτου σχεδίου λύσης του κυπριακού από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Σαββίδης τόνισε στη «SW» ότι παρά την κοινοτική νομοθεσία που δεν επιτρέπει παρατάσεις, εντούτοις ο Νόμος δίνει και άλλα περιθώρια και ευχέρεια στο Συμβούλιο. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ήταν κατηγορηματικός ότι ο ρόλος του ΧΑΚ είναι να λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στο πολιτικό, κομματικό (προεκλογική περίοδος) και οικονομικό πεδίο (όπως η υποβολή του σχεδίου λύσης) και να μην «στέκει» αμετακίνητο στα αυστηρά, στενά πλαίσια κάποιων κανονισμών και στα στεγανά κάποιων νομικίστικων προσεγγίσεων. Εμμένει ακόμη, ότι θα έπρεπε να παραχωρηθεί σε κάποιες «καλές» εταιρείες παράταση στην εξέταση των αιτήσεων τους, ιδιαίτερα, όπως σημειώνει, από τη στιγμή που αυτές οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν έχουν πάρει λεφτά από τον κόσμο και από το γεγονός ότι η μέχρι τώρα καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων τους, οφείλεται στο Συμβούλιο. «Γιατί πρέπει να τιμωρούμε αυτές τις εταιρείες», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς για τα αίτια της απόρριψης της εισήγησης του να δοθεί παράταση σε κάποιες εταιρείες, ο Παύλος Σαββίδης μίλησε χωρίς περιστροφές, στέλλοντας ένα σαφές μήνυμα: «Η διαφορά της δικής μου φιλοσοφίας, πόρρω απέχει από την αντίστοιχη κάποιων μελών του Συμβουλίου. Όσο περνά ο καιρός τόσο γίνεται πιο ξεκάθαρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κάποιο στάδιο», τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ.

Πάντως, από το «αντίπαλο στρατόπεδο» δηλώθηκε στη «SW» ότι η θέση τους για απόρριψη της εισήγησης του κ. Σαββίδη για παράταση στην εξέταση κάποιων αιτήσεων, στηρίχθηκε σε σχετικές γνωματεύσεις Νομικών Συμβούλων τις οποίες και εφάρμοσαν και όχι στα περί κοινοτικής νομοθεσίας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη