You are here

Έτοιμο το 80% της πλατφόρμας

16/09/2005 23:31

•Και στα δύο χρηματιστήρια η BOC

•Κλεάνθους: Να αλλάξει η εταιρική κουλτούρα

•Καπράλος: Διεθνές ενδιαφέρον για ξένες εταιρείες


Την δέσμευση ότι θα τεθεί σε εφαρμογή η κοινή πλατφόρμα ΧΑΚ-ΧΑΚ από την 1η Ιανουαρίου του 2006 έδωσαν σήμερα κατά την υπογραφή των συμβολαίων της σύμβασης των δύο χρηματιστηρίων, οι πρόεδροι του κυπριακού και ελλαδικού χρηματιστηρίου Άκης Κλεάνθους και Σπύρος Καπράλος. «Έχει ολοκληρωθεί το 80% των απαιτούμενων εργασιών της κοινής πλατφόρμας ΧΑΚ-ΧΑΑ και απομένουν κάποιοι τεχνικοί σκόπελοι όπως το θέμα του ωραρίου και η έγκαιρη ψήφιση το Νοέμβριο από τη βουλή του θεσμικού πλαισίου της πλατφόρμας προτού τεθεί σε εφαρμογή» ανέφεραν οι δύο πρόεδροι.

Σπύρος Καπράλος και Άκης Κλεάνθους αναφέρθηκαν και στις προοπτικές που θα έχουν οι ελλαδικές και κυπριακές επιχειρήσεις φέρνοντας ως παράδειγμα την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου η οποία θα παραμείνει τελικά εισηγμένη και στα δύο χρηματιστήρια.

Ο κ. Καπράλος μίλησε εγκωμιαστικά για την έντονη παρουσία της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ξένοι αναλυτές και επενδυτές για τη μετοχή της, ενόψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της. «Εύχομαι και άλλες κυπριακές εταιρείες να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για να είναι πιο συναγωνίσιμες στο διεθνή στίβο» σημείωσε. Οι διοικήσεις των δύο χρηματιστηρίων αποφάσισαν, σήμερα, πως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε Λευκωσία και Αθήνα. Γύρω στο 85% του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για την Τράπεζα Κύπρου προκύπτει στο ΧΑΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι «το κυπριακό χρηματιστήριο διεθνοποιείται και οι εταιρείες πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και τακτική για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μετόχων. Ο κ. Κλεάνθους έκανε έκκληση και στα Μ.Μ.Ε. να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. «Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για άπνοια όπως την περίοδο 1999-2000». Ο πρόεδρος του ΧΑΚ πρόσθεσε ότι «η κοινή πλατφόρμα επηρεάζει ευρύτερα την κυπριακή οικονομία και δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος των Κυπρίων χρηματιστών δεν το έχει συνειδητοποιήσει» επεσήμανε.

Το παρόν τους στη διάσκεψη έδωσαν ελλαδικοί και κυπριακοί φορείς και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο πρόεδρος του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Βασίλης Ρολόγης χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» την υπογραφή της σύμβασης της κοινής πλατφόρμας αφού όπως τόνισε «θα ωφελήσει τις οικονομίες των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος των κυπριακών ΕΠΕΥ Χριστόδουλος Έλληνας είπε ότι οι κυπριακές εταιρείες «αγκάλιασαν από το ξεκίνημα την ιδέα της κοινής πλατφόρμας μεγιστοποιώντας όλα τα θετικά και ελαχιστοποιώντας όλα τα αρνητικά σημεία της».

Του Σωκράτη Ιωακείμ