You are here

ΧΑΚ: Διαφωνούν για τα οφέλη κοινής πλατφόρμας ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ

11/04/2006 14:50
• Συμφωνούν για τα προβλήματα που θα προκύψουν

Με αφορμή την προδιαγραφόμενη έναρξη λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας μεταξύ ΧΑΚ - ΧΑ, η StockWatch ζήτησε από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, Σταύρο Ευαγόρου, και του ΔΗΣΥ, Μαρία Κυριακού, να εκφράσουν τις απόψεις τους σε τρία ερωτήματα που αφορούν την πλατφόρμα. Οι δύο βουλευτές εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στο κατά πόσο η κοινή πλατφόρμα θα δώσει ώθηση στο χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου και στο κατά πόσο θα βοηθήσει την προσπάθεια της Κύπρου για ένταξη στην ΟΝΕ το 2008 η υιοθέτηση του ευρώ στις αξίες που θα διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ.

Από την άλλη, τόσο ο κ. Ευαγόρου, όσο και η κα. Κυριακού εξέφρασαν την άποψη ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που θα προκύψει από την έναρξη της πλατφόρμας είναι η χρήση των νέων ηλεκτρονικών λογισμικών συστημάτων.

Αναλυτικά τα ερωτήματα που υπέβαλε η StockWatch στους δύο βουλευτές:

1) H έναρξη της κοινής πλατφόρμας ΧΑΚ-ΧΑ μπαίνει στην τελική της ευθεία. Πιστεύεται ότι θα δώσει ώθηση στο χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου;

2) Ποια προβλήματα πιστεύεται ότι θα υπάρξουν από τη λειτουργία της πλατφόρμας;

3) Οι αξίες στο χρηματιστήριο θα διαπραγματεύονται πλέον σε ευρώ. Πόσο πιστεύεται ότι θα βοηθήσει αυτό στην προσπάθεια της κυβέρνησης για υιοθέτηση του ευρώ το 2008;

Μαρία Κυριακού - ΔΗΣΥ

1) Ναι το πιστεύω. Θα μπει το ΧΑΚ σε νέα δυναμική. Οι επενδυτές θα νιώθουν περισσότερη ασφάλεια. Θα ανήκουμε πλέον σε μία μεγαλύτερη αγορά και οι επενδυτές θα έχουν περισσότερη ευελιξία.

2) Ελπίζω να μην υπάρξουν προβλήματα τεχνολογίας. Αλλάζουν τα δεδομένα πλέον στο κυπριακό χρηματιστήριο. Εδώ ένα γραφείο μετακομίζει και υπάρχουν προβλήματα. Δεν θα υπάρξουν στο ΧΑΚ; Ελπίζω όμως να τα ξεπεράσουμε με καλό προγραμματισμό. Χρειάζεται το ΧΑΚ να σταθεί καλά στα πόδια του. Πάντως ο Πρόεδρος του ΧΑΚ μας ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

3) Είναι θετικό βήμα. Οπωσδήποτε θα βοηθήσει στο στόχο της ομαλής ένταξης στην ΟΝΕ καθώς οι Κύπριοι θα γνωρίσουν καλύτερα το ευρώ.

Σταύρος Ευαγόρου - ΑΚΕΛ

1) Αν κάποιοι αναμένουν ότι η έναρξη της κοινής πλατφόρμας θα οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα και αυξημένους τζίρους κάνουν λάθος. Πρέπει να κτίσουμε στην κοινή πλατφόρμα και θα βλέπουμε αποτελέσματα σταδιακά. Δεν αναμένω ότι θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. Οι Κύπριοι πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί με την άγνωστη σε αυτούς ελλαδική αγορά.

2) Θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής στο ΧΑΚ. Πλέον θα υπάρχουν κοινά συστήματα. Έχω κάποιες φοβίες στο θέμα ηλεκτρονικών λογισμικών συστημάτων, όμως ο κ. Κλεάνθους μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

3) Δεν νομίζω να έχει σχέση αυτό. Η υιοθέτηση του ευρώ ως φυσικού νομίσματος είναι ένα πράγμα και η υιοθέτηση του ευρώ στην κυπριακή οικονομία είναι άλλο πράγμα. Το ΧΑΚ ευτυχώς, είναι ένας μικρός τομέας της οικονομίας που θα χρησιμοποιεί το ευρώ.

Του Σωκράτη Ιωακείμ