You are here

«Γκρίζες ζώνες» στην ατζέντα ΥΠΟΙΚ –Τσιμπανούλη

15/07/2003 12:42
«Γκρίζες ζώνες» φαίνεται να υπάρχουν στην υπό διαβούλευση ατζέντα, για τη σύναψη νέας συνεργασίας για σύνταξη νομοθετικών ρυθμίσεων για θέματα ΧΑΚ μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του Δρ. Δημήτρη Τσιμπανούλη. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών είναι σε «καλό δρόμο» ωστόσο, υπό τις συνθήκες και με βάση και τις προηγούμενες εμπειρίες του, ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας δηλώνει στη Stockwatch πως μόνο με την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Συμβουλίου ΧΑΚ και υπουργείου Οικονομικών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ήδη έχουν σταλεί στην Αθήνα τα θέματα «ομπρέλα» που θα αφορούν την νέα συνεργασία, όπως είναι θέματα που αφορούν τροποποιήσεις της υφιστάμενης χρηματιστηριακής νομοθεσίας για να συνάδει με τις νέες νομοθεσίες που έγιναν για ΚΕΠΕΥ, για το IPO (Δημόσια Πρόσκληση), για τις αρχές του Blueprint που έχουν συμφωνηθεί και για το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ΧΑΚ (στο τελευταίο ίσως να χρειαστεί και νέα νομοθεσία).

«Έχω απαντήσει και έχω κάνει τις δικές μου προτάσεις», δήλωσε στη «SW» o Δρ. Τσιμπανούλης, ωστόσο σημείωσε πως μερικά από τα κεφάλαια αυτά χρήζουν διευκρινήσεων και αποσαφηνίσεων όπως π.χ. η νέα νομοθεσία για το ενημερωτικό δελτίο, θα αφορά εταιρίες της κύριας ή της παράλληλης αγοράς, ή και των δύο μαζί ή για κάποια άλλη αγορά (;) – για την εισαγωγή εταιριών στο χρηματιστήριο – για τα δικαιώματα του κράτους που δεν μπορούν να απεμποληθούν - κ.λ.π. Μόνο μετά από μια κοινή συνάντηση όλων των πλευρών, στην οποία θα ξεκαθαρίσουν όλα τα σημεία και θα συμφωνηθεί και το πλάνο εργασίας, θα μπορούμε να φθάσουμε στο τέλος των διαβουλεύσεων και να ξεκινήσουμε, αν έτσι αποφασιστεί, τη νέα συνεργασία, δηλώνει ο κ. Τσιμπανούλης.

Πρέπει να συνεχιστεί η «καλή δουλειά» η οποία απαιτείται για να φθάσει το κυπριακό χρηματιστήριο στα ευρωπαϊκά επίπεδα, κατέληξε ο Δρ. Τσιμπανούλης. «Να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, το οποίο συζητείται στην Ευρώπη και δεν έχει ωστόσο, εφαρμοστεί ακόμη», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματική αναβάθμιση του ΧΑΚ θα γίνει «μέσω της έλευσης καινούργιων προϊόντων έτσι που να γίνει η Κύπρος πραγματικά καινοτόμος».

Του Κυριάκου Κυριακίδη