You are here

Το ΧΑΚ στις αναδυόμενες αγορές; (1)

16/06/2004 14:20
Και όμως αληθεύει. Το ενδεχόμενο συμπερίληψης του ΧΑΚ στις αναδυόμενες αγορές εξετάζουν οι Financial Times, αφού η ένταξη της Κύπρου ως πλήρες μέλος της ΕΕ φαίνεται να έχει «ανοίξει πόρτες».

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο πρόεδρος του ΔΣ, Άκης Κλεάνθους, τονίζοντας όμως εμφαντικά πως από μόνη της η συμπερίληψη στις αναδυόμενες αγορές δεν εξασφαλίζει και «αυτόματα» την προσέλκυση ξένων θεσμικών κεφαλαίων. Για να γίνει αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Κλεάνθους, «πρέπει να διαθέτεις ως χρηματιστήριο θεσμικές ευκαιρίες και προοπτικές και αυτό εξαρτάται», όπως είπε, «κατά κύριο λόγο από τις εισηγμένες εταιρείες και τα κατάλληλα προϊόντα που αυτές προσφέρουν για την προσέλκυση των κεφαλαίων αυτών.

Ο κ. Κλεάνθους αναφερόμενος στη σημασία μιας κεφαλαιαγοράς στις αναδυόμενες – που στην περίπτωση της Κύπρου θα προσέδιδε κύρος και αξιοπιστία διεθνώς – απηύθυνε παράλληλα δραματική έκκληση προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή για την επίσπευση και προώθηση προς ψήφιση των νομοθετημάτων για τη λειτουργία των τριών νέων αγορών και του νέου θεσμικού πλαισίου του Χρηματιστηρίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών κάνει αγώνα δρόμου ώστε η λειτουργία των τριών αγορών και του θεσμικού πλαισίου να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο ή στη χειρότερη περίπτωση εντός του 2004, ούτως ώστε να συμπέσει με την αναμενόμενη απόφαση των Financial Times για τη συμπερίληψη ή όχι του ΧΑΚ στις αναδυόμενες αγορές.

Οι δηλώσεις Κλεάνθους έγιναν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης του Συμβουλίου κατά την οποία αναπτύχθηκε η σημασία του Στρατηγικού Σχεδίου και των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Εκτενέστερη είδηση αργότερα…

Του Κυριάκου Κυριακίδη