You are here

Αντισυνταγματικός ο νόμος για επενδυτικές

20/01/2004 00:05
· Έπεσε στο Ανώτατο το «επενδύστε 80%»

· Άκυρα τα πρόστιμα της ΕΚ

· Μ. Κληρίδης: Ξεκαθαρίζει το νομικό πεδίο

· Στο εδώλιο το κράτος;


Αντισυνταγματικό κήρυξε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο το νόμο που ανάγκαζε τις επενδυτικές εταιρείες να επενδύουν τα κεφάλαια τους στο ΧΑΚ των 300 μονάδων. Η ολομέλεια του Ανωτάτου αποφάσισε ομόφωνα ότι η επίμαχη νομοθεσία θίγει την οικονομική ελευθερία που εγγυάται το άρθρο 25(1) του Συντάγματος και ακύρωσε τα διοικητικά πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε επενδυτικούς οργανισμούς το 2001. Άνοιξε δε, το δρόμο για τη διεκδίκηση ζημιών που υπέστησαν κάποιες επενδυτικές λόγω της συμμόρφωσης τους με τη νομοθεσία.

Το 2000, και εν μέσω έντονων διαμαρτυριών ότι οι επενδυτικές εταιρείες εισέπραξαν χρήματα από το κοινό αλλά δεν τα επένδυαν, η Βουλή ψήφισε νόμο – τον 137(Ι)/2000 – που τους επέβαλλε να επενδύουν το 80% των κεφαλαίων τους. Με το σκεπτικό ότι η τοποθέτηση χρημάτων στο ΧΑΚ θα ανέστρεφε την πτωτική του πορεία, απαγορεύθηκε στις επενδυτικές να διατηρούν περισσότερο από το 20% του ενεργητικού τους σε μετρητά . Το Ανώτατο αποφάσισε χθες ότι η συγκεκριμένη πρόνοια θέτει αδικαιολόγητους περιορισμούς στο δικαίωμα άσκησης εργασίας, που διαφυλάττεται ως κόρη οφθαλμού από το Σύνταγμα.

«Το δικαίωμα εργασίας είναι δυνατόν να περιοριστεί με νόμο, μόνο όταν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τα δικαιώματα τρίτων, τα ήθη κλπ» είπε στη StockWatch ο εκ των δικηγόρων των αιτητών Αντρέας Αγγελίδης. Το Ανώτατο έκρινε ότι στην προκειμένη περίπτωση ο περιορισμός που επέβαλε η νομοθεσία ήταν αντισυνταγματικός, πρόσθεσε.

Άκυρα τα πρόστιμα

Στις 14 Νοεμβρίου 2001, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικό πρόστιμο σε πέντε επενδυτικές εταιρείες για παράβαση του 82(I)2001. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το πρόστιμο ανερχόταν στις £27 για κάθε ποσοστιαία μονάδα υπέρβασης του 20% στα ρευστά διαθέσιμα, ημερησίως. Δηλαδή, αν μια εταιρεία είχε 30% στην τράπεζα αντί 20% θα πλήρωνε πρόστιμο £270 κάθε μέρα που παραβίαζε την νομοθεσία. Τα Ανώτατο έκρινε χθες ότι τα πρόστιμα αυτά είναι άκυρα.

«Εμείς εφαρμόσαμε το νόμο που είχαμε μπροστά μας» επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΚ, Μάριος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου. Προτού επιβάλει τα πρόστιμα η Επιτροπή είχε εκφράσει τον προβληματισμό της για τις πρόνοιες του Νόμου αλλά κατέληξε ότι όφειλε να τις εφαρμόσει. Στην 27-σέλιδη απόφαση, οι δώδεκα δικαστές της ολομέλειας επικροτούν τη συμμόρφωση της ΕΚ με τους νόμους του κράτους.

Ξεκαθαρίζει το πεδίο… και έπεται συνέχεια

Η απόφαση του Ανωτάτου ξεκαθαρίζει το νομικό πεδίο, θέτοντας τέρμα στις έρευνες της ΕΚ για τα μετρητά των επενδυτικών οργανισμών. «Φεύγει ένα μεγάλο ερωτηματικό αφού τόσο καιρό δεν ξέραμε αν θα έπρεπε να συνεχίσουμε ή να διακόψουμε τις έρευνες μας. Με την απόφαση αυτή, σταματάμε να κοιτάζουμε τέτοιου είδους υποθέσεις» είπε ο κ. Κληρίδης.

Παράλληλα, το Ανώτατο ανοίγει εμμέσως το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τις επενδυτικές εταιρείες που συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία. Από το 2000, ο χρηματιστηριακός δείκτης έπεσε από τις 300 στις 80 μονάδες και οι επενδύσεις των οργανισμών στο ΧΑΚ εξανεμίστηκαν. «Θα αναμέναμε από τις επηρεαζόμενες εταιρείες να διεκδικήσουν στο έπακρο τα όποια δικαιώματα απορρέουν από τη σημερινή απόφαση, προς όφελος των μετόχων τους» επεσήμανε με νόημα ο κ. Κληρίδης.

Ο Αντρέας Χατζηξενοφώντος, ηγετικό στέλεχος του Συγκροτήματος «Λευκόνοικο», ανέφερε επί τούτου, ότι «το ΔΣ της Δήμητρα θα μελετήσει σε βάθος τις συνέπειες της απόφασης» και θα κινηθεί ανάλογα. Οι διαχειριστές της Δήμητρα, της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας, ήταν από τους πιο ηχηρούς πολέμιους της επίμαχης νομοθεσίας. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι» με την απόφαση είπε ο κ. Χατζηξενοφώντος.

Των Αντώνη Α. Έλληνα και Κυριάκου Κυριακίδη