You are here

Εκτός πατώματος ΧΑΚ εταιρίες με «αμαρτωλό παρελθόν»

17/07/2003 17:15
«Κόκκινη κάρτα» και σε ειδική κατηγορία όσες δεν πληροφορούν

Θα διασφαλίζονται οι μικρομέτοχοι


Εισηγμένες με «αμαρτωλό παρελθόν» τίθενται σύντομα εκτός πατώματος διαπραγμάτευσης και βεβαίως Γενικού Δείκτη, σε μια Στρατηγική πολιτική του ΔΣ για εξυγίανση της βαρύτατα χωλαίνουσας, υφιστάμενης χρηματιστηριακής αγοράς. Στην ειδική κατηγορία εταιρειών - εντός της υφιστάμενης αγοράς - η οποία από σήμερα άρχισε τη λειτουργία της, θα εντάσσονται για μέγιστο χρονικό διάστημα 12 μηνών, εισηγμένες εταιρείες που δεν συμμορφώνονται πλήρως με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία ή δεν παρέχουν επαρκή στοιχεία / εχέγγυα προς τους επενδυτές. Ωστόσο, μετά την παρέλευση έξη μηνών από την μεταφορά μιας εταιρείας στην ειδική κατηγορία, θα αρχίζει η διαδικασία ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ της.

Την λειτουργία της ειδικής κατηγορίας, εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Άκης Κλεάνθους στην παρουσία άλλων μελών του ΔΣ και του ΓΔ Νώντα Μεταξά, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης. «Από σήμερα όσες εταιρείες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το ΧΑΚ μετατάσσονται στην ειδική κατηγορία», είπε, διευκρινίζοντας πως από σήμερα η αρμόδια υπηρεσία του χρηματιστηρίου θα αρχίσει τη μελέτη εταιρειών που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και στις οποίες θα δοθεί χρονικό διάστημα τριών μηνών για να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.

Προειδοποίησε παράλληλα, πως η ειδική αυτή κατηγορία, «δεν θα είναι γιο – γιο» όπου θα μπορεί κάποια εταιρεία να ανεβοκατεβαίνει». Πρόσθεσε ότι ίσως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, θα σταλούν στο ΧΑΚ και τα τελικά σχόλια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ποιες από αυτές τις συνεχείς υποχρεώσεις θα αφορούν τη μετάταξη εταιρειών στην κατηγορία αυτή.

Εξήγησε πως μια εταιρεία της ειδικής αυτής κατηγορίας (θα) «έχει περίπου έξι μήνες να προσκομίσει προς τις χρηματιστηριακές αρχές πειστικά επιχειρήματα και αποδείξεις - ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ως εισηγμένη εταιρεία και βεβαίως θα έχουν εξαλειφθεί και οι λόγοι που βρέθηκε εκτός πατώματος». Σημείωσε ακόμη, ότι το ΔΣ του ΧΑΚ μέσω της τροποποίησης της νομοθεσίας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, έχει πλέον την ευχέρεια να τοποθετεί επιπρόσθετα κριτήρια που θα διασφαλίζουν ότι η εταιρεία αυτή θα είναι σε θέση να εκπληρώσει, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τις υποχρεώσεις της.

Διασφάλιση μικρομετόχων

Ταυτόχρονα ο κ. Κλεάνθους ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο του ΧΑΚ ετοιμάζει νομοσχέδιο, το οποίο θα λαμβάνει «σοβαρά υπόψη» τα συμφέροντα των μικρομετόχων, σε περίπτωση διαγραφής μιας εταιρείας από το ΧΑΚ, προσθέτοντας ότι μεταξύ των εισηγήσεων του ΧΑΚ, περιλαμβάνεται και πρόταση που θα εξαναγκάζει τους μεγαλομετόχους να αγοράζουν τις μετοχές που κατέχουν μικρομέτοχοι.

«Τέλος εποχής» για τυχαίους...

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πάντες ότι δεν θα θυσιάζεται πλέον το συμφέρον του συνόλου και του επενδυτικού κοινού για ένα μικρό αριθμό εταιρειών, όπως κάποιες άλλες «αλήστου μνήμης» εποχές, θεωρεί ο Άκης Κλεάνθους τη λειτουργία αυτής της ειδικής κατηγορίας.

«Αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις εισηγμένες εταιρείες ότι δεν (θα) θυσιάζεται το συμφέρον του συνόλου και του επενδυτικού κοινού για ένα μικρό αριθμό εταιρειών, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, και πως όλοι λειτουργούν μέσα σε αυστηρούς κανόνες διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι αποτελεί μήνυμα «προς τους πάντες ότι το χρηματιστήριο βλέπει μπροστά, ότι έχει τη δυνατότητα να παίρνει τις αποφάσεις και θα το πράξει».

Μέσω διαδικτύου πρόσβαση στο Κεντρικό Μητρώο

Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ εξήγγειλε ακόμη, την ολοκλήρωση του έργου που δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές παρακολούθησης, μέσω διαδικτύου, επί 24ωρης βάσης, τους λογαριασμούς αποθετηρίου τους, όσον αφορά τις αξίες που κατέχουν, καθώς και την κίνηση του λογαριασμού τους για το τρέχον έτος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη