You are here

«Κόκκινο» της ΕΚ προς τις εκτός ΧΑΚ επενδυτικές

22/11/2002 15:48

- Έχουν διορία μέχρι τις 26/1/2003 για να κατεβάσουν «τα ρολά»

- Δηλώσεις στη «SW» του Μάριου Κληρίδη για το νόμο τις ΚΕΠΕΥ


Αυστηρή προειδοποίηση προς επενδυτικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μέλη του ΧΑΚ και τα οποία σήμερα παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες και συμβουλές, για να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες του νέου Νόμου για τη λειτουργία των ΚΕΠΕΥ που τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2003, απηύθυνε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η σχετική ανακοίνωση, δήλωσε στη Stockwatch ο πρόεδρος της Εποπτικής Αρχής Μάριος Κληρίδης, εφιστά την προσοχή στα φυσικά και νομικά αυτά πρόσωπα, που δεν θα υποβάλουν αίτηση χορήγησης άδειας λειτουργίας ως ΚΕΠΕΥ, ότι έχουν διορία μέχρι τις 26 Ιανουαρίου για να τακτοποιήσουν τις όποιες υποχρεώσεις τους.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ενημέρωσης αυτών των προσώπων και εταιρειών (επενδυτικών), που σήμερα παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες ή συμβουλές που εμπίπτουν μέσα στις σχετικές πρόνοιες του Νόμου», τόνισε ο κ. Κληρίδης, εφόσον «δεν τα αντιπροσωπεύει ο Σύνδεσμος Χρηματιστών και δεν έχουν πρόσβαση στο πάτωμα».

Ο νόμος για τις ΚΕΠΕΥ που θα εφαρμοσθεί από 1/1/2003, διευκρίνισε στη «SW» ο κ. Κληρίδης, «διορθώνει το σημερινό καθεστώς αναρχίας» αφού δεν επιτρέπει τη συνέχιση της διαχείρισης χαρτοφυλακίων/ επενδύσεων από τρίτους (δηλ. εταιρείες και φυσικά πρόσωπα) «που δεν είναι μέλη του ΧΑΚ και που δεν εποπτεύονται από κανέναν».

Σε περίπτωση «που δεν υποβληθούν εμπρόθεσμα» οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας λειτουργίας ως Κ.Ε.Π.Ε.Υ. τότε θα πρέπει να παύσουν να παρέχουν οποιαδήποτε επενδυτική υπηρεσία ή επενδυτική συμβουλή», αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση της ΕΚ και προστίθεται ότι έχουν ένα μήνα διορία για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους, οι οποίες απορρέουν από την παροχή των πιο πάνω υπηρεσιών, μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2003.

Η συνέχιση και μετά τις 26 Νοεμβρίου – επισημαίνει η ΕΚ - παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και συμβουλών, από φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν θα υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας ως ΚΕΠΕΥ, γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι «δεν αυξάνουν την έκταση και το είδος των υπηρεσιών τους και δεν δημιουργούν υποχρεώσεις προς τρίτους οι οποίες θα τακτοποιηθούν μετά τις 26 Ιανουαρίου 2003».

Του Κυριάκου Κυριακίδη

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η ακόλουθη:


H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιθυμεί να ανακοινώσει τα ακόλουθα αναφορικά με τον Περί των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Ε.Π.Ε.Υ.) Νόμο του 2002:

1. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες (όπως αυτές καθορίζονται στο Μέρος Ι του Πρώτου Παραρτήματος του πιο πάνω Νόμου) επί επαγγελματικής βάσεως προς τρίτους καθώς και επενδυτικές συμβουλές δύναται να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2002, αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας ως Κυπριακής Επιχείρησης Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (Κ.Ε.Π.Ε.Υ.).

2. Σε περίπτωση που τα πιο πάνω πρόσωπα δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας ως Κ.Ε.Π.Ε.Υ. τότε θα πρέπει να παύσουν να παρέχουν οποιαδήποτε επενδυτική υπηρεσία ή επενδυτική συμβουλή και να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους, οι οποίες απορρέουν από την παροχή των πιο πάνω υπηρεσιών, μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2003.

Διευκρινίζεται ότι, κατά την περίοδο 27 Νοεμβρίου 2002 μέχρι 26 Ιανουαρίου 2003, τα εν λόγω πρόσωπα δύνανται να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες νοουμένου όμως ότι δεν αυξάνουν την έκταση και το είδος των υπηρεσιών τους και δεν δημιουργούν υποχρεώσεις προς τρίτους οι οποίες θα τακτοποιηθούν μετά τις 26 Ιανουαρίου 2003.