You are here

Τρεις λύσεις - δύο όμως οι εφικτές για το ΤΑΕ ΚΕΠΕΥ

04/12/2002 15:22
Δηλώσεις στη «SW» του Δρ. Τσιμπανούλη

Με συγκεκριμένες εισηγήσεις και με στόχο την οριστικοποίηση του κειμένου Κανονισμών για το Ταμείο Αποζημίωσης Επενδυτών, φθάνει αργά σήμερα στην Κύπρο ο Σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για την αναδόμηση της κυπριακής κεφαλαιαγοράς, Δρ. Δημήτρης Τσιμπανούλης. Μιλώντας στη Stockwatch ο κ. Τσιμπανούλης ανέφερε ότι μεταφέρει μαζί του και τα προσχέδια των εκθέσεων της νέας δέσμης νομοθετικών εισηγήσεων που ανέλαβε να συντάξει, στα πλαίσια της νέας συνεργασίας με την κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται περί τα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς για τις συγκεκριμένες λύσεις που εισηγείται για τους Κανονισμούς του Ταμείου Αποζημίωσης Επενδυτών, ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας αναφέρθηκε σε δύο εφικτά ενδεχόμενα και σε μια τρίτη λύση, η οποία ωστόσο, όπως ο ίδιος ο Δρ. Τσιμπανούλης εκτιμά είναι μάλλον ανεδαφική και αφορά τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων και Αποζημίωσης Επενδυτών. «Ούτε ο νόμος το προβλέπει, ούτε τη δημιουργία του επιθυμεί κανένας», διευκρίνισε.

Αναλύοντας στη «SW» τις δύο «εφικτές» λύσεις, ο κ. Τσιμπανούλης δεν έκρυψε την προτίμηση του στη δημιουργία (πρώτη λύση) χωριστού Ταμείου για τις τράπεζες που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες και το οποίο θα ενταχθεί στο Ταμείο Προστασίας Καταθετών και χωριστού Ταμείου για τις ΚΕΠΕΥ, δεδομένου ότι ήδη η Κεντρική Τράπεζα έχει διατυπώσει άποψη, η οποία δε φαίνεται να είναι αντίθετη με τη λύση αυτή. Το χωριστό Ταμείο για τις ΚΕΠΕΥ θα έχει περίπου τη μορφή που έχει σήμερα το Συνεγγυητικό. «Θα αποφασίσουν οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι εποπτικές αρχές, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει η Βουλή», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να προχωρήσει ένα σχήμα και ένα σύστημα το οποίο και επιθυμούν οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα κατανοήσουν τη σημασία του και την αποτελεσματικότητά του».

Η δεύτερη λύση, ανέφερε, είναι η δημιουργία Ενιαίου Ταμείου για τα θέματα αποζημιώσεως επενδυτών, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις ΚΕΠΕΥ.

Ακανθώδες, αλλά ταυτόχρονα, κεφαλαιώδους σημασίας θέμα, αποτελούν σύμφωνα με τον Δρ Τσιμπανούλη, τόσο η διαδικασία εξασφάλισης από το Ταμείο των εισφορών από τα μέλη του, όσο και κατά πόσον αυτές οι εισφορές θα καταβάλλονται εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων. Η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί, πρόσθεσε, αφενός στη διαφύλαξη της ρευστότητας μιας ΚΕΠΕΥ και στην παροχή εγγυήσεων που θα διασφαλίζουν την ύπαρξη χρημάτων στο Ταμείο για περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης». Στόχος και σκοπός της δημιουργίας άλλωστε του Ταμείου, σημείωσε ο Δρ. Τσιμπανούλης, είναι η δυνατότητα αποζημίωσης των επενδυτών, σε περιπτώσεις που μια Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ η/και τραπεζών) πτωχεύσει.

Ωστόσο, όπως τόνισε στις δηλώσεις του στη «SW» ο ελλαδίτης εμπειρογνώμονας, το οριστικό κείμενο των Κανονισμών θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινής συναίνεσης και απόφασης μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των εμπλεκομένων φορέων.