You are here

Αποϋλοποίηση ενόψει! - Πως σχολιάζει η Διεύθυνση του ΧΑΚ το νέο σύστημα - Ποια τα οφέλη για εταιρείες και μέλη

20/06/2001 19:52
Σημαντικά λειτουργικά οφέλη θα έχει η αποϋλοποίηση τόσο για τις εισηγμένες εταιρείες όσο και για τα μέλη του ΧΑΚ. Την σύσταση του κεντρικού μητρώου εξήγγειλαν και επίσημα σήμερα οι Αρχές του Χρηματιστηρίου κοινοποιώντας για πρώτη φορά το επίσημο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του project. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το σύστημα θα ξεκινήσει την λειτουργία του στις 23 Ιουλίου με την ανάληψη από το ΧΑΚ των μητρώων τριών εταιρειών .

Την σημαντική αυτή αλλαγή στα χρηματιστηριακά μας δρώμενα, η οποία τοποθετεί το κυπριακό χρηματιστήριο σε ανταγωνιστικό πλαίσιο κλήθηκε να σχολιάσει στη Stockwatch ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ, κ. Νώντας Μεταξάς.

Τα οφέλη από την εφαρμογή του μητρώου θα είναι πολλαπλά, είπε ο κ. Μεταξάς, τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους επενδυτές.

Οι εισηγμένες εταιρείες και τα μέλη θα αποφύγουν τα μεγάλα προβλήματα με την εκκαθάριση συναλλαγών, εφόσον αυτές θα πραγματοποιούνται από το Χρηματιστήριο. Το όφελος είναι μεγάλο τόσο σε πόρους όσο και σε υποδομή.
Παράλληλα το σύστημα αυτό προσφέρει μέγιστη ασφάλεια στους επενδυτές, εφόσον αποφεύγεται η παραπληροφόρηση.

Εκείνο που θα επιφορτιστεί σημαντικές ευθύνες αλλά και βάρη, σημείωσε ο κ. Μεταξάς, θα είναι το ΧΑΚ, το οποίο έχει ήδη αναδιαρθρώσει τις υπηρεσίες του και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον θα υπάρξει αύξηση στα τέλη προς το Χρηματιστήριο, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Χρηματιστηρίου, ανέφερε ότι θα υπάρξει ενοποίηση των τελών κάτι για το οποίο έχει δοθεί ενημερωτικός κατάλογος τόσο στους χρηματιστές όσο και στις εισηγμένες εταιρείες, ενώ επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση όλων των εμπλεκομένων για συζήτηση αυτής της αναπροσαρμογής.

Ο κ. Μεταξάς, τέλος, ανέφερε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί και εγκριθεί από το Συμβούλιο του ΧΑΚ, εγχειρίδιο προς τους επενδυτές το οποίο θα δίδει λεπτομερείς οδηγίες για την αποϋλοποίηση, ενώ παράλληλα αποτελεί σημαντική βοήθεια για το επενδυτικό κοινό στην κατανόηση και παρακολούθηση του νέου προγράμματος.