You are here

Όχι Κεραυνού προς συντεχνίες – εργοδότες

19/04/2004 17:44
• Αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσα από το Σχέδιο Άναν

• £523 ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2008


Δύο όχι, ένα προς τις συντεχνίες και ένα προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, από τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνό. Ο κ. Κεραυνός εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στο αίτημα των συντεχνιών ως προς την αναθεώρηση και επέκταση του Θεσμού για τους κατώτερους μισθούς και σε άλλα επαγγέλματα. Από την άλλη, απέρριψε κατηγορηματικά θέση των εργοδοτικών οργανώσεων είτε, για κατάργηση του διατάγματος όσον αφορά την αύξηση των κατώτατων μισθών, είτε για παγοποίηση τους.

Ο υπουργός που μιλούσε ύστερα από συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, αναφέρθηκε επίσης στην «επόμενη μέρα του ΝΑΙ» για το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το συνταξιοδοτικό που ισχύει σήμερα στα κατεχόμενα, ενώ αιτιολόγησε με πολιτικά και τεχνοκρατικά οικονομικά κριτήρια, τη θέση του υπέρ του ΌΧΙ στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Σχέδιο Άναν και αβεβαιότητα

Σε ερώτηση αν τα σημερινά δεδομένα θα αλλάξουν αν λυθεί το Κυπριακό ο κ. Κεραυνός απάντησε: «Νομίζω ότι αν λυθεί το Κυπριακό με την απάντηση ενός ναι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην πάρα πολλά πράγματα και υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, που προέρχονται από τα κενά του Σχεδίου Ανάν οι οποίοι δεν μπορούν να εκτιμηθούν».

Σε παρατήρηση αν με το όχι παραμένουμε όπως είμαστε ο κ. Κεραυνός είπε ότι με το όχι παραμένει η Κυπριακή Δημοκρατία όπως είναι σήμερα, έχουμε λοιπόν τα δεδομένα μπροστά μας και ταυτόχρονα έχουμε και τα δεδομένα της συνέχειας της πορείας μέσα στην ΕΕ τα οποία ήδη έχουν μελετηθεί και έχουν σταθμιστεί.

Άλλο σύστημα ΚΑ οι Τ/κύπριοι

Ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα της συζήτησης με την τουρκοκυπριακή πλευρά του θέματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο κ. Κερευνός ανέφερε πως έγιναν ήδη τρεις συζητήσεις και σήμερα θα γίνει η επόμενη. «Οι συζητήσεις γίνονται μέσα στο πνεύμα της ’εποικοδομητικής ασάφειας’ γιατί» διευκρίνησε, «στο Σχέδιο Ανάν δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά, επομένως στο στάδιο αυτό γίνονται ανταλλαγές απόψεων μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και εκατέρωθεν διευκρινίσεις».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο που λειτουργεί στην Τ/κ πλευρά το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο Ε/κ - επίπεδα ωφελημάτων, εισφορών, χρόνος αφυπηρέτησης – όπου οι Τ/κ αφυπηρετούν πολύ νωρίς, ενώ όπως υπέδειξε στην ΕΕ συζητείται αύξηση του ορίου. «Στο ψευδοκράτος σήμερα επικρατούν τελείως διαφορετικά δεδομένα τα οποία δημιουργούν ερωτηματικά για το πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να εναρμονιστούν και εάν επιθυμούν να το πράξουν» είπε.

Κληθείς να πεί κατά πόσο σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού θα επηρεαστούν οι Κύπριοι εργαζόμενοι ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από το κατά πόσο θα έχουμε μία ενιαία οικονομία που θα λειτουργεί ορθολογικά, «πράγμα το οποίο δεν διαφαίνεται σήμερα με το Σχέδιο Ανάν το οποίο διχοτομεί την οικονομία» όπως ανέφερε.

«Αναμφίβολα θα επηρεάσει το όλο σύστημα και δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα πάρει η λειτουργία μιας ενιαίας οικονομίας να ισορροπήσει, άρα και όλα τα συναφή θέματα όπως είναι το σύστημα συντάξεων κλπ θα μπορέσουν να ισορροπήσουν έχοντας υπόψη και διάφορα ελλείμματα που υπάρχουν σήμερα στο δικό μας σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων», πρόσθεσε και συνέχισε: «Από πλευράς ψευδοκράτους σήμερα το 90% των ωφελημάτων τους που πληρώνεται στους συνταξιούχους προέρχεται από κρατική χορηγία από την Τουρκία. Άρα, το σύστημα τους είναι τελείως αναποτελεσματικό».

Το ΌΧΙ του Κεραυνού

Αιτιολογώντας τη θέση του υπέρ του ΌΧΙ, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως οι ενδοιασμοί του εστιάζονται στο θέμα της ασφάλειας, της έλλειψης σαφών μηχανισμών που να εγγυώνται ότι θα λειτουργήσουν τα δύο κράτη που θα προκύψουν και όχι να βασίζονται στη θέληση της Τουρκίας. Η εμπειρία μας έδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει ποτέ υλοποιήσει ούτε επέδειξε καλή θέληση και υπογράμμισε πως «από εκεί και πέρα είναι η διχοτόμηση της οικονομίας, τα προβλήματα επανάκτησης της περιουσίας, της επιστροφής των προσφύγων, της παραμονής των εποίκων, οι οποίοι με τη δυνατότητα που τους παρέχει το Σχέδιο Ανάν θα συμμετέχουν στα Κοινοβούλια, στη Γερουσία με ίση εκπροσώπηση με τους Ε/κ. Όλα αυτά μας ανησυχούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ατεκμηρίωτο το αίτημα για Κατώτερους μισθούς

«Δεν υπάρχει τεκμηρίωση από πλευράς τεχνικής επιτροπής, που να αιτιολογεί
επέκταση του Θεσμού για τους κατώτερους μισθούς και σε άλλα επαγγέλματα» ξεκαθάρισε ο κ. Κεραυνός, τονίζοντας μάλιστα, πως δεν πρέπει να δημιουργείται - χωρίς εκ των προτέρων σοβαρή και τεκμηριωμένη μελέτη - «ακαμψία στην αγορά εργασίας γιατί αυτό αποβαίνει πάντοτε εις βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων εργαζομένω».

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και έχοντας υπόψη ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε μια ρευστή περίοδο και λόγω ΕΕ, η απόφαση είναι ότι δεν θα υπάρξει επέκταση, πρόσθεσε, σημειώνοντας πάντως, πως η προστασία μη προνομιούχων εργαζομένων αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης των αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης για προστασία των μη προνομιούχων εργαζομένων.

Όπως είπε ο υπουργός, κατά την συνεδρία του ΕΣΣ, υπήρξαν διιστάμενες απόψεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. «Τα δεδομένα που είχα μπροστά μου εκτός από τις απόψεις των εταίρων είναι η ειλημμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου» πρόσθεσε, «για αύξηση του κατώτατου μισθού για συγκεκριμένα επαγγέλματα που ήδη καλύπτονται από αυτό το διάταγμα. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι να φθάσουν οι κατώτατοι μισθοί το 2008 το 50% του διάμεσου μισθού, του μέσου εθνικού μισθού».

Ταυτόχρονα, το Υπουργικό ενέκρινε πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1/4 σε £349 (αύξηση 9%) κατά την πρόσληψη και σε £371 αύξηση (9,12%)
ύστερα από εξάμηνη συνεχή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη.

Όχι στην παγοποίηση των μισθών

Ερωτηθείς για τη θέση του υπουργείου Εργασίας στο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων για παγοποίηση των κατώτατων μισθών, ο κ. Κεραυνός τόνισε χαρακτηριστικά ότι στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα οι μη προνομιούχες τάξεις. Πέρσι είπε, το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση όπως οι κατώτατοι μισθοί να φθάσουν το 50% του εθνικού διάμεσου. Ο εθνικός διάμεσος σήμερα με τα δεδομένα που έχουμε αναμένεται ότι θα φθάσει το 2008 τις £1043. Επομένως το 50% είναι περίπου £523 μετά το πρώτο εξάμηνο και ο μισθός πρόσληψης £492. Με βάση την αύξηση που έχουμε αποφασίσει, αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις στην αγορά εργασίας υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 2008 το 50%, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη