You are here

A. Χατζηξενοφώντος: Φταίει ο νόμος για τις επενδυτικές

01/07/2002 09:13
Για το μέγεθος της καταστροφής στο ΧΑΚ

Η νομοθεσία που εξανάγκαζε τις επενδυτικές εταιρίες να επενδύουν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους στο ΧΑΚ, διαδραμάτισε στο μεγαλύτερο βαθμό τον αρνητικό και καταλυτικό ρόλο για τη μεγάλη κατρακύλα και τη σημερινή κατάντια του χρηματιστηρίου, υποστηρίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της χρηματιστηριακής εταιρίας «Λευκόνοικο» Αντρέας Χατζηξενοφώντος.

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στη Stockwatch, o κ. Χατζηξενοφώντος καταγράφει τις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν την επίμαχη περίοδο στο κυπριακό χρηματιστήριο, αναλύει με επιχειρήματα τις δικές του εξηγήσεις για τα αίτια και αιτιατά για το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής χιλιάδων επενδυτών.

«Αν σε οποιονδήποτε ξένο ειδήμων ή έστω γνώστη περί Χρηματιστηρίου, λεχθεί ότι υπήρξε μια τέτοια αναγκαστική, νομοθετικά, ρύθμιση γελά και μας κοροϊδεύει» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει με νόημα: «Αν το 1999 υπήρχαν πραγματικοί θεσμικοί επενδυτές, επενδυτικές εταιρίες όπως είναι η «Δήμητρα», πρέπει να είστε πολύ σίγουροι ότι ποτέ δεν θα εδημιουργείτο η «φούσκα» στο ΧΑΚ»

Η συνομιλία μας με τον κ. Αντρέα Χατζηξενοφώντος κράτησε δυόμισι περίπου ώρες. Είπαμε πολλά και στη συνέντευξη σας μεταφέρουμε τα περισσότερα. Ωστόσο, επιλέξαμε να σας τη παρουσιάσουμε σε δύο μέρη (το πρώτο μέρος δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα και το δεύτερο αύριο...) Στο σημερινό μέρος, ο κ. Αντρέας Χατζηξενοφώντος:

- Δεν δέχεται ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα του «Λευκονοίκου» υπέστη καίριο πλήγμα μετά την αποτυχία να συμμετάσχει τόσο στο ΒΟΤ των αεροδρομίων, όσο και τη μάχη να καταστεί ο «τέταρτος» παίκτης στην κυπριακή αγορά - σε συνεργασία με τη Total – Elf - με την αγορά των 16 πρατηρίων των BP Cyprus και ExxonMobil Cyprus.
- Αντίθετα αποκαλύπτει ότι «παραμένουμε» στο παιγνίδι της αυτοχρηματοδότησης των αεροδρομίων(ΒΟΤ), αλλά για ευνόητους λόγους δεν θέλει να αποκαλύψει περισσότερα.
- Εκφράζει φόβους και ανησυχίες ότι το πόρισμα της βουλής θα τύχει εκμετάλλευσης από όλες τις πλευρές και επισημαίνει ότι αυτό δεν βοηθά με κανένα τρόπο το Θεσμό.

Στο αυριανό δεύτερο μέρος, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης επενδυτικής, σε συμμετοχή μετόχων, εταιρίας αποκαλύπτει στη Stockwatch το παρασκήνιο και προβαίνει σε φοβερές καταγγελίες για το τι κρύβεται πίσω από την επίθεση που εδέχθη σε προσωπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή του «Λευκονοίκου» στη G. L Action Security, τη δεύτερη όπως αναφέρει, μεγαλύτερη εταιρία υπηρεσιών ασφάλειας στην Κύπρο

Του Κυριάκου Κυριακίδη