You are here

Πιερής Θεοδώρου: Αέρας και Αποϋλοποίηση να λειτουργήσουν ταυτόχρονα

29/06/2001 09:37
Τη μετάθεση της έναρξης του νόμου για την προείσπραξη (“αέρα”) από τις 12 στις 23 Ιουλίου, ζητούν οι Δημόσιες Εταιρείες δια στόματος του Προέδρου τους κ. Πιερή Θεοδώρου, έτσι ώστε να υπάρξει κατοχύρωση και διαφάνεια αναφορικά με την αγορά και τις τιμές των μετοχών.

Ο κ. Θεοδώρου με δηλώσεις του στη Stockwatch, επεσήμανε ότι ο Νόμος χρήζει νομοθετικών αλλαγών οι οποίες αφορούν τη δέσμευση και ενεχυρίαση των μετοχών σε περίπτωση μη καταβολής του ποσού από τον επενδυτή, που έχει αγοράσει τίτλους με προείσπραξης, εντός της νομίμου περιόδου. «Πρέπει», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, «να είναι νόμιμα εφικτό από τον χρηματιστή να μπορεί να δεσμεύσει τις μετοχές των για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό από τον επενδυτή που τις έχει αγοράσει μέσω «αέρα» και παράλληλα να ενημερώνονται και τα μητρώα εταιρειών για τις δεσμεύσεις αυτές έτσι ώστε να μην μπορούν να χάνονται μετοχές ανεξέλεγκτα». «Αυτό», συνέχισε, «μπορεί να γίνει μετά από νομοθετική μεταρρύθμιση και όχι από μία απλή απόφαση του ΧΑΚ».

Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος των Δημοσίων Εταιρειών ζητά την μετάθεση της έναρξης ισχύος του νόμου από τις 12 Ιουλίου ημερομηνία επανέναρξης του «αέρα» για τις 23 Ιουλίου ημερομηνία έναρξης της αποϋλοποίησης, ενώ τονίζει ότι «για το καλό του χρηματιστηριακού θεσμού δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Η μετάθεση αυτή ζητείται για να δοθεί χρόνος στη Βουλή να μπορέσει να μελετήσει και να εγκρίνει τις προτεινόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών αλλαγές στη νομοθεσία ενώ παράλληλα με τη λειτουργία του συστήματος της πλήρους αποϋλοποίησης υπάρχει πρόνοια κατοχύρωσης αγορών των μετοχών με ασφάλεια και διαφάνεια.