You are here

Αλληλοεπίρριψη ευθυνών για ΧΑΚ

26/09/2001 20:58
Συνεχίστηκε και σήμερα η αλληλοεπίρριψη ευθυνών αναφορικά με την κατάσταση στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000 στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, που διεξάγουν την έρευνα για το θέμα αυτό.

Το διορισμένο Δ.Σ. του ΧΑΚ εκείνη την εποχή και η πρώην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποποιήθηκαν των ευθυνών τους για ακόμα μία φορά και επέρριψαν ευθύνες, η μεν Κεφαλαιαγορά στον Γενικό Διευθυντή του ΧΑΚ γιατί δεν επέβαλλε πρόστιμα στα παρανομούντα μέλη του χρηματιστηρίου κάνοντας κακή αρχή για το χρηματιστηριακό θεσμό, ενώ το Δ.Σ. του χρηματιστηρίου κατηγόρησε τους χρηματιστές για μή τήρηση της νομοθεσίας.

Οι χρηματιστές κατηγορήθηκαν ότι αναλάμβαναν οποιαδήποτε εντολή ενώ αναφέρθηκε ότι υπάρξαν σοβαρότατες ενδείξεις ότι κρατούσαν τις συμφέρουσες εντολές για λογαρισμό τους. Η παραβίαση εντολών, σύμφωνα με τα πρώην μέλη του Δ.Σ., δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην εκκαθάριση εγγράφων ενώ όταν ζητήθηκε να αναγράφεται στα έγγραφα ο αριθμός ταυτότητας του επενδυτή οι χρηματιστές αντέδρασαν με έντονο τρόπο.

Ανεφέρθηκε επίσης ότι την 1η Σεπτεμβρίου του 1999 όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 350 μονάδες, οι Αρχές του ΧΑΚ είχαν καλέσει δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία προειδοποιούσαν τους επενδυτές για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο χρηματιστήριο.

Ευθύνες επιρρίφθηκαν και στην Βουλή, η οποία τότε είχε παρέμβει με εισηγήσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις που, σύμφωνα με τους εμπλεκομένους με το ΧΑΚ φορείς, ήταν «αδόκιμες». Για παράδειγμα αναφέρθηκε η ρύθμιση για ιδιωτική τοποθέτηση.

Οι κοινές συνεδρίες των δύο επιτροπών θα συνεχιστούν κάθε Τετάρτη απόγευμα, σε μία προσπάθεια αυταπάγγελτης έρευνας και απόδοσης πολιτικών ή ποινικών ευθυνών στους υπεύθυνους που οδήγησαν τον χρηματιστηριακό θεσμό και χιλιάδες επενδυτές στην κατρακύλα.