You are here

Η επιστροφή χρημάτων ενώπιον της Βουλής το απόγευμα

25/07/2002 15:03
Ετεροχρονισμένη συζήτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Διακόπηκε πριν από λίγο και θα συνεχίσει τις εργασίες της στις 4 το απόγευμα η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στο επίκεντρο της οποίας θα είναι το μέλλον της πρότασης νόμου για υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές από εταιρείες που δεν εισήλθαν ακόμη στο χρηματιστήριο.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρωινής συνεδρίας η ολομέλεια υπερψήφισε την αύξηση των δημοσίων βοηθημάτων από £150 σε £175 (που δίνονται από το γραφείο ευημερίας) ενώ η αύξηση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2002. Υπερψηφίστηκε επίσης κονδύλι ύψους £10.900.000 για αγορά κτήματος για ιδιόκτητη πρεσβεία στην Αθήνα.

Η πρωινή συνεδρία αναλώθηκε σε μια ετεροχρονισμένη συζήτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία υπερψηφίστηκε προ δύο περίπου εβδομάδων. Η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης κινήθηκε σε ήπιους τόνους μακριά από εντάσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να ήταν δικαιότερη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση επετεύχθη ο στόχος όχι μόνο να μην πληγούν οι αδύνατες εισοδηματικά τάξεις αλλά και να ενισχυθούν, ενώ ο Πρόδρομος Προδρόμου επεσήμανε ότι ο κύπριος πολίτης θα έχει το υψηλότερο αφορολόγητο ποσό, αναλογικά, και σε σύγκριση με όλους τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα κυπριακά νοικοκυριά θα καταβάλλουν υψηλότερους φόρους κατανάλωσης.

Από το ΑΚΕΛ ο βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν είναι αυτή που ως αριστερά το ΑΚΕΛ οραματίζεται, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να φορολογούνται τα ευπορότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας. Χαρακτήρισε μάλιστα την αρχική πρόταση της κυβέρνησης «ως στενόκαρδη και καθόλου γενναιόδωρη» ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας σημείωσε ότι η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων αποτελεί σύγχρονη και δίκαιη προσέγγιση. Ανέφερε επίσης ότι «καταργείται η φιλοσοφία της ισοπέδωσης μεταξύ ενός εκατομμυριούχου και ενός βιοπαλαιστή».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης από ανάγκη γιατί, όπως είπε, είναι κυβέρνηση μειοψηφίας στη Βουλή. Τόνισε μάλιστα ότι η Βουλή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε μια δικαιότερη φορολογική μεταρρύθμιση και η κυβέρνηση, όπως είπε, «ρόλο κομπάρσου».

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου εντόπισε πολλά θετικά στοιχεία τονίζοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι επιβεβλημένη όχι μόνο γιατί το απαιτεί η ΕΕ αλλά και γιατί δύσκολα μπορεί κανείς να το αποφύγει. Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι η φοροδιαφυγή ευρίσκεται σε μεγάλα επίπεδα, ενώ στα αρνητικά της φορολογικής μεταρρύθμισης κατέγραψε την χαμηλή φορολογία των εταιρειών και επιχειρήσεων.

Ενώπιον της ολομέλειας το απόγευμα θα τεθεί και το νομοσχέδιο για το δίκαιο της απόδειξης, αναμένεται ωστόσο ότι θα αναβληθεί για το φθινόπωρο. Η ολομέλεια του σώματος αναμένεται επίσης να ψηφίσει και τη νομοθεσία για τη νομική συνδρομή, δηλαδή για την πληρωμή από τη δημοκρατία των δικηγορικών εξόδων σε υπόπτους ή κατηγορούμενους οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη