You are here

Αντισυνταγματικές οι νομοθεσίες για επιστροφή χρημάτων;

03/07/2002 13:58
Ευρύτερο ζήτημα για τις υφιστάμενες υπηρεσίες περί επιστροφής χρημάτων στους επενδυτές έχει εγερθεί και εξετάζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αυτό επεσήμανε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης μιλώντας κατά την διάρκεια της εξέτασης πρότασης νόμου που υπέβαλε ο Αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. Νίκος Κλεάνθους. Ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας συνέστησε υπομονή 15 ημερών προτού παραπεμφθεί προς ψήφιση η πρόταση Κλεάνθους μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου, οπόταν και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο για ενδεχόμενες ασάφειες των σχετικών νομοθετικών διατάξεων περί αναδρομικότητας και περί παράβασης της ελευθερίας του συμβάλλεσθαι.

Πάντως ο κύριος Κλεάνθους από την πλευρά του σε δηλώσεις του ύστερα από την συνεδρία ζήτησε την επίσπευση της πρότασης νόμου που υπέβαλε πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής, αφού όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του ΧΑΚ, τα ενημερωτικά δελτία 19 εταιρειών εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Η απόφαση για εισδοχή των εταιριών αυτών θα ληφθεί μέχρι τον Αύγουστο, ενώ το κεφάλαιο που εισέπραξαν οι 19 αυτές εταιρείες, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα £130 εκ. σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσε το συμβούλιο στην Επιτροπή Οικονομικών.

Συνολικά και με βάση την πρόταση νόμου του Ν. Κλεάνθους τίθενται υπό διεκδίκηση από επενδυτές κεφάλαια πέραν των £249 εκ. τα οποία αφορούν 83 εταιρείες που είναι αυτή τη στιγμή στην λίστα αναμονής για εισδοχή στο ΧΑΚ. Στο ποσό των £249 εκ. περιλαμβάνονται και περιπτώσεις εξαγορών / συγχωνεύσεων (White Knight – Sharelink που αφορούν £105 εκ.).

Επίσης σημειώνεται ότι το ποσό των £249 εκ. ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο εφόσον η πρόταση καλύπτει και εταιρείες που είτε εισέπραξαν χρήματα αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εισαγωγής στο ΧΑΚ, είτε εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση εισδοχής αλλά την απέσυραν αργότερα.

Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μάριος Κληρίδης ήγειρε διάφορα ζητήματα πολυπλοκότητας και ασαφειών τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων προτού, όπως είπε, η πρόταση νόμου τεθεί σε εφαρμογή. Όπως π.χ. θέμα περιουσιακών στοιχείων και ρευστοποιήσεων από εταιρείες οι οποίες εισέπραξαν χρήματα και οι οποίες ενδέχεται να κληθούν να επιστρέψουν χρήματα σε επενδυτές. Επίσης, κατά πόσον δικαιούνται μεγαλομέτοχοι να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων.

Όπως δήλωσε πάντως ο Νίκος Κλεάνθους θα πρέπει η πρόταση νόμου που υπέβαλε να προχωρήσει κανονικά και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε επιφυλάξεις ή εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν υποψίες περί αντισυνταγματικότητας να αποτελούν λόγο για καθυστέρηση ενεργειών για την επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές.

Του Κυριάκου Κυριακίδη